Усещате ли когато пуснете климатик?
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
51 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Re: Усещате ли когато пуснете климатик?
Точно заради управлението на дизелите климатика не се усеща или почти не се усеща - мотора като усети товар (както е случая с компресора на климатика) и сам си дава малко повече газ - за да компенсира. А при 1500 и нагоре оборота вече е много трудно да доловиш затормозяването на мотора.
Si non confectus, non reficiat.
- iv4o9999
- ентусиаст
-
- Кара: e46 compact 320td
мисля че пропускате важния момент че компресора не върти постоянно (при изправен климатик) и съответно усещането че колата не върви или върви са изключително неточно изразени- пример, караш и компресора си работи, съответно спира, в този момент изпреварваш, колата все едно е без климатик никва разлика, и обратното. За мен няма как да се усети климатика като такъв консуматор на мощност или поне аз не го усещам а колата я карам всеки ден и се съмнявам че няма да усетя промяна, относно изправност Орлин я е напълнил и проверил съответно климатика е на 66
JTD написа:...
Добре да приемем, че нещата идват само от управлението. Тогава ми кажи що на е46 бензин до тая мощност се усеща климатика при тръгване особено? Къв е смисъла за дизела софтуерно да могат да го коригират, а за бензина не?
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Тогава ми кажи що на е46 бензин до тая мощност се усеща климатика при тръгване особено
всъщност ако тръгнеш нормално, от 3000 оборота , няма да усетиш климатика
- Zagy
- нафтения
-
zBoost написа:Къв е смисъла за дизела софтуерно да могат да го коригират, а за бензина не?
Печките са с електронна газ, а бензинките са с жила.
Zagy написа:zBoost написа:Къв е смисъла за дизела софтуерно да могат да го коригират, а за бензина не?
Тва не е никъв проблем за еку-то колега, повярвай ми...като е с жило до дросела, неможе да се промени сместа според тебе?
Последна промяна b00st на 05 Юни 2012, 11:53, променена общо 1 път
- Zagy
- нафтения
-
Ми интересно ми е как ще стане при положение, че оборотите на бензините се контролират чрез въздуха - демек от дросела, който е с жило...
На празен ход се контролират от стъпковото моторче, демек си е напълно електронно и квот каже еку-то тва става. Като си пусна климатика или се включи 2ра степен на перката, оборотите се компенсират сами без да пипаш газта.
zBoost написа:Zagy написа:zBoost написа:Къв е смисъла за дизела софтуерно да могат да го коригират, а за бензина не?
Тва не е никъв проблем за еку-то колега, повярвай ми...като е с жило до дросела, неможе да се промени сместа според тебе?
Сместа не може да я промениш без значение от това дали си с жило или не. Може да се променя с много малки граници, които няма да помогнат. По-скоро имаш избор в по-голямо предварение примерно от колкото да променяш гориво-въздушната смес.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
Стига сте спорили! Като цъкнеш бутона на климатика веднага се включват програмираните компенсаторни обороти, а сместта си остава изцяло ефективна, ако мога така да се изразя, защото на повишените обороти, благодарение на стъпковия мотор сондите веднага реагират и регулират впръскването. И това се случва при жило на газта, защото жилото в случая няма нищо общо. Цялата работа се контролира по електронен път. И едно много важно доуточнение - не е важно сместта да е преобогатена, а да ефективно обогатена. Нито едната, нито другата крайност не е приемлива и затова са сложени тия сонди. И ако толкова ви интересува - компресора отнема около 3-5 коня от мощността, което при бензинка 1,9 318 = около 3,39%, а при печка 320 150 кн. например = около 2,66%, а при 330 печка ... не ми се изчислява вече!!! и в случая не са взети предвид определените въртящи моменти при определени обороти, което е редно... та учудването ви дали се усеща или не се усеща е задача за ученици от 3ти клас, а тук вече се изписаха 3 безумни страници, с извинение към автора на темата, който по принцип уважавам, защото е от малкото пишещи смислени мнения!
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Процентите ги смяташ условно . Да, при 6000 оборота климатика отнема около 4-5кс и 3-4% , само че като си в града и тръгваш на 1000 оборота нямаш точно 118коня а по-скоро 13-14 кс и тогава процентите са по-различни
Те и за това хората усещат слабост само в ниските , защото след примерно 3000 , разликата става пренебрежимо малка . Също като да качиш още един човек - в ниските се усещат по-слабо ускорение , в по-високите - не .
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Ами според мен си е и до стил на каране. На мойта 320 и бензин аз също не усещам да ми се губи мощност при включване на климатика. Като даже специално съм го тествал и съм го пускал и спирал по време на движение (бавно движение, щото си пазя колата и климатика не го пускам никога над 1500 об/мин. Ку треа пускам по инерция, включвам и пак давам на скорост) На служебната фабия и корса климатика се усеща забележимо. Пускаш го и колата спира, еле па на баир
). Потегляне, първа-втора пак не виждам разлика с климатик и без.
Хм,хм...
имаше нещо такова да не се пуска климатик когато колата двигателя е натоварен, но аз съм ги пробвал почти до максимална скорост и двете (и сегашната дизелова и предишната бензинова) и няма проблеми след това 
- Milen83
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW Е60 530д
аз съм правил топ спиид на климатик на мойта 320 ци и нямаше проблеми , от какво трябва да е предпазим , какво може даи стане ....?
- maikooo
- младши ентусиаст
-
- Кара: F90 M5
Milen83 написа:аз съм правил топ спиид на климатик на мойта 320 ци и нямаше проблеми , от какво трябва да е предпазим , какво може даи стане ....?
При по-високи обороти не е хубаво да се пуска/спира климатика, т.е. снежинката я пипате само на ниски обороти
Колегата mili4uk преди време пусна тема за този проблем -> ЦЪК

51 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4