някои да обясни за тези"пеперудки" на 320д

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: N55

Re: някои да обясни за тези"пеперудки" на 320д

Мнение от bscsystem » 26 Авг 2012, 12:37

Is My Car Affected?

All BMW diesels from 2001-present are potentially affected, generally older manuals arent affected but all automatic models are affected.

The safest way is to remove the manifold and check for the mechanism

източник: http://www.swirlflaps.co.uk/is-my-car-affected.html

M57 engines(M57D)(525d & 187bhp 330d) have no swirl flaps on the manual cars BUT AUTOMATICS do.

източник: http://www.bimmerforums.co.uk/forum/f91/bmw-e46-diesel-info-including-*swirl-flaps*-t5537/
E46 330d M57D30, 304k.c. 550nm 1.6 boost by TST Racing, Black/Estoril Blue, Full M tech 2, Simota AF w/ custom downpipe and 76mm straight exhaust, Boost Meter VDO, Strut bar, Brembo 320mm/300, Coilovers w/ Rondell 0081 8x18 225/40 - 10x18 245/40 Vredestein Ultrac Sessanta, Front camber plates, Rear Adjustable Camber Arms, Black HID Retrofit 6k. - Sold

E87 - Black on black, exterior M1 bodykit, interior full sports package. - Sold

N55 335i m-sport, S2+ 331whp

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530d
Мечтае да кара: M4

Мнение от diskoinferno » 27 Авг 2012, 16:10

Вече и аз съм без клапи 6 ненужни насекоми вече ги няма
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от fleeper » 28 Сеп 2012, 7:38

Здравейте,искам да попитам за въпроса с пеперудите..Карам Е46 330д с ръчни скорости..Искам да знам дали има пеперуди,или няма?Благодаря ви предварително.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 28 Сеп 2012, 10:15

fleeper написа:Здравейте,искам да попитам за въпроса с пеперудите..Карам Е46 330д с ръчни скорости..Искам да знам дали има пеперуди,или няма?Благодаря ви предварително.

Ако си с 184кс нямаш, иначе имаш.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

Потребител
Аватар
Кара: E46 N57 XD
Мечтае да кара: E60 535d
Детайли за колата: Електрокар с шест цилиндъра

Мнение от auxx » 28 Сеп 2012, 18:06

Колега fleeper аз разглобих моята и няма, а и в по предишният пост е описано,че 330д ръчка нямат, (184 к,с,). При следващите модели имат независимо ръчка или автомат. При 525д също няма. :bchug:
Изображение

Левскарче
Аватар
Кара: 02` E46 320d
Детайли за колата: Баничарка

Мнение от BoqnZubarev » 01 Окт 2012, 14:59

Е тамън се прибирам, след като от 9ч сутринта се занимавам с колектора. Малко повече играчка е докато се свали ама си заслужава, премахнати "пеперудки" и старателно почистен колектор и егр. Може и да си внушавам ама преди колата изпушваше при по рязко натискане, а сега, няма и грам пушек. Важното е че сега ще се спи спокойно :mhihi:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: BMW 320 td
Мечтае да кара: BMW M3 GTS
Детайли за колата: BMW e46 320 td compact, 150 PS, сив металик

Мнение от MupEHcEH » 09 Окт 2012, 11:02

Kолеги, от 2 дена чета за тия хвъркати... не съм палил колата от неделя, днес ще си я разходя :D
Звъннах на пича дето я взех от него (стабилен, само с BMW-та се занимава), питам го правил ли е нещо по въпроса и той --- "Дааа бееее, аз съм ги махнал! КАРАЙ!" :D
Камък ми падна! :) Айде лек ден! :)

Потребител
Аватар

Мнение от hus7la » 11 Окт 2012, 16:49

А мен колеги ми е най-интересен въпроса, след като махнете тия "пеперудки" (понеже гледам страшно много хора пишат, че са ги махнали), какво точно слагате на тяхното място?

1. Просто махате болчетата и пластината, след което връщате обратно тапичката заедно с оста?
2. Махате болчетат и пластината, режете оста близо до тапичката и така я връщате на място?
3. Махате пластината, махате оста, после запушвате дупката на тапичката с неква самонарезна вида или болт?
4. Поръчвате си комплект алуминиеви тапи от някъде (e-bay за пример) които заместват изцяло оригиналните?
5. Правите някакви други магии?

