Демпферна шайба - проверявайте
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- NGneer4eto
- ентусиаст
-
- Кара: Е90 330d
- Мечтае да кара: по Аутобан
- Детайли за колата: снегорин
Re: Демпферна шайба - проверявайте
Да споделя малко и от моя опит. При всяко гасене на двигателя се чуваше тупуркане от към двигателя - както някои колеги се изразиха "като трактор". Имаше и разтрисане на двигателя. След смяна на маховик, тампони и обтегач (по други причини), тропането и тресенето при гасене си останаха. Гледаме шайбата - никакво биене, сваляме я - като нова не и личи че е търкаляна, само по надписа BMW се познава, че е оригиналната. Викам си - то друго не остана сменяме я, пък каквото ще да става. Сменихме я с Corteco (след подробно изчитане на тая тема) - паля, гася - все едно е бензин - няма тупкане, няма тресене, просто двигателя спира и толкова. Гледам старата шайба пак - почти без следи от употреба, има съвсем миниатюрно напукване по гумата, ама с лупа трябва да го гледаш. Накрая се оказа ползотворно даването на маса пари, затова ако някой го дразни това тропане и може да си го позволи, да сменя шайбата!
Само да отбележа - тропането се чуваше откъм двигателя и звучи като два-три удара, а при маховика се чува по-скоро като кръц-кръц(някак си по-тъкно е). При мен смяната на тампоните на ДВГ даде лек ефект - почти изчезнаха вибрациите в купето, но без да повлияят на тресенето при гасене.
Надявам се да съм бил полезен!
Само да отбележа - тропането се чуваше откъм двигателя и звучи като два-три удара, а при маховика се чува по-скоро като кръц-кръц(някак си по-тъкно е). При мен смяната на тампоните на ДВГ даде лек ефект - почти изчезнаха вибрациите в купето, но без да повлияят на тресенето при гасене.
Надявам се да съм бил полезен!

- streetracing12
- младши ентусиаст
-
KrisAndreev написа:Здравейте, не мисля, че е чак толкова опасно да се счупи демпферната шайба по време на каране ... От септември месец до сега смених 2 демпферни шайби, сега съм 3-та, и 2-те ми се счупиха по време на каране... Първата я смених с оригинална демпферна и издържа точно 2 месеца, след което се оказа, че просто явно е била дефектна, дадоха ми нова и отново за 2 месеца издаде багажа ... По едно време бях тръгнал да се отказвам от колата ( БМВ Е46 320Д - 150 коня, автомат, ремапната), но така и си останах с нея. За щастие от както я смених последния път до сега никакви проблеми... Но иначе като цяло, от септември доста неща смених ( да не кажа всичко по колата ) и може би това е една от главните причини да не я сменям, всичко и е чисто ново ...Но като цяло за 2 счупени демпферни шайби по време на път, явно съм бил страшен късметлия или пък не е чак толкова страшно.
Няма как да си купил оригинална шайба и да се счупи да са ти я сменили с оригинална и пак да се счупи..От къде си я купил?Ако си я взел от магазина на баи Иван и ти е казал оригинална е и си повярвал е твой проблем/
Ура, все едно нова кола имам.
Слава богу, успях да развия болта със стартера. 2-3 пъти цъкнах и тръгна. Трудно беше да стегна новата шайба, понеже съм с автомат и двг. все превърташе. Сложих ремъците, застопорих водната помпа и така стягах. Ето и старата на какво прилича:
Слава богу, успях да развия болта със стартера. 2-3 пъти цъкнах и тръгна. Трудно беше да стегна новата шайба, понеже съм с автомат и двг. все превърташе. Сложих ремъците, застопорих водната помпа и така стягах. Ето и старата на какво прилича:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
Човеко пускай тото!
Sent from nokia 6310
Sent from nokia 6310
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318td compact '03
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: с две порти
Gqbriel написа:Човеко пускай тото!
Sent from nokia 6310
Е какво толкова?? Можеше да изплющи я кулър, воден радиатор...хората дето продават части и те душа носят.
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
Я вал,я клапани...кулера е най-евтиното нещо 
Sent from nokia 6310

Sent from nokia 6310
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
- nemo21
- Потребител
-
- Кара: BMW 3 E46
- Мечтае да кара: BMW 3 E90
колеги да ви попитам има ли знацение демферните 6аъби от 136hp и 150hp
nemo21 написа:колеги да ви попитам има ли знацение демферните 6аъби от 136hp и 150hp
Има разлика.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
И аз стигнах до смяна на моята. Преди 2 седмици почна да се чува едно тракане отпред(след като колата загрее), точно откъм ролките. Смених всичките ролки + оптегачите, но тракането не спря. Загледах шайбата и ми се виждаше,че съвсем леко играе. Казаха ми,че уж било нормално, щото обирала вибрациите. Като попрочетох тази тема, рещих да не рискувм. Онзи ден я смених и вече нищо не се чува отпред. Даже вибрациите при палене и гасене са по-малко. Сложиха ми въпросната Corteco - 430 лв. Гумата на старата е покрита с малки пукнатитни, което значи,че съм уцелил момента.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- bochogogogo
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46
- Мечтае да кара: M6
Gqbriel написа:Я вал,я клапани...кулера е най-евтиното нещо
Sent from nokia 6310
Колега вал и клапани как ще удариш с демпферната шайба...
- Maxmadness
- ентусиаст
-
- Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11
bochogogogo написа:Gqbriel написа:Я вал,я клапани...кулера е най-евтиното нещо
Sent from nokia 6310
Тя тая демпферна шайба на какво седи според тебе

"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME
A.J DARKHOLME
- bochogogogo
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46
- Мечтае да кара: M6
Maxmadness написа:bochogogogo написа:Gqbriel написа:Я вал,я клапани...кулера е най-евтиното нещо
Sent from nokia 6310
Тя тая демпферна шайба на какво седи според тебе
Тя седи на вала,но вътре е зъбното колело с веригата,тя държи само пистовите ремъци на мен ми е късала.Но не виждам как ще удари клапани и вал..
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
bochogogogo написа:Gqbriel написа:Я вал,я клапани...кулера е най-евтиното нещо
Sent from nokia 6310
А тая шайба на какво е,да не е на манивела?Тя е на вала а се е случвало да строшиш вал след това...
- donnikalas
- Потребител
-
Колеги, взех една е60 нов внос и от Дару Кар ми препоръчват да сменя демпфер колянов вал за скромната сума от 934,80 лева с ДДС. Кажете моля кога се сменя, защото карам колата няколко дена и няма никакви проблеми? Наложителна ли му е смяната?