Зимни гуми е46

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530 Д/ Е34 525 тдс
Мечтае да кара: M6 разбира се

Re: Зимни гуми е46

Мнение от Gancho » 23 Окт 2014, 21:34

Колеги защо им обръщате такова голямо внимание на тези гуми :dunno: Все пак нали знаете че не караме формули за да гоним някакво време.Всяка нова гума според мен е добра.Аз даже карам с Мишелин А3 с дот от 2007 год. с граифер 7мм и не съм закъсвал досега а пък в Габрово си има сняг колкото щеш.Според мен е важно преди всичко опита на шофйора защото на неопитен ако щеш дай най-добрата и скъпа гума и пак ще закъса а опитния с изтъркана пак ще излезе.Това е лично мое мнение и не искам да обидя някой.
Последна промяна Gancho на 23 Окт 2014, 21:58, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: 318Ci E46, 530GT

Мнение от MMG » 23 Окт 2014, 21:52

Gancho написа:Колеги защо им обръщате такова голямо внимание на тези гуми :dunno: Все пак нали знаете че не караме формули за да гоним някакво време.Всяка нова гума според мен е добра.Аз даже карам с Мишелин А3 с дот от 2007 год. с граифер 7мм и не съм закъсвал досега а пък в Габрово си има сняг колкото щеш.Според мен е важно преди всичко опита на шофйора защото на неопитен ако щеш дай най-добрата и скъпа гума и пак ще закъса а опитния с изтъркана пак ще излезе.Това е лично мое мнение и не изкам да обидя някой.

Така е колега, но като даваш пари гледаш да вземеш на-доброто за тях. :mhihi:

georgivar написа:
MMG написа:Стана дискусия :lol: JTD, ти защо предпочете WR A3 пред D3, че съм в дилема коя от двете шарки да взема. А3 е асиметрична, а D3 симетрична. А3 я дават за по "performance" и по-големи коли, уж... :?:

Аз бях миналата година с WR A3 и си ги избрах по шарката :mhihi: Обаче не съм доволен. На сняг и лед бяха много зле. Това на 17-ки 225/45. Може би за по-малки размери ще е по-добре. И са по-шумни от летните ми гуми (което може би е нормално, но на голфа например не усещам разлика летни зимни).

Интересно, твоето е първото лошо мнение за тези гуми, което чета. В какъв смисъл са били зле?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320D,150к.с /комби бегачка

Мнение от nazis » 23 Окт 2014, 22:37

Засега имам само 2 нови зимни гуми, останали ми от предната кола -някаква измислена марка от Метро
харчат поне с 1 л гориво отгоре като ги сложа ,иначе преди се държаха добре
Та ако се опарича хич няма да мисля и ще си купя отново нови маркови от препоръчаните във някой западен тест, да кажем примерно на ADAC
MICHELIN/Pirelli-прекрасни са но малко са по меки от другите и заминават бързо по нашите дупки / Goodyear
Голямата цица разсейва добрият ебач !

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 328i Touring '96

Мнение от georgivar » 23 Окт 2014, 23:12

MMG написа:
Gancho написа:Колеги защо им обръщате такова голямо внимание на тези гуми :dunno: Все пак нали знаете че не караме формули за да гоним някакво време.Всяка нова гума според мен е добра.Аз даже карам с Мишелин А3 с дот от 2007 год. с граифер 7мм и не съм закъсвал досега а пък в Габрово си има сняг колкото щеш.Според мен е важно преди всичко опита на шофйора защото на неопитен ако щеш дай най-добрата и скъпа гума и пак ще закъса а опитния с изтъркана пак ще излезе.Това е лично мое мнение и не изкам да обидя някой.

Така е колега, но като даваш пари гледаш да вземеш на-доброто за тях. :mhihi:

georgivar написа:
MMG написа:Стана дискусия :lol: JTD, ти защо предпочете WR A3 пред D3, че съм в дилема коя от двете шарки да взема. А3 е асиметрична, а D3 симетрична. А3 я дават за по "performance" и по-големи коли, уж... :?:

Аз бях миналата година с WR A3 и си ги избрах по шарката :mhihi: Обаче не съм доволен. На сняг и лед бяха много зле. Това на 17-ки 225/45. Може би за по-малки размери ще е по-добре. И са по-шумни от летните ми гуми (което може би е нормално, но на голфа например не усещам разлика летни зимни).

Интересно, твоето е първото лошо мнение за тези гуми, което чета. В какъв смисъл са били зле?

