Счупен стартер на БМВ е46

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: БМВ

Счупен стартер на БМВ е46

Мнение от alex_777 » 09 Апр 2011, 15:32

Здравейте колеги.
Търсих във форума, но не успях да намеря проблем приличащ на моя.
Всъщност проблемите са 2 и се чудя дали може да има връзка между тях.
Колата ми е 320 Д, 150 к.с. 2001г.
Преди няколко дни усетих, че при завъртане на стартера колата пали по-трудно, т.е. явно стартера беше почнал да върти по-лошо. Предположих, че е акумулатора, но след като го проверих той се оказа здрав.

Първоначално при завъртане на ключа стартера въртеше трудно, а в последствие започна да вади и шум - дращене.
Свалихме стартера и се оказа, че част от корпуса му е счупен. Извадихме парчето, взех работещ стартер втора употреба и го монтирахме.
При първите няколко паления след монтажа на "новия" стартер - всичко беше ОК, но после пак ми направи проблем (при това майстора каза, че маховика е бил здрав , а луфта който е имало е бил незначителен). Сутринта тръгвам да паля колата, а той не може да завърти, след няколко опита с ключа, завъртя а в последствие и запали. (акумулатора е здрав) Забелязал съм, че когато колата е работила, като я изгася и завъртя стартера- веднага пали.

Втория проблем е загубата на антифриз (теч не мога да открия никъде). Възможно ли е, ако този проблем идва от главата, да оказва някакво влияние и на въртенето на стартера?

Благодаря ви.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: M6

Re: Счупен стартер на БМВ е46

Мнение от bochogogogo » 09 Апр 2011, 23:35

Силно се съмнявам теча да има влияние на стартера.....теча си го има при доста модели на е46 провери пластамасовия тройник преди двигателя....там наи често губи антифриз и се изпарява при загрял мотор.....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше BMW F36 420xD GC, E90 320d
Мечтае да кара: изтребител F16 но ще се задоволя с F36 (за сега)
Детайли за колата: Сега се радвам на G11 740d XDrive LCI

Мнение от tosh » 09 Апр 2011, 23:40

Ако има теч в цилиндрите, хидравличния удар по-скоро ще се отрази по бутала, клапани, вал... , но не и на корпуса на стартера. Нещо друго ще е....
ИзображениеИзображениеИзображение

Потребител
Аватар

Мнение от alex_777 » 09 Апр 2011, 23:56

bochogogogo написа:Силно се съмнявам теча да има влияние на стартера.....теча си го има при доста модели на е46 провери пластамасовия тройник преди двигателя....там наи често губи антифриз и се изпарява при загрял мотор.....

тройника го смених....

tosh написа:Ако има теч в цилиндрите, хидравличния удар по-скоро ще се отрази по бутала, клапани, вал... , но не и на корпуса на стартера. Нещо друго ще е....

Преди малко, пак не ми запали колата и я пуснах по енерция. Двигателя беше студен. Имам чувството, че изобщо не можа да ми превърти на скорост. Пробвах с трета, после 4та мисля, че и на 5та гумите не превъртяха, макар че наклон имаше и бях на асфалт. Може ли все пак това да има някаква връзка?! ((((
След като на скорост не ми запали и изгуби енерцията си поиграх с ключа и след няколко опита завъртя на стартер и запали.

Благодаря за мненията.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Boeing

Мнение от karnak » 10 Апр 2011, 11:51

Колега,тая кола май пълни цилиндър с антифриз.От там чупи стартерите може би, след няколко пробви да запалиш,изтласква водата от цилиндъра малко по малко, превърта коляновия вал и палиш!Към това заключение достигам след катоказа и чена скоростне превърта, не я насилвай да не изкривиш биела,че хидравличния удар не е та**к работа!
Аве надува ли маркучите,тая кола?
REDBULL ДАВА КРИЛА
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от alex_777 » 10 Апр 2011, 19:14

karnak написа:Колега,тая кола май пълни цилиндър с антифриз.От там чупи стартерите може би, след няколко пробви да запалиш,изтласква водата от цилиндъра малко по малко, превърта коляновия вал и палиш!Към това заключение достигам след катоказа и чена скоростне превърта, не я насилвай да не изкривиш биела,че хидравличния удар не е та**к работа!
Аве надува ли маркучите,тая кола?

Здравей колега.
Абсолютно си прав, днес установихме че проблема е именно там.
Още не зная каква е причинта, но проблема е именно този - пълни цилиндъра и съответно е доста трудно да завърти двигателя.
Предполагам, че клапана на капачката на разширителния съд е бил блокирал, след което системата е избила при гарнитурата на главата.
Надявам се, че ще трябва да сменя само гарнитурата, дано да не е нещо по-скъпичко ((((

Благодаря за мненията!!!

Потребител
Аватар

Мнение от alex_777 » 11 Апр 2011, 19:35

за съжаление главата също се оказа повредена ((((
някой ако продава глава за БМВ 320D 2002 150к.с. да пише.

Назад към E46