автоматична скоростна кутия
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Re: автоматична скоростна кутия
pazokolarov написа:Уважаеми колега BMW///M-ma6inata,
С цялото ми уважение, ще си позволя да не се съглася въобще с твоите твърдения.
Това, че си чул някой да изразява (вероятно (но малко) компетентно) мнение и без да си си направил труда да провериш истинноста на чутото, не следва да го прокламираш като изконна даденост.
Вероятно има нещо вярно за влиянието на стружките в една АСК, но то е много малко вероятно. За това има филтър и магнит/и, но те са за всеки случай, защото процедурата по сглобяване на АСК няма нищо общо с 2-ри основен ремонт на Москвич 408 в домашни условия. А това за маслото е просто несериозно!
Не е и редно да твърдиш, че след смяна на масло голяма част от безпроблемно работещите до тогава АСК хващат пътя. Посочи 10 човека от този форум, които ги е сполетяла тази участ и може да успееш да убедиш някого, че до някъде си прав. Аз се сещам само за двама, но причината не е самта смяна на масло и филтър, а друга.
Причината за разваляне на изправна АСК след смяна на маслото не е в стружките и различен вискозитет на маслото. Причината е в неправилното определяне на вида на маслото и неправилното количество/ниво на маслото в кутията. Ако не се спази точно процедурата и условията на пълнене с масло, последствията наистина могат да бъдат фатални. Какво се получава в една АСК при 100-200 милилитра масло повече или по-малко, можете да изровите в техническата литература по въпроса.
И преди модераторите да заключат тази безсмислено повтаряща се тема, ще "подвайстя" (сигурно и повече пъти съм го писал):
![]()
![]()
Маслото в АСК на GM (за ZF не мога да твърдя със сигурност), по официална информация на БМВ, се сменя максимум на 100 000 МИЛИ (около 160 000 км). :!:
![]()
Чудно ми е само защо пренебрегвате всички майстори. И в Каморауто и в Дарукар ми казаха едно и също че няма гаранция след смяна на маслото да не стане някой гаф. Явно в тези сервизи майсторите нищо не разбират - да се чуди човек какво ли правят там по цял ден. Казвам тези неща защото където и да ходя и питам дали дават гаранция, че след смяната ще си тръгна с читава кутия и в най лошият случай да си работи както сега и навсякъде отговора е един и същ - няма такава.
- BMW///M-ma6inata
- Петко ///M големия
-
- Кара: E46 330xd / Mini Cooper S
Остави ги бе колега, те са чели по западните форуми гледали са снимки и са гледали кво пише в реалоем-а. Какво ти разбират в оторизираните сервизи...
- adovet
- старши ентусиаст
-
BMW///M-ma6inata написа:Остави ги бе колега, те са чели по западните форуми гледали са снимки и са гледали кво пише в реалоем-а. Какво ти разбират в оторизираните сервизи...

- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Един въпрос тогава - при положение, че сервизите знаят, че скоростоте могат да се скапят след смяна на маслото - не се ли предлага по-гъсто масло, или пък няма ли добавка за сгъстяване?
Si non confectus, non reficiat.
- BMW///M-ma6inata
- Петко ///M големия
-
Не е въпроса само до гъстотата а и до качествата на маслото. Тогава и аз ще ти отговоря с отговор: По какъв начин би изчислил степента на износване на детайлите в АСК(
) качествата на маслото към момента и моментния му вискозитет , за да определиш какъв АТФ да сложиш в кутията 

- adovet
- старши ентусиаст
-
Става мисията невъзможна
- lyu_records
- младши ентусиаст
-
- Кара: Каквото си иска
- Детайли за колата: Обикновенно много бърза
adovet написа:Чудно ми е само защо пренебрегвате всички майстори. И в Каморауто и в Дарукар ми казаха едно и също че няма гаранция след смяна на маслото да не стане някой гаф. Явно в тези сервизи майсторите нищо не разбират - да се чуди човек какво ли правят там по цял ден. Казвам тези неща защото където и да ходя и питам дали дават гаранция, че след смяната ще си тръгна с читава кутия и в най лошият случай да си работи както сега и навсякъде отговора е един и същ - няма такава.
Колега специално за Дарукар аз там няма да стъпя никога през живота си повече. Влизъл съм там няколко пъти за сериозни проблеми и в нито един от случаите нямаше решение на проблема ми а изхвърляне на стотици левове за диагностики от които нямаше определен смисъл.
Та колата ми не вървеше като хората, на диагностика извън Дарукар излизаше че всичко си е ок по колата но тя не щеше да върви как си трябва.

