Климатика тотално се прецака

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E92 335d

Климатика тотално се прецака

Мнение от vvaskoo » 26 Юли 2010, 22:02

Колеги преди един месец пълнихме климатика с фреон и днеска спря да работи и тогава след като го гледаха на УВ лампа остановиха че има теч . Личеше си че има теч на 3 места , горе при маркучите кадето се пълни - зад десният фар , при радиатора долу в дясно и майстора ми твърдеше че от компресора изпуска . Нека по запознатите да кажат какво трябва да се сменя защото тоя ми твърдеше че ми трябва - нов компресор , нов радиатор и маркучи , и после след това трябвало някаква клапа да се сменя и накрая ми изръси цена от 700£ което ми се вижда доста . След като проверих за части се оказа че мога да си намеря следните части за под £150 . Също така ми е чудно как така ще има теч от самият радиатор , там долу в дясно просто няма какво да го удари толкова силно че да се спука , възможно ли е да я някое гумено уплатнение . И компресорите при Е46 за всички модели ли са еднакви и трябва ли да се гледа нещо преди да го купя защото при частите 2ра ръка няма гаранция че и този няма да изпуска .

Ето тук на снимките съм показал на кой места имаше следи от теч на фреон :

Изображение
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Re: Климатика тотално се прецака

Мнение от oci » 26 Юли 2010, 22:29

Малко е съмнително да изпуска от толкова много места от маркучите за пълнене може да свети на лампата защото при откачането на маркуча винаги изпуска определено количество и за това може да е оцветило същото се отнася и за за дехидратора защото щуцера за високо налягане е точно над него както ти си описал зад десния фар.
Напълно възможно е проблема да е само в радиатора или пък на връзките между компресора и радиатора там са с о-пръстени обикновено те се смачквата с времето и от там изпуска и те зъдължително трябва да се проверят.
Най-добрия вариант е сега като сте видели къде е оцветено с лампата да се надуе така както е цяла системата с азот или дори с въздух но поне до 20-25 бара и тези места да се проверят по най-обикновенния начин с пяна или ако има пропуск там при това налягане ще прави балончета и така е сигурна, че точно от там изпуска.
Иначе по твоя майстор ако смениш всичти тези неща които ти е казал и изпарителя ти вече напрактика имаш почти нов климатик :D
За радиатор ако вземеш втора употреба е хубаво да се тества да не е и той спукан някъде защото обикновенно това им е слабото място на климатиците кондензатора защото той е изложен на лоши атмосферни условия и камъчета от пътя и по някога става шупла и от него почва да изпуска още повече алумия си прави корозия и на сглобките на търбите с ламелите направо стои като изгнил с времето.
За компресора можеш ако го вземеш втора ръка само да провериш дали включва съединителя като му подадеш на кабелчето 12 волта, а на корпуса на компресора маса и така ще видиш дали включва или да замериш намотката съпротивлението трябва да е около 4,5 ома, а дали държи налягане трябва да се сложи на колата и тогава да се зареди и тогава да се видят наляганията.
Но според мен провери кондензатора, връзките на маркучите към кондензатора, дехидратора и компресора ако са здрави да се надеу системата и ако не изпуска не питайте компресора и ако когато си го заредил първия път ти е работил преди да изпусне в смисъл наляганият тогава са били добре значи твоя компресор е здрав най-вероятно.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е 46 320д 136кс + чип

Мнение от tani bojilov » 26 Юли 2010, 23:15

Колегата Осi е изчерпал май каквото има да се казва по твойта тема.Само под налягане ще се види от къде идва теча.И се замисли за твоя майстор.Май ще ти е по евтино да смениш него отколкото целия климатик :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E92 335d

Мнение от vvaskoo » 26 Юли 2010, 23:36

tani bojilov написа:Колегата Осi е изчерпал май каквото има да се казва по твойта тема.Само под налягане ще се види от къде идва теча.И се замисли за твоя майстор.Май ще ти е по евтино да смениш него отколкото целия климатик :mhihi:

Спокойно бе , не съм хванат от гората . Няма да дам толкова за ремонт .

Също така , огромно мерси на колегата Осi

Имам още едно последно запитване , защо като го зареждаха от БМВ изкара почти година , после някакъв дядо го зарежда - изкара около 5-6 месеца и при последното зареждане изкара около месец
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 27 Юли 2010, 8:41

vvaskoo написа:
tani bojilov написа:Колегата Осi е изчерпал май каквото има да се казва по твойта тема.Само под налягане ще се види от къде идва теча.И се замисли за твоя майстор.Май ще ти е по евтино да смениш него отколкото целия климатик :mhihi:

Спокойно бе , не съм хванат от гората . Няма да дам толкова за ремонт .

Също така , огромно мерси на колегата Осi

Имам още едно последно запитване , защо като го зареждаха от БМВ изкара почти година , после някакъв дядо го зарежда - изкара около 5-6 месеца и при последното зареждане изкара около месец

защото пропуска когато не се отстрани на време става по-голям и започва да изпуска по-бързо все пак тук налягането е голямо и е нормално.

Потребител
Аватар
Кара: BMW e46 318i 99'

Мнение от ganecabul » 29 Юли 2010, 8:33

vvaskoo написа:. Също така ми е чудно как така ще има теч от самият радиатор , там долу в дясно просто няма какво да го удари толкова силно че да се спука , възможно ли е да я някое гумено уплатнение .

Там има една пробка за източване на антифриза, може тя да е протекла. На мен от там ми губеше антифриз, защото й се беше счупило едното краче. Смениха ми я с оригинална за 20лв. За другите проблеми не знам.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 29 Юли 2010, 23:15

ganecabul написа:
vvaskoo написа:. Също така ми е чудно как така ще има теч от самият радиатор , там долу в дясно просто няма какво да го удари толкова силно че да се спука , възможно ли е да я някое гумено уплатнение .

Там има една пробка за източване на антифриза, може тя да е протекла. На мен от там ми губеше антифриз, защото й се беше счупило едното краче. Смениха ми я с оригинална за 20лв. За другите проблеми не знам.

Колегата пише, че има проблеми с климатичния радиатор а това което ти си написал се отнася за радиатора на двигателя.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: неква джипка

Мнение от fast or stupid » 30 Юли 2010, 16:34

И аз залагам на радиатора на 1 во мяасто или ако нее тои долу дето се връзва за трабите 2 те уплатнениа с шестограм се развиват по добре ги смени дори и проблема да нее от тях, и без тва сега няма фреон ане след като оправиш нещата и напълниш след някои месец да почне да испуска и от тях.

Назад към E46