ТУПКАНЕ ОТЗАД ПРИ ВКЛЮЧВАНЕ НА 1-ВА

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 M3
Мечтае да кара: Е46 М3
Детайли за колата: чудесна :)

Мнение от val » 12 Май 2008, 16:08

И при мен тупка... днес ходих при бмв майстор и той каза, че действително всяко второ е46 го има и, че бил сигурен че проблема е в диференциала. Също стана ясно, че много пъти го е оправял... чрез подмяната му с друг ;). Според него цената на старо е м/ду 500 и 800 лв. и когато човек си вземе, задължително трябва да се уговори, че ако не е читав, може да го върне :idea:

Все пак, щом има колеги, които са минали само с тампон, по- добре първо там да се погледне ;)
let the BMW be with you

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от g-powerr » 12 Май 2008, 17:43

аз смених тампона на дифа но пак си тупка когато си иска :(
но майсторите казват да не се плаша, а само газ да давам :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 318i

Мнение от doganay » 17 Май 2008, 12:14

и аз имам съштото тупкане ..преди два месеца купих си колата преди да я купя вкарахме я в дунев за проверка там не бяха казали нищо за подобният проблем. а след като почнах да я карам забалязах че тупка в същият начин. и тука като гледам много хора има със същият проблем!! и никой незнае точно какво трябва да се смени :confused: :(

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '02 Е46 N42B20; '99 E39 M52B20
Мечтае да кара: ///M

Мнение от Пепинко » 17 Май 2008, 12:35

:mhihi: Да се присъединя и аз към "тупкащите" колеги, да сме си повече, да ни е по-забавно :mhihi:

Сега...и аз питах на няколко места, истината е, че верно никой не знае за какво става въпрос и само се правят догатки. Затова са и толкова различни мненията. За мен също е самият диф, и то само когато е студен. Аз обаче забелязвам, че при мен го прави по-скоро когато тръгвам по лек наклон. Дали е възможно нещо DSC-то да се е*ава, как мислите? НО, ако е самият диф, не трябва ли и той постоянно да чука леко, да вие, и изобщо да дава каквито и да било други признаци??? :help:
Изображение
Realize..
Real eyes..
Real lies..

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e90 320d 163hp 2006

Мнение от baga » 17 Май 2008, 13:34

Гледам, много тупкат тия бмв-та :mhihi: :mhihi: :mhihi: . Дайте сега да направим едно обобщение. Значи, тупкането не е еднакво при всички. Явно поради склонноста на бмв-тата да въртят задниците си :winky: , всеки собственик го прави. Някой дрифтят повече, други по-малко, но натоварването на трансмисията го има и то май въобще не е малко. Тогава, с времето започват и тупканията. Натоварените части са: съединител, скорости, карета на кардана, диф, тампоните на диф-а, каретата на полуоските и доста други. При мен беше скъсан тампона на дифа, смених го и тупкането изчезна. При един друг колега, беше заминало гуменото каре на кардана и от там тупкаше. Също така има вариант, да са разбити каретата на полуоските и не е изключено да е прецакан, и самия диф. Така че гледайте и слушайте внимателно, за да не сменяте излишни части.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60,530Д
Мечтае да кара: влака

Мнение от ivo752 » 26 Май 2008, 18:42

И на мене нещо ми тупка най ясно се чува като потеглям назад :roll:

Гост
Аватар

Мнение от Гост » 26 Май 2008, 22:56

откак смених маслото на скоростите и на дифа не съм го чул изобщо...дали е от това, или защото се постопли един господ знае... :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Lino_Velev » 27 Май 2008, 0:07

Айде и аз да се оплача.
От известно време и аз тупкам ...
В началото го нямше.
Отскоро се появи и то само при тръгване.
като се подаде по-рязко газ се чува по-силно. Като съм набрал малко скорост обаче(7-8 км/ч) дори да подам рязко газ нищо не се чува.

Тея дни ще сменям масло и ще се оплача в сервиза да видя какво ще измислят.
Имам и друга болка по транзмисията (на пръв поглед)
като ускорявам плавно около 80 - 90 км/ч и при 1700~1800 об/мин се появява една доста силна вибрация някаде от към скоростната кутия може би. И ако пусна леко газда и пак подам или ако подам по-рязко изчезва веднага, но ако задържа плавното ускорение може да продаъжи до 2-3 сек. Другото интересно е че като се катеря по наклон се получава по често и при по ниски скорости.
Тампоните на кутията ги сменях и всякаш от тогава го има.

Гост
Аватар

Мнение от Гост » 27 Май 2008, 7:31

Lino_Velev написа:Айде и аз да се оплача.
От известно време и аз тупкам ...
В началото го нямше.
Отскоро се появи и то само при тръгване.
като се подаде по-рязко газ се чува по-силно. Като съм набрал малко скорост обаче(7-8 км/ч) дори да подам рязко газ нищо не се чува.

