Зимни гуми е46

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: VW T-Roc Sport 2.0 TFSI
Мечтае да кара: Всичко що започва с М

Re: Зимни гуми е46

Мнение от insane_v » 19 Яну 2017, 20:37

Ударих на камък с тия гуми. Навсякъде във Варна почти всичко е изчерпано в размера който искам. Намерих 4бр Pirelli SottoZero 3, но бяха дот 2015-та. Намерих и 4бр. DUNLOP WinterSport 5 с дот от 2016та, но не ми хареса ръба за защита на джантата, много "плитък" беше и при комбинация на джанти 8,5J и гуми 225 няма да пази нищо :(
Накрая намерих MICHELIN PILOT ALPIN 4 с дот 2016та, но се оказаха правени в Унгария, а аз бях чел че всички топ модели се правели само във Франция. Възможно ли е да има гуми менте? Преди няколко години си бях купил гуми Бриджстоун S001, които също бяха унгарски и не бях доволен от тях (не че бяха зле като цяло, ама бяха по-зле от другите премиум гуми, с които бях карал до сега).

Та сега се чудя дали де не изкарам тая зима с Ласите, а на есен да си взема нови, когато имам избор.

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Зимни гуми е46

Мнение от Dextuar » 19 Яну 2017, 20:59

Gqbriel написа:
insane_v написа:Откакто отнесах предницата на едно ауди (което ми отне предимство) защото спирачния ми път беше много по-дълъг от обикновено (тъкмо бях сложил зимните гуми) взех да се замислям малко повече с какво карам ;) Хубавата гума не само няма да те остави в снега, ами ще ти помогне и да спреш възможно най-бързо в неочаквана ситуация. А и при 225/40/18 разликата между среден и премиум клас не е толкова голяма, че да си заслужава компромиси. Една джанта да удариш в бордюра защото гумите са те предали в заснежения завой и икономията ти отива по дяволите!

Аз съм убеден,че няма да спреш по-бързо както си мислиш с Nexen и с Конти - ама айде...отнасянето на някоя кола НЕ е само гуми,доста често е подценяване на настилката...
Аз понеже съм спорил с един Тома неверни като теб и сме го тествали, с Нокиан ВР Д4 на 205/55/16 съм убеден, че ще спра преди теб, особено ако е на мокро. Неслучайно е първата зимна гума с индекс А на спиране.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от insane_v » 19 Яну 2017, 22:11

dextuar написа:
Gqbriel написа:
insane_v написа:Откакто отнесах предницата на едно ауди (което ми отне предимство) защото спирачния ми път беше много по-дълъг от обикновено (тъкмо бях сложил зимните гуми) взех да се замислям малко повече с какво карам ;) Хубавата гума не само няма да те остави в снега, ами ще ти помогне и да спреш възможно най-бързо в неочаквана ситуация. А и при 225/40/18 разликата между среден и премиум клас не е толкова голяма, че да си заслужава компромиси. Една джанта да удариш в бордюра защото гумите са те предали в заснежения завой и икономията ти отива по дяволите!

Аз съм убеден,че няма да спреш по-бързо както си мислиш с Nexen и с Конти - ама айде...отнасянето на някоя кола НЕ е само гуми,доста често е подценяване на настилката...
Аз понеже съм спорил с един Тома неверни като теб и сме го тествали, с Нокиан ВР Д4 на 205/55/16 съм убеден, че ще спра преди теб, особено ако е на мокро. Неслучайно е първата зимна гума с индекс А на спиране.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Днес и във Вианор ми го похвалиха много тоя модел. Дори шефа им си беше обул колата точно с Д4 205/55/16. И на някои от тестовете гледам, че не отстъпват на премиум марките. За съжаление обаче и цената им беше абсолютно същата като на Мишлен Пилот Алпин 4, която уж е най-скъпата гума на пазара. Може и на нея да се спра накрая :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320D
Мечтае да кара: X3 xDrive 30D
Детайли за колата: 2005 Е46 320D Touring

Мнение от kalo74 » 19 Яну 2017, 22:46

Здравейте колеги, досега на моята вярна машина съм сменил три комплекта зимни гуми. Моята лична класация е следната ( без да ангажирам който и да било с нея): 1) CWC TS 860 2) Nokian GR2 2) Firestone Winterhawk 3. Правя средно по 1000/1200 км на месец зимата, от които 2/3 градско и 1/3 извън Софето:-). След близо два месеца с Контито мога да споделя следното: страхотна водимост и предвидимост как ще реагира колата. Не съм в никакъв случай "рисков" шофьор (особено пък след като се роди сина ми) но нека ви дам следният пример: миналата седмица по България посока В.Левски булеварда почти не беше чистен. Колегите масово караха 30/40 км в час, а моя милост със законните 70 без никакви притеснения! Страхотно спиране, почти липса на поднасяне. Паркинга пред блока има огромни коловози (нормално след като не е чистен от снега). Само при влизане / излизане от коловоз натискам еднократно DSC-то, за да не буксува напразно. Според мен е страхотна гума за цената си (660 лева комплекта). Нокиан-а също беше хубава гума за сняг и сух път. За съжаление не толкова добри бяха на мокро. Доста рано се усещаше аква планинг и нестабилност. Firestone бяха сериозен компромис , но жена ми беше втора година майчинство и всеки лев беше от значение :-(. Извинявам се, че стана такъв " чаршаф", но се надявам инфоро да е било от полза. Поздрави, kalo74

