Колебания на двигателя при ниски обороти.
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Колебания на двигателя при ниски обороти.
здравейте
автомобила ми е БМВ 320i производство 99та година. както се казва в заглавието наскоро почнах да имам проблеми особено при студен двигател колата да не стои на нормалните 700 оборота на място, а да варират почти до гаснене и после да се вдигат. моля дайте ми някакъв съвет и съжелявам ако темата ми се дублира с друга от форума, аз просто не намерих подобна.
автомобила ми е БМВ 320i производство 99та година. както се казва в заглавието наскоро почнах да имам проблеми особено при студен двигател колата да не стои на нормалните 700 оборота на място, а да варират почти до гаснене и после да се вдигат. моля дайте ми някакъв съвет и съжелявам ако темата ми се дублира с друга от форума, аз просто не намерих подобна.
- dokt0ra
- Потребител
-
- Кара: s16b20,m50b20
- Мечтае да кара: с книжка
Re: Колебания на двигателя при ниски обороти.
Нуждаеш се от профилактика на празноходовата система...друга вероятна причина е да смучи въздух,които не е рагламентиран от airmass sensor.
бяло бяло ,защо не си червено....
- unikalen88
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW 330cd
колега,несъм запознат много с бензина,но може да е стъпково моторче-чувал съм че се чистило някакси,може да опиташ.другото е въздушен филтър как е сменян ли е редовно

- Wolfen
- старши ентусиаст
-
- Кара: само по празници
Vil написа:здравейте
трябва да се закачи на диагностика .. на мен ми направи такъв номер след повечко ръчкане .. падат оборотите почти до гаснене, но сама си ги вдига и после пак падат. След като угасих двигателя, изчаках, запалих и вече нямаше проблем.
мерси за съветите, ще я закарам на диагностика и да видим
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
Wolfen написа:Vil написа:здравейте
трябва да се закачи на диагностика .. на мен ми направи такъв номер след повечко ръчкане .. падат оборотите почти до гаснене, но сама си ги вдига и после пак падат. След като угасих двигателя, изчаках, запалих и вече нямаше проблем.
А ти оправи ли го това или още си е така

bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- Wolfen
- старши ентусиаст
-
още си е така ... да чукна на дърво, скоро не ми го е правила този проблем 

- lyu_records
- младши ентусиаст
-
- Кара: Каквото си иска
- Детайли за колата: Обикновенно много бърза
Колеги извинявам се за тъпия въпрос, ама за какво служи това стъпково моторче?
И само при бензина ли го има?
Наистина не знам а се събуди любопитството в мен, извинявам се за въпроса но не съм запознат?

И само при бензина ли го има?
Наистина не знам а се събуди любопитството в мен, извинявам се за въпроса но не съм запознат?