Ами нито тръгва колата (примерно на лек баир), нито спира - на сняг и лед. В сравнение с голф-а, който е с гудиър ултрагрип 8 и по същите улици си минава без проблем. (но на 15 цола, най-вероятно има значение). Преди карах с едни Vredestein quatrac 3 всесезонни, които имаха много подобна шарка като Нокиан-а (затова и взех точно WR A3) и оная зима с големия сняг не съм имал никакви проблеми. (но пак бяха 15-ки). Може би просто е до размер на гумата, защото всичките са чисто нови първи сезон и уж хубави марки.

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 24 Окт 2014, 11:09

georgivar написа:

MMG, избрах А3 само за това, че е перформънс гума и може да изпомпва повече вода. Д3 ще има теоретичен превес на чист сняг, защото просто има повече ламели в контактното петно.
В крайна сметка карам в града, където в над 85% от зимното време се кара на мокра настилка.
Взимай която и да искаш. Реална разлика няма да намериш от гледна точка на обикновен шофьор, каквито сме тук.
Теоретични постановки много. Защитници на различните марки също толкова много.
За това взимай някоя гума, която е на известна марка и няма да съжаляваш.
Лично аз дори щях да пробвам да взема някаква корейска гума за БМВ-то дори, за да видя реалната разлика на пътя, но ми излезе изгодно предложение за А3 и го купих.

А А3 е толкова зле колега, georgivar, че направо не знам как я караш. Да си беше останал с летните гуми по-добре. :mhihi:
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 24 Окт 2014, 11:22

Аз ще дам един глас в подкрепа на Нокиан А3 :yes:
225/45/17 на 330и от нищо не мога да се оплача освен, че бяха шумнички
3 сезона ги карах и съм ходил по планини ала бала и смятам,
че за въпросния размер и кола се държаха доста добре
Сигурно имаи по-добри гуми, но не мисля, че разликата ще е радикална ...

На сняг да е зле тая гума ми звучи меко казано странно :dunno:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW
Мечтае да кара: Porsche Carrera GT

Мнение от AVK » 24 Окт 2014, 16:39

Някой да има впечатления от следните:

UNIROYAL MS PLUS 77 и Toyo Snowprox S953

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318td compact '03
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: с две порти

Мнение от vvasilev1 » 26 Окт 2014, 12:05

MMG написа:Колеги, време е да помислим за зимни гуми, поне тези от нас, които имат нужда от нови разбира се!

Спрял съм се на два модела и ще помоля за мнението ви:

NOKIAN WR D3
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/zimni-gumi/nokian/20555-p-147716.html

vs

UNIROYAL MS plus 77
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/zimni-gumi/uniroyal/plus-20555r16-p-126440.html

На моята съм с NOKIAN WR D3 и ги карам две зими, а сега ще им е трета.
За мен това е отлична гума на тема проходимост, сняг, лед и шум.
Произвеждат се във Финландия, което за мен абсолютен плюс. Унирояла е екс. соц лагер на 100%!
Ще надхвърлят очакванията ти.
Ако искаш по-добро поведение на сняг, лед, баири, изкачвания мисля, че D3 е по-добрия вариант от А3.
А3 ще има предимство на мокро, сухо, скорост и тн.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 26 Окт 2014, 17:41

JTD написа:
pazokolarov написа:Истината е Continental ContiWinterContact TS850 или TS850P.
Всичко друго е компромис!
(освен ако не карате джип в планината :lol: )
Нокиан са дори по-скъпи, но са далеч от качеството и характеристиките на Континентал. :winky:

Кой го твърди това?
Аз лично съм карал миналата зима 2-те ми коли - едната с ТС850, а другата с ВР А3, та мога да кажа малко по-добре, мисля?
Ти карал ли си и двете гуми едновременно, за да го твърдиш това?

Колега, вкарваш твърде много емоции за един, общо взето безсмислен спор. Никой от този форум не може да даде обективна оценка на за каквато и да е гума. Причините са, че всяко мнение се гради на абсолютно субективни усещания, както каза и ти - опит от различни сезонни ситуации, а най-главното е, че не може да се постави адекватна оценка на качествата на гума от аматьори, каквито сме всички ползватели.
Примерно АДАК правят ежегодно тестове на летни и зимни гуми, като ги тестват в около десет теста и ги оценяват по 5 показателя, а в тестовете са гуми от около 30 производителя. И което е също важно гумите са разделени по размери.
Аз съм се доверил на резултатите на АДАК и ги ползвам винаги преди да си купувам гуми от около 8 години. Карам три коли, освен моята и определено мога да изкажа мнение в резултат на реален опит.
Тука даваме само мнения, които не задължават никого. Всеки сам си носи кръста, както се казва ... :winky:
Изображение
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318td compact '03
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: с две порти

