Update на софтуера на DME/DDE (в случая на DME)

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Re: Update на софтуера на DME/DDE (в случая на DME)

Мнение от Dimitroff » 11 Окт 2010, 18:57

Save на оригиналния файл на колата не правите ли, бе колеги :dunno: :D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 11 Окт 2010, 19:02

Se7ven написа:
slitter написа:
badsharki написа:Ние пък, които сме с MS 41.0 нямаме късмет, няма ъпдейт за нас. :roll:
Или поне DIS-а казва, че няма, докато SSS-а казва, че има, но пък нещо не иска да тръгне да програмира. Стигам до запазването на настройките на колата и после опитите за ъпдейт са неуспешни ... та при първия опит и колата не искаше да запали, та ми побеляха 4-5 косъма на главата, ама кой да чете, че трябва да се изчакат 20-на секунди преди да се пали колата ... ама това е дуга тема. :D

За да тръгне препрограмиорането требва да се изтрият корективните настройки първо и след тва тръгва, а след тва ЕВС адапрация и палиш, за да се настрои наново!

Колега къде видя при SSS-а тези настойки и адаптации? Те се правят от програмата, все пак това е нова версия на Progmana и всичко е доста по автоматизирано и с повече възможности, изобщо цялото кодиране е доста подобрено.
Гледам, че забравяте нещо важно при ъпдейта, което Progmana не изисква но SSS-а си го иска (въпреки, че се изолира софтуерно) но ако се случи големи ядове ще имате. ......п.с. по напредналите, които ползват SSS-а се сещат за какво говоря.

Koлега, ама аз нямам SSS! Предположих, че препрограмирането не иска да тръгне, защото не иска да се изтрие цялостно информацията от ДМЕ-то. Нещо, което и при ДИС се случва и номера е само да делнеш корективните настройки и тръгва. А с SSS въобще не съм работил, но колегата спомена за подобно нещо и за това се изказах така! Възможно е това да няма нищо общо!!!

Dimitroff написа:Save на оригиналния файл на колата не правите ли, бе колеги :dunno: :D

Направо го зипвам и съм си го сложил на флашката!!! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Не не правиме, с дис няма май до колкото знам създаване на бекъп. Имаш общо 15 пъти възможност за препрограмиране. В рамките на тези 15 всеки път можеш да се върнеш към базата предполагам, която май ще да си я има в ДИСа

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 30 Окт 2010, 14:09

Благодарение на колегата Slitter :bowdown: :bowdown: :bowdown: и аз съм с нов софтуер на колата. Всичко мина нормално и колата си мърка. Карах я много леко , за да се настрои на икономично каране, така че нямам все още впечатления кой знае какви, но сякаш наистина леко дигна мощността. Има едно баирче дето си го знам и преди като я закрепех на 90 на баирчето падаше на 80 скоростта, днес си мина с 90. Сега я напълних догоре и ще видя дали ще и падне разхода.
Хм,хм...

Аватар
Кара: Другите да му завиждат.....
Мечтае да кара: Самолет и Петролен танкер
Детайли за колата: MNOGO BARZA

Мнение от milennyc » 30 Окт 2010, 18:50

slitter написа:Е нали Ви обясних, че няма нищо страшно! :) Действайте!

Да няма ама я кажи как беше момента като не запали колата :mhihi: :mhihi: :smoke:

Потребител
Аватар
Кара: BMW e46

Мнение от savetlioxxx » 06 Ное 2010, 9:58

колко пари струва ъпдейта в дару

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше BMW F36 420xD GC, E90 320d
Мечтае да кара: изтребител F16 но ще се задоволя с F36 (за сега)
Детайли за колата: Сега се радвам на G11 740d XDrive LCI

Мнение от tosh » 11 Мар 2011, 20:10

Ако може някой да обясни стъпка по стъпка как става номера щото на мен никакъв ъпдейт не ми излиза. Значи като натисна бутона programing/coding, после избирам 5. programming. Изписва ми Programming drive Version P44.0 след това ми вади списък - избирам programming DDE. След това ми дава 2 опции - Replace control unit и EWS-DDE alignemt. От тук нататък ме дошубя. Кое да избера? Къде точно ще ми покаже този ъпдейт?
ИзображениеИзображениеИзображение

Потребител
Аватар
Кара: E 46 320D 03 Automatic
Детайли за колата: 2003
Automatic

Мнение от strahil95 » 11 Мар 2011, 20:56

По памет (защото го правих преди около месец и съм забравил подробности а и не мога да ги пресъздам с диса без да е включен към колата) :
избираш Exchange control unit (или Replace не помня точно то това е опцията)
т.е идеята е че уж го подменяш за да инициираш програмирането е в един по късен етап подвърждаваш че си го сменил
преди това ще ти иска километри и VIN
след препрограмирането на DME DISa ще ти поиска и синхроницация с евс кочто също правиш.
Самия ДИС те води

ВАЖНО По време на процедурата се увери че акумулатора ти е зареден да не стане сакалък - или ако не си сигурен в него го свъжи със зарядно докато препрограмираш.

Колегата Slitter е описал в първата страница но можеш да направиш справка и с долния линк там е описан update на АСК, но процедурате като стъпки е идентична .
при мене всичко отне около 1-1.5 час за DME и синхронизация и около 20 мин за АСК.
http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?p=12391503

Да си кажа честно разлика от препрограмирането не ДМЕ не съм усетил но и не съм я карал много зимата за да кажа, но ОПРЕДЕЛЕНО имам разлика в поведението на АСК така че ако си с автоматик препрограмирай и него

Успех, дано съм бил полезен

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от tosh » 11 Мар 2011, 22:04

Благодаря колега :bowdown: Аз точно там на replace contr unit се спрях ама утре ще пробвам пак. Акумулатора не съм имал проблеми с него досега и мисля, че 2 часа само на контакт няма да се скапе (да не чува оня отдолу). Абе ще покарам малко повечко преди процедурата, че да си позареди.
Не съм с автоматик, но ще ъпдейтна понеже много ме човърка да пробвам :mhihi:

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 11 Мар 2011, 22:21

:mhihi:
А знаеш ли какво става ако се скапе докато препрограмираш ЕКУ-то :mhihi: :mhihi: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от tosh » 11 Мар 2011, 22:36

Dimitroff написа::mhihi:
А знаеш ли какво става ако се скапе докато препрограмираш ЕКУ-то :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Ей са вече ми се придри**а :mhihi:
Абе уж съм сигурен в акумулатора ама май ще ида да си купя едно зарядно утре, че като се знам какъв карък съм. Само да не спрат и тока точно тогава, че тогава вече ми се е** ма..... :paranoid:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 11 Мар 2011, 23:39

Начи вие, дето искате да си ъпдейтвате софта на ДДЕтата отчитате ли факта, че много зависи къв фърм ще хвърли диса за управление!??? Да не се окаже после, че ще ви се ебава колата, заради незнанието с къв дебитомер карате! Ако дебитомерите са ви от старите, несмяняни, новия софт може да е с нов фърмуар и съответно да преебе правилното разпознаване на дебитомера и да се наложи полсле да купувате дебитомери, ако не поиска системата да понесе стар фърм, ако се наложи да лсагате. Някой с опит трябва да се изкаже... не бързайте! Проверете си номерата на дебитомерите поне първо, съберете какви са възможностите за фърм и ги направете, ако искате ръчно, а не оставяйте диса сам да преценява! Внимавайте!

пп. програмирането отнема около 20 мин., за кви часове говорите????

Потребител
Аватар
Кара: E 46 320D 03 Automatic
Детайли за колата: 2003
Automatic

Мнение от strahil95 » 12 Мар 2011, 6:32

Честно казано аз не съм (разчтитах на софта - явно в този момент съм имал късмета на безхаберника)!
А при мене наистина отне час и половина но в това включвам всичките процедури тоест от излизане от къщи слизане до колата до прибиране обратно.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 20 Мар 2011, 23:40

Има фърмуари, които са по евро 2 и Евро 3 еко стандартите. Резултатът при евро 2 - лампата чек енджин въобще става неактивна, което на 100 хил. %та означава, че няма да светне, т.е. въобще не е необходима, защото двигателя с кат или без кат явно покрива стандарта за евро 2. И така за тези, които искат да ъпдейтват: ако имате катализатор и искате нов софт фърма е 12 14 7 510 883 с работеща лампа за чек енджин по Евро 3 стандарт; ако нямате катализатор и искате нов софт фърма е 12 14 7 510 887 без работеща лампа за чек енджин по Евро 2 стандарт.(това е за двигатели М43 с обикновени скоростни кутий; ако сте автоматик или друг тип бензинов двигател се избират други фърмове, подходящи за вас да не плачете после!!!)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на ток
Мечтае да кара: по пътища без дупки

Мнение от nik4o_83 » 22 Мар 2011, 21:05

Здравейте колеги,
Наскоро и аз направих update на софтуера и ще кажа впечатленията, които имам от тогава за колата.
Първата и най-съществена разлика, която забелязвам е, че колата потегля много по-мазно (с ръчни скорости съм). Не знам как да го обясня, но преди ъпдейта понякога ако не целна добре оборотите малко ми подскачаше - сега няма такъв случай! Работи много приятно и потегля като автоматик каквото и да я правя.
Разлика във вървежа не мога да кажа, че има, както и тепърва ще проверявам как ще се отрази на разхода (ако се отрази).
Старият ми софт беше оригиналния (от 2001), а сега съм с последния възможен - upload-а отне доста време - може и да държа рекорда :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Днес си смених дебитомера и вече мога да кажа, че вече има и разлика във вървежа - чувства се някак по-лека колата - да не говорим, че ми показва и съвсем други стойности на борда :)
Не съм я бримчил и не знам каква е разликата в ускорението, но ще се разбере. Но определено в диапазона преди турбото е по-свежа :)

:!: :!: Специални благодарности :D :D

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G70
Детайли за колата: 2023 G70 M760e, M Brooklyn Grey, Full Options

Мнение от jivko2828 » 23 Мар 2011, 23:53

Специални благодарности на Ванката и от мен. :bowdown:
Днес сменихме софта след ремонт на турбината. Причината беше, че след ремонта колата работеше много грубо, на ниските много мудна, на високите също нищо особено за кола с remap, който явно не е бил много читав, и може би основна причина за това турбината да си замине.
След update-a още при първото палене, колата се усети по-различно, работата на двигателя коренно различна. Много по-тиха, много по-плавно и приятно ускорение, без замисляне от началото до края на оборотомера (нямаше как да не изпробвам :mhihi:).
Както казах, Ванка, върна ми радостта от шофирането, въпреки че се бях отчаял вече. :yes:
Един съвет от мен към колегите, които смятат да си правят remap, първо да си проверят турбините и после много внимателно да изберат кой ще им го прави.

ПредишнаСледваща

Назад към E46