- Wolfen
- старши ентусиаст
-
"При автомобилите въпросното моторче за празен ход представлява най-обикновен постоянно токов електромотор, който върти червяк и така премества напред, назад бутало. При мен на моноинжекциона това буталце (прът) натиска оста на дроселовата клапа все едно съм я натиснал с педала (дал съм газ) и така коригира оборотите като подава газ вместо мене най-образно казано. Така като пуснеш климатика, включиш дългите светлини или друг такъв голям консуматор, МПХ натиска газта вместо тебе и така въпреки нарастналата консумация оборотите на празен ход остават същите. Например като катериш баир с 60 км в час си натиснал доста по-надолу педала на газта отколкото ако караш със същата скорост по равен участък. Това прави и МПХ - като нарастне консумацията на енергия, вместо да ти паднат оборотите и да почне да се тресе двигателя то подава повече газ и така задържа оборотите непроменени.
При други двигатели (например при 1.6 16 клапана) това МПХ не натиска газта ами неговото буталце представлява конус, който влиза в отвор и така колкото е по-изваден конуса толкова повече въздух влиза и толково ще са по-големи оборотите. И така пак чрез коригиране на количеството въздух, което влиза в цилиндрите на празен ход регулира оборотите само че не чрез отваряне и затваряне на дроселовата клапа, ами чрез отделен канал за въздух.
Проблема на тези моторчета е че с времето колкото и да са добре уплътнени влиза ситна прах в тях, смесва се с греста вътре, отделно и зъбите на самият червяк се изностват и така вече започва да не се движи лесно, да прескача заради износените зъби и т.н.
Компютърът на колата (ЕБУ) управлява този електромотор като му подава постоянно напрежение, като ако му подаде + на първата клема и - на втората да речем то върти така, че буталцето изкача навън, но ако обърне и подаде - на първата клема и + на втората то върти така, че буталцето се прибира навътре. Това ЕБУ прави с много кратки импулси (за много кратко време подава напрежение) така че да го мести бавно и по този начин да стабилизира оборотите точно. От там може би се е наложо името стъпково иначе като му подаваш постоянно напрежение то си се движи гладко, не на стъпки."
- из ФИАТ форума (това намери гугъла)
При други двигатели (например при 1.6 16 клапана) това МПХ не натиска газта ами неговото буталце представлява конус, който влиза в отвор и така колкото е по-изваден конуса толкова повече въздух влиза и толково ще са по-големи оборотите. И така пак чрез коригиране на количеството въздух, което влиза в цилиндрите на празен ход регулира оборотите само че не чрез отваряне и затваряне на дроселовата клапа, ами чрез отделен канал за въздух.
Проблема на тези моторчета е че с времето колкото и да са добре уплътнени влиза ситна прах в тях, смесва се с греста вътре, отделно и зъбите на самият червяк се изностват и така вече започва да не се движи лесно, да прескача заради износените зъби и т.н.
Компютърът на колата (ЕБУ) управлява този електромотор като му подава постоянно напрежение, като ако му подаде + на първата клема и - на втората да речем то върти така, че буталцето изкача навън, но ако обърне и подаде - на първата клема и + на втората то върти така, че буталцето се прибира навътре. Това ЕБУ прави с много кратки импулси (за много кратко време подава напрежение) така че да го мести бавно и по този начин да стабилизира оборотите точно. От там може би се е наложо името стъпково иначе като му подаваш постоянно напрежение то си се движи гладко, не на стъпки."

- vanki4a
- Потребител
-
- Кара: е46.320и.
- Мечтае да кара: самолет
- Детайли за колата: нормални !
брат след като е закараш на диагностика ако нищо не излезе почисти си стапковия елекродвигател ,виж си маркучите за въздуха и за вакуума , свещи провери ,може и да е някоя бубина ,сащо може и да е нещо друго .при мене беше така смених свещите и се оправи ! успех! 

- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
Wolfen написа:"При автомобилите въпросното моторче за празен ход представлява най-обикновен постоянно токов електромотор, който върти червяк и така премества напред, назад бутало. При мен на моноинжекциона това буталце (прът) натиска оста на дроселовата клапа все едно съм я натиснал с педала (дал съм газ) и така коригира оборотите като подава газ вместо мене най-образно казано. Така като пуснеш климатика, включиш дългите светлини или друг такъв голям консуматор, МПХ натиска газта вместо тебе и така въпреки нарастналата консумация оборотите на празен ход остават същите. Например като катериш баир с 60 км в час си натиснал доста по-надолу педала на газта отколкото ако караш със същата скорост по равен участък. Това прави и МПХ - като нарастне консумацията на енергия, вместо да ти паднат оборотите и да почне да се тресе двигателя то подава повече газ и така задържа оборотите непроменени.
Мога да кажа от опит,че ако работи ( не е отишло) след хубаво почистване и излъскване - разликата е голяма.При мен след като го изчистих - колата просто се промени.Ако не е чистено аз бих посъветвал да се почисти и тогава да се види има ли разлика.

Дизела няма такова нещо

bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- lyu_records
- младши ентусиаст
-
- Кара: Каквото си иска
- Детайли за колата: Обикновенно много бърза
Благодаря колеги за изчерпателния отговор
СУПЕР СТЕ!!!

И аз благодаря още веднъж, за пръв път поствам във форума и не съм очаквал такъв support 

- S.D.W
- Е46 Fanatic
-
- Кара: Старата Дрифтачка
- Детайли за колата: При изключено ASC колата се превръща във кола от старата школа (старата Дрифтачка)
днес минах през сервиза, SWD позна за клапата, от там беше проблема
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2