Тема 1. Съвети и въпроси относно избор на Е46

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Re: двигател M47TU1 - информация

Мнение от Gqbriel » 19 Юни 2013, 21:52

vvasilev1 написа:
manoel56 написа:Привет колеги !

Замислил съм за покупка на 318дизел Е46 - 2003/12 , ето по долу VIN кода.Въпросът ми е този двигател дали е комон-рейл.Разбрах ,че са два вида - с хидравлични клапани или без , единият е 1995 см3 , другият 1951 см3. Кой тип е двигателят от посочените данни по долу ? Каква е помпата му ?
Type Value
VIN WBAEU71060FM65586
Type code EU71
Type 318D (EUR)
E series E46 (4FL)
Series 3
Type LIM
Steering LL
Doors 4
Engine M47DU1
Displacement 2.00
Power 85
Drive HECK
Transmission MECH
Colour TITANSILBER METALLIC (354)
Upholstery STOFF JACQUARD/GRAU-(WAR TITANGRAU) (H9TT)
Prod.date 2003-12-04
BMWVIN.COM

Благодаря предварително.

Разбира се всяка информация относно модела , подръжка,особености е добре дошла.

:driving: :dunno:

Колега,

Ако автомобила е добро състояние не се колебай.
Ще останеш доволен. Частите са същите като на 150 коня фейслифт.
От вървежа ако не си амбициран за дрифтове и гонки ще останеш доволен.
Разхода не е по-голям от на 150 коня, по-малък е!
Масло препоръчвам 5/30 castrol edge. Филтри - примерно MANN.
Събира 5.5 литра + горивен, въздушен и маслен излиза общо около 220 лева.
Смени и филтъра на картерните газове (само оригинал) струва около 100 лева.
Мотора е common rail. Повдигачите не знам какво значение им отдаваш.
Помни за втора ръка търси читав екземпляр, че повечето са минали отдавна 350 хиляди.
Гледам по екстрите, че колата е добра, ако не е някоя умора не му мисли.

Успех

Кви дрифтове с 2.0 дизел не ми я ясно камо ли гонки.318 пред 320 е спряла направо разликата е доста,разхода може да е по-малък по книжка..пробвай се да завариш педалите на 2те и пак ще си говорим.
318 д с екстри е идеална за swap с 3.0д :)
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E38
Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40

Re: Тема 1. Съвети и въпроси относно избор на Е46

Мнение от jakson » 20 Юни 2013, 18:20

jakson написа:Здравейте колеги.
Мои приятел иска, да си купува БМВ и се е спрял на Е46 дизел.
Попита ме за съвет, но аз съм на фаза Е36 и нямам никакви наблюдения върху по-новите модели.
Вие какъв съвет, ще дадете при избора на Е46ца дизел?
Той се чуди между комби и седан.
Също и за двигателите, какви модификации има при дизелите?
За Е36, всички бяха много доволни от TDS-a, който се оказа доста икономичен...
Какви са слабите места на Е46 и какво трябва, да се гледа по тях като се купува?
Дайте някакъв съвет...
Колата трябва, да е икономична, здрава и т.н.... Кой двигател от дизеловите, да изберем и какво, да му гледаме?
Всеки модел си има слабости, като напр. М40... разпределителния вал и т.н...
Какво се гледа на дизела?
П.С.
Изчетох много, но не намерих отговор на тези въпроси....

Май ще е по-добър вариант, човека да си купи Е36ца от 98ма... Е36ците според мен са по-здрави, качествени и са истински коли, направени от истински материали за разлика от Е46, където всичко е пластмаса... Окачването и возията на Е36 е по-добра, а и в Е36 раздела, колегите са много по-запознати с нещата, по-компромисни и не заключват темите на хора, които са нови и се интересуват от нещо...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 21 Юни 2013, 7:49

ем да вземе да си купи Е30 колегата ,примерно 325ца с М20 .. ще му се стори че са нарядко бензиностанциите из София :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 21 Юни 2013, 9:02

jakson написа:
jakson написа:Здравейте колеги.
Мои приятел иска, да си купува БМВ и се е спрял на Е46 дизел.
Попита ме за съвет, но аз съм на фаза Е36 и нямам никакви наблюдения върху по-новите модели.
Вие какъв съвет, ще дадете при избора на Е46ца дизел?
Той се чуди между комби и седан.
Също и за двигателите, какви модификации има при дизелите?
За Е36, всички бяха много доволни от TDS-a, който се оказа доста икономичен...
Какви са слабите места на Е46 и какво трябва, да се гледа по тях като се купува?
Дайте някакъв съвет...
Колата трябва, да е икономична, здрава и т.н.... Кой двигател от дизеловите, да изберем и какво, да му гледаме?
Всеки модел си има слабости, като напр. М40... разпределителния вал и т.н...
Какво се гледа на дизела?
П.С.
Изчетох много, но не намерих отговор на тези въпроси....

