ТУПКАНЕ ОТЗАД ПРИ ВКЛЮЧВАНЕ НА 1-ВА

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E46 330d 2004
Мечтае да кара: M5 F10

Re: ТУПКАНЕ ОТЗАД ПРИ ВКЛЮЧВАНЕ НА 1-ВА

Мнение от takedown » 25 Яну 2013, 18:32

Момчета при мен се чува единично "туп" на първа и задна като отпусна съединителя и започна да потеглям с малко газ. Ако тръгна на първа съвсем леко не се чува (или аз не го чувам). Мисля си, че може да е от това гумено каре на дифренциала но знам ли... от скоро имам 330д 2004 първа кола ми е и не съм много наясно с нещата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 25 Яну 2013, 21:00

takedown написа:Момчета при мен се чува единично "туп" на първа и задна като отпусна съединителя и започна да потеглям с малко газ. Ако тръгна на първа съвсем леко не се чува (или аз не го чувам). Мисля си, че може да е от това гумено каре на дифренциала но знам ли... от скоро имам 330д 2004 първа кола ми е и не съм много наясно с нещата.

Гумено каре имаш на кардана,тампони на диференциала,а като за първи път - отиди в сервиз,тези неща се проверяват изключително лесно :yes:
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320d
Мечтае да кара: 330xd

Мнение от tuporashko » 27 Яну 2013, 15:39

колеги и аз имам този проблем с тупкане на първа и задна скорост от доста време. От скоро обаче той се увеличи в сравнение с преди и като тръгвам само със съединител,без газ колата претриса. Знам че тампона отзад е за смяна.Мърда на горе на долу,като го гледах на канал. Притеснява ме дали това претрисане при тръгване може да се окаже маховик! или си е тампона.Как мога да разбера без да разглабам? Какви са симптомите на маховика когато ще казва чао?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tuporashko » 28 Яну 2013, 13:13

колеги някой няма ли да сподели нещо,да каже от къде да почна, как да разбера маховика заминава ли си?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 28 Яну 2013, 13:35

tuporashko написа:колеги някой няма ли да сподели нещо,да каже от къде да почна, как да разбера маховика заминава ли си?

За да си 100% - сваля се
Признаци - претрисане при гасене с метален звук
Вибраци при работа на място на колата
Шум и разлика при работа на място и натискане на съединителя
Проверени и сменени :
тампони мотор
демпферна шайба
=> наличие на вибраци

Претрисане при тръгване с отпускане на съединителя (без газ) ...
Общо взето ако е отишъл се чува тракането му ...
Но единствената точна проверка - демонтаж
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tuporashko » 28 Яну 2013, 14:15

мерси колега!
някой симптоми ми имам други не,ще чакам да се опраси и тогава ще знам от какво е,сега и да го отвора и да вида че е той - ще трябва да се сменя,така че :)

Потребител
Аватар
Кара: е46 328i

Мнение от gogoGT » 30 Яну 2013, 15:27

И при моята го има тупкането!
Ходих на канал
- тампона на дифа е сменян - здрав е!
- гуменото каре м/у кардана и скоростите е здраво!
- моста не е откъснат!
- полуоските с каретата са ОК!

От къде идва? - висящ лагер?!

И още нещо - като е на ръчна колата (издърпана до край), колата може да мърда 2 сантиметра назад-напред
и в края се усеща удар в метал!!!
На канала е оставих на свободна и дръпнах ръчната, раздвижих колата ,напред-назад, и не се видя нищо да мърда отдолу..по окачването
Нормално ли е при вдигната ръчна колата да мърда напред-назад на скорост(1ва и задна)?!?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 30 Яну 2013, 15:35

gogoGT написа:И при моята го има тупкането!
Ходих на канал
- тампона на дифа е сменян - здрав е!
- гуменото каре м/у кардана и скоростите е здраво!
- моста не е откъснат!
- полуоските с каретата са ОК!

От къде идва? - висящ лагер?!

И още нещо - като е на ръчна колата (издърпана до край), колата може да мърда 2 сантиметра назад-напред
и в края се усеща удар в метал!!!
На канала е оставих на свободна и дръпнах ръчната, раздвижих колата ,напред-назад, и не се видя нищо да мърда отдолу..по окачването
Нормално ли е при вдигната ръчна колата да мърда напред-назад на скорост(1ва и задна)?!?

Тва да не е лагерна количка, да седи закована - вие си търсите проблеми просто...

