Тема 1. Съвети и въпроси относно избор на Е46
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
Re: двигател M47TU1 - информация
vvasilev1 написа:manoel56 написа:Привет колеги !
Замислил съм за покупка на 318дизел Е46 - 2003/12 , ето по долу VIN кода.Въпросът ми е този двигател дали е комон-рейл.Разбрах ,че са два вида - с хидравлични клапани или без , единият е 1995 см3 , другият 1951 см3. Кой тип е двигателят от посочените данни по долу ? Каква е помпата му ?
Type Value
VIN WBAEU71060FM65586
Type code EU71
Type 318D (EUR)
E series E46 (4FL)
Series 3
Type LIM
Steering LL
Doors 4
Engine M47DU1
Displacement 2.00
Power 85
Drive HECK
Transmission MECH
Colour TITANSILBER METALLIC (354)
Upholstery STOFF JACQUARD/GRAU-(WAR TITANGRAU) (H9TT)
Prod.date 2003-12-04
BMWVIN.COM
Благодаря предварително.
Разбира се всяка информация относно модела , подръжка,особености е добре дошла.
![]()
Колега,
Ако автомобила е добро състояние не се колебай.
Ще останеш доволен. Частите са същите като на 150 коня фейслифт.
От вървежа ако не си амбициран за дрифтове и гонки ще останеш доволен.
Разхода не е по-голям от на 150 коня, по-малък е!
Масло препоръчвам 5/30 castrol edge. Филтри - примерно MANN.
Събира 5.5 литра + горивен, въздушен и маслен излиза общо около 220 лева.
Смени и филтъра на картерните газове (само оригинал) струва около 100 лева.
Мотора е common rail. Повдигачите не знам какво значение им отдаваш.
Помни за втора ръка търси читав екземпляр, че повечето са минали отдавна 350 хиляди.
Гледам по екстрите, че колата е добра, ако не е някоя умора не му мисли.
Успех
Кви дрифтове с 2.0 дизел не ми я ясно камо ли гонки.318 пред 320 е спряла направо разликата е доста,разхода може да е по-малък по книжка..пробвай се да завариш педалите на 2те и пак ще си говорим.
318 д с екстри е идеална за swap с 3.0д

bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- jakson
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: E38
- Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40
Re: Тема 1. Съвети и въпроси относно избор на Е46
jakson написа:Здравейте колеги.
Мои приятел иска, да си купува БМВ и се е спрял на Е46 дизел.
Попита ме за съвет, но аз съм на фаза Е36 и нямам никакви наблюдения върху по-новите модели.
Вие какъв съвет, ще дадете при избора на Е46ца дизел?
Той се чуди между комби и седан.
Също и за двигателите, какви модификации има при дизелите?
За Е36, всички бяха много доволни от TDS-a, който се оказа доста икономичен...
Какви са слабите места на Е46 и какво трябва, да се гледа по тях като се купува?
Дайте някакъв съвет...
Колата трябва, да е икономична, здрава и т.н.... Кой двигател от дизеловите, да изберем и какво, да му гледаме?
Всеки модел си има слабости, като напр. М40... разпределителния вал и т.н...
Какво се гледа на дизела?
П.С.
Изчетох много, но не намерих отговор на тези въпроси....
Май ще е по-добър вариант, човека да си купи Е36ца от 98ма... Е36ците според мен са по-здрави, качествени и са истински коли, направени от истински материали за разлика от Е46, където всичко е пластмаса... Окачването и возията на Е36 е по-добра, а и в Е36 раздела, колегите са много по-запознати с нещата, по-компромисни и не заключват темите на хора, които са нови и се интересуват от нещо...
- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
ем да вземе да си купи Е30 колегата ,примерно 325ца с М20 .. ще му се стори че са нарядко бензиностанциите из София 

- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
jakson написа:jakson написа:Здравейте колеги.
Мои приятел иска, да си купува БМВ и се е спрял на Е46 дизел.
Попита ме за съвет, но аз съм на фаза Е36 и нямам никакви наблюдения върху по-новите модели.
Вие какъв съвет, ще дадете при избора на Е46ца дизел?
Той се чуди между комби и седан.
Също и за двигателите, какви модификации има при дизелите?
За Е36, всички бяха много доволни от TDS-a, който се оказа доста икономичен...
Какви са слабите места на Е46 и какво трябва, да се гледа по тях като се купува?
Дайте някакъв съвет...
Колата трябва, да е икономична, здрава и т.н.... Кой двигател от дизеловите, да изберем и какво, да му гледаме?
Всеки модел си има слабости, като напр. М40... разпределителния вал и т.н...
Какво се гледа на дизела?
П.С.
Изчетох много, но не намерих отговор на тези въпроси....
Май ще е по-добър вариант, човека да си купи Е36ца от 98ма... Е36ците според мен са по-здрави, качествени и са истински коли, направени от истински материали за разлика от Е46, където всичко е пластмаса... Окачването и возията на Е36 е по-добра, а и в Е36 раздела, колегите са много по-запознати с нещата, по-компромисни и не заключват темите на хора, които са нови и се интересуват от нещо...
Той се чуди между комби и седан - тука избора е до лични предпочитания,двете шасита разлика нямат в нищо,нещата опират до компромис с нещо.
Също и за двигателите, какви модификации има при дизелите? - да беше отворил всеки един сайт за автомобили било Аутодата,било Wikipedia щеше сам да намериш пре достатъчно информация за Е46 и моторите ,както за всяко друго БМВ - но нищо ето :
Вие какъв съвет, ще дадете при избора на Е46ца дизел? - като за всеки един автомобил - диагностика задължително от човек,който разбира от тези мотори и знае тънкостите при огледа,оглед ходова част,проверка на ел пакета ,дали всичко работи,някакви странни шумове при работата на мотора,дали изпушва при каране и т.н ..хора,които разбират от това има достатъчно .
Какви са слабите места на Е46 и какво трябва, да се гледа по тях като се купува? - Е46 като цяло е здрав автомобил - мое мнение,друг е въпроса да попаднеш на такъв,преди фейслифтовия дизел страда от помпа VP44 една търсачка,ще ти изкара детайли,както преди фейслифтовите имат проблем с задния мост ,който се откача но и там решения има и има много писано - въпрос дали ти се търси - на теб явно не,който ми каже ,че не може да намери проблеми - някак си не му вярвам,като знам,че писано има много.
Колата трябва, да е икономична, здрава и т.н.... Кой двигател от дизеловите, да изберем и какво, да му гледаме?- повтаряш се няколко пъти - кой не иска,здрава,икономична и ала бала - затова се гледа при избора и ако имаш късмет да попаднеш на добра - радвай се.
Какво се гледа на дизела? - всичко!
Е36ците според мен са по-здрави, качествени и са истински коли, направени от истински материали за разлика от Е46, където всичко е пластмаса... Окачването и возията на Е36 е по-добра, а и в Е36 раздела, колегите са много по-запознати с нещата, по-компромисни и не заключват темите на хора, които са нови и се интересуват от нещо...
На какво да се обзаложим,че никога не си виждал истинска Е46,гледана запазена и т.н - за какви пластмаси ми говориш човек - недей така ,че Е36 била по-качествена отвътре - в много голяяма грешка си ...и мисля че с това,еди кой си бил по-запознат - що ни питаш като сам ни хокаш,че не разбираме от тея коли не ми ясно..кой от нас познаваш,че да си говориш едно към нищо?
Не може да искате съвети и да ни обвинявате,че сме еди какви си...ще ти заключат темата разбира се,спазва се някакъв ред - пример има 50 страници за пеперудите и пак някой пита,а детайли има кооолкото искаш.
След като имаш Е36 какво би гледал ти на ТДС - еми същото гледаш и на Е46 - и двете са коли не совалки.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
Здравеите колеги , итересувам се от модела е46 318д (116к.с.) новия фейс лифт, какво можете да ми кажете тях, сполучлив мотор ли е и съотвено как върви разходът на гориво
. Не ми трявва много мощност колата ще си я карам кротко ежедневно но се двуомя между този модел и 150 к.с.

