Спукан Радиатор - теч

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Спукан Радиатор - теч

Мнение от slitter » 27 Юли 2008, 15:26

Колеги, хванах теч от радиатора ми, открих и къде точно се спукал. Пукнатината явно е много микроскопична, обаче за около месец от там излиза около литър антифриз - капка по капка. Намира се на следното място - в пластмасовата част на радиатора отстрани в близост до мястото, където влиза горния (дебелия) маркуч. Мястото е видно и лесно достъпно. Та въпросът ми е има ли оправия това, демек може ли да се направи пластмасова заварка, някви такива неща съм чувал, че прават, ама никога до сега не съм се занимавал. Ориентирайте ме моля ВИ!!! Има ли някой читав майсторм който да прави такива работи??? От София съм. Не ми се дават 500лв. за нов радиатор за тая малка дупчица нищо и никаква!!!

ентусиаст
Аватар

Мнение от plamen_hh » 27 Юли 2008, 15:57

Трябва да може или пробвй да сложиш нещо за запушване на течове щом е малко трябва да помогне ;)

Потребител
Аватар

Мнение от Kanevvv » 27 Юли 2008, 19:56

Преди месец и положина сменях радиатора на колата си, беше издут отдолу, и някаде отстрани салзеше. Новиа ми струваше 300лв. оригинален , предлагаха ми и някакви китаиски по 200-250лв.

Потребител
Аватар
Кара: 316I 1999 E46
Мечтае да кара: всяка М5

Мнение от tedier » 27 Юли 2008, 23:54

Ако говориш за пластмасата в която се вкарва маркуча от двигателя(дебелия) и при мен се случи там, но се спука и изтече целия антифриз. Добре че бях спрял.... та тая пластмаса(връзката между маркуча и радиатора) и маркуча(дебелия) струва 54 лева от Дару кар. сменя се за около една минута само се издръпват едни телчета.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 28 Юли 2008, 10:04

e как така се сменя тая пластмаса като тя е захваната за питата от горе до долу по цялото протежение на радиатора от едната страна???

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 28 Юли 2008, 17:39

Колеги, за да не седи тази тема така ставена в пространството ще кажа няколко думи относно радиаторите. Днес обикалях цял ден по майстори на радиатори и стигнах до следния извод: радиатор, който е пукнат в питата може да се ремонтира, тъй като за алуминий има специални професионални лепила, които да издържат на температурно натоварване до 500 градуса. Вършат идеална работа и почти няма оплаквания от повторно пукване там. Що се касае до пластмасовата част, а то даже не е пластмасова, а бакелитова, то тя също подлежи на ремонт, но временно. Изгарянето на материала с времето го е направило изключително крехък и дори да се направи някаква заварка, то в съвсем скоро време в близост ще се появи нова пукнатина (около 1см. настрани например). За това си признават дори майсторите на радиатори. Лепила за бакелитим които да издържат на температурното натоварване и на налягането в системата все още не са създадени от съвременната химия за съжаление. Така че като заключение можем да кажем, че появи ли се пукнатина в алуминия можем да ремонтираме, а ако има пукнатина в бакелита - по добре ново. Така направих и аз, купих си нов радиатор!!!

Потребител
Аватар
Кара: 316I 1999 E46
Мечтае да кара: всяка М5

Мнение от tedier » 28 Юли 2008, 20:22

на мен ми се спука 1 от тази снимка http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=35 ,но според мен говориш за казанчето.... че ти е заминало.. на Е 36-цата се опитах да го сменя с ново,но безуспешно и се наложи да си купя нов радиатор.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 29 Юли 2008, 10:12

Не, на мен ми се спука това http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... =05&hl=106 - там, където влиза дебелия маркуч в радиатора (горе вдясно на самия радиатор)

ентусиаст
Аватар
Кара: Камион колкото читалището...

Re:

Мнение от pistata9889 » 09 Май 2010, 13:07

tedier написа:Ако говориш за пластмасата в която се вкарва маркуча от двигателя(дебелия) и при мен се случи там, но се спука и изтече целия антифриз. Добре че бях спрял.... та тая пластмаса(връзката между маркуча и радиатора) и маркуча(дебелия) струва 54 лева от Дару кар. сменя се за около една минута само се издръпват едни телчета.

Айде някои да ми каже,като издърпам тези скобички(телчетата)после само с дърпане ли се вади,тази част или има и някъкъв чалъм?
Че ми се спука точно там където влиза дебелия маркуч.
Когато трябва да вземеш решение относно една страна,изслушай и другата,може нейната версия да е по достоверна!!!

ентусиаст
Аватар

Re: Спукан Радиатор - теч

Мнение от pistata9889 » 09 Май 2010, 19:30

Е добре ми помогнахте.сега нека някои даде актуална цена на това:
Немога да кача снимка...
Когато трябва да вземеш решение относно една страна,изслушай и другата,може нейната версия да е по достоверна!!!

Аватар
Кара: Другите да му завиждат.....
Мечтае да кара: Самолет и Петролен танкер
Детайли за колата: MNOGO BARZA

Мнение от milennyc » 10 Май 2010, 8:13

Аз преди имах един компакт е36, беше се напукал бакелита..... купих 2 проксипол-а и го замазах отгоре с около 5-6мм слой по целия бакелит и после карах колата 1г. без проблем.

ентусиаст
Аватар

Мнение от pistata9889 » 10 Май 2010, 8:39

Поръчах ново,че с моите преходи на големи разтояния,неми се рискува с лепене после да ме лаят кучетата по-пътя.

Назад към E46