Sent from my iPhone using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от insane_v » 22 Яну 2017, 17:05

След няколко дни търсене при силно ограничен избор на налични гуми, накрая се спрях на Dunlop Winter Sport 5. Това бяха единствените гуми произведени в Германия и с ДОТ 3116. Имах голям мерак за Мишлен Пилот Алпин 4, но видях, че е произведен в Унгария, а уж всичко от 18" и нагоре се правело само във Франция и "ми светна червената лампичка" :) Много търговци ме убеждаваха, че няма значение къде е произведена гумата, ама на търговец вяра да нямаш, особено в България....

Впечатленията ми до тук са отлични! Страхотна гума! Спира отлично при всякакви условия, сухо, мокро, утъпкан сняг, дори на лед сприра учудващо бързо. Все още не съм я пробвал как де държи на неутъпкан сняг, но по-късно днес може да отида да пробвам как се държат на Офф-роуд терен към една вила в гората :mhihi: Вярвам че и там няма да ме предаде.
В някои ревюта четох, че устойчивостта им в завой не била на ниво заради меките бордове, но поне при моя размер 225/40/18 не съм забелязал подобно нещо. При по-висок профил може и да е така.

На жена ми взех Continental Winter Contact TS860 (175/60/15) с дот от 2016та и правени във Франция :yes: не в Румъния! От тях също съм силно впечатлен! В доста ревюта четох, че с тия гуми няма да усетиш, че е зима, което ми се струваше много пресилено, но след като покарах малко и с тях и също ги тествах във всякакви условия с изключение на пресен неутъпкан сняг, смея да твърдя, че наистина са изключителни гуми и си заслужават всяка стотинка. Имах голям мерак и моята да обуя в такива, ама засега се правят само в размери до 17".
Сега с нетърпение чакам следващия сняг :driving:

ПП: Тествах ги и на неотъпкан сняг - драпат си доволно :yes:
Последна промяна insane_v на 22 Яну 2017, 22:02, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 22 Яну 2017, 19:21

На предишната таратайка бях с Continental TS850, правени в Румъния и се държаха отлично на сняг, като за кола с предно. Имах опит тогава и други марки за сравнение преди това, но тези бяха най-добрите. Сегашните ми TS850 са правени в Испания и пак са перфектни. Специално за Румънските не бих казал нищо лошо. Единственото кофти на този модел е, че 16-ките са без борд и се гънат ужасно много в завой. Изключително леки са и могат с два пръста да се носят, но и не понасят дупки. 17-ките са с борд и държанието им е близко до летните. Тежат си доволно. При положение, че шарката на TS860 почти по нищо не се различава, би трябвало да не са по зле.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 touring

Мнение от ka4i » 24 Яну 2017, 13:36

Мнение за 205/55/16 SYRON EVEREST 1+
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 24 Яну 2017, 18:26

ka4i написа:Мнение за 205/55/16 SYRON EVEREST 1+

китайски боклук :D

п.с Аз съм доволен от моите КЕЛИ за тези пари е 6 много се доближава до премиум класа , мой колега си взе conti TS860(made in Germany) също е много доволен. Всичко е въпрос на избор и финанси.

ентусиаст
Аватар
Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба

Мнение от bai_ILIA » 24 Яну 2017, 18:53

insane_v написа:Ударих на камък с тия гуми. Навсякъде във Варна почти всичко е изчерпано в размера който искам. Намерих 4бр Pirelli SottoZero 3, но бяха дот 2015-та. Намерих и 4бр. DUNLOP WinterSport 5 с дот от 2016та, но не ми хареса ръба за защита на джантата, много "плитък" беше и при комбинация на джанти 8,5J и гуми 225 няма да пази нищо :(
Накрая намерих MICHELIN PILOT ALPIN 4 с дот 2016та, но се оказаха правени в Унгария, а аз бях чел че всички топ модели се правели само във Франция. Възможно ли е да има гуми менте? Преди няколко години си бях купил гуми Бриджстоун S001, които също бяха унгарски и не бях доволен от тях (не че бяха зле като цяло, ама бяха по-зле от другите премиум гуми, с които бях карал до сега).

