климатик => климатроник

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320d
Мечтае да кара: M

климатик => климатроник

Мнение от fenixsz » 09 Окт 2009, 18:57

Понеже се интересувам от е46 компакт, като евентуална бъдеще покупка, се зачудих как може да стане конверсията от климатик => климатроник, тъй като повечето хубави обяви са с климатик.

Знам, че има доста писани теми по въпроса, но в никоя не открих колко струва. Немския не ми е от любимите, но за сметка на това превода от немски на английски чрез http://translate.google.com/ не е никак лош.

Ето и един линк, на който има доста снимки и малко текст - http://becha.de/index.php?option=com_co ... &Itemid=23

Общо взето основните разходи са:

220euro за kit (3 управляващи моторчета) No.: 64 50 0 029 507 (Снимки на частите от другаде - тук)
220euro за контролен панел (different part number)
Време за разглобяване и сглобяване 6-7 часа. Явно си ги смятат долу-горе по 100 евро на час и се получава общо 1200 евро.

http://www.bmw-drivers.de/forum-68/umru ... 16143.html - пак снимки от първото бмв, но по-големи без много обяснения. Пише, че двама пича са го направили за 5 часа.

Като гледам климатроника е еднозонов. Както и да е, може и да се появят ентусиасти.
DriveCalc.com/bg

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Re: климатик => климатроник

Мнение от pazokolarov » 09 Окт 2009, 20:08

За да извършиш конверсия кл-климатроник не е достатъчно да смениш само управляващия блок. Сменя се и блока на самия климатроник, защото е с различно управление на вуздушните потоци - управляват се по електронен път с ел. Клапи.
Изображение
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 09 Окт 2009, 22:02

не мисля, че е чак толкова притеснително това, че е с климатик, а не с климатроник. В крайна сметка нали ще ти хлади, това е важно!!! Не се занимавай с глупости... а ако държиш толкова, не може да не прескочи някоя с климатроник, изчакай и си вземи каквото ти душата иска!

Слави
Аватар

Мнение от © » 09 Окт 2009, 22:08

просто не знам как ги слагат тия климатици, на уж съвременни коли ... все едно говорим за кола от 90-те години :kuku:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 10 Окт 2009, 9:57

© написа:просто не знам как ги слагат тия климатици, на уж съвременни коли ... все едно говорим за кола от 90-те години :kuku:

те проивеждат такива и без климатици, та ти говориш за климатроници.... има е46 само с парно, верно редки са, ама има... и чисто нови има, зависи как я поръчваш. Лятото пътувах първия път за морето с едно чисто ново поло (2009) и то беше с врътки и прост климатик. Тва са екстри, които зависи как си ги поръчваш... няма значение годината. Виждал съм между другото и ретро коли от 50-те, които имат климатик...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 10 Окт 2009, 11:50

Tо даже и на Е90 не е серийно дигиталния климатроник.
И там ги има кранчетата ;) Но и според мен не са болка за умиране.
Не бих се захванал с интервенцията, защото първо ще се сменят доста неща и второ едва ли ще я направят качествено
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 13 Окт 2009, 12:06

Единствения минус на климатика в Е46 е визията на таблото ;) Гледай колата да е добра, климатик или -троник, важното е да работи :winky:
Never mistake motion for action...

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 13 Окт 2009, 18:16

Какво толкова му се плашите?
Процедурата не е чак толкова сложна, въпроса е да има желание и пари човека.
Тях има ли ги всичко останало е въпеос на няколко часа труд ;)

Предполагам, че и тук прасето на парното за дигиталния климатроник както при Е36 е различно от това с врътките.
Всичко се свежда до източване на фреона и антифриза от системата, раглобяване, сваляне на старото прасе и монтаж на новото.
Ако има някаква ралика по захранващите кабели за климатроника, се добавят новите и готово.
Просто е много пипкаво и времеемко, затова е и скъпо като операция в сервиз(даже повечето неискат да го пртавят).

Като гледам как се стряската от разглобяването се чудя какво ще правите ако случайно ви се спука радяторчето на парното или кондензатора на климатика в прасето?Ще продадете колата щото трябва да и се сваля таблото?
Изображение

Назад към E46