Круиз контрол разход: има ли разлика и струва ли си?
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
71 мнения
• Страница 5 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- straight six power
- кандидат ентусиаст
-
Re: Круиз контрол разход: има ли разлика и струва ли си?
Osmicata написа:Колеги, както повечето фенове на марката и аз не обичам някой да мисли и решава вместо мен, бил той и компютъра на БМВ-то; да не говорим за автоматични скоростни кутии. Но все повече се замислям за един от изтъкваните като полезни ефекти на круиз контрола: намаления разход. От няколко години карам последния си автомобил, но рядко съм решавал да пусна круиз контрола. И затова нямам преки наблюдения дали включването му ще доведе до оптимизирането, разбирай намаляването на разхода на гориво. Може ли някой да сподели впечатление (специално за бензинови модели)? Ако се окаже, че КК води до намаляване от сорта на литър/км извънградско по магистрала може би все пак си струва да се жертва емоцията
.
Ако си много добър шофьор и караш с максимална концентрация, можеш да свалиш разхода с 0.1-0.2 на 100км по-малъко от круз контрола. Ти реши заслужава ли си усилията. Аз лично си набивам 110 след караулката и си карам в дясната лента подпрял се на подлакътника, изпаднал в летаргия. За мен круз контрола спестява най-вече усилия, после разход.
"Жена и кола не въртят ли заднаца - не ми ги хвали!"
- svetlioxxx
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: f25'12 2.0d'
- Retrofit
- младши ентусиаст
-
- Кара: M62B46
Темпомата си е удобство, а разхода относителен, пратете мейл на MythBusters, може да излъчат обективен резултат.
Иначе темата отиде малко като историята в подписа ми
Иначе темата отиде малко като историята в подписа ми

- kalkana
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 330Ci
acho.rs написа:K_Ilkov написа:Благодаря ти че потвърди това, което си написал горе!
100 средна скорост е много особенно за р-дите които даваш![]()
Както и да е можеш да ни обесниш на всички как ги правиш тия неща
явно си има некъф чалъм дето ние не го знаем![]()
освен да си със саден дизел на тва 323, знам ли
Като се върна в СФ ще ти се обадяСигурно ще си 15ти човек дет му доказвам едно и също , ни нищо
Недей така бе колега, кажи ни на всички, може пък да ни кажеш нещо дето наистина не го знаем, че и ние гориво да пестим.
Аз съм забелязал, че колата ми е най-икономична при скорост около 80км в час. Пък като знам колко трябва да се ръчка колата за да се стигне 100км в час средна скорост по нормален път, ми са вижда доста несериозен този разход, затова ми е интереснво какви чалъми прилагаш.
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
kalkana написа:acho.rs написа:K_Ilkov написа:Благодаря ти че потвърди това, което си написал горе!
Като се върна в СФ ще ти се обадяСигурно ще си 15ти човек дет му доказвам едно и също , ни нищо
Недей така бе колега, кажи ни на всички, може пък да ни кажеш нещо дето наистина не го знаем, че и ние гориво да пестим.
Аз съм забелязал, че колата ми е най-икономична при скорост около 80км в час. Пък като знам колко трябва да се ръчка колата за да се стигне 100км в час средна скорост по нормален път, ми са вижда доста несериозен този разход, затова ми е интереснво какви чалъми прилагаш.
Сигурно по баирите са го дърпали или прави някакви магии

мен лично пичове грам не ме кефи да карам на темпомат
предполагам, че вдига и разхода
предполагам, че вдига и разхода

No bling at the Ring
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
kalkana написа:acho.rs написа:K_Ilkov написа:Благодаря ти че потвърди това, което си написал горе!
Всяка кола е различна , конкретно моята на 5та скорост от 75км/ч до 100 км/ч гори еднакво . Реално на 75км/ч разхода е по-нисък но колата няма мощност да ги поддържа и при най-минималния наклон увеличава разхода . При 100км/ч съм на 2500 оборота - напълно достатъчно за да поддържа скоростта . Дори с още един човек и климатик , стрелката забива на 50мили с галон , което е около 5,7-6,0 .Един път засилена с определена скорост , след това на колата и трябва изключително малко газ за да я подръжа . Когато има спускане пускам на моторна или изключвам от скорост , ако е по-слаб наклона . През малки градове или села минавам на 4та с 50-60 като моментния разход отново е 50мили на галон . Това не е динамично каране , но дори със 130 да карам , пак не качва над 7-7,3/100 .
Борд-компа ми е калиброван в метрични единици и си смята точно средния разход . A помня и че на сбирката на 46ци в Априлци , наградата за най-нисък разход взе един пич с 320Д на който на борда му пишеше - 4,3 . Аз със 320Д 150кс съм давал 4,7 а можеше и още да се свали .
И да се обърна към остроумните скептици - не съм ви виновен че мога да карам икономично . От както пиша в този форум , не съм лъгал за нещо , тъй че айде със здраве

