Датчик външна температура

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F90 M5

Датчик външна температура

Мнение от maikooo » 30 Май 2011, 20:08

Здравейте колеги,
интересува ме кой е, и къде се намира датчика за външна температура който показва стойностите в подменю 7.1 от скритото меню, тъй като днес забелязах, че при мен има много голяма разлика/близо 20 градуса/ между показанията в скритото меню и тези на борд компютъра, прилагам и снимка:
Image0653.jpg

Ако е от значение стойността от борд компютъра е напълно върна.
Съмняваме дали не е датчика за входящият въздух, който е на самият дебитомер, но нека по запознатите да кажат :help: Благодаря :bowdown:
П.С. Колата е 330д '01
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

Слави
Аватар

Re: Датчик външна температура

Мнение от © » 30 Май 2011, 20:40

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от maikooo » 30 Май 2011, 21:48

© написа:http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=34&t=241232

Колега четох я тази тема, но сигурен ли си, че е един и същ датчик и причината за това да показва различни стойности е именно проблем в датчика под пронята? На мен външната температура, която ми паказва борда е вярна :conf:
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 30 Май 2011, 22:05

нямам идея защо има разлика
преди време, когато се интересувах повече от скритото меню, бях забелязал, че при мен показанията са еднакви, но знае ли човек
датчика за външната температура е там, а скритото меню ... може да има нещо за 7.1 което не знаем

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 30 Май 2011, 22:37

А някоя от стойностите в 7-мо меню съвпада ли с показанието на БК за външната температура?
Ако не е проблем, дай стойностите от 1-во меню да видим първо за каква кола точно говорим.
Изображение
ИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от maikooo » 31 Май 2011, 8:31

pazokolarov написа:А някоя от стойностите в 7-мо меню съвпада ли с показанието на БК за външната температура?

Не, колега, не съвпада, другите стойности/температура на антифриза, обороти и скорост/ са коретни и няма разминавания.
pazokolarov написа:Ако не е проблем, дай стойностите от 1-во меню да видим първо за каква кола точно говорим.

По шаблона описан от теб колега:
_ 90806 -> _ _1.0 - последните 5 знака от VIN
_ _4961 -> _ _1.1 - обозначение на шасито
691027 -> 9_1.2 - партиден номер на таблото
055311 -> _ _1.3 - Coding (05)/ Diagnosis (53)/ Bus index (11)
_ _0901 -> _ _1.4 - седмица (9) и година (2001) на производство на автомобила
10_210 -> 0 _1.5 - Hardware/software-версии на таблото (HW:10, SW:2.10)
......... -> _ _1.6 - не се използва при Е46
05_ _67 -> 3_1.7 - CAN-version (05) и KI-revision index (67)

Новото което днес забелязах е, че сутрината като запалих и докато карах към работа данните бяха много близки/±0,5 градуса/, и след като паркирах в интервал през около 2 секунди външната температурата от скритото меню започна да се покачва с 0,5 градуса и за няма и минута стигна 30 градуса. Мисля да пробвам с друг датчик за външна температура и да видя дали ще има пак разлика :conf:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 31 Май 2011, 9:11

Този VIN, който си писал в 1.0, верен ли е, т.е. съвпада ли с това, което за писано в талона на колата и на табелката в двигателния отсек?
Щом БК ти показва нормална външна температура, а скритото меню показва съвсем различни стойности, мисля, че причината е в таблото. Защото:
- данните от датчика за външната температура се подават към таблото по шината К-бас, което ги обработва и изобразява на дисплея на БК, а също и в сервизното меню;
- таблото изпраща/приема сигнал към датчика на интервали през около 1 минута.
Последното най-вече ме кара да си мислия, че проблемът е в таблото, щом за около 2 минути ти е променило показанията многократно.
Изображение
ИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от maikooo » 31 Май 2011, 10:18

Да верен е вин-а, всичко съвпада. На мен също ми мина през главата дали не е таблото, но ако е то няма ли да има и други симптоми, в смисъл няма ли и други стойности да "побърква"?
Също така стойностите от скритото меню възприемат ли се понякакъв начин от колата или са просто информативни? Имам предвит в моя случай както е 26 градуса по борд и 44 по табло, компютъра на колата коя възприема за вярна? Питам понеже последните няколко дни при температури над 23-24 градуса ми сработва виското и перката на климатика/при напълно изключен климатроник/ и си мисля дали не се подава грешен сигнал за температура и затова да се включва допълнителното охлаждане :dunno:
Изображение

Назад към E46