Надуваше турбото над 3000 оборота, под тях все едно го няма изобщо, но на 3000 оборота турбото си надуваше мъжката.
Понякога трябваше да помпам педала на газта за да тръгне (бе колата не ще да върви). И най тъпото от това цялото нещо беше че не послушах моя механик при който си карам колата за ремонт, за да си махна катализатора. Та откарах колата в Дарукар за решение на проблема и от там ми заявиха, че или е заминало турбото, или е за сменяне на софта на мотора, или съм имал механичен проблем в мотора защото той чукаше лекичко. Та сменям софта там ефект никакъв, разгледаха турбото и то си било наред МАЙЧЕ! Та идва приемчика и ми казва: "Оставете я тук пък ще го мислим и в никакъв случей не махай катализаторите не е възможно да е от тях, тука ще я разглобят и ще видат какъв е проблема" Та аз се ядосах, взех си колата и си я откарах при моя механик и той за два дни, ми смени водната помпа (странното чукане беше от нея) и изтърбуши катализаторите (от тях не щеше да върви). Та сега мотора не трака и си върви на шес, така че сметни кой къде и колко е компетентен. За Камор нямам наблюбения но знам че там било по-добре от познати.

- adovet
- старши ентусиаст
-
Аз питах и в Джемини и в още един сервиз за автоматици и никой не дава гаранция за след това. Имам в предвид, ако беше всичко ОК както го описват по горе колегите нямаше да вдигат рамене като ги питам за евентуални последствия. Колеги разберете, че скоростната кутия не е като двигателя. При двигателя са сложили пробег от около 20 000км и смяна на маслото. Също съм сигурен, че където и да отидете всеки ще ви каже, че след смяната на маслото на двигателя няма да има проблем, но при автоматика е друго.
- lyu_records
- младши ентусиаст
-
adovet написа:Аз питах и в Джемини и в още един сервиз за автоматици и никой не дава гаранция за след това. Имам в предвид, ако беше всичко ОК както го описват по горе колегите нямаше да вдигат рамене като ги питам за евентуални последствия. Колеги разберете, че скоростната кутия не е като двигателя. При двигателя са сложили пробег от около 20 000км и смяна на маслото. Също съм сигурен, че където и да отидете всеки ще ви каже, че след смяната на маслото на двигателя няма да има проблем, но при автоматика е друго.
Колега нито един себеуважаващ се сервиз няма да даде гаранция, че няма да имаш ядове с АСК след смяна на масло, на автомобил, който е втора употреба. Нали се сещаш, че след смяна на масло ако си "късметлия" да ти се счупят скоростите ще ги държиш отговорни, е разбира се че няма да дадат гаранция. Който иска гаранция си купува нов автомобил

Гледайте реално нещата! Мой личен съвет е сменяйте ги тия работи веднага след закупуването на втора ръка автомобил. Плюс това едно е да не дават гаранция друго е да заявят че се чупят, примерно 70% от тях. Нещата са си 50 на 50, не знаеш кой ти е карал колата, как я е карал и какво е правил по нея. А и измамниците на автомобилния пазар вече си правят сервизни книжки. С две думи купуваш котка в чувал, то хубавото на нашите автомобили е взето вече към първите 150 000, 200 000 км.

Забравих да спомена че БМВ АСК си е капризна работа, чупят се и има много такива случаи, при това полужение никой няма да даде гаранция за смяна на масло. Иначе карайте си със старото масло, ако щете милион километри!
ПАК КАЗВАМ ВСЕКИ САМ РЕШАВА КАКВО ДА ПРАВИ С АВТОМОБИЛА СИ!!!
И темата май вече пое към кофти посока и се изчерпи вече, пишем си глупави мнения, няколко дни вече!!!

Последна промяна lyu_records на 04 Апр 2011, 14:01, променена общо 1 път
- adovet
- старши ентусиаст
-
lyu_records написа:adovet написа:Аз питах и в Джемини и в още един сервиз за автоматици и никой не дава гаранция за след това. Имам в предвид, ако беше всичко ОК както го описват по горе колегите нямаше да вдигат рамене като ги питам за евентуални последствия. Колеги разберете, че скоростната кутия не е като двигателя. При двигателя са сложили пробег от около 20 000км и смяна на маслото. Също съм сигурен, че където и да отидете всеки ще ви каже, че след смяната на маслото на двигателя няма да има проблем, но при автоматика е друго.
Колега нито един себеуважаващ се сервиз няма да даде гаранция, че няма да имаш ядове с АСК след смяна на масло, на автомобил, който е втора употреба. Нали се сещаш, че след смяна на масло ако си "късметлия" да ти се счупят скоростите ще ги държиш отговорни, е разбира се че няма да дадат гаранция. Който иска гаранция си купува нов автомобил![]()
![]()
![]()
Гледайте реално нещата! Мой личен съвет е сменяйте ги тия работи веднага след закупуването на втора ръка автомобил. Плюс това едно е да не дават гаранция друго е да заявят че се чупят, примерно 70% от тях. Нещата са си 50 на 50, не знаеш кой ти е карал колата, как я е карал и какво е правил по нея. А и измамниците на автомобилния пазар вече си правят сервизни книжки. С две думи купуваш котка в чувал, то хубавото на нашите автомобили е взето вече към първите 150 000, 200 000 км.![]()
![]()
Много си прав ама като ми кажат, че при изправна кола без никакви проблеми може да отида на зад със сумати пари и ми става малко тегаво. Ще карам до като се счупи и после ще видя дали ремонт или най добре нова. Сега не я мисла. като стане ще му мисля. Не ща да се вкарвам в някакъв филм с неочакван край.

