Почистване на MAF сензора (дебитомер)

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330 d ,204 h.p.
Детайли за колата: e46 330d touring ,manual 6 speed,204 h.p.

Re: Почистване на MAF сензора (дебитомер)

Мнение от philipz » 14 Яну 2016, 22:59

Просто направи справка със сайта Realoem , там ако номерата на дебитомерите на двата мотора са еднакви , значи е така . Ама ме съмнява де.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Nakamuri123 » 29 Яну 2016, 13:22

Колеги , някой може ли да ми даде снимков материал за този дебитомер на 320д е46 150к 2003г. Фацелифт да видя къде се намира нагледно понеже така нищо не разбрах. ..... А искам да го почистя :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на пълна газ
Мечтае да кара: MB SLS AMG

Мнение от DiGital » 30 Яну 2016, 20:31

1. http://i469.photobucket.com/albums/rr51 ... r/Fig0.jpg - Развиваш 5x болчета шестограм 5 на декоративния капак.

2. http://3.bp.blogspot.com/-ajVpBfZ6eR8/T ... CF2653.JPG - Това е ДЕБИТОМЕРА :)

3. http://i668.photobucket.com/albums/vv45 ... AF-1-1.jpg - За кола 2003 год. развиваш 2та болта ПЕТОСТЕН 25 с ДУПКА(горното оградено с черно). Изкарваш дебитомера. Самият кожуш остава в колата.

4. http://www.bimmerboost.com/images/impor ... 3/1402.jpg Правилната посока на чистене. (!обърнете внимание точно къде се пръска!)

За останалите модели след 2004 евро4, тези които нямат болчета не се хабете с чистене, неможете да изчистите напълно дебитомера. Проверявайте филтъра за картерни газове + навременна смяна на въздушен филтър и дебитомера ще живее.
WOT: wide open throttle, the only tuning condition that newbies seem to be interested in. ;-)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от monster318 » 07 Май 2016, 17:13

А къде точно се намира дебитомера на е46 318 - 119 коня 2000 година и как да го сваля за да видя какво е положението му ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Nakamuri123 » 08 Май 2016, 12:09

Колеги аз го почистих и пак продължава да дава грешка на диагностика и в БМВ и при други двама майстора.... тук на скоро реших да махна буксата която влиза в дебитомера на мойто бмв 320д е46 2003г и да ви кажа ама никаква ама никаква разлика не осетих с маханта букса (спрян ) пак така си вървеше колата. Аз така съм я купил колата... и не знам каква е разликата със здрав дебитомер и с моя с грешка или в случая с откачен ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от monster318 » 08 Май 2016, 17:16

monster318 написа:А къде точно се намира дебитомера на е46 318 - 119 коня 2000 година и как да го сваля за да видя какво е положението му ?

И какви са симптомите ако е станал за почистване или смяна ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 08 Май 2016, 20:01

Ефект има, особено, ако не е чистен от години, но внимавайте! Аз лично съм продал доста дебитомери втора ръка за една друга марка коли, понеже много хора, къде от незнание, къде от бързане си прецакаха дебитомерите в опити да ги чистят.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Nakamuri123 » 08 Май 2016, 21:50

alekangg написа:Ефект има, особено, ако не е чистен от години, но внимавайте! Аз лично съм продал доста дебитомери втора ръка за една друга марка коли, понеже много хора, къде от незнание, къде от бързане си прецакаха дебитомерите в опити да ги чистят.

Е добре колека след като се почисти правилно ще изчезне ли грешката при диагностика ? И какво означава тя изобщо ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 09 Май 2016, 1:00

Това няма как да се разбере предварително, не винаги с чистене се оправя с чистене, може да е заминал и да трябва нов.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Nakamuri123 » 09 Май 2016, 13:23

Ясно колега ама как да разбера дали е заминал... да не стане да купя нов и пак да си продължи по старо му ... и 350лв. набутан :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Nakamuri123 » 20 Май 2016, 18:10

Днес разбрах какво е да не работи наистина дебитомера . Сложих друг да видя с него как ще е , оказа се развален колата не искаше да дигне повече от 30.... адаптации всичко му направихме преди да го монтираме и сложих моя пак и колата си възвърна вървежа , макар и с грешка. Майстора ми каза , че грешката е в самя дебитомер не отчита температурата. Колеги как смятате какво означава това с какво пречи на колата ?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 21 Май 2016, 7:02

Мисля, че това извитото е датчикът за температурата. Понеже въздухът при различна температура си променя и обема, при това с много - а нас ни интересува конкретно колко молекули кислород ще влязат в цилиндрите, а не какъв обем въздух - то температурата на входящия въздух има важно значение за измерването.
Изображение
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Nakamuri123 » 21 Май 2016, 14:01

dreadx написа:Мисля, че това извитото е датчикът за температурата. Понеже въздухът при различна температура си променя и обема, при това с много - а нас ни интересува конкретно колко молекули кислород ще влязат в цилиндрите, а не какъв обем въздух - то температурата на входящия въздух има важно значение за измерването.
Изображение

Да това извитото е , не и пречи да я карам така колата ? Не знам какво разваля ?

Аватар
Кара: е46 320д

Мнение от VALCATA82 » 21 Май 2016, 15:34

това извитото при мен го няма,дали е проблем,колата ката загрее и е топло времето става по тромава.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 21 Май 2016, 16:30

Nakamuri123 написа:Да това извитото е , не и пречи да я карам така колата ? Не знам какво разваля ?

1.5 литра топъл въздух са равни на 1 литър студен въздух -- не е малка разликата, ако не знаеш дали е топъл или студен. (в смисъл, ако инжекционът, дето забърква сместа не знае..)

А този елемент (вероятно термистор) - огледа ли го, дали е захванат добре? - виждам, че е занитен - да няма лоша връзка?

Каква температура ти отчита? Влияе ли се от нагряване/изстиване?

Ако останалата част на дебитомера ти работи, дали термо-датчикът не може да се замени с друг..?

VALCATA82, как го няма - в смисъл този ти е дебитомерът, има на него място за такъв елемент, обаче го няма ли?

Между другото едни разправяха в американсия форум, че си сменявали дебитомерите с такива от VW - с парт номер, който завършва накрая с 32, а не с 29, каквото е на BMW.
Били много по-евтини (сега не знам как са цените), а колата си вървяла много добре.
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

ПредишнаСледваща

Назад към E46