как се сменя антифриз???
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
Re: как се сменя антифриз???
Колеги вчера смених антифриза. И споделям какво направих:
Източих антифриза от синята пробка под радиатора. От там изтекоха около 5 литра течност. Искаше ми се да потърся и пробката на блока, но като видях че трябва да махам капаци отдолу, а и не бях сигурен дали ще я намеря се отказах. После налях само дестилирана вода за да промия системата. Оставих колата да поработи за да повърти водата. След втората такава процедура водата която източих беше доста бистра. Като се има предвид, че цялата система на моята кола събира 9.3 литра, налях 3 ботилки по 1,5 литра т.е. 4.5 литра за да се разреди в системата 1:1. След антифриза се наложи да долея половин-един литър вода и готово.
Надявам се да съм бил полезен!
Източих антифриза от синята пробка под радиатора. От там изтекоха около 5 литра течност. Искаше ми се да потърся и пробката на блока, но като видях че трябва да махам капаци отдолу, а и не бях сигурен дали ще я намеря се отказах. После налях само дестилирана вода за да промия системата. Оставих колата да поработи за да повърти водата. След втората такава процедура водата която източих беше доста бистра. Като се има предвид, че цялата система на моята кола събира 9.3 литра, налях 3 ботилки по 1,5 литра т.е. 4.5 литра за да се разреди в системата 1:1. След антифриза се наложи да долея половин-един литър вода и готово.
Надявам се да съм бил полезен!

taba4ko написа:alexbg77 написа: Значи, антифриза трябва да се сменя периодично не защото ще започне да замръзва, а защото смазочната му способност се изчерпва. Т.е. ако не сменяте антифриза периодично, в системата започвате да си имате незамръзваща вода и ще започне да се получава ръжда по отделните компоненти. Жълтият и синия антифриз трябва да се сменят на около 2 години, а червеният на около 5.
всички антифризи се сменят на период от 5 години, а не на изминати километри. това се прави заради изпаряващият се етиленгликол и намаляване на качествата на антифриза. ама да си говорим истината - ако редовно се следи с ариометър и се долива концентрат преди всяка зима (колкото трябва) може да искара и повече време.
Колега не мога да се съглася с теб. На 5 години се сменя само "червения антифриз", или лонглайф антифриза. Останалите на по 2 години. Това, че на тубата пише срок на годност 5 години означава, че е годна толкова, но не в системата.
Опасявам се, че малко от колегите разполагат с "ариометър" за да проверяват антифриза.
- taba4ko
- ентусиаст
-
- Кара: 12' F30 335i
и аз не мога да се съглася с теб колега. на времето когато четях за държавните изпити от даскалото в дебелите книги пишеше че антифриза се сменя на 5 години. никаде не се споменава понятието "лонг лайф". и за да съм още по-точен до 80-те години антифриза се е правил от метанол, след това до сега си се прави от нещата които съм споменал в предишният пост. единствената промяня в антифризите може да са само в добявките (инхибиторите) но не за да се увеличи действието на антифриза във времето, а за да му се намали до минимум корозирощото действие което има.......което както се сещаш не го прави "лонг лайф". това понятие е маркртингова стратегия на производителите..... колкто до ариометъра ами в метро магазина са свободни за продажба и са на цена до 5 лева. наистина е трудно човек да си купи ариометър и да си следи (грижи) за състоянието на колата си колата.

- Next
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330D
- Мечтае да кара: ///M power
- Детайли за колата: BMW - Bought My Wife
Днес източих антифриза защото една гумичка на датчика за температурата беше се прецакала. После си налях антифриза обезвъздошихме системата и почна да си духа топло вътре. Преди малко слизам да се разкарам и гледам на таблото ми свети лампата за водата. Отварям капака и гледам, че си е хвърлила антифриза. Какво не съм направил като хората.
- kriso85
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
- Мечтае да кара: BMW M
Как така го е "хвърлила" ?
От къде е изтекъл антифриза ?
Как го източи целия ?
От къде е изтекъл антифриза ?
Как го източи целия ?
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda

- Next
- старши ентусиаст
-
Нямам си и на идея как
Изтекъл е от капачката за антифриза
Всичко стана като по учебник излизе всичкия въздух долях само 500мл.
Източих го от двете пробки долу в дясно.
На колко литра загуба светва лампата за антифриза?