Май ще е по-добър вариант, човека да си купи Е36ца от 98ма... Е36ците според мен са по-здрави, качествени и са истински коли, направени от истински материали за разлика от Е46, където всичко е пластмаса... Окачването и возията на Е36 е по-добра, а и в Е36 раздела, колегите са много по-запознати с нещата, по-компромисни и не заключват темите на хора, които са нови и се интересуват от нещо...

Той се чуди между комби и седан - тука избора е до лични предпочитания,двете шасита разлика нямат в нищо,нещата опират до компромис с нещо.

Също и за двигателите, какви модификации има при дизелите? - да беше отворил всеки един сайт за автомобили било Аутодата,било Wikipedia щеше сам да намериш пре достатъчно информация за Е46 и моторите ,както за всяко друго БМВ - но нищо ето :
E46.jpg

Вие какъв съвет, ще дадете при избора на Е46ца дизел? - като за всеки един автомобил - диагностика задължително от човек,който разбира от тези мотори и знае тънкостите при огледа,оглед ходова част,проверка на ел пакета ,дали всичко работи,някакви странни шумове при работата на мотора,дали изпушва при каране и т.н ..хора,които разбират от това има достатъчно .

Какви са слабите места на Е46 и какво трябва, да се гледа по тях като се купува? - Е46 като цяло е здрав автомобил - мое мнение,друг е въпроса да попаднеш на такъв,преди фейслифтовия дизел страда от помпа VP44 една търсачка,ще ти изкара детайли,както преди фейслифтовите имат проблем с задния мост ,който се откача но и там решения има и има много писано - въпрос дали ти се търси - на теб явно не,който ми каже ,че не може да намери проблеми - някак си не му вярвам,като знам,че писано има много.

Колата трябва, да е икономична, здрава и т.н.... Кой двигател от дизеловите, да изберем и какво, да му гледаме?- повтаряш се няколко пъти - кой не иска,здрава,икономична и ала бала - затова се гледа при избора и ако имаш късмет да попаднеш на добра - радвай се.
Какво се гледа на дизела? - всичко!

Е36ците според мен са по-здрави, качествени и са истински коли, направени от истински материали за разлика от Е46, където всичко е пластмаса... Окачването и возията на Е36 е по-добра, а и в Е36 раздела, колегите са много по-запознати с нещата, по-компромисни и не заключват темите на хора, които са нови и се интересуват от нещо...

На какво да се обзаложим,че никога не си виждал истинска Е46,гледана запазена и т.н - за какви пластмаси ми говориш човек - недей така ,че Е36 била по-качествена отвътре - в много голяяма грешка си ...и мисля че с това,еди кой си бил по-запознат - що ни питаш като сам ни хокаш,че не разбираме от тея коли не ми ясно..кой от нас познаваш,че да си говориш едно към нищо?
Не може да искате съвети и да ни обвинявате,че сме еди какви си...ще ти заключат темата разбира се,спазва се някакъв ред - пример има 50 страници за пеперудите и пак някой пита,а детайли има кооолкото искаш.

След като имаш Е36 какво би гледал ти на ТДС - еми същото гледаш и на Е46 - и двете са коли не совалки.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

Потребител
Аватар

Мнение от s0msky » 21 Юни 2013, 13:53

Здравеите колеги , итересувам се от модела е46 318д (116к.с.) новия фейс лифт, какво можете да ми кажете тях, сполучлив мотор ли е и съотвено как върви разходът на гориво ;) . Не ми трявва много мощност колата ще си я карам кротко ежедневно но се двуомя между този модел и 150 к.с.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ШЕ 330d (manual)
Мечтае да кара: bmw f10 m5
Детайли за колата: M-packet Mtech 1

Мнение от SlipX » 21 Юни 2013, 14:28

Колега, малко по нагоре 3 пъти написаха какви са разликите. Обема на двигателите е еднакъв, разхода е почти сходен. Разликата е, че едната върви доста повече от другата. Аз лично бих си взел 150-ката.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от s0msky » 21 Юни 2013, 14:39

SlipX написа:Колега, малко по нагоре 3 пъти написаха какви са разликите. Обема на двигателите е еднакъв, разхода е почти сходен. Разликата е, че едната върви доста повече от другата. Аз лично бих си взел 150-ката.

Дочух че 150 к.с. са сравнително проблемни , а за 318д почти нищо не съм чувал за това отварям дума , като гледам целия форум може би наи малко има писано за този модел и за това питам някои ако има наблюдения относно този мотор да каже горе доло как се държи

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d '03
Мечтае да кара: E39 S62B50

Мнение от Slu4ainiK » 21 Юни 2013, 18:51

Здравейте,
Обмислям покупка на бензинова е46-ца.
Двоумя се между (M54B25) или M52B28TU. Какво ви е мнението от към вървеж, разход, проблеми ? Честно казано обмислям да му сложа ГИ, ако е от значение, но при тези цени на горивата вероятно това ще се прави.
Благодаря.

