Замръзване на страничните прозорци при купе

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: купета

Замръзване на страничните прозорци при купе

Мнение от vassil_bk » 17 Дек 2010, 0:04

Заглавието достатъчно говори за темата, но все пак да поясня...

Към колегите с купета, случва ли ви се зимата така да ви замръзнат стъклата, така че да не може да се отвори вратата. Т.е. дърпате дръжката, вратата се отваря, обаче стъклото не пада с един пръст надолу и стърже в лайсната. Това редовно ми се случва, като си оставя колата докато е мокра и после през нощта паднат температурите под 0-та. Някак си влиза вода около стъклото и тотално го блокира да падне надолу (че дори и да се свали от бутоните, след като дам контакт). Пръскам ги в основата и около триъгълната пластмаса, кдъето е огледалото, с едно спрейче за размръзяване на ключалки, ама издържа много малко - от няколко дни до седмица...

Какви са опциите:
- Прецакани уплътнения, които трябва да сменя - номер 3 от схемата:
Изображение
- Редовно пръскане с някакъв по-ефективен спрей от моя...
- Просто си е така и няма оправия...
Последна промяна vassil_bk на 17 Дек 2010, 0:31, променена общо 2 пъти

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Re: Замръзване на страничните прозорци при купе

Мнение от Dimitroff » 17 Дек 2010, 0:06

И при седаните е така, но заради рамката на прозореца ... няма проблеми с отварянето на вратата.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 1999 BMW 320D

Мнение от b_velev » 17 Дек 2010, 0:40

Аз си намазах гумените уплътнения с течен парафин и вече нямам проблем, но съм със седан. При купето не знам дали ще помогне.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vassil_bk » 17 Дек 2010, 0:44

b_velev написа:Аз си намазах гумените уплътнения с течен парафин и вече нямам проблем, но съм със седан. При купето не знам дали ще помогне.
Да, това и аз съм го правил. Вътрешните, в които опира стъклото ги мажа и малко се подобрява работата, но само на отлепване на вратата от купето. Джама пак не пада :( А външните няма как да се намажат, защото при първия сняг/дъжд/роса и заминава... Освен да ги олея едно хубаво, па к'вото стане :kuku:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 17 Дек 2010, 0:52

Красотата иска жертви, както се казва ... :confused:

Васе, а пробвал ли си да намжеш уплътнението на купето за вратата с тези силиконови мазила за гумени уплътнения?
Идеята е и да е влязла влага във врата, която не може да се отцеди (мисля, че отдолу на вратата трябва да има "отдушници") и води до замръзване на механиката за сваляне на стъклото, с мазането на това уплътнение (ако е гумено) да се елиминира замръзването на стъклото към купето. В такъв случай, ако не се касае за замръзване на контакти в бравата, не би имало проблем при отварянето.
Знаеш ли за колко секунди сработва защитата на мотора за стъклото при претоварване?
Изображение
ИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: '95 E36 M43B18 Lim
Мечтае да кара: //M Power :)

Мнение от nelim » 17 Дек 2010, 0:59

Мен днеска така ми бяха замръзнали вратите на седана че едвам си влезнах в колата.. та тва не е проблем само при купетата ама нас поне не се отваря цялата рамка на вратата :)

Миналата година пък ходих от гарата да взимам роднини и неможах да си отворя багажника 10 минути че беше замръзнало всичко.. та от големия студ и лед оправия няма.. може да я намажеш с нещо или да си държиш под ръка от тия спрейчета дето като пръснеш и директно се разтопява
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от tisho_ » 17 Дек 2010, 1:06

Може да прозвучи тъпо но е пробвани и работи.
Сутрин преди да се запътиш към колата, пълниш едно шише литър и половина с вряла вода и заливаш стъклото, изчакваш 20 секунди и дърпаш дръжката :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vassil_bk » 17 Дек 2010, 1:10

pazokolarov написа:Красотата иска жертви, както се казва ... :confused:
Тъй си е :smoke:
pazokolarov написа:Васе, а пробвал ли си да намжеш уплътнението на купето за вратата с тези силиконови мазила за гумени уплътнения?
Туй даже не знам какво е... Можеш ли да споделиш малко повече информация, някоя снимчица или име на продукт... :yes:
pazokolarov написа:Знаеш ли за колко секунди сработва защитата на мотора за стъклото при претоварване?
Не. Гледам като натисна бутона до първа позиция, ако не тръгне веднага да не го мъча повече. Иначе се чува само едно цъкане на моторчето и ме е страх да не изгори... :!:
nelim написа:...Миналата година пък ходих от гарата да взимам роднини и неможах да си отворя багажника 10 минути че беше замръзнало всичко.. та от големия студ и лед оправия няма.. може да я намажеш с нещо или да си държиш под ръка от тия спрейчета дето като пръснеш и директно се разтопява
Проблемът се проявява и при не чак такива големи студове... А тия спрейчета ми седят винаги багажника, че да мога да размразя все някак колата, инак няма влизане...
tisho_ написа:...Сутрин преди да се запътиш към колата, пълниш едно шише литър и половина с вряла вода и заливаш стъклото, изчакваш 20 секунди и дърпаш дръжката
Наистина е тъпо :mhihi: Търся решение, което ще ме изкара по-дълго от спрея, който ползвам, а не по-малко. Благодаря все пак :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от tisho_ » 17 Дек 2010, 1:14