- kalkana
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 330Ci
acho.rs написа:Моя рекорд за извънградско без темпомат е 5,7 при равен път
acho.rs написа:Дори с още един човек и климатик , стрелката забива на 50мили с галон , което е около 5,7-6,0
Не го приемай като заяждане, ама за мен граничи с невъзможното минималния разход за подържане на скороста 5,7 в този случай да бъде равен на разхода за 100км.
И моята барака при 80-90км/ч показва 6 на 100, ама този разход е невъзможен в реалния свят, все някъде ще бутна 1 път спирачката и до там с икономичноста.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
Когато има спускане пускам на моторна или изключвам от скорост , ако е по-слаб наклона .

Не знам и не ме интересува с какво граничи - казвам ти факт и нещо в което са се убедили доста хора . Аз не смятам за нужно повече да се обяснявам .
- slavyan5
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 330xi
- Мечтае да кара: F25 X3 35i
Сега е лято, най-лесно можем да го пробваме по магистрала Тракия според мен, за хората от София.
Аз може би ще ходя на море 1-2 пъти и ще пробвам и двата варианта.
Първият път цялата магистрала на темпомат 140, и ако искам да изпреваря, ще го правя с +-а, вместо с газта.
Вторият път цялата магистрала без никакъв темпомат, като пак ще опитам да поддържам 140.
Ще го пробвам, но от сега мога да ви кажа, че и аз използвам темпомата максимално често, особено по новата отсечка на околовръстното в София и съм доста убеден, че спестява разход, поне при мен с 330хи.
Може и причините да са вторични но все пак смятам, че спестява в крайна сметка. Имам предвед, че на моята кола всяко докосване на газта с натиск над 15-20% чуква стрелката на 20 л/100, и в реални условия аз в никакъв случай няма да имам нервите да галя сууупер плавно газта по цяялата магистрала Тракия. Докато темпомата винаги подава минималната газ за въпросната скорост, нещо което само някой адски опитен и вглъбен в това шофьор би могъл да постигне.
Може би това е комбинация от моето каране и, че колата е 330хи, но съм 99% убеден, че при този експеримент София-Стара Загора, ще има разлика поне 2 л/100 в полза на темпомата.
Ще пиша като го пробвам, нека всички колеги, които пътуват от София за морето около Бургас също публикуват резултати.
Аз може би ще ходя на море 1-2 пъти и ще пробвам и двата варианта.
Първият път цялата магистрала на темпомат 140, и ако искам да изпреваря, ще го правя с +-а, вместо с газта.
Вторият път цялата магистрала без никакъв темпомат, като пак ще опитам да поддържам 140.
Ще го пробвам, но от сега мога да ви кажа, че и аз използвам темпомата максимално често, особено по новата отсечка на околовръстното в София и съм доста убеден, че спестява разход, поне при мен с 330хи.
Може и причините да са вторични но все пак смятам, че спестява в крайна сметка. Имам предвед, че на моята кола всяко докосване на газта с натиск над 15-20% чуква стрелката на 20 л/100, и в реални условия аз в никакъв случай няма да имам нервите да галя сууупер плавно газта по цяялата магистрала Тракия. Докато темпомата винаги подава минималната газ за въпросната скорост, нещо което само някой адски опитен и вглъбен в това шофьор би могъл да постигне.
Може би това е комбинация от моето каране и, че колата е 330хи, но съм 99% убеден, че при този експеримент София-Стара Загора, ще има разлика поне 2 л/100 в полза на темпомата.
Ще пиша като го пробвам, нека всички колеги, които пътуват от София за морето около Бургас също публикуват резултати.

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
Добра идея - сподели резултата след това . Аз си мисля , че Тракия е едно от малкото место,където реално може да се усети ефекта на темпомата .
71 мнения
• Страница 5 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5