Почистване на MAF сензора (дебитомер)
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
Re: Почистване на MAF сензора (дебитомер)
Колеги ,не разбирам бъкел от двигатели,и аз прочетох тези 26 страници ,искам да задам въпрос относо дебитомера,колата е е 39 от първите петици е 39 -97 год-бензин 520 -с газова уредба инжекцион,та като е газифицирана нужно ли е въобще да гледам тоя дебитомер или работата му приключва до момента в който колата премине на газ.Благодаря за всеки отговор.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
- Diedarling
- Потребител
-
- Кара: E46/136/2000
Привет колеги, днес реших и аз да си почистя дебитомера, че нещо разхода ми е огромен.
Закачихме колата на компютър , не излизат други грешки освен кофти стойности на дебитомера.
Издирих тая тема в която има доста изписано, доста полезни неща !
Въпроса ми е следния - днес махнах корите отгоре и дебитомера ми "цъфна" пред очите.Как се нарича ключът с който се развиват тия болчета ? ( варианта с набиване на болтовете и развиване с отверка не ми допада или с клещи ) Самия болт представлява "петолъчка с дупка посредата" . В началото си помислих че си е обикновенна "еврейска звезда" , но уви ... явно не е

Закачихме колата на компютър , не излизат други грешки освен кофти стойности на дебитомера.
Издирих тая тема в която има доста изписано, доста полезни неща !
Въпроса ми е следния - днес махнах корите отгоре и дебитомера ми "цъфна" пред очите.Как се нарича ключът с който се развиват тия болчета ? ( варианта с набиване на болтовете и развиване с отверка не ми допада или с клещи ) Самия болт представлява "петолъчка с дупка посредата" . В началото си помислих че си е обикновенна "еврейска звезда" , но уви ... явно не е

- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
BMDrago написа:Нарича се торкс
И за още по-точно Torx TR (security torx)

отиваш в железарията трябва да продават - най-добре е да си имаш инструмент за него
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
Gqbriel написа:BMDrago написа:Нарича се торкс
И за още по-точно Torx TR (security torx)
отиваш в железарията трябва да продават - най-добре е да си имаш инструмент за него
И двамата не сте прави.
Има си отделен инструмент за тия винтове. И не се нарича торкс.

Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- minimalcoholic
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: e46 330i
моя дебитомер го развих с клещи,след което направих един прорез на самите болтчета за права отвертка и сега всичко е много лесно :-)

- vavilon
- старши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i 98
- Мечтае да кара: Електромобил...
Не е торкс. Торкса дори с отвор е с 6 лъча. Тези болтове и инструмента съответно, са с по 5 лъча!
viewtopic.php?f=34&t=168174&start=135 Малко по надоло в темата се обяснява.
viewtopic.php?f=34&t=168174&start=135 Малко по надоло в темата се обяснява.

- Diedarling
- Потребител
-
След 1 час некъде обикаляне по магазините, не успях да намеря въпросния ключ....
В крайна сметка взех една права отверка, с ракетата я поизпилих малко .... и с нея успях да развинтя болтовете
стана много лесно
Почистих дебитомера с контактен спрей, направо лъсна.
Ще споделя дали има разлика в разхода след време
В крайна сметка взех една права отверка, с ракетата я поизпилих малко .... и с нея успях да развинтя болтовете

Почистих дебитомера с контактен спрей, направо лъсна.
Ще споделя дали има разлика в разхода след време

- Diedarling
- Потребител
-
Така.Явно че тая процедура при мен не сработи
Бихте ли ме посъветвали нов или втора употреба да си закупя ? Направо вече незнам какво да правя, че и цената на новия не е никак ниска.
Възможно ли е ако той е повреден наистина, с 8 л нафта да изминавам 50-55 км ?
Вярно карам колата на мн къси разтояния - сутрин като отивам на работа 3.8 км и вечер 5.3 км, като се прибирам ама чак пък толкова...

Бихте ли ме посъветвали нов или втора употреба да си закупя ? Направо вече незнам какво да правя, че и цената на новия не е никак ниска.
Възможно ли е ако той е повреден наистина, с 8 л нафта да изминавам 50-55 км ?
Вярно карам колата на мн къси разтояния - сутрин като отивам на работа 3.8 км и вечер 5.3 км, като се прибирам ама чак пък толкова...

- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Дебитомер - задължително нов! Това, при положение че си сигурен, че си за дебитомер...
Si non confectus, non reficiat.
- Diedarling
- Потребител
-
Майстора, който ми гледа колата ми иска 250 лв за втора употреба без гаранция и монтаж ( допълнително 20 лв за труд) и че на тоя с който съм в момента "живите данни" никак не са му добри
Реална ли е тази цена ?
Нов оригинален на бош колко може да струва?
Колата е 320D 136 к. 2000г .

- mustang1986
- ентусиаст
-
- Кара: E46 M47N
Diedarling написа:Майстора, който ми гледа колата ми иска 250 лв за втора употреба без гаранция и монтаж ( допълнително 20 лв за труд) и че на тоя с който съм в момента "живите данни" никак не са му добриРеална ли е тази цена ?
Нов струва колкото ти е поискал за втора употреба.Бягай от този майстор
Sent from my HTC Desire C using Tapatalk 2

Да пишеш на български с латински букви е като да пишеш на стена с лайна....чете се,но не е красиво!!!
- asotsf
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 330ci Stahlgrau
Diedarling написа:Майстора, който ми гледа колата ми иска 250 лв за втора употреба без гаранция и монтаж ( допълнително 20 лв за труд) и че на тоя с който съм в момента "живите данни" никак не са му добриРеална ли е тази цена ?
За тая цена, че и малко по-евтино ще купиш чисто нов. Пиши едно лс на колегата laviatan за оферта. За моя дадох 240 някъде преди половин година.
- Diedarling
- Потребител
-
Така , днес ходих при майстор(друг) и се оказа че не съм ползвал правилния спрей за почистването на дебитомера !
Купих си друг, който той ми препоръча ( странното беше че като го купих на него пишеше че е за почистване на бензинови карбуратори ).
Окъпак го целия с половината спрей.... след монтажа му ... колата буквално " се спъна " Не върви в ниските и не върви .... възможно ли е да съм го ДОпрецакал нещо и въпросния "майстор" да ми е подал грешна информация за спрея ????

Купих си друг, който той ми препоръча ( странното беше че като го купих на него пишеше че е за почистване на бензинови карбуратори ).
Окъпак го целия с половината спрей.... след монтажа му ... колата буквално " се спъна " Не върви в ниските и не върви .... възможно ли е да съм го ДОпрецакал нещо и въпросния "майстор" да ми е подал грешна информация за спрея ????