Тея дни ще сменям масло и ще се оплача в сервиза да видя какво ще измислят.
като ускорявам плавно около 80 - 90 км/ч и при 1700~1800 об/мин се появява една доста силна вибрация някаде от към скоростната кутия може би. И ако пусна леко газда и пак подам или ако подам по-рязко изчезва веднага, но ако задържа плавното ускорение може да продаъжи до 2-3 сек. Другото интересно е че като се катеря по наклон се получава по често и при по ниски скорости.
Тампоните на кутията ги сменях и всякаш от тогава го има.

поискай да то погледнат всички тампони, както и този зад дифа... макар че сега гледам 80-90км/ч на 17-1800 оборота? да не би просто да "тресе" колата заради ниските обороти?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Lino_Velev » 31 Май 2008, 0:42

Еми тя е евтоматик. Би трябвало сама да се усеща кога да превключи. Освен това това треперене се получава само приускорение а не като отпусна газта и е различно от това което се усещата като са ти ниски оборотите. Всъщност тази кола никога не трепери от низки обороти.

А между другото тупкането отзад спря от няколок дни насам.
Появи се за 2-3 седмици и си изчезна само. Не мога да ги разбера тези коли ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330xdА
Детайли за колата: Става все още.

Мнение от ангелски » 31 Май 2008, 7:35

като ускорявам плавно около 80 - 90 км/ч и при 1700~1800 об/мин се появява една доста силна вибрация някаде от към скоростната кутия може би.

Здравей Lino_Velev прегледай си четерите гуми за херния или лека деформация и след това ги балансирай.Предполагам,че при смяната на тампоните не са пипали кардана и са ги затетнали както трябва.Ако всичко е ок според мен тази вибрация идва от колелата.
Ако имаш проблем, не трябва да се безпокоиш. Вариантите са два:
Или намираш начин да го решиш, без да се нервираш, или просто той не е по твоите възможности и няма защо да се ядосваш.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10 525d AT

Мнение от Jenerala » 31 Май 2008, 13:56

Мисля че на тези дето ни тупка най силно при потегляне на задна и малко по-малко на първа е тампона на дифа. Бях в един сервиз и момчето слезе в канала и на пръв поглед не си личеше да е за смяна тампона но като тръгнах назад и онзи беше още долу каза че наистина е от тампона. Само че за смяната му трябвало някаква специална скоба (ако някой знае в ПЛОВДИВ къде може да се намери такава ще съм благодарен) иначе голямо рязане и чукане с големия чук ще падне. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: back to diesel(Ld)

Мнение от motor » 31 Май 2008, 14:20

Вчера и аз се накумих да си прегледам окачването и най-вече тъпото тупкане. При мен ситуацията е следната: Галенки(тампони на шенкела на задната ос) горни, тампони на задните носачи и 4 амортесьора. Да ми е честито и всичко това стана за 2 месеца и 7000 км, егати дупките, егати чудото. Как ся да ида да си платя данъка на колата или ако ида ще ми дадът 200 лева затова, че съм я потрошил.

ПС: При мен тупка от галенките
Справка за част

Номенклатурен номер : 33326775551
Описание : KUGELGELENK
Ед.цена (с ДДС) : 80.88 BGL
Има наличност

Цена Meyle 40лв.
Цена Febi 90лв.

Мисля да пробвам Meyle + Boge амотресьори.
БЯЛ ЛЯП И КОЛАТА ПО ИНЕРЦИЯ(НА ГАС)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Lino_Velev » 31 Май 2008, 19:15

ангелски написа:
като ускорявам плавно около 80 - 90 км/ч и при 1700~1800 об/мин се появява една доста силна вибрация някаде от към скоростната кутия може би.

Здравей Lino_Velev прегледай си четерите гуми за херния или лека деформация и след това ги балансирай.Предполагам,че при смяната на тампоните не са пипали кардана и са ги затетнали както трябва.Ако всичко е ок според мен тази вибрация идва от колелата.

Абе не от гумите. Появи се докато беше със зимните и си го има и с летните. А гумите са си читави и се балансирани.
Появява се и при по ниски скорости пак на тея обороти. Имам чувството че се получава като саединителя се отпуска. И като се появи тази вибрация оборотите се задържат за секунда и след това продалжават да растът. Което би допълнило предположението че става при отпускане на съединителя. И става само при плавно ускорение. Освен нещо по дисковете на съединителя да е ?????

Карах го в един сервиз и след половин час каране на колата успяах най-накрая да възпроозведа проблема за да го види механика и той каза че на 115К Км му било рано на съединителя да е заминал и че можело някой тампон да е ама да съм карал спокойно.
Но мен ми се ще да разбера от какво е поне да знам.

Потребител
Аватар

Мнение от angel.tr » 27 Юни 2008, 10:28

Ура,ся като се заслушах и мойто си тупка леко на 1-ва. Тъкмо взех да се притеснявам да не са ми пробутали дефектно! :lol:

ПредишнаСледваща

Назад към E46