Възможно ли е ASC-то да не реагира навреме

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320d 2000г.

Възможно ли е ASC-то да не реагира навреме

Мнение от gocho_ » 16 Авг 2010, 16:37

Колеги , възможно ли е да дефектира системата за сигурност ASC /Automatic Stability Control/

Обяснявам:
1.преди месец на 1 кръгово имаше разлато масло - аз и дадох стъпка и доста врътна дупето
2.наскоро на завой я осетих леко
3.днес пак на ляв завой задницата имаше собствено мнение за мъничко

Не карам като МУНДАР ,ама чат пат се случва :D
при повечко газ и понякога на полусъединител мисля че се получи.
Идеята е ,че на таблото не свети /няма реакция след 0.5 сек./
Иначе вкл./изкл всичко изглежда наред ,ама има ли вариант някви грешки да трупа и да няма индикации за това :dunno:

п.с.: Вероятно си внушавам ,ама със сигурността трябва на сериозно !
:duel:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 1999 BMW 320D

Re: Възможно ли е ASC-то да не реагира навреме

Мнение от b_velev » 16 Авг 2010, 16:49

И при мен поднася леко преди да се задейства, но ми се струва, че това е норамлно. Нали все пак датчика трябва да отчете нещо преди да се задейства ASC-то.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530xi
Мечтае да кара: S65 Lorinser

Мнение от Mitko195 » 16 Авг 2010, 17:16

Е то и при тръгване на светофар с повечко газ мести дупето за малко, после светва и ти убива кефа...И аз мисля, че трябва някакво минимално време за реакция на системата + това ако ръчкаш в кръговото не бива да разчиташ само на нея... :driving:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 16 Авг 2010, 17:21

Е нормално е на разлято масло да ти поднесе малко повечко от нормалното.
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от uCnaHeTcA » 16 Авг 2010, 17:32

Зимата т'ва АеСЦе ме е изправяло на нокти :shock: Уж стабилити... Какво ти стабилити, след като поднесе веднъж, незнам дали ще я изправи повече :paranoid: Градско - иди-дойди, там даже се кара с изключено :mhihi: , ама извънградско е големия филм :paranoid:
По темата... Да, трябва малко време, за да се усети... Както повечето колеги дадоха примери :yes:
Малко повече извън темата... Тази зима (миналата го нямах това) , в големите снегове, както си рина с изключено ASC и решавам да го включа, но си карам бавно, спокойно, по равен и прав път и усещам, че колата е стабилна, грам не буксува, но ASC-то почва да свети като лудо и да ми спира колелата :shock: :kuku: Разбира се, го изключвам... След известно време се оправя... Това ми го прави тази зима няколко пъти :dunno: Възможно ли е от киша, сняг да се е намокрило отдолу нещо или пък нещо друго... Сега няма абсолютно никакви грижи :dunno:

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 16 Авг 2010, 17:44

uCnaHeTcA написа:Зимата т'ва АеСЦе ме е изправяло на нокти :shock: Уж стабилити... Какво ти стабилити, след като поднесе веднъж, незнам дали ще я изправи повече...

При мен е точно обратното - зимата се измъква много лесно от снеговете, когато ASC работи. Като й дам газ колицата с лека к**венска походка си издрапва и тръгва да се набира :mrgreen: ... е верно леко си мята бедрата наляво-надясно, но това си е в реда на нещата, даже и фън има малко :mrgreen:
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от gocho_ » 16 Авг 2010, 19:38

зимата в кръговото на отъпкан сняг ме държи да не се кача на бордюра ,давам и газ нарочно и системата работи перфектно , колата е стабилна и с малък грайфер на гумите.
Амм сега обаче ми се струва че бая се чуди докато реагира , ще я пробвам по късно някъде на някоя индустриална зона където е мръсен и песъклив асвалта и ще пиша.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kelemety » 16 Авг 2010, 22:53

ДАНО НА НИКОЙ НЕ СЕ НАЛОЖИ dsc ИЛИ asc ДА ГО СПАСЯВАТ!!!!

