Проблем-задна чистачка Е46

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d Touring и E21 316
Мечтае да кара: Кола без ръжда и с S-ков двигател

Re: Проблем-задна чистачка Е46

Мнение от E.Alexandrov » 11 Авг 2013, 14:50

Днес проверих бушони 15, 45 и 71 ,но са си ОК. Къде се намират релетата в багажника? :dunno:

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 28 Ное 2013, 20:38

bu4komobil написа:Чистачката е отремонтирана без никакви средства,монтирана е и работи... Накиснах в нафта въпросния механизъм за около 4-5 часа след това с много малко чукче почуквайки изкарах остта вътре се беше почти заварило всичко,с финна шкурка минах остта и там където ляга намазах обилно сгрес и сега се мърда с един пръст :) остава само да видя и защо температурата на антифриза играе но това е за друга тема

Да разбирал ли, че самата ос, на която се слага чистачката е едно цяло с долната част, която влиза в колелото (това, която си показал с червената стрелка), а лъскавата част (външния цилиндър) е останалата част от цялото тяло, което си показал на снимката?
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 28 Ное 2013, 22:08

Ето тук си е показано всичко:
http://forums.bimmerforums.com/forum/sh ... d37968e734

А ако трябва ново, в БГ цената му е около 150лв.
Нещо от този род:
http://www.ecstuning.com/BMW-E46-325i-M ... /ES170034/

Lulin Boys Cska Sofia
Аватар
Кара: го на все по силни тройки, е46 330i
Мечтае да кара: ///M4™ /G65 ////AMG

Мнение от HeBePeH » 04 Дек 2013, 13:14

И аз взех колата с не работеща чистачка и с чупено рамо , него го подмених и искам тези дни да я оправя и самия механизъм . Проблема при мен е , че като пусна от лостчето се чува едно туп за кратко и тя не помръдва , при следващо натискане от лоста дори и не се затормозява да тръгне и нищо не се чува и случва :kuku: . Тези дни напръсках с ВД и след десетина минути при опит да я пусна отново се чух само първият път това туп , че все едно тръгва и това беше , а и помпата за течност не пръска .
Някакви идей :help:
Американски форум: питаш и ти отговарят.
Руски форум: питаш и те питат.
Български форум: питаш и ти обясняват колко си ТЪП
.

Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 05 Дек 2013, 0:55

HeBePeH написа:И аз взех колата с не работеща чистачка и с чупено рамо , него го подмених и искам тези дни да я оправя и самия механизъм . Проблема при мен е , че като пусна от лостчето се чува едно туп за кратко и тя не помръдва , при следващо натискане от лоста дори и не се затормозява да тръгне и нищо не се чува и случва :kuku: . Тези дни напръсках с ВД и след десетина минути при опит да я пусна отново се чух само първият път това туп , че все едно тръгва и това беше , а и помпата за течност не пръска .
Някакви идей :help:

Ами най-елементарното - отваряш джама и пробваш колко съпротивление има на ръка.
Ако усещаш стабилно съпротивление да я въртиш ръчно, то трябва раздвижване по описания метод.
Аз моята ще я правя понеделник, вторник някъде.
А за да върнеш чистачката в изходно положение, ако е тръгнала и спряла някъде неестествено по стъклото, отваряш пак джама, затваряш палчето ръчно, пускаш задната чистачка и колелото на моторчето се намества където трябва. След това наместваш чистачката, за да съвпадне палчето в колелото и затваряш прозореца. И не я пускаш докато не решиш да оправиш проблема. :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 11 Дек 2013, 17:15

Оправих си я.
Както се казва като отвориш задния прозорец и въртиш чистачката на ръка, то наистина не трябва да има съпротивление.
Дори и от вътре да хванеш палчето, пак трябва да си я въртиш много лесно.
Само едно уточнение - не се лъжете да откачате буксата на копчето за задния прозорец, както е показано в снимковия материал. Оставете си я на място без да пипате нищо. Самия механизъм се маха без тази букса (кабели) да пречи въобще.
Успех на всички с този проблем.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F90 M5