- lyu_records
- младши ентусиаст
-
Абсолютно е така това нещо, но сменяй консумативи за да не се упрекваш после. Кой знае кога е барано маслото и дали изобщо някога е пипано. 
Аз от както си смених маслото на АСК се минаха 5 000-6 000 км. и няма никакви ядове. Смених го защото ме наплаши братовчед, който е монтьор та каза че при тия АСК това е задължително след покупка на автомобил, защото и без това се трошат много!

Аз от както си смених маслото на АСК се минаха 5 000-6 000 км. и няма никакви ядове. Смених го защото ме наплаши братовчед, който е монтьор та каза че при тия АСК това е задължително след покупка на автомобил, защото и без това се трошат много!
- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320dA 525xd

1. Изкарали сте късмет, че сте попаднали на нормално експлоатирана и поддържана кола. Автомата си работи нормално, без никакви проблеми, но идва време (изминати километри) за смяна на масло. Лайф-тайм, лайф-тайм, ама за БМВ той е края на гаранцията. От там на сетне - заповядайте да ви сменим проблемния детайл с нов. Не е лошо като сервизна концепция, особено от гледна точка на проходите, но в повечето случаи е неоправдано разхищение. За мен, лично, дилема нямаше - маслото и филтъра бяха сменени. И то точно в Дарукар, колкото и критики да отнасят - не е нужно всички техници да са инженери и да защитават научни дисертации пред всеки клиент. Достатъчно е да си спазват точно предписанията на германеца, които съм сигурен, че са писани след доста опит зад гърба. Няма значение в кой сервиз се преави - важното е там да знаят какво трябва да направят. И резултатът е, че кутията продължава да си работи безпроблемно, една идея по-чевръсто (вече съм изминал около 30 000 км. след смяната и наближавам 200-те).
2. В огромното си желание да се сдобиете с така желаната кола, не сте обърнали внимание на работата на автомата. И той се оказва с проблем. Може проблема да е незначителен, може и да не е. Нормално е при това положение да се пробва спасение със смяна на маслото. По някога се случва и да му се размине на човек, в такава ситуация, но много рядко, за съжаление

АСК в нашите модели не са от топ-гордостите на БМВ, но пък и в никакъв случай не са за прнебрегване!
И да не забравяме неписаното правило в техниката: както се грижиш за една машина, така и тя ще ти се отблагодарява. Смо не прекалявайте, защото и това не е добре.
За колегата BMW///M-ma6inata. Извинявам се, ако съм те засегнал с писаното в поста си по-горе. Мисълта ми беше за безмислието на поредната тема за смяна на маслото в АСК. Дестки такива теми, с много малко полезна за форума информация. И настоящата се превърна пак в чат.
За фурмно величие - ни най-малко не се възприемам като такъв, нито пък някой ме мисли за такъв. Много отдавна съм загърбил подобен род комплекси вживота си. Идеята на форума е взимопомощ, не търсене на разпри. Заповадай, когато имаш свободно време, на сбирките на сектата Е46

- BMW///M-ma6inata
- Петко ///M големия
-
pazokolarov написа:![]()
Май е време да се заключи темата

Ще попитам нещо като пълен лаик /аз съм си лаик де/ - има ли начин, без разглабяне на скоростната кутия и преценка по самото и масло да се разбере необходима ли е смяната му? Идеята ми е - има ли някакви симптоми /твърда смяна на предавки, претрисане или нещо по-различно от нормалното/, по което да се разбере, че е необходима смяна на маслото. Говоря само за смяна на масло - не за по-сериозен ремонт.
- lyu_records
- младши ентусиаст
-

Та малко да разчупя темата. Точно когато си бях закупил колата и правя си ляв завой към Обиколна в Овчакупел за да си пазарувам това онова от Калфлант. Ама понеже светофара е с изчакване а аз тарикат да мина пръв си изрязвам колата на менуал за да се изнеса по бързо и хоп светна гадното зъпчато колело с удивителната вътре.

Та си изкарах ангелите и паркирам си на Калфлант, напазарих паля колата и грешката я нямаше, а между другото не бях сменял никакви консумативи. Та после като правихме диагностика се оказа, че грешката идва от управляващия модул на скоростите, колега от форума прави диагностиката и ме успокои, че просто се е шашардисал и не е страшно

Колеги да питам нещо чувал съм че като се задържи на кикдаун, когато е на контакт се рестартирала АСК, това вярно ли е или е някакъв глупав мит?