Така ... а по темата аз също мисля че има около секунда преди то да реагира. Има един допостим аванс от поднасяне преди да се включи. Аз мисля че при всички системи е така.
Изображение
Rear Wheel Driven

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 20 Авг 2010, 11:12

Системата умишлено е настроена да има толеранс преди да реагира, иначе на всеки завой колата ще тресе. Има си параметри на разминаване в сходимостта, при които се намесва. Щом работи, значи работи. Ако имаш проблем, няма да се обажда въобще или ще свети някоя контролна лампа.
Never mistake motion for action...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vlashev » 25 Авг 2010, 21:47

системата си е яка, дотолкова....... колкото в рамките на разумното шофиране. при рязко пускане на амбриажа с включено асц пак превърта за момент. при по бързо изнасяне е мноого фън,макар и с леко забавяне колата се изтрелва. а за зимата да споделя, ми се случи случка която няма как да забравя.с включено асц на дебел и твърд сняг и със скорост от порядъка на 60 70км при навлизането на лек(доста лек) десен 200метров завои,без да пресветне лампата на асц то,задницата на лекия компот изпревари предницата :banghead: от келешлак 316ката замалко да заприлича на снежен човек,а след тази тръпка за зимата си ползвам лансер 4wd а там вече няма бягане :bchug:
=-=-=-=-=-=-=-=

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от speedhokk » 26 Авг 2010, 10:06

Само едно нещо не ми стана ясно тук. ASC аз съм го чувал като Anti-Slip Control, което ще рече само блокаж. Докато, ако означава Automatic Stability Control, то ще рече, че ASC=ESP или аз съм в грешка?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от gocho_ » 26 Авг 2010, 13:21

speedhokk написа:Само едно нещо не ми стана ясно тук. ASC аз съм го чувал като Anti-Slip Control, което ще рече само блокаж. Докато, ако означава Automatic Stability Control, то ще рече, че ASC=ESP или аз съм в грешка?

Нямам идея ,но мисля че не е само блокаж на дифа ,защото усещам как самичка си натиска спирачка ... даже съм чувал ,че някак си отнема газта/мощността ,ама това знам че го има само на най-новите системи и много много не го вярвам.

Мойта си я пробвах (помачках газта) и си ми светва и си действа ,вече съм по-спокоен ...
Само сега ключката която отисваше колегата "vlashev"

с включено асц на дебел и твърд сняг и със скорост от порядъка на 60 70км при навлизането на лек(доста лек) десен 200метров завои,без да пресветне лампата на асц то,задницата на лекия компот изпревари предницата :banghead: от келешлак 316ката замалко да заприлича на снежен човек

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 26 Авг 2010, 13:54

Писано е много пъти...но хайде и тук:

АSC - говорим конкретно за Е46 преди фейса.
Когато задните колела забуксуват:
-отмена се от газта (често играе лоша шега когато искате да се изнесете от пресечка с повече газ)
-коригира се с прилагане на спирачно усилие
-оказва влиание САМО на задните колела.

DSC - Е46 след фейса.
Общо взето същото, но:
-следи и за поднасяне (не само превъртане/забуксуване на колелата)-оказва влиание на ВСИЧКИ колела по същия начин както ASC (отнема се гориво и се оказва спирачно усилие (моментно разбира се!)на буксуващото колело).

Относно цитата:
Това е точно разликата между АСЦ и ДСЦ - едното действа само когато колелата превъртат/буксуват, а другото дори и когато колата поднесе!
с включено асц на дебел и твърд сняг и със скорост от порядъка на 60 70км при навлизането на лек(доста лек) десен 200метров завои,без да пресветне лампата на асц то,задницата на лекия компот изпревари предницата :banghead: от келешлак 316ката замалко да заприлича на снежен човек

Назад към E46