Изтекъл е от капачката за антифриза
Всичко стана като по учебник излизе всичкия въздух долях само 500мл.
Източих го от двете пробки долу в дясно.
На колко литра загуба светва лампата за антифриза?
- kriso85
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
- Мечтае да кара: BMW M
Над 500 мл.
Да не би да имаш проблем с капачката. Тя има клапан на нея.
Да не би да имаш проблем с капачката. Тя има клапан на нея.
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda

- Next
- старши ентусиаст
-
- alex_777
- Потребител
-
- Кара: БМВ
Сега погледнах темата, защото май и на мен ще ми се наложи да сменявам антифриза. Ако някой разбира руски, мисля, че тук има доста и полезна информация http://bmw-e46.5go.ru/html/5_1_1.htm
- Bojo666
- Потребител
-
- Кара: Е46 318i
Като допълнение, бих искал да добавя, че трябва да се източи и антифриза от блока на двигателя от прословутата пробка, която можете да видите къде се намира (а и как става цялата смяна) от следната връзка: http://tis.spaghetticoder.org/s/view.pl?1/04/53/90
Колеги, изчетох цялата тема. Питането ми е някой може ли да ме ориентира къде се намира прословутата пробка за източване от блока за М43, защото по тая
снимка не мога се ориентирам въобще, ебати тъпата снимка, от нея само е ясно, че има болт. Тва си го знам по презумпция
Иска ми се да източа цялата система, после да налея само вода, да покарам така ден два, за да загрее хубаво и да мине навсякъде водата за промивка, че досега съм карал все със син антифриз, а искам сега да си налея такъв, какъвто трябва - червен за алуминиеви блокове.

- IKN
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 /316i
slitter написа:Колеги, изчетох цялата тема. Питането ми е някой може ли да ме ориентира къде се намира прословутата пробка за източване от блока за М43, защото по таяснимка не мога се ориентирам въобще, ебати тъпата снимка, от нея само е ясно, че има болт. Тва си го знам по презумпция
Иска ми се да източа цялата система, после да налея само вода, да покарам така ден два, за да загрее хубаво и да мине навсякъде водата за промивка, че досега съм карал все със син антифриз, а искам сега да си налея такъв, какъвто трябва - червен за алуминиеви блокове.
Скоро сменях цялостно антифриза , включително и от блока на мотора /М43/.
Пробката се развива с вътрешен обикновен шестограм 6мм. Уплътнява се от
алуминиева дифтунга 14 / 18 мм. и много е желателно да се смени с нова за да
няма после сълзене от там. Аз намерих 14 / 20 мм. и няма никакви проблеми и
течове до сега.
Пробката се намира в края на блока в района на долната извивка на ауспуховата
тръба . Малко неудобна е за развиване поради извивката ,аз ползвах малка тресчотка
и качествена вложка 6 мм. Наложи се на дръжката на тресчотката да надяна малко
удължение за по голяма сила иначе не ставаше .
За целта ползвах КАНАЛ , иначе без него не виждам как ще се развие пробката.
След като налях новия антифриз и обезвъздуших ,системата пое точно 6,7 л. при мене.
Виж този клип за ориентация http://www.youtube.com/watch?v=zA7PVC7giEE
Там пробката ясно се вижда къде е.
Благодаря колега, питах, защото ми се щеше да стане с напипване, не да вдигам колата - по мързеливия начин
Обаче, ще видим как ще стане, може и да не стане! 
Също така отдавна се каня да ви питам - някой в София знае ли къде има канал от тези, дето някога ги имаше по кварталите. Представляваха метална сглобка. качваш си колата, гледаш, работиш си на спокойствите и си тръгваш. Циганете ли ги окрадоха, някога имаше много, сега няма, защото съм се оглеждал!

Също така отдавна се каня да ви питам - някой в София знае ли къде има канал от тези, дето някога ги имаше по кварталите. Представляваха метална сглобка. качваш си колата, гледаш, работиш си на спокойствите и си тръгваш. Циганете ли ги окрадоха, някога имаше много, сега няма, защото съм се оглеждал!
- vavilon
- старши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i 98
- Мечтае да кара: Електромобил...
В Хаджи Димитър, бл.151, срещу средният вход. Не съм се вяскал там от 3г. Ще ти е далч. Но за една пробка! По-добре вдигни предницата на някой бордюр (тротоар), подложи на бордюра некви камъни, дъски за по лесно качване и един найлон от доло
Има и други начини, ама си е много въртел
С крика повдигаш и поетапно слагаш под гумите- плочи, тухли или квото намериш на нужната ти височина. Те, такива простотии 

Е аз баш от тия простотий бегам, ама кво да се прави
Другият вариант е да ида в сервиза и да им виса на главите и да казвам сега направи това, сега направи друго, пусни колата, чакай да загрее, после пак вдигни колата, развърти тука и т.н и т.н.
Направо ще има да ме псуват, ама то така си се прави в крайна сметка, само дето ги мързи и не им се занимава. А ако я оставя аз ги знам какво ще направят - ще развъртят пробката на радиатора и колко изтече - изтече. наливат и тва е, всичко е готово. Така процедират навсекъде. И примерно изречения от типа: "Нищо му нема бе, ти да не мислиш, че като отвориме блока ше изтече всичко, пак остава. То е така, ама аз искам така да стане - промивка, наливане, обезвъздушаване, както си пише в дебелите книги! Затова ми се щеше сам да си го направя, ама като няма условия човек е така!
Ще видим! Некой ако се сети място, което е по-близо до Младост с рампа да свирка!