автоматична скоростна кутия

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330d

Re: автоматична скоростна кутия

Мнение от achobre » 01 Апр 2011, 2:15

да и аз мисля че е повече но не съм сигурен

Петко ///M големия
Аватар
Кара: E46 330xd / Mini Cooper S

Мнение от BMW///M-ma6inata » 01 Апр 2011, 9:43

lyu_records написа:Ми дори и да стане нещо няма да е от смяната на маслото а защото и е дошъл момента да заминава. В Дарукар се застраховат просто това е причината. А ти колега си се сетил къде да отидеш да си смениш маслото, в Дарукар са кожудери.
Дори и да стане нещо е най-вероятно защото е сменил маслото, което не е смяняно никога и колата е на маса километри. Точно поради това в ДаруКар не са се ангажирали да го сменят. Масло на автоматика не се сменя ако не е сменяно редовно!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530D xDrive

Мнение от Ciki » 01 Апр 2011, 9:55

BMW///M-ma6inata написа:
lyu_records написа:Ми дори и да стане нещо няма да е от смяната на маслото а защото и е дошъл момента да заминава. В Дарукар се застраховат просто това е причината. А ти колега си се сетил къде да отидеш да си смениш маслото, в Дарукар са кожудери.
Дори и да стане нещо е най-вероятно защото е сменил маслото, което не е смяняно никога и колата е на маса километри. Точно поради това в ДаруКар не са се ангажирали да го сменят. Масло на автоматика не се сменя ако не е сменяно редовно!

А как да разберем дали изобщо е сменяно?

Петко ///M големия
Аватар

Мнение от BMW///M-ma6inata » 01 Апр 2011, 9:58

Няма как да си сигурен колега...

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 01 Апр 2011, 10:17

BMW///M-ma6inata написа:Масло на автоматика не се сменя ако не е сменяно редовно!

Можеш ли да дадеш обоснован отговор защо?
Si non confectus, non reficiat.

Петко ///M големия
Аватар

Мнение от BMW///M-ma6inata » 01 Апр 2011, 10:37

Веднага ще ти дам отговор колега. Когато маслото не е сменяно редовно или респективно никога, в резултат от наличните боклуци и стружки в него ,то променя плътността си към по-висока и след като тези неща се трупат в маслото стотици хиляди километри и изведнъж промениш вискозитета към по-нисък налягането и уплътняването пада рязко надолу. Затова уважаващите себе си сервизи не се хвърлят да сменят масло на автоматични трансмисии на който и да е, защото знаят какви могат да бъдат последствията.

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 01 Апр 2011, 10:47

За вискозитета и боклуците си прав. В една автоматична скоростна кутия има филтър, който обира тези боклуци (или поне се опитва), има и един или повече магнити, които обират металните стружки и частици, които се отделят по време на работа. Но специално за това, че ако примерно колата е милионник и в сервиза не искат да сменят маслото поради горните съображения не съм съгласен. По същата логика не трябва да се сменя и маслото на мотора, защото то е станало на мед и обира всички луфтове в двигателя. Смяна на маслото на автоматика на определен пробег си е задължителен - даже има производители, които не зачитат гаранцията, ако кутията не е обслужена. А пък ако наистина кутията е износена и при смяна на маслото се появят проблеми, значи кутията е пътник - това си е по вина изцяло на немарливия собственик.

Петко ///M големия
Аватар

Мнение от BMW///M-ma6inata » 01 Апр 2011, 10:59

Добре, да го кажем така... Щом си убеден, че вината е изцяло на немърливия собственик/собственици и на това, че кутията е тръгнала да си заминава, може ли да ми дадеш обяснение защо кутията се чупи в голяма част от случаите точно след смяна на маслото? И двигателя и автоматичната трансмисия са много различни неща. В автоматичните скорости, особено по-умните които се монтират и по нашите коли са с адски фина механика..

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 01 Апр 2011, 11:12

Не съм се интересувал от автоматици и не знаех, че дават фира точно след смяна на маслото, но мога да предположа, че стария гъсталак е обирал луфтовете, а новото финно масло не може да го направи и затова кутията дефектира. Но пък знам как на една Е60-ка преди години гаранционно й смениха маслото на кутията и тя се скапа, защото не бяха сменили филтъра за маслото :shock: . Та в тоя ред на мисли предполагам, че новото масло също така разкисва боклуците по кутията и ги вкарва между триещите се повърхности и така пак се стига до скапване.

И все пак няма да се стига до такива проблеми, ако всичко се сменя навреме и по предписание - тук пак опираме до съвестта на отделния собственик.

Петко ///M големия
Аватар

Мнение от BMW///M-ma6inata » 01 Апр 2011, 11:19

Zagy написа:, но мога да предположа, че стария гъсталак е обирал луфтовете, а новото финно масло не може да го направи и затова кутията дефектира.

Да, това е главната причина.

Zagy написа:И все пак няма да се стига до такива проблеми, ако всичко се сменя навреме и по предписание - тук пак опираме до съвестта на отделния собственик.

Абсолютно! Аз моето го смених преди няколко дни, на 15 000км. изминати след ремонта на кутията, и мисля занапред да го сменям на всеки 20 000. Но в случаите в който се купи кола карана от немърливи италианци яздили колата като чужда булка, и несменяли маслото никога... мнението ми беше ориентирано точно към тези хора, които не са сигурни в това как е обслужвана колата им от предните собственици

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 01 Апр 2011, 11:29

Сигласен :yes: , но не мислиш ли, че да караш необслужен автоматик е чисто и просто бомба със закъснител? Ако не дай си Боже попадна на такъв предпочитам да му сменя маслото и като е отворена кутията да се види какво й е състоянието, отколкото да карам със страх в сърцето, че някъде тя просто ще каже "мяу" и ще е дотам?

Петко ///M големия
Аватар

Мнение от BMW///M-ma6inata » 01 Апр 2011, 11:49

Попринцип има вариант да се разбере състоянието на кутията и поне да се прогнозира има ли още живот в нея по самото масло. Това ми отговори веднъж Кольо от Коковците като се съветвах с него за покупката на ХД автоматик, каза ми че може да разбере по маслото в какво състояние е кутията, но малко търговци биха позволили да го направиш :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 01 Апр 2011, 12:19

BMW///M-ma6inata написа:

каква е логиката колега?така мислят и всеизвестните италянци за моторното масло сигурно :shock:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530D xDrive

Мнение от Ciki » 01 Апр 2011, 12:25

Дали предишния собственик е бил, Италианец или Германец а защо не и Българин...и как е поддържана колата едва ли има значение и според мен неможем да си правим изводите изхождайки от тези факти и да преценяваме дали да сменим или не маслото на скоростите...въпреки, че да си призная сега малко ме стреснахте с тези расъждения и съм объркан.... to be or not to be...

Петко ///M големия
Аватар

Мнение от BMW///M-ma6inata » 01 Апр 2011, 13:16

kiko написа:
BMW///M-ma6inata написа:

каква е логиката колега?така мислят и всеизвестните италянци за моторното масло сигурно :shock:

Ако не ме разбираш на български какво съм обяснил по-нагоре ми кажи само на какъв език да ти преведа :conf:

Ciki написа:Дали предишния собственик е бил, Италианец или Германец а защо не и Българин...и как е поддържана колата едва ли има значение и според мен неможем да си правим изводите изхождайки от тези факти и да преценяваме дали да сменим или не маслото на скоростите...въпреки, че да си призная сега малко ме стреснахте с тези расъждения и съм объркан.... to be or not to be...

Оттук нататък си прецени сам на твоя отговорност какво да направиш, обяснил съм само защо там са отказали да го сменят.

ПредишнаСледваща

Назад към E46