Ще бъда благодарен ако споделите от опита си!

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 11 Окт 2012, 17:13

Най-лесно е да срежеш оста и да върнеш обратно останалото (режеш по червената линия):
Изображение
Другия вариант е да разкараш клапата заедно със стойката й и да сложиш ето такива:
Изображение
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320Д(M47TUD20)

Мнение от Face » 11 Окт 2012, 17:17

Ако прочетеш цялата тема,можеш да си направиш една статистика кой как е процедирал.
Аз лично резнах осичките и ги върнах на мястото им(клапите).Но най-удачно и грамотно е да се поръча комплект "тапички" от ebay.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от hus7la » 11 Окт 2012, 18:08

Другия вариант е да разкараш клапата заедно със стойката й и да сложиш ето такива:
Изображение[/quote]

Този вариант със сигурност изглежда най-надежден от всичко което съм виждал или чувал до момента.
А някой има ли си на идея дали тези тапи могат да се намерят само в e-bay (както е споменал колегата след теб) или има и други опции за тяхното закупуване? Питам понеже съм на път да премахна моите клапи и сякаш ми се ще да бъдат заместени по най-цивилизования начин.

А относно първия вариант, който си посочил - след като срежеш оста и я поставиш отново на място, не се ли клати прекалено свободно в тапата, в следствие загуба на опорната си точка в другия край? Т.е. ако се срежат осите и остатъците от тях (Г-образно пластмасово лостче с част от металната ост) се върнат обратно на място, няма ли да доведат до някакъв проблем след монтиране на лоста който ги задвижва...

Левскарче
Аватар
Кара: 02` E46 320d
Детайли за колата: Баничарка

Мнение от BoqnZubarev » 11 Окт 2012, 19:25

hus7la написа:А относно първия вариант, който си посочил - след като срежеш оста и я поставиш отново на място, не се ли клати прекалено свободно в тапата, в следствие загуба на опорната си точка в другия край? Т.е. ако се срежат осите и остатъците от тях (Г-образно пластмасово лостче с част от металната ост) се върнат обратно на място, няма ли да доведат до някакъв проблем след монтиране на лоста който ги задвижва...

Абсолютно нищо не се клати. След като се среже оста и се премахнат клапите, остава единствено пластмасовата "тапа" , която си пасва плътно в отвора. Практически в тръбата на колектора не остава нищо. При слгабянето си поставяш всичко както си е било преди разглабянето и лоста който ги задвижва си ги движи.
Аз така направих и нема грижи.
Последна промяна BoqnZubarev на 14 Окт 2012, 11:24, променена общо 1 път
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Мечтата карах. Сега е ред на ГТ
Мечтае да кара: F10

Мнение от R_Lakov » 11 Окт 2012, 20:42

Колега аз сложих такива тапи, и да ти кажа това е абсолютно излишен разход. Срежи си оста в основата и ако имаш някакви притеснения най-много си порачай нови гумени уплътнения.

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 11 Окт 2012, 21:05

BoqnZubarev написа:Абсолютно нищо не се клати. След като се среже оста и се премахнат клапите, остава единствено пластмасовата "тапа" , която си пасва плътно в отвора. Практически в тръбата на колектора не остава нищо. При слгабянето си поставяш всичко както си е било преди разглабянето и лоста който ги задвижва си ги движи.
Аз така направих и нема грижи.

Точно така се прави :) Махал съм на няколко коли пеперудите - никой после не се е оплаквал от каквито и да били проблеми. Това е най-лесния, най-бързия и най-евтиния начин.
Si non confectus, non reficiat.

Потребител
Аватар

Мнение от hus7la » 11 Окт 2012, 23:22

Zagy написа:Точно така се прави :) Махал съм на няколко коли пеперудите - никой после не се е оплаквал от каквито и да били проблеми. Това е най-лесния, най-бързия и най-евтиния начин.

Мисля като временно решение да ги махна по този начин (чрез рязане на оста)... но определено тия дни ще търся начин по-бързо да си намеря от въпросните тапи заместители, че с тях сякаш ще ми е най-мирна главата.

ПредишнаСледваща

Назад към E46