автоматична скоростна кутия
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- achobre
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 330d
Re: автоматична скоростна кутия
да и аз мисля че е повече но не съм сигурен
- BMW///M-ma6inata
- Петко ///M големия
-
- Кара: E46 330xd / Mini Cooper S
Дори и да стане нещо е най-вероятно защото е сменил маслото, което не е смяняно никога и колата е на маса километри. Точно поради това в ДаруКар не са се ангажирали да го сменят. Масло на автоматика не се сменя ако не е сменяно редовно!lyu_records написа:Ми дори и да стане нещо няма да е от смяната на маслото а защото и е дошъл момента да заминава. В Дарукар се застраховат просто това е причината. А ти колега си се сетил къде да отидеш да си смениш маслото, в Дарукар са кожудери.
- Ciki
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F10 530D xDrive
BMW///M-ma6inata написа:Дори и да стане нещо е най-вероятно защото е сменил маслото, което не е смяняно никога и колата е на маса километри. Точно поради това в ДаруКар не са се ангажирали да го сменят. Масло на автоматика не се сменя ако не е сменяно редовно!lyu_records написа:Ми дори и да стане нещо няма да е от смяната на маслото а защото и е дошъл момента да заминава. В Дарукар се застраховат просто това е причината. А ти колега си се сетил къде да отидеш да си смениш маслото, в Дарукар са кожудери.
А как да разберем дали изобщо е сменяно?
- BMW///M-ma6inata
- Петко ///M големия
-
Няма как да си сигурен колега...
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
BMW///M-ma6inata написа:Масло на автоматика не се сменя ако не е сменяно редовно!
Можеш ли да дадеш обоснован отговор защо?
Si non confectus, non reficiat.
- BMW///M-ma6inata
- Петко ///M големия
-
Веднага ще ти дам отговор колега. Когато маслото не е сменяно редовно или респективно никога, в резултат от наличните боклуци и стружки в него ,то променя плътността си към по-висока и след като тези неща се трупат в маслото стотици хиляди километри и изведнъж промениш вискозитета към по-нисък налягането и уплътняването пада рязко надолу. Затова уважаващите себе си сервизи не се хвърлят да сменят масло на автоматични трансмисии на който и да е, защото знаят какви могат да бъдат последствията.
- Zagy
- нафтения
-
За вискозитета и боклуците си прав. В една автоматична скоростна кутия има филтър, който обира тези боклуци (или поне се опитва), има и един или повече магнити, които обират металните стружки и частици, които се отделят по време на работа. Но специално за това, че ако примерно колата е милионник и в сервиза не искат да сменят маслото поради горните съображения не съм съгласен. По същата логика не трябва да се сменя и маслото на мотора, защото то е станало на мед и обира всички луфтове в двигателя. Смяна на маслото на автоматика на определен пробег си е задължителен - даже има производители, които не зачитат гаранцията, ако кутията не е обслужена. А пък ако наистина кутията е износена и при смяна на маслото се появят проблеми, значи кутията е пътник - това си е по вина изцяло на немарливия собственик.
- BMW///M-ma6inata
- Петко ///M големия
-
Добре, да го кажем така... Щом си убеден, че вината е изцяло на немърливия собственик/собственици и на това, че кутията е тръгнала да си заминава, може ли да ми дадеш обяснение защо кутията се чупи в голяма част от случаите точно след смяна на маслото? И двигателя и автоматичната трансмисия са много различни неща. В автоматичните скорости, особено по-умните които се монтират и по нашите коли са с адски фина механика..
- Zagy
- нафтения
-
Не съм се интересувал от автоматици и не знаех, че дават фира точно след смяна на маслото, но мога да предположа, че стария гъсталак е обирал луфтовете, а новото финно масло не може да го направи и затова кутията дефектира. Но пък знам как на една Е60-ка преди години гаранционно й смениха маслото на кутията и тя се скапа, защото не бяха сменили филтъра за маслото
. Та в тоя ред на мисли предполагам, че новото масло също така разкисва боклуците по кутията и ги вкарва между триещите се повърхности и така пак се стига до скапване.
И все пак няма да се стига до такива проблеми, ако всичко се сменя навреме и по предписание - тук пак опираме до съвестта на отделния собственик.

И все пак няма да се стига до такива проблеми, ако всичко се сменя навреме и по предписание - тук пак опираме до съвестта на отделния собственик.
- BMW///M-ma6inata
- Петко ///M големия
-
Zagy написа:, но мога да предположа, че стария гъсталак е обирал луфтовете, а новото финно масло не може да го направи и затова кутията дефектира.
Да, това е главната причина.
Zagy написа:И все пак няма да се стига до такива проблеми, ако всичко се сменя навреме и по предписание - тук пак опираме до съвестта на отделния собственик.
Абсолютно! Аз моето го смених преди няколко дни, на 15 000км. изминати след ремонта на кутията, и мисля занапред да го сменям на всеки 20 000. Но в случаите в който се купи кола карана от немърливи италианци яздили колата като чужда булка, и несменяли маслото никога... мнението ми беше ориентирано точно към тези хора, които не са сигурни в това как е обслужвана колата им от предните собственици
- Zagy
- нафтения
-
Сигласен
, но не мислиш ли, че да караш необслужен автоматик е чисто и просто бомба със закъснител? Ако не дай си Боже попадна на такъв предпочитам да му сменя маслото и като е отворена кутията да се види какво й е състоянието, отколкото да карам със страх в сърцето, че някъде тя просто ще каже "мяу" и ще е дотам?

- BMW///M-ma6inata
- Петко ///M големия
-
Попринцип има вариант да се разбере състоянието на кутията и поне да се прогнозира има ли още живот в нея по самото масло. Това ми отговори веднъж Кольо от Коковците като се съветвах с него за покупката на ХД автоматик, каза ми че може да разбере по маслото в какво състояние е кутията, но малко търговци биха позволили да го направиш 

- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
BMW///M-ma6inata написа:Дори и да стане нещо е най-вероятно защото е сменил маслото, което не е смяняно никога и колата е на маса километри. Точно поради това в ДаруКар не са се ангажирали да го сменят. Масло на автоматика не се сменя ако не е сменяно редовно!lyu_records написа:Ми дори и да стане нещо няма да е от смяната на маслото а защото и е дошъл момента да заминава. В Дарукар се застраховат просто това е причината. А ти колега си се сетил къде да отидеш да си смениш маслото, в Дарукар са кожудери.
каква е логиката колега?така мислят и всеизвестните италянци за моторното масло сигурно

- Ciki
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F10 530D xDrive
Дали предишния собственик е бил, Италианец или Германец а защо не и Българин...и как е поддържана колата едва ли има значение и според мен неможем да си правим изводите изхождайки от тези факти и да преценяваме дали да сменим или не маслото на скоростите...въпреки, че да си призная сега малко ме стреснахте с тези расъждения и съм объркан.... to be or not to be...
- BMW///M-ma6inata
- Петко ///M големия
-
kiko написа:BMW///M-ma6inata написа:Дори и да стане нещо е най-вероятно защото е сменил маслото, което не е смяняно никога и колата е на маса километри. Точно поради това в ДаруКар не са се ангажирали да го сменят. Масло на автоматика не се сменя ако не е сменяно редовно!lyu_records написа:Ми дори и да стане нещо няма да е от смяната на маслото а защото и е дошъл момента да заминава. В Дарукар се застраховат просто това е причината. А ти колега си се сетил къде да отидеш да си смениш маслото, в Дарукар са кожудери.
каква е логиката колега?така мислят и всеизвестните италянци за моторното масло сигурно
Ако не ме разбираш на български какво съм обяснил по-нагоре ми кажи само на какъв език да ти преведа

Ciki написа:Дали предишния собственик е бил, Италианец или Германец а защо не и Българин...и как е поддържана колата едва ли има значение и според мен неможем да си правим изводите изхождайки от тези факти и да преценяваме дали да сменим или не маслото на скоростите...въпреки, че да си призная сега малко ме стреснахте с тези расъждения и съм объркан.... to be or not to be...
Оттук нататък си прецени сам на твоя отговорност какво да направиш, обяснил съм само защо там са отказали да го сменят.