автоматична скоростна кутия
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- virtualchild
- младши ентусиаст
-
- Кара: F11 LCI 530xd / E46 330xda M57N
- Мечтае да кара: по-малко на пътна помощ
- Детайли за колата: +VRPerformance+eco-tuning auto+ново BMW X5 турбо
Re: автоматична скоростна кутия
Това мисля е инфото, което ви трябва:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/56540719/temp%20auto%20info.jpg

virtualchild написа:Това мисля е инфото, което ви трябва:
Като гледам това е за скорости A5S 360R, а тези които се монтират в E46 са A5S 325Z.
От картинката виждам стойности на сензори при различна температура, а не работен диапазон или поне аз не мога да се ориентирам.

Днес ако имам време ще пусна диагностика и ще погледна, но най-добре ще е още някой да се включи с реални стойности от неговият автомобил.
На мен също тези 100 градуса ми се сториха много, но ако 90 градуса е абс. максимум не трябва ли да се запише грешка (преди малко в нета мярнах някъде кода за грешка)?
Долу при масления охладител трябва да има и термостат, ако не работи не би ли трябвало също да се отчете ... знам ли аз.

- MonsteR
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: SR-71 Blackbird
Виж сега, никаква грешка няма да запише.. като прегрееш колата записва ли грешка? Просто е зле за автомата да седи маслото с висока температура, защото прегаря и това драстично намалява качествата му.. и от там всичко се прецаква.. ето междувременно намерих тази картинка..
... температурите са във фаренхайт.. най ниската е 85С а най високата 157С

Значи..
при 157 градуса както виждаш живота на маслото е 2000 мили. Пакетите се скапват и гарнитурите прегарят..
Ако си я карал винаги при 100градуса, моя съвет е бързо да смениш маслото... друго няма

Значи..

при 157 градуса както виждаш живота на маслото е 2000 мили. Пакетите се скапват и гарнитурите прегарят..
Ако си я карал винаги при 100градуса, моя съвет е бързо да смениш маслото... друго няма

За висока температура записва грешка. На моята кола (320-ската) миналото лято в жегите я бях понатоварил кутията и беше записала, без да дава индикация на таблото.
Sent from my Toaletna using Namachkan Vestnik 2
MonsteR написа:Виж сега, никаква грешка няма да запише.. като прегрееш колата записва ли грешка? Просто е зле за автомата да седи маслото с висока температура, защото прегаря и това драстично намалява качествата му.. и от там всичко се прецаква.. ето междувременно намерих тази картинка..
Значи..![]()
Да смятам, че всяко прегряване дали на двигателя или скоростите трябва да запише грешка в съответния модул.
Колега, благодаря за помощта.
Ако си си помислил, че водя спор си ме разбрал грешно.
Мен тези 100 градуса също ме притесняват и то доста.
Тези графики ги гледах и аз.
Не съм чел обстойно, но доколкото разбирам са свързани с "износване" на маслото.
При температура от 220 F (~100 C) ще изкара около 80.000км.
От ZF препоръчват маслото да се сменя между 50 и 70 хил. км или 8 години.
Дори и да е работело нон стоп на 100 градуса пак ще издържи повече от критериите на ZF.
Моето притеснение е не толкова колко километра ще издържи маслото при тази температура, а дали това да държи 100 градуса е предвидена ситуация от ZF и ако НЕ дали се дължи на механичен проблем.
Притесняваме ако тези 100 градуса не се вписват в работния диапазон предписан от ZF.
С масло от 1 лв. литъра и 1000 км. няма да издържи дори и при температура 35 градуса.
Надявам се си ме разбрал правилно каква информация търся и какви са ми съображенията/притесненията.
Kris написа:За висока температура записва грешка. На моята кола (320-ската) миналото лято в жегите я бях понатоварил кутията и беше записала, без да дава индикация на таблото.
До сега не ми е записвало никаква грешка, дори и когато е било 100 C.
Спомняш ли си каква е била температурата, когато ти е отчело грешката, защото ти го е изписало 100%.

Днес след работа (смятай колко работи ме

- csx
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 Facelift touring 2004
- Детайли за колата: E46 Facelift touring
Добре де момчета, някой ще ми обясни ли защо зимата ми трябва 2-3 мин. да тръгна от място с моят атоматик, а през топлите дни, като днешните да кажем, нямам този проблем, а ? Сменях маслото на кутията с нищо не се подобри и си бях със зеленият етикет и с него го имаше проблема. Кутията беше много чиста и никакви стружки или утайки по нея и тека-така. Има още един колега като мен, който е по същият начин, но той не е сменял маслото и пак през зимата чакане, през лятото тръгване моментално. Имало ли е други хора със същите проблеми и да са ги отстранили ? Имам и грешки, който ще покажа, но няма да е сега точно.
- Разбра ли за Веско Маринов?
- Не,какво?
- Ми нападнал човек в парка и му изпял "химна" на МВР!
Ама човека е горе-долу в добро състояние , май ще живее!
-Слава богу.
- Не,какво?
-Слава богу.
- dxd
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: както я може.
- Мечтае да кара: На пържоли и пържени картофки нон-стоп.
Аз съм с 320д комби 2003 края и аз сутрин,но не всеки път ми прави проблем с тръгването на D и няма значение дали е топло или студено.Грешки не знам дали е набила ще е проверя тези дни и ще пиша.Иначе маслото и филтъра са сменени преди 3к км/аз си ги смених/ и преди си го правеше чат-пат и с новото масло пак.Картера беше чист и нямаше много стружки по магнита и така.Това дета кара 200к км за мен не е вярно,моята е на 340к км и маслото преди да и го сменя не беше сменяно и все още се държи,според мен ресурса им е около 500к км на тези кутии.Само времето ще покаже истината,иначе колелета и прочие индