Подгряващи свещи

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Подгряващи свещи

Мнение от BMW_325 TDS » 01 Ное 2009, 22:41

Колеги изгоряха ми 3 подгряващи свещи и едвам пали като е студена... Казаха ми, че оригинални на БОШ стрували 29 лева бройката, а имало и някакви ментаци.. Разбира се ще си взема оригиналните, но ми искат 60 лева за смяна и ми се вижда много.. Някои ми казват, че много елементарно се сменявали, ама знае ли човек?!? Та някой ще ми обясни ли процедурата или е много сложно да се оправа самичък?? Ако някой каже стъпка по стъпка мисля, че ще се оправя, или бъркам ?.. Тая печка ни съдра от разходи... Дюзи, ГНП- та и уж всичко направиха и след 5- тото палене се оказва, че са изгоряли 3 свещо

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 coupe 323ci
Детайли за колата: Някво купе 2.5

Re: Подгряващи свещи

Мнение от marto853. » 01 Ное 2009, 22:52

Колега то можеш и сам ама ако се заклини някоя свещ и не ще да се удвие си трябва майсторлък за да не се скъса,че после следва сваляне на главата.
новият ми номер: 0877787835

ентусиаст
Аватар
Кара: U.D.M.

Мнение от stilko » 01 Ное 2009, 23:18

Оригиналните са Beru а не Бош. 60лв за смяна е добра цена, като се има предвид времето което отнема. Като ги сменяш смени и 4-те, че и за една пак ще ти вземат 60лв.

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 01 Ное 2009, 23:55

60 лева за смяна е прилична цена, като се има предвид, че се сваля колектора и всичко около него - от опит ви казвам, че си е играчка.
Si non confectus, non reficiat.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: N42B20 с ръкавици
Мечтае да кара: Spitfire

Мнение от Archangel » 02 Ное 2009, 0:43

Моите ги сменях миналата зима - 20 мин, като 15 от тях бяха отвиване и завиване. 5 мин. за разглобяване. Ама при печките не знам как е.
Rainbow shaker,
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..

Потребител
Аватар
Кара: БМВ 320 Д е46
Мечтае да кара: X6
Детайли за колата: facelift, 150hp

Мнение от antonee » 22 Дек 2010, 1:48

Колеги днес и аз стигнах до тази интервенция.Сутрин като паля и температурата е под 0-та мн зор.Разглобих си колата и с мултицепта ги проверих.Оказаха се 2 свещи заминали смених ги с бош -35лв/бр. Смяната си я направих сам и ще ви я обясня, защото никъде не намерих упътване.

Първо се свалят капаците на двг, после се сваля филтъра на купето, заедно с кутията му и кората която държи кутията. Така се сваля и другата кора ( в задната част на двг). Откачате ЕГР клапана от маркуча и тръбата и малкото мъркуче. Развивата болтовете на колектора (8) и 5 гайки.развивате и страничния, който държи щеката за маслото. След това с отверка внимателно отлепвате колектора от главата. Съветвам ви да слойите по един парцал на отворите на главата да не падне нещо вътре. В долната си част колектора има в букси (мултифункционални), откачате ги и го вадите. С мултицепта мерите съпротивлението им, като единия полюс на маса, другия на свещта (махнали сте лулите от свещите-всичките). Която няма съпротивление е заминала. После развивате развалените с 10 глух ключ ( от ладови комплекти са идеални за това). Има вероятност да се скъса нагревателната свещ( както стана при мен). Ако се е скъсала след резбата( цялата резба е отвита) и електрода стърчи, намирате някакви уникални клещи, с които да го хванете ( има едни дето като стегнат и си седят стегнати докато не ги отщрепеш) и ги връзвате с тел. с една щанга през телта и лост от 1 ред. Това е лесният начин, другия е сваляне на главата, който не ви препоръчвам. Надявам се да ви е от полза, ако нещо не ви е ясно на лс ще ви обясня.

Любимец на Кралицата
Аватар
Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
Мечтае да кара: M3 CSL

Мнение от ///M_Martin » 22 Дек 2010, 14:32

Archangel написа:Моите ги сменях миналата зима - 20 мин, като 15 от тях бяха отвиване и завиване. 5 мин. за разглобяване. Ама при печките не знам как е.

Нищо общо и много голям филм :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 22 Дек 2010, 14:55

Eто защо (късат се) ги развивайте на студен двигател, абсолютно изстинал, особено сега като са студове е много подходящо - металът се свива от студа и шанса да се скъса е много по-малкък! Не напъвайте силно в никакъв случай! Ако не помръдва, напръскайте с някакъв препарат, който да проникне, до колкото е възможно и след няколко минути отново опитайте или продължете с друга, докато тази кисне! Ако все пак тръне да се къса, както каза колегата, гледайте да я скъсате така, че да остане ръб, с който да можете да боравите! Все пак си мисля, че ако внимавате, няма да се скъса и ако действително го направите на студено! Не се лъжете, в други теми от форума някои казват, че задължително на топъл двигател! НЕ Е ВЕРНО! Отнема време да се свалят капандурите, а ако имате ръка, съвсем спокойно може да се справите сами! Не се изискват кой знае колко големи знания и умения!

Потребител
Аватар

Мнение от antonee » 22 Дек 2010, 18:34

Съгласен съм с колегата, че трябва да е на студен двигател, аз го правих на 3-4 градуса температура, а колата не беше палена и пак се скъса. Не съм пробвал със спрей, но може би ще помогне. Просто ако не сте готови за сериозен ремонт, не се хващайте, че ако се скъса и няма как да я извадите от главата... Или ще карате с една по-малко или ще сваляте главата, което не ви го препоръчвам.

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 22 Дек 2010, 22:38

Е46цата е преди фейса, нали ?

Потребител
Аватар

Мнение от antonee » 23 Дек 2010, 0:32

Не колега след фейса е, 150 кончета.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Boeing

Мнение от karnak » 23 Дек 2010, 0:43

комън рейла и вп-то все си е .... винаги ги развивайте на студен мотор преди това го напръскайте с ВД40 да закиснат малко!0ригинално е с Беру, не слагайте ментета след 2 седмици ще изгорят или недай си боже да са малко по дълги !
REDBULL ДАВА КРИЛА
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от antonee » 23 Дек 2010, 10:38

Колега съгласен съм, не слагайте ментета! Аз си взех Бош от магазин Бош, и са по-скъпи от Беруто с 6 лв. Станаха перфектно. Надявам се да карат.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 23 Дек 2010, 18:15

antonee написа:Колега съгласен съм, не слагайте ментета! Аз си взех Бош от магазин Бош, и са по-скъпи от Беруто с 6 лв. Станаха перфектно. Надявам се да карат.
Мно ясно, че ще карат! На един приятел преди година му сложихме френски и палят та дрънка! Кат казвам френски, казвам френска фирма, произведени за е46! Да не си помислите...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330d CBR 600RR
Мечтае да кара: F82 ,S1000RR

Мнение от xerial » 23 Дек 2010, 18:36

slitter написа:
antonee написа:Колега съгласен съм, не слагайте ментета! Аз си взех Бош от магазин Бош, и са по-скъпи от Беруто с 6 лв. Станаха перфектно. Надявам се да карат.
Мно ясно, че ще карат! На един приятел преди година му сложихме френски и палят та дрънка! Кат казвам френски, казвам френска фирма, произведени за е46! Да не си помислите...

Ами БЕРУ не са ли френски :smoke:
Изображение Изображение

Следваща

Назад към E46