Та сега се чудя дали де не изкарам тая зима с Ласите, а на есен да си взема нови, когато имам избор.

Моите Michelin Pilot Alpin 4 225/40/18 + 255/35/18 са MADE IN GERMANY :D Малко ме изненада фактът, че не е Франция, но и Германия бива :D Задните ги поръчаха на 5.01.2017 директно в Мишелин Франция понеже тука нямаше и пратиха с ДОТ 50/16 :mhihi: Дойдоха за 4-5 дни. За 18-ките от Унгария едва ли са фалшиви, просто са правени там. Мисля, че къде са правени е по-скоро субективно, все пак предимно са на поточна линия, едва ли ги правят хора...
"Чемодан, вокзал, Москва"

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от insane_v » 25 Яну 2017, 8:43

bai_ILIA написа:За 18-ките от Унгария едва ли са фалшиви, просто са правени там. Мисля, че къде са правени е по-скоро субективно, все пак предимно са на поточна линия, едва ли ги правят хора...

Въпроса е дали се правят в завод на Мишлен или в чужд завод по лиценз на Мишлен. Във втория случай качеството не винаги е същото. По корабите сме имали много случаи, когато например инжектор произведен по лиценз на МАН в чужд завод издържа 2-3 пъти по-малко работни часове от оригинален инжектор правен в завод на МАН.
Не знам дали и при гумите е така или това са митове и легенди, но предпочитам да играя на сигурно, затова заложих на Немския Дънлоп и не съжалявам.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 26 Яну 2017, 20:40

Доколкото съм чувал от запознати хора, когато при експедиция на гуми се посочи като дестинация Източна Европа, се подбират от 3-то качество надолу. Това не винаги значи проблем в материала, а може просто на някакъв тест е дала малко по големи отклонения. Как иначе търговците ще докарат тези цени? Та дали е правено в Германия, Франция, Унгария, Румъния, при нас идва това, което се изхвърля от запада. Не знам дали важи за всички марки, но май за повечето водещи фирми е така. Даже не съм сигурен, дали от заводите в Източна Европа няма повече шанс да се попадне на нещо читаво.
Предполагам ако човек си купи гуми от Германия качеството ще бъде съвсем различно, но и цената х2, х3.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 и Колело
Мечтае да кара: ZЗ, Dodge Charger 1970
Детайли за колата: БМВ Е46 318i 1998

Мнение от mitio8 » 26 Яну 2017, 21:43

[quote="NGneer4eto"][/quote]
Вероятно си прав, но аз си взех Ultra Grip 9 за около 160лева, а в UK цената е същата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 26 Яну 2017, 21:49

Специално за гумите не е по 2 и по 3 цената на запад. И чак да се купува от там е прекалено. Иначе се радвам, че колегата е доволен от Дънлопа. Почти бях сигурен, че гумата е много читава, но все пак нямаше как да гарантирам.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от insane_v » 27 Яну 2017, 0:44

Наскоро сменях предните гуми на служебната кола в Испания и ми направи впечатление, че цените бяха с около 15 евро по-високи спрямо същите гуми в България. След като платих и ми смениха гумите ги помолих да сложат една от старите гуми за резервна, защото резервната ми беше деформирана и тресеше ужасно. Тия от сервиза ми се очудиха много, и казаха че няма смисъл, но аз ги накарах. След това като ми връчиха допълнителната сметка от 15 евро само за монтаж и баланс разбрах защо ми се учудиха. При цена от 15 евро на гума само за монтаж подобни интервенции наистина се обезсмислят и тия 15 евро обясняват разликата в цената тук и там!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F31 320da+ M power kit= 200hp;420Nm

Мнение от mopasan » 29 Яну 2017, 21:48

NGneer4eto написа:Доколкото съм чувал от запознати хора, когато при експедиция на гуми се посочи като дестинация Източна Европа, се подбират от 3-то качество надолу. Това не винаги значи проблем в материала, а може просто на някакъв тест е дала малко по големи отклонения. Как иначе търговците ще докарат тези цени? Та дали е правено в Германия, Франция, Унгария, Румъния, при нас идва това, което се изхвърля от запада. Не знам дали важи за всички марки, но май за повечето водещи фирми е така. Даже не съм сигурен, дали от заводите в Източна Европа няма повече шанс да се попадне на нещо читаво.
Предполагам ако човек си купи гуми от Германия качеството ще бъде съвсем различно, но и цената х2, х3.

Koлега ти отварял ли си чужд сайт за гуми , че твърдиш такива небивалици за х2 х3 и ала бала :kuku:
Ползвай го тоя гугъл моля те!

http://shop.medina-med.com/Tyre/5452000 ... 91H%20MFS/

https://www.reifendirekt.de/cgi-bin/rsh ... p=R-281020

https://www.amazon.de/DUNLOP-WINTER-SPO ... B01067P8CQ
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E46