Мнение от maikooo » 17 Юни 2014, 18:10

Момци при вас лесно ли излиза целия механизъм?Този на стъклото, който запича имам предвид. При мен няма никакъв шанс да помръдне, оста е станала едно с външната малка дръжка на стъклото и ей това действие не ми се отдава :( Някакви съвети? Изпръсках 3 вида спрейове и резултат никакъв...и с чукче го поблъсках...неще
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 18 Юни 2014, 12:57

Ами при мен излезе лесно, да.
Като се махне гайката отгоре и след това тази отдолу, то след това излиза доста лесно.
То няма кой знае какво да го държи при бутона (дръжката) за отваряне на задното стъкло.
Глупав въпрос, но да не си забравил да махнеш някоя от 2-те гайки? Голямата отгоре, която се намира под чистачката и малката отдолу.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от maikooo » 18 Юни 2014, 14:12

Махнал съм всички гайки, не е в тях проблема. Часта от оста, която се намира в дръжката или е спекла много сериозно или е лепена, все още не знам.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 18 Юни 2014, 18:54

По тази логика може ли след като махнеш горната гайка, тази под чистачката, да размърдаш самата дръжка?
Ако не може, то може би някой е лепил я със силикон, я с нещо друго, за да уплътни и да не влиза вода, примерно.
Защото под самата дръжка има гумено уплътнение. И някой ако го е наранил, то може да е решил да закърпи положението със силикон да речем. :dunno:

Иначе след почистването и смазването, механизма трябва да се върти от този сорт:
https://www.youtube.com/watch?v=-pToodLmRsw

Демек почти без усилие.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от maikooo » 19 Юни 2014, 9:41

Дръжката мога да я помръдна съвсем леко/но тя има и едно чопче, което не позволява много да мърда/, гумата под нея си е на мястото и видимо не е наранена, т.е. самата дръжка не е залепена за стъклото. Но частта от механизма, която се намира в дръжката не остава друго освен да е лепена, цяла нощ я киснах с вд40 и пак нулев резултат. Нещата не отиват на добре за целостта на механизма... :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 19 Юни 2014, 9:48

Ами в този случай то може да опиташ да я оправиш на място.
Въпросът е да махнеш оста от корпуса. А корпуса си го остави залепен на джама.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от maikooo » 19 Юни 2014, 9:57

Да, сега това опитвам, но и оста няма никакво желание да излиза, а материала от който е направен корпуса е мек и се наранява много лесно. Дай някой жокер, ти как извади оста, макар и след като свали механизма? В горната част освен зегерката и гумичката друго сваля ли се?

edit: Както и да е, вече свалих целия механизъм, беше залепен добре с качествено лепило, та се наложи да го разпробия :mhihi: Някои ако има излишен механизъм да свирка :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 19 Юни 2014, 23:15

maikooo написа:Да, сега това опитвам, но и оста няма никакво желание да излиза, а материала от който е направен корпуса е мек и се наранява много лесно. Дай някой жокер, ти как извади оста, макар и след като свали механизма? В горната част освен зегерката и гумичката друго сваля ли се?

edit: Както и да е, вече свалих целия механизъм, беше залепен добре с качествено лепило, та се наложи да го разпробия :mhihi: Някои ако има излишен механизъм да свирка :yes:

Е, защо не изчака малко.
От горе се слага гайката на чистачката така, че да стърчи 1мм над оста, и с едно малко чукче като го удряш леко-полека и излиза.
Моята така беше запекла, че не можеше да мръдне грам. И точно с гайката и малко чукче леко полека излезе.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от maikooo » 20 Юни 2014, 10:27

JTD написа:Е, защо не изчака малко....

Аз оста я изкарах, но покрай опитите да сваля целия механизъм прекъснах по невнимание една от жичките на бутона за отваряне на задния прозорец, та нямаше вариант да мина без сваляне на всичко. Нищо де, новия механизъм днес тръгва към мен, ако всичко е наред утре ще трябва да имам отново работеща задна чистачка. Благодаря ти за помощта :yes:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E46