Потребител
Аватар
Мечтае да кара: кола с гола жена вътре - по възможнос по-млада да е.
Детайли за колата: е 46 328

Мнение от vesosea » 21 Юни 2013, 19:22

Slu4ainiK написа:Здравейте,
Двоумя се между (M54B25) или M52B28TU. Какво ви е мнението от към вървеж, разход, проблеми ? Честно казано обмислям да му сложа ГИ, ако е от значение, но при тези цени на горивата вероятно това ще се прави.
Благодаря.

M52B28TU e по-добър.
механика

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318td compact '03
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: с две порти

Мнение от vvasilev1 » 21 Юни 2013, 21:59

s0msky написа:
SlipX написа:Колега, малко по нагоре 3 пъти написаха какви са разликите. Обема на двигателите е еднакъв, разхода е почти сходен. Разликата е, че едната върви доста повече от другата. Аз лично бих си взел 150-ката.

Дочух че 150 к.с. са сравнително проблемни , а за 318д почти нищо не съм чувал за това отварям дума , като гледам целия форум може би наи малко има писано за този модел и за това питам някои ако има наблюдения относно този мотор да каже горе доло как се държи

Колега,

Прав си!!! Над 750 000 км вече започват да олабват :lol:
Сега по въпроса за 116 или 150 к.с. не разбирам кое точно не разбра.
Двата двигателя са еднакви. Просто 116 к.с. е малко скопен. Предполагам, че е софт в допълнение с дюзи.
Всичко друго е без разлика. Търси запазена кола, а не маскиран параклис!
Ако няма да гониш, 150 или 116 е все тая.

Успех

Потребител
Аватар

Мнение от s0msky » 21 Юни 2013, 22:59

vvasilev1 написа:
s0msky написа:

Колега,

Прав си!!! Над 750 000 км вече започват да олабват :lol:
Сега по въпроса за 116 или 150 к.с. не разбирам кое точно не разбра.
Двата двигателя са еднакви. Просто 116 к.с. е малко скопен. Предполагам, че е софт в допълнение с дюзи.
Всичко друго е без разлика. Търси запазена кола, а не маскиран параклис!
Ако няма да гониш, 150 или 116 е все тая.

Успех

Колега , какво трябваше да разбера не знам ... 150 коня си е 150 коня а 116 коня е 116 коня !??!? разликата била 1-2 литра в разхода ... Голям отговор , това го знаех и без да питам ...! Не мога да разбера като не знаете с точност или като не притежавате автомобила и нямате наблюдения защо изобщо пишете ... забелязах че на повечето въпроси които задават хората не получават отговор в тоя форум, по скоро обсъждате къф му бил въпроса и що го бил задал и колко бил разбирал ... ами като не разбираме ще питаме ! Темата е Тема 1. Съвети и въпроси относно избор на Е46 ... попитах ако някои кара такава кола да каже къде са и слабите страни и къде силните , а вие само спамите някви глупости помежду си ... :no:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d '03
Мечтае да кара: E39 S62B50

Мнение от Slu4ainiK » 21 Юни 2013, 23:20

vesosea написа:
Slu4ainiK написа:Здравейте,
Благодаря.

M52B28TU e по-добър.

Може ли малко по-подробно, поне за разход и поддръжка пък вървежа толкова ли е очеваден, все пак м54-рката е по-нова уж нещо подобрено ? :?:
Благодаря

Потребител
Аватар

Мнение от bonethugs » 22 Юни 2013, 0:46

Имам един малко лаишки въпрос. Колко според вас е живота на един M47TUD20, който да кажем е добре поддържан и не е каран душманската? 260 000 плашеща цифра ли е?

Потребител
Аватар
Мечтае да кара: кола с гола жена вътре - по възможнос по-млада да е.
Детайли за колата: е 46 328

Мнение от vesosea » 22 Юни 2013, 1:04

разликата е само в управлението на дроселната клапа - така пише на едно място
Някой от по-новите модели E90 (2007-2011г.) са с M52B25 така ,че.....
M52B28..... разход - 205/55/16 - 7,4 л. / 10 л. - зимно време. лятото се качва с 0,5 л. и мощтноста му пада леко(защото няма турбина, то не че другия има)
механика

Потребител
Аватар
Кара: E39 facelift 525i
Мечтае да кара: Колата е 2005 година, BMW 730d чипосана

Мнение от 320d_150hp » 22 Юни 2013, 13:16

ПредишнаСледваща

Назад към E46