Единственото решение е ГАРАЖ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330D
Мечтае да кара: ///M power
Детайли за колата: BMW - Bought My Wife

Мнение от Next » 17 Дек 2010, 1:47

То и при седана стъклата замръзват, но поне си отварям колата с голямо дърпане но не ме е страх, че ще счупя стъклото :mhihi: веднъж ми се случи миналата зима да минавам от задната врата защото другите врати имали вода по оплътненията и неможеха да се отворят.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: му се на вода

Мнение от frizzante » 17 Дек 2010, 2:07

tisho_ написа:Може да прозвучи тъпо но е пробвани и работи.
Сутрин преди да се запътиш към колата, пълниш едно шише литър и половина с вряла вода и заливаш стъклото, изчакваш 20 секунди и дърпаш дръжката :yes:

:shock: :shock: :shock: Колега с един приятел точно ей така направихме страничното стъкло на една вектра на сол...само докато го заля момчето и стана на кристали цялото. Не знам комбинацията ледено стъкло - вряла вода дали е добра...но все пак щом при тебе става...

За да не съм :OT: от както застудя си пръскам оплътненията на вратите и на багажника с един силиконов спрей който ползвам от 3-4 години и не съм имал проблеми в най-големите студове. Марката не я помня, английски беше май,но го взимам за 7 лв от кауфланд като ми свърши... :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Никой да не се качва на автобуса преди да е дошъл!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 323i / 97'

Мнение от Drum » 17 Дек 2010, 11:13

frizzante написа:
tisho_ написа:Може да прозвучи тъпо но е пробвани и работи.

:nono:
Така си отварях първата кола изобщо (Seat Cordoba). Резултатът беше, че скапах уплътнението на вратата тотално, нацепи се и имаше дни, в които така залепваше от студа, че нямаше отваряне изобщо. С други думи, горещата вода върши работа временно, но после задълбочава проблема и зимата си имаш просто сейф на колела :mrgreen:

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 17 Дек 2010, 12:18

Изобщо не опитвайте тоя номер с врялата вода на замръзнало стъкло - така си играете на руска рулетка с целостта на стъклото.

За седаните решението е да си купите силиконова смазка или грес и лекичко да намажете гумите и уплътненията на вратите. Единствения недостатък е, че върши работа само за няколко месеца, но все пак при нас зимата не е целогодишно явление :D Следващия сезон пак.

За купетата предполагам, че намазването на упътненията пак би свършило работа - единствения недостатък май ще е, че по стъклото ще си личат мазни ивици.
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vassil_bk » 17 Дек 2010, 12:30

Zagy написа:...За седаните решението е да си купите силиконова смазка или грес и лекичко да намажете гумите и уплътненията на вратите. Единствения недостатък е, че върши работа само за няколко месеца, но все пак при нас зимата не е целогодишно явление :D Следващия сезон пак.
Ако намеря решение, което да ме изкара дори 1 месец, ще съм мега доволен!
Zagy написа:...За купетата предполагам, че намазването на упътненията пак би свършило работа - единствения недостатък май ще е, че по стъклото ще си личат мазни ивици.
Нека си е мазно, ич не ми пука - искам да си вляза в колата :mhihi: Въпросът ми обаче НЕ Е за уплътнението между вратата и купето, а за уплътнението между вратата и стъклото, от външната страна в основата на джама - от дръжката до сраничното огледало...

Макар че, като гледам решенията са само експерименти с различни спрейчета, докато намеря подходящия... :|

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 17 Дек 2010, 12:32

vassil_bk написа:....за уплътнението между вратата и стъклото, от външната страна в основата на джама - от дръжката до сраничното огледало!

Освен да опиташ и него да го намажеш със силиконова смазка... малко е криво, защото точно там се натрупва сняг и замръзнала вода, но пробвай...
Si non confectus, non reficiat.

Следваща

Назад към E46