Потребител
Аватар

Мнение от gogoGT » 30 Яну 2013, 15:51

Gqbriel написа:Тва да не е лагерна количка, да седи закована - вие си търсите проблеми просто...

И к'во за да не е лагерна количка, Ханс е оставил накладките
на ръчната да "плават" свободно 1/10 оборот и след това да опрат някъде и да спре колата?!
А и точно затова питам..за да не търся несъществуващи проблеми!
Ако си търсех белята да я бях разглобил вече.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 30 Яну 2013, 16:02

gogoGT написа:
Gqbriel написа:Тва да не е лагерна количка, да седи закована - вие си търсите проблеми просто...

И к'во за да не е лагерна количка, Ханс е оставил накладките
на ръчната да "плават" свободно 1/10 оборот и след това да опрат някъде и да спре колата?!
А и точно затова питам..за да не търся несъществуващи проблеми!
Ако си търсех белята да я бях разглобил вече.

Ръчната не стяга задните накладки....
И наистина се чува метален звук,да кажем си под наклон ,дъпраш ръчната...натиснал си прди това педала на спирачката,пускаш педала и се чува този шум...същото и леко под наклон ,като сядаш да кажем помръдва малко колата и се чува - не е проблем - май така е недозмислена колата,в смисъл такв едва ли е при всички,но съм го срещал често по темите :yes:

Потребител
Аватар

Мнение от gogoGT » 30 Яну 2013, 16:10

Gqbriel написа:..

Не, не това имах предвид. Ясно е, че когато колата е под наклон може да мръдне малко докато затегнат накладките,
това е при всички коли.
Имах предвид, когато колата е на равно, издърпваш ръчната докрай, оставяш на изключена скорост.
Излизаш и започваш да буташ/дърпаш - напред/назад...колата мърда свободно (без да усеща някакво съпротивление от накладките) така около 1/10 оборот (2-3 см.) и тогава се чува удар и спира...все едно накладките вътре плават свободно, докато срещнат нящо, което си спира! Същото е и когато дам напред/назад на 1-ва или на задна.. :bchug:

А по темата: тупкането може ли да идва от карето на кардана?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 30 Яну 2013, 16:16

gogoGT написа:
Gqbriel написа:..

Не, не това имах предвид. Ясно е, че когато колата е под наклон може да мръдне малко докато затегнат накладките,
това е при всички коли.
Имах предвид, когато колата е на равно, издърпваш ръчната докрай, оставяш на изключена скорост.
Излизаш и започваш да буташ/дърпаш - напред/назад...колата мърда свободно (без да усеща някакво съпротивление от накладките) така около 1/10 оборот (2-3 см.) и тогава се чува удар и спира...все едно накладките вътре плават свободно, докато срещнат нящо, което си спира! Същото е и когато дам напред/назад на 1-ва или на задна.. :bchug:

На нито една кола която съм имал..не седи закована,има окачване все пак..да кажем,като караш бавно (следвам същата логка),малко по малко убираш спирачките до момента в който накладките не спрат колелото и цялата кола се измества - не означава чеприплъзват те,а просто окачването поема тежестта

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Мнение от IKN » 31 Яну 2013, 1:42

gogoGT написа:

?

Механизма на който е закачено въжето на ръчната и който реално разтваря челюстите
е ПЛАВАЩ ,затова се получава този ефект .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е 91 318I
Мечтае да кара: НОВ автомобил

Мнение от kali76 » 31 Яну 2013, 12:06

Колега gogoGT,мисля,че при тебе тупкането идва от полуоските,как ги проверяваш дали са ок.

Потребител
Аватар

Мнение от gogoGT » 31 Яну 2013, 19:34

kali76 написа:Колега gogoGT,мисля,че при тебе тупкането идва от полуоските,как ги проверяваш дали са ок.

Когато колата е на ръчна и се опитвам да завъртя полуоската напред назад и след това пробвах като хванах вътрешното каре и да завъртя..няма никакъв луфт, а и полуоските изглеждат "прекалено добре" имам чувството, че някой ми е направил подарък като ги е сменил..

IKN написа:Механизма на който е закачено въжето на ръчната и който реално разтваря челюстите
е ПЛАВАЩ ,затова се получава този ефект .

-най-после отговора който исках да получа.. :) :bowdown:

А относно тупкането е съвсем слабо..повече ме притесни това с ръчната, ама вече само газ..

ПредишнаСледваща

Назад към E46