Мнение от vvasilev1 » 26 Окт 2014, 19:43

pazokolarov написа:
JTD написа:
pazokolarov написа:Истината е Continental ContiWinterContact TS850 или TS850P.
Всичко друго е компромис!
(освен ако не карате джип в планината :lol: )
Нокиан са дори по-скъпи, но са далеч от качеството и характеристиките на Континентал. :winky:

Кой го твърди това?
Аз лично съм карал миналата зима 2-те ми коли - едната с ТС850, а другата с ВР А3, та мога да кажа малко по-добре, мисля?
Ти карал ли си и двете гуми едновременно, за да го твърдиш това?

Колега, вкарваш твърде много емоции за един, общо взето безсмислен спор. Никой от този форум не може да даде обективна оценка на за каквато и да е гума. Причините са, че всяко мнение се гради на абсолютно субективни усещания, както каза и ти - опит от различни сезонни ситуации, а най-главното е, че не може да се постави адекватна оценка на качествата на гума от аматьори, каквито сме всички ползватели.
Примерно АДАК правят ежегодно тестове на летни и зимни гуми, като ги тестват в около десет теста и ги оценяват по 5 показателя, а в тестовете са гуми от около 30 производителя. И което е също важно гумите са разделени по размери.
Аз съм се доверил на резултатите на АДАК и ги ползвам винаги преди да си купувам гуми от около 8 години. Карам три коли, освен моята и определено мога да изкажа мнение в резултат на реален опит.
Тука даваме само мнения, които не задължават никого. Всеки сам си носи кръста, както се казва ... :winky:

Ами то по-скоро ти се поизхвърли, че "освен континентала всичко друго е компромис", нали?
Тези дето не са с континентал трябва да тръпнат, га ша гризнат дървото???
Второ не знам как определяш всички във форума за аматьори? Аз лично минавам годишно 50 000 км - зиме / лете. Автомобил карам от 20 години.
Сигурен съм, че има колеги дето карат и повече...
Лично за моят коментар по темата си заставам на 100% зад думите за посочения модел гуми Nokian WR d3.
Впечатленията са ми от собствен опит, а не от списание...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: предимно служебни кошници
Мечтае да кара: без да се ядосва
Детайли за колата: M47N

Мнение от MORSKIa » 26 Окт 2014, 19:58

A някой с мнение/опит с Алпин А5. След тези неочаквано рано дошли зимни обстановки по родните пътища.
За протокола 205/55/16 ме интересува. Колебая се между TS850 и Alpin A5???
Не понасям тарикатите на пътя във всичките им проявления пък били те и с нашта марка

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 26 Окт 2014, 21:05

Да попитам, според вас кои гуми е по-добре да взема. Става въпрос за нови гуми 225/45 R17 94 H XL :bchug:

- NOKIAN WR D3
- ContiWinterContact TS 850
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от streetracing12 » 26 Окт 2014, 21:14

Според вас кои гуми е по-добре да взема. Става въпрос за 2 задни нови гуми 245/40/18
GOODYEAR ULTRAGRIP 8 PERFORMANCE 245/40R18 97V XL
DUNLOP SP WinterSport 4D 245/40R18 97V MFS
Основно гумите ще се разжодат по София :mrgreen:

Трудно ми е да избера защото и 2те мерки имат характеристики който за мен са задължителни а те са:
-С борд за защита на джантата
-висок скоростен индекс 240км/х
-да не са шумни

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 LCI 320D xDrive
Детайли за колата: N47/184 Hp

Мнение от nikola59 » 27 Окт 2014, 3:57

MORSKIa написа:A някой с мнение/опит с Алпин А5. След тези неочаквано рано дошли зимни обстановки по родните пътища.
За протокола 205/55/16 ме интересува. Колебая се между TS850 и Alpin A5???

Няма как да има някой мнение за А5 освен ако не е ходил да тества тази година някъде на "Север" лично. Те още и в тестовете не са влезнали. Колебаех се като теб и ги поръчах преди седмица - още не са пристигнали. Като се чудех гледах и това: http://www.youtube.com/watch?v=cYTF3-HHqKk Дано не съм сгрешил в избора. :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 27 Окт 2014, 10:42

Писал съм и друг път, Мишлен са надценени гуми в малките размери, вероятно с А5 ще е същото - плащаш доста повече отколкото получаваш. 'Ма ня'а лошо, поне качеството е гарантирано.
Never mistake motion for action...

ПредишнаСледваща

Назад към E46