Усещате ли когато пуснете климатик?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Re: Усещате ли когато пуснете климатик?

Мнение от Zagy » 05 Юни 2012, 10:16

Точно заради управлението на дизелите климатика не се усеща или почти не се усеща - мотора като усети товар (както е случая с компресора на климатика) и сам си дава малко повече газ - за да компенсира. А при 1500 и нагоре оборота вече е много трудно да доловиш затормозяването на мотора.
Si non confectus, non reficiat.

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 compact 320td

Мнение от iv4o9999 » 05 Юни 2012, 10:24

мисля че пропускате важния момент че компресора не върти постоянно (при изправен климатик) и съответно усещането че колата не върви или върви са изключително неточно изразени- пример, караш и компресора си работи, съответно спира, в този момент изпреварваш, колата все едно е без климатик никва разлика, и обратното. За мен няма как да се усети климатика като такъв консуматор на мощност или поне аз не го усещам а колата я карам всеки ден и се съмнявам че няма да усетя промяна, относно изправност Орлин я е напълнил и проверил съответно климатика е на 66

User
Аватар

Мнение от b00st » 05 Юни 2012, 11:15

JTD написа:...

Добре да приемем, че нещата идват само от управлението. Тогава ми кажи що на е46 бензин до тая мощност се усеща климатика при тръгване особено? Къв е смисъла за дизела софтуерно да могат да го коригират, а за бензина не?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 05 Юни 2012, 11:37

Тогава ми кажи що на е46 бензин до тая мощност се усеща климатика при тръгване особено

всъщност ако тръгнеш нормално, от 3000 оборота , няма да усетиш климатика :mhihi:

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 05 Юни 2012, 11:41

zBoost написа:Къв е смисъла за дизела софтуерно да могат да го коригират, а за бензина не?

Печките са с електронна газ, а бензинките са с жила.

User
Аватар

Мнение от b00st » 05 Юни 2012, 11:47

Zagy написа:
zBoost написа:Къв е смисъла за дизела софтуерно да могат да го коригират, а за бензина не?

Тва не е никъв проблем за еку-то колега, повярвай ми...като е с жило до дросела, неможе да се промени сместа според тебе?
Последна промяна b00st на 05 Юни 2012, 11:53, променена общо 1 път

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 05 Юни 2012, 11:52

Ми интересно ми е как ще стане при положение, че оборотите на бензините се контролират чрез въздуха - демек от дросела, който е с жило...

User
Аватар

Мнение от b00st » 05 Юни 2012, 11:56

На празен ход се контролират от стъпковото моторче, демек си е напълно електронно и квот каже еку-то тва става. Като си пусна климатика или се включи 2ра степен на перката, оборотите се компенсират сами без да пипаш газта.

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 05 Юни 2012, 13:40

zBoost написа:
Zagy написа:

Тва не е никъв проблем за еку-то колега, повярвай ми...като е с жило до дросела, неможе да се промени сместа според тебе?

Сместа не може да я промениш без значение от това дали си с жило или не. Може да се променя с много малки граници, които няма да помогнат. По-скоро имаш избор в по-голямо предварение примерно от колкото да променяш гориво-въздушната смес.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 05 Юни 2012, 14:30

Стига сте спорили! Като цъкнеш бутона на климатика веднага се включват програмираните компенсаторни обороти, а сместта си остава изцяло ефективна, ако мога така да се изразя, защото на повишените обороти, благодарение на стъпковия мотор сондите веднага реагират и регулират впръскването. И това се случва при жило на газта, защото жилото в случая няма нищо общо. Цялата работа се контролира по електронен път. И едно много важно доуточнение - не е важно сместта да е преобогатена, а да ефективно обогатена. Нито едната, нито другата крайност не е приемлива и затова са сложени тия сонди. И ако толкова ви интересува - компресора отнема около 3-5 коня от мощността, което при бензинка 1,9 318 = около 3,39%, а при печка 320 150 кн. например = около 2,66%, а при 330 печка ... не ми се изчислява вече!!! и в случая не са взети предвид определените въртящи моменти при определени обороти, което е редно... та учудването ви дали се усеща или не се усеща е задача за ученици от 3ти клас, а тук вече се изписаха 3 безумни страници, с извинение към автора на темата, който по принцип уважавам, защото е от малкото пишещи смислени мнения!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 06 Юни 2012, 1:27

Процентите ги смяташ условно . Да, при 6000 оборота климатика отнема около 4-5кс и 3-4% , само че като си в града и тръгваш на 1000 оборота нямаш точно 118коня а по-скоро 13-14 кс и тогава процентите са по-различни :idea: Те и за това хората усещат слабост само в ниските , защото след примерно 3000 , разликата става пренебрежимо малка . Също като да качиш още един човек - в ниските се усещат по-слабо ускорение , в по-високите - не .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 06 Юни 2012, 12:00

Ами според мен си е и до стил на каране. На мойта 320 и бензин аз също не усещам да ми се губи мощност при включване на климатика. Като даже специално съм го тествал и съм го пускал и спирал по време на движение (бавно движение, щото си пазя колата и климатика не го пускам никога над 1500 об/мин. Ку треа пускам по инерция, включвам и пак давам на скорост) На служебната фабия и корса климатика се усеща забележимо. Пускаш го и колата спира, еле па на баир :)). Потегляне, първа-втора пак не виждам разлика с климатик и без.
Хм,хм...

Слави
Аватар

Мнение от © » 06 Юни 2012, 12:33

имаше нещо такова да не се пуска климатик когато колата двигателя е натоварен, но аз съм ги пробвал почти до максимална скорост и двете (и сегашната дизелова и предишната бензинова) и няма проблеми след това :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Е60 530д

Мнение от Milen83 » 06 Юни 2012, 13:53

аз съм правил топ спиид на климатик на мойта 320 ци и нямаше проблеми , от какво трябва да е предпазим , какво може даи стане ....?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F90 M5

Мнение от maikooo » 06 Юни 2012, 14:24

Milen83 написа:аз съм правил топ спиид на климатик на мойта 320 ци и нямаше проблеми , от какво трябва да е предпазим , какво може даи стане ....?

При по-високи обороти не е хубаво да се пуска/спира климатика, т.е. снежинката я пипате само на ниски обороти :yes:
Колегата mili4uk преди време пусна тема за този проблем -> ЦЪК
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E46