Е46 - Разход гориво!

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F82 M4

Re: Е46 - Разход гориво!

Мнение от devent » 04 Ное 2013, 12:09

grandvizitor написа:328 CI:
-градско: 11-12л./100км. (София - ежедневно от единия край на града до другия с умерено каране)
-извънградско: 7-8л./100км. (София - Варна - Бургас - София с климатик и умерено каране)

Колата е на бензин, газове има само картерни и други остатъчни.... :dunno:

Какво ти включва градското? И какво характеризираш като умерено каране :)
Питам защото съм със същия двигател и стойностите ти(особено градско) са занижени и някой може да се подведе. Да не гледаш бордовия компютър?

Поздрави :wave:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ги наред...
Мечтае да кара: луноход
Детайли за колата: f10 535i n55, downpipe DCF, race intercooler, performance charge pipe, MHD Stage 2+, xHP Stage 3

Мнение от grandvizitor » 04 Ное 2013, 14:26

devent написа:
-градско: 11-12л./100км. (София - ежедневно от единия край на града до другия с умерено каране)
-извънградско: 7-8л./100км. (София - Варна - Бургас - София с климатик и умерено каране)

Питам защото съм със същия двигател и стойностите ти(особено градско) са занижени и някой може да се подведе. Да не гледаш бордовия компютър?

Като цяло под умерено имам в предвид предимно икономично, но все пак не трябва да имаш чувства ако не и се израдваш на колата от време на време, пък и колкото икономично да се старая да карам, за да свалям разхода и да си пазя колата градското ми е в София от кв.Левски до Люлин, което минава през бул.Сливница сутрин към 8.30ч. и вечер към 18.00ч., което автоматично ме вкарва в немалки задръствания, а там икономия няма. Разходът съм го смятал няколко пъти по няколко начина-зареждам до горе, карам 100км. и сипвам пак до горе и гледам колко литра съм нялял, също така и като ми светне ламапта за бензина сипвам примерно 20 литра и следващия път като ми светне пак гледам колко километра съм минал и смятам разхода. А градското ми почти всеки път е едно и също - краен квартал-център-краен квартал. Засичал съм и съответно каква е разликата по борд комп. Извънградско е около 0.5-1л. по-малък по борд и 1-1.5л. по-малък при градско. Колкото до това, че твоя разход е по-различен няма нищо чудно. За разхода основно значение има състоянието на колата и какво ли още не - начин на шофиране, условия на шофиране, гуми и т.н. За това моя съвет е следи си редовно състоянието на колата, гумите, спазвай съветите за икономично шофиране и по-леко с крака, когато искаш да караш икономично. Така ще свалиш разхода, но не забравяй да си правиш кефа в умерени граници. :lalala:
Последна промяна grandvizitor на 04 Ное 2013, 15:22, променена общо 2 пъти

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X7 G07 LCI 40i

Мнение от Rainbow » 04 Ное 2013, 14:47

100km на Серес - между 24 и 25 на 100, shell v-power racing :mhihi:

По пътя за там и на връщане - 7,7.
Изображение
Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 04 Ное 2013, 14:57

grandvizitor написа:Разходът съм го смятал няколко пъти по няколко начина-зареждаш до горе, караш 100км и сипваш пак до горе и гледаш колко литра си нялял, също така и като ми светне ламапта сипвам примерно 20 литра и следващия път като ми светне лампата пак гледам колко км. съм минал и смятам разхода.

И при двата метода има голяма вероятност за грешка!
при 1 - 100 км са малко и може да се кривне доста резултата
при 2 - просто е тотално грешно да разчиташ на лампата като точен индикатор
да не говорим, че едва ли като светне си на 500 м от бензиностанцията да сипеш

така както си написал 11-12 може и да е 12-13-14 ...
не казвам, че не е вярно може и толкова да е, ама може и само да си мислиш, че е толкова :mhihi:

единствения точен (с някой уговорки :mhihi: ) вариант е пълно до гърловината и поне 1/2 резервоар и пак до гърловината ...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F82 M4

Мнение от devent » 04 Ное 2013, 15:56

grandvizitor написа:Като цяло под умерено имам в предвид предимно икономично, но все пак не трябва да имаш чувства ако не и се израдваш на колата от време на време, пък и колкото икономично да се старая да карам, за да свалям разхода и да си пазя колата градското ми е в София от кв.Левски до Люлин, което минава през бул.Сливница сутрин към 8.30ч. и вечер към 18.00ч., което автоматично ме вкарва в немалки задръствания, а там икономия няма. Разходът съм го смятал няколко пъти по няколко начина-зареждам до горе, карам 100км. и сипвам пак до горе и гледам колко литра съм нялял, също така и като ми светне ламапта за бензина сипвам примерно 20 литра и следващия път като ми светне пак гледам колко километра съм минал и смятам разхода. А градското ми почти всеки път е едно и също - краен квартал-център-краен квартал. Засичал съм и съответно каква е разликата по борд комп. Извънградско е около 0.5-1л. по-малък по борд и 1-1.5л. по-малък при градско. Колкото до това, че твоя разход е по-различен няма нищо чудно. За разхода основно значение има състоянието на колата и какво ли още не - начин на шофиране, условия на шофиране, гуми и т.н. За това моя съвет е следи си редовно състоянието на колата, гумите, спазвай съветите за икономично шофиране и по-леко с крака, когато искаш да караш икономично. Така ще свалиш разхода, но не забравяй да си правиш кефа в умерени граници. :lalala:

Поздравления за икономичното каране. Това което съм оградил в червено е неточен начин на отчитане. Правилният е първия споменат от теб - до горе, караш 200, 300, 400км. и пак наливаш, 100 са прекалено малко. Колкото обаче и икономично да караш, в нормални условия не виждам как ще докараш 11/100 в града и то в задръстванията :) 13, 14 е по-възможно. Най-малкото по книжка разхода на нашите автомобили е 12.5/100 в града. Като това е крайно недостижимо при положение, че това се пресмята лабораторно, при определени условия, когато колата е била нова и т.н. писано е по темата, да не повтарям. Не искам да звучи като заяждане, но смятам, че разхода, който си споменал не е премерен правилно. Просто теоритично е невъзможно, да не говорим на практика с нашия лош бензин, 12-15 годишните двигатели и т.н и т.н.
Аз не съм си поставял за цел да свалям разхода. Доволен съм от това, което колата ми предлага като динамика и не искам да се лишавам от нея за 1, 2 литра по-малко. Затова и не съм писал в тази тема. Само един път съм се мъчил да карам икономично извън града(110 км/ч. по магистралата). София -> Бургас -> Приморско - за 420 км изхарчи 30литра, но си го бях поставил за цел, в обикновени пътувания харчи повече :). В града не съм засичал, тъй като дестинациите са ми прекалено разнообразни, с различен начин на каране, по различни маршрути и понякога като излезна в 2 часа през нощта по околовръстното мога да кажа, че колата ми харчи 9 в града, а друг път като бързам по задръстванията сигурно и 16 докарвам ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: f10 535i n55, downpipe DCF, race intercooler, performance charge pipe, MHD Stage 2+, xHP Stage 3

Мнение от grandvizitor » 04 Ное 2013, 16:03

K_Ilkov написа:
grandvizitor написа:Разходът съм го смятал няколко пъти по няколко начина-зареждаш до горе, караш 100км и сипваш пак до горе и гледаш колко литра си нялял, също така и като ми светне ламапта сипвам примерно 20 литра и следващия път като ми светне лампата пак гледам колко км. съм минал и смятам разхода.

не казвам, че не е вярно може и толкова да е, ама може и само да си мислиш, че е толкова :mhihi:

единствения точен (с някой уговорки :mhihi: ) вариант е пълно до гърловината и поне 1/2 резервоар и пак до гърловината ...

Не съм съгласен с тази логика. Все пак не случайно се изплозва усреднената мярка за разход на гориво - литра/100 км., а не литра/100км. с половин резервоар или литра/300км (ако предположим, че градско с половин резервоар ще минеш 300км). Ако те интересува разхода ти с половин резервоад в градски условия е друг въпрос. Тогава просто си сметни 3 пъти по разхода за 100км, раздели го на 3 и ще получи среден разход с половин резервоар за ,примерно, 300-те км. :D
Колкото до това с бензиностанция, прав си, трудно два пъти последователно ще ми светне на 500м. от бензиностанция, но мога да засека на колко км. ми е светнала лампата първо и на колко км. зареждам и да си прихвана разликата, същото е и като ми светне втория път. Пък и да не съм ги прихванал, ако съм изчислил разход 11л./100км, а не съм си прихванал не 500м., а дори 10км разлика (все се надявам за 10км в София да попадна на 2 бензиностанции :mhihi: ), ще трябва да си добавя 10% върху разхода от 11л./100км, което прави 12.1л./100км, което пак значи, че не съм излъгал по-горе. :driving:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от grandvizitor » 04 Ное 2013, 16:18

devent написа:
grandvizitor написа:Като цяло под умерено имам в предвид предимно икономично, но все пак не трябва да имаш чувства ако не и се израдваш на колата от време на време, пък и колкото икономично да се старая да карам, за да свалям разхода и да си пазя колата градското ми е в София от кв.Левски до Люлин, което минава през бул.Сливница сутрин към 8.30ч. и вечер към 18.00ч., което автоматично ме вкарва в немалки задръствания, а там икономия няма. Разходът съм го смятал няколко пъти по няколко начина-зареждам до горе, карам 100км. и сипвам пак до горе и гледам колко литра съм нялял, също така и като ми светне ламапта за бензина сипвам примерно 20 литра и следващия път като ми светне пак гледам колко километра съм минал и смятам разхода. А градското ми почти всеки път е едно и също - краен квартал-център-краен квартал. Засичал съм и съответно каква е разликата по борд комп. Извънградско е около 0.5-1л. по-малък по борд и 1-1.5л. по-малък при градско. Колкото до това, че твоя разход е по-различен няма нищо чудно. За разхода основно значение има състоянието на колата и какво ли още не - начин на шофиране, условия на шофиране, гуми и т.н. За това моя съвет е следи си редовно състоянието на колата, гумите, спазвай съветите за икономично шофиране и по-леко с крака, когато искаш да караш икономично. Така ще свалиш разхода, но не забравяй да си правиш кефа в умерени граници. :lalala:

Поздравления за икономичното каране. Това което съм оградил в червено е неточен начин на отчитане. Правилният е първия споменат от теб - до горе, караш 200, 300, 400км. и пак наливаш, 100 са прекалено малко. Колкото обаче и икономично да караш, в нормални условия не виждам как ще докараш 11/100 в града и то в задръстванията :) 13, 14 е по-възможно. Най-малкото по книжка разхода на нашите автомобили е 12.5/100 в града. Като това е крайно недостижимо при положение, че това се пресмята лабораторно, при определени условия, когато колата е била нова и т.н. писано е по темата, да не повтарям. Не искам да звучи като заяждане, но смятам, че разхода, който си споменал не е премерен правилно. Просто теоритично е невъзможно, да не говорим на практика с нашия лош бензин, 12-15 годишните двигатели и т.н и т.н.
Аз не съм си поставял за цел да свалям разхода. Доволен съм от това, което колата ми предлага като динамика и не искам да се лишавам от нея за 1, 2 литра по-малко. Затова и не съм писал в тази тема. Само един път съм се мъчил да карам икономично извън града(110 км/ч. по магистралата). София -> Бургас -> Приморско - за 420 км изхарчи 30литра, но си го бях поставил за цел, в обикновени пътувания харчи повече :). В града не съм засичал, тъй като дестинациите са ми прекалено разнообразни, с различен начин на каране, по различни маршрути и понякога като излезна в 2 часа през нощта по околовръстното мога да кажа, че колата ми харчи 9 в града, а друг път като бързам по задръстванията сигурно и 16 докарвам ;)

Не ме разбирайте погрешно, не искам да убеждавам никой в нищо, тук все пак просто споделяме, стараейки се да споделим точно в какви условия сме постигнали резултатите, за да се ориентират другите, а не се хвалим просто, е някой ако иска може и да се похвали де :lol:
Идеята ми като си засичам е, че искам да съм максимално точен, най-малкото, за да си следя състоянието на колата. Сигурен съм, че карам максимално икономично, когато искам, а гледам често да е така, дори понякога прекалявам.
Разбирам ви идеята за по-големия пробег, но както казах той е литра/100км., а не на 200, 300 или 400км., защото аз сега както карам колата вече 30000км, как да избера кой от всичките 300 по 100км. да избера, за да ви напиша колко ми харчи колата? Или да взема 100 от всички 300 по 100км, да ги събера и след това да ги разделя на 100, за да получа среден разход ли? Малко ще ме затрудните вече. :mhihi:

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 04 Ное 2013, 16:45

grandvizitor написа:Идеята ми като си засичам е, че искам да съм максимално точен ...

Тя може да ти е такава идеята ама имаш странна методика за изпълнение :mhihi:
Все едно, всеки както иска да си смята ...

Предлагам да приключим с въпроса щото темата не е за това :yes:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо дизел
Мечтае да кара: би-турбо дизел

Мнение от SHTILL » 05 Ное 2013, 16:29

Пак аз, пак с мойта печка 2ка дизел 136 конски сили
България- Румъния- Унгария- Словакия- Брно (Чехия)- 1200 км + 100 км с един резервоар, спокойно каране 100-120
като го изчислих на 65 литра излезе 4.8, а по борд 5.8 :dunno: Дали заради ремапа идва отклонението?
Изображение

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 05 Ное 2013, 18:43

Да.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330D
Мечтае да кара: S62B50

Мнение от Evkata » 05 Ное 2013, 18:55

Засичане на газ от преди 2 дена.. 8.1/100 80% извънградско останалото в града. С 70 лева изминах 650 км ... доста добре ми се вижда :clap:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330disel

Мнение от kacaro89 » 05 Ное 2013, 20:41

grandvizitor написа:
devent написа:

Като цяло под умерено имам в предвид предимно икономично, но все пак не трябва да имаш чувства ако не и се израдваш на колата от време на време, пък и колкото икономично да се старая да карам, за да свалям разхода и да си пазя колата градското ми е в София от кв.Левски до Люлин, което минава през бул.Сливница сутрин към 8.30ч. и вечер към 18.00ч., което автоматично ме вкарва в немалки задръствания, а там икономия няма. Разходът съм го смятал няколко пъти по няколко начина-зареждам до горе, карам 100км. и сипвам пак до горе и гледам колко литра съм нялял, също така и като ми светне ламапта за бензина сипвам примерно 20 литра и следващия път като ми светне пак гледам колко километра съм минал и смятам разхода. А градското ми почти всеки път е едно и също - краен квартал-център-краен квартал. Засичал съм и съответно каква е разликата по борд комп. Извънградско е около 0.5-1л. по-малък по борд и 1-1.5л. по-малък при градско. Колкото до това, че твоя разход е по-различен няма нищо чудно. За разхода основно значение има състоянието на колата и какво ли още не - начин на шофиране, условия на шофиране, гуми и т.н. За това моя съвет е следи си редовно състоянието на колата, гумите, спазвай съветите за икономично шофиране и по-леко с крака, когато искаш да караш икономично. Така ще свалиш разхода, но не забравяй да си правиш кефа в умерени граници. :lalala:

И вие защо ги карате тия 328 бензин ако не ги газите ако искате икономия купете си голф 4 сди и си караите икономично без да се се засгате моля

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330XI

Мнение от slav4o974 » 05 Ное 2013, 21:52

Хайде и аз да дам малко пресни данни за моята кошница. В момента в лудницата на София, в пиковите часове и не толкова/изобщо целодневно и то на топъл мотор/ разхода е в рамките на 14-16/100 газ. Извънградското е около 9,5-10/100.
По-напред в темата съм дал по-малък разход на газ 12-13/100 градско и то с климатик. Тогава бях приятно изненадан, но нещата си дойдоха на мястото когато прекъснах бензиновата помпа с реле за време, докато автомобила работи на газ. Веднага спря да ми изчезва мистериозно бензина, но уви разхода на газ скочи. Абсолютно съм сигурен че поради някаква причина /дали при първоначалния монтаж или при последвалата смяна на мотора/ двигателя частично е работил и на бензин, успоредно с газта. Интересното е че тази опция в моя случай не е разрешена софтуерно на ГИ-то и съм по-склонен да мисля че е някаква механична причина.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: х5 4.6is
Детайли за колата: трака..на 8 цилиндъра

Мнение от Батман » 05 Ное 2013, 22:02

последно с темпомата на 80% - 254 км. с 26.51 газ на 1.30 (26.51/1.3 = 20.4/254км. = 8.03).
Маршрута: Сф. - Перник - Благоевград- Перник - СФ.
(от Сф. до Перник - 2ма., Пк. до Блг. - 3ма, Блг. до ПК. - 5ма., Пк. до Сф. - 2ма)

Иначе по последните задръствания (заради "младите будители") карайки на работа 12км. посоката (за 45-50 мин.) - 15,8л/100км. :clap:

:OT: :OT: :OT:
kacaro89 написа:...

Ти се вземи хАнцунга и заминавай на главната на Благоевград да се разхождаш!
(ама като чета..май-май и БУКВАР ти трябва!)
Когато ни плащаш разходите по колите тогава ще ни казваш как да караме!

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 06 Ное 2013, 1:44

K_Ilkov написа:

Абе тука все за тая лампа говорите бе колеги разберете,че ако всичко с тия датчици си е точно можеш да замерваш по този начин..на мен винаги като ми светне лампата и сипя 20 лв гориво,минавам 100 км..това е абсолютно винаги и когато нямам възможност да напълня резервоара,просто по този начин следя горе долу дали ми се увеличава разхода...и от нова година досега сигурно съм го направил 250 пъти това нещо и винаги с 8 литра минавам 100 км до другото светване :yes:
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

ПредишнаСледваща

Назад към E46