- SlipX
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ШЕ 330d (manual)
- Мечтае да кара: bmw f10 m5
- Детайли за колата: M-packet Mtech 1
Колега, малко по нагоре 3 пъти написаха какви са разликите. Обема на двигателите е еднакъв, разхода е почти сходен. Разликата е, че едната върви доста повече от другата. Аз лично бих си взел 150-ката.
SlipX написа:Колега, малко по нагоре 3 пъти написаха какви са разликите. Обема на двигателите е еднакъв, разхода е почти сходен. Разликата е, че едната върви доста повече от другата. Аз лично бих си взел 150-ката.
Дочух че 150 к.с. са сравнително проблемни , а за 318д почти нищо не съм чувал за това отварям дума , като гледам целия форум може би наи малко има писано за този модел и за това питам някои ако има наблюдения относно този мотор да каже горе доло как се държи
- Slu4ainiK
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 320d '03
- Мечтае да кара: E39 S62B50
Здравейте,
Обмислям покупка на бензинова е46-ца.
Двоумя се между (M54B25) или M52B28TU. Какво ви е мнението от към вървеж, разход, проблеми ? Честно казано обмислям да му сложа ГИ, ако е от значение, но при тези цени на горивата вероятно това ще се прави.
Благодаря.
Двоумя се между (M54B25) или M52B28TU. Какво ви е мнението от към вървеж, разход, проблеми ? Честно казано обмислям да му сложа ГИ, ако е от значение, но при тези цени на горивата вероятно това ще се прави.
Благодаря.
- vesosea
- Потребител
-
- Мечтае да кара: кола с гола жена вътре - по възможнос по-млада да е.
- Детайли за колата: е 46 328
Slu4ainiK написа:Здравейте,
Благодаря.
M52B28TU e по-добър.
механика
- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318td compact '03
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: с две порти
s0msky написа:SlipX написа:Колега, малко по нагоре 3 пъти написаха какви са разликите. Обема на двигателите е еднакъв, разхода е почти сходен. Разликата е, че едната върви доста повече от другата. Аз лично бих си взел 150-ката.
Дочух че 150 к.с. са сравнително проблемни , а за 318д почти нищо не съм чувал за това отварям дума , като гледам целия форум може би наи малко има писано за този модел и за това питам някои ако има наблюдения относно този мотор да каже горе доло как се държи
Колега,
Прав си!!! Над 750 000 км вече започват да олабват

Сега по въпроса за 116 или 150 к.с. не разбирам кое точно не разбра.
Двата двигателя са еднакви. Просто 116 к.с. е малко скопен. Предполагам, че е софт в допълнение с дюзи.
Всичко друго е без разлика. Търси запазена кола, а не маскиран параклис!
Ако няма да гониш, 150 или 116 е все тая.
Успех
vvasilev1 написа:s0msky написа:SlipX написа:Колега, малко по нагоре 3 пъти написаха какви са разликите. Обема на двигателите е еднакъв, разхода е почти сходен. Разликата е, че едната върви доста повече от другата. Аз лично бих си взел 150-ката.
Колега,
Прав си!!! Над 750 000 км вече започват да олабват![]()
Сега по въпроса за 116 или 150 к.с. не разбирам кое точно не разбра.
Двата двигателя са еднакви. Просто 116 к.с. е малко скопен. Предполагам, че е софт в допълнение с дюзи.
Всичко друго е без разлика. Търси запазена кола, а не маскиран параклис!
Ако няма да гониш, 150 или 116 е все тая.
Успех
Колега , какво трябваше да разбера не знам ... 150 коня си е 150 коня а 116 коня е 116 коня !??!? разликата била 1-2 литра в разхода ... Голям отговор , това го знаех и без да питам ...! Не мога да разбера като не знаете с точност или като не притежавате автомобила и нямате наблюдения защо изобщо пишете ... забелязах че на повечето въпроси които задават хората не получават отговор в тоя форум, по скоро обсъждате къф му бил въпроса и що го бил задал и колко бил разбирал ... ами като не разбираме ще питаме ! Темата е Тема 1. Съвети и въпроси относно избор на Е46 ... попитах ако някои кара такава кола да каже къде са и слабите страни и къде силните , а вие само спамите някви глупости помежду си ...

- Slu4ainiK
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 320d '03
- Мечтае да кара: E39 S62B50
vesosea написа:Slu4ainiK написа:Здравейте,
Благодаря.
M52B28TU e по-добър.
Може ли малко по-подробно, поне за разход и поддръжка пък вървежа толкова ли е очеваден, все пак м54-рката е по-нова уж нещо подобрено ?

Благодаря
Имам един малко лаишки въпрос. Колко според вас е живота на един M47TUD20, който да кажем е добре поддържан и не е каран душманската? 260 000 плашеща цифра ли е?
- vesosea
- Потребител
-
- Мечтае да кара: кола с гола жена вътре - по възможнос по-млада да е.
- Детайли за колата: е 46 328
разликата е само в управлението на дроселната клапа - така пише на едно място
Някой от по-новите модели E90 (2007-2011г.) са с M52B25 така ,че.....
M52B28..... разход - 205/55/16 - 7,4 л. / 10 л. - зимно време. лятото се качва с 0,5 л. и мощтноста му пада леко(защото няма турбина, то не че другия има)
Някой от по-новите модели E90 (2007-2011г.) са с M52B25 така ,че.....
M52B28..... разход - 205/55/16 - 7,4 л. / 10 л. - зимно време. лятото се качва с 0,5 л. и мощтноста му пада леко(защото няма турбина, то не че другия има)
механика
- 320d_150hp
- Потребител
-
- Кара: E39 facelift 525i
- Мечтае да кара: Колата е 2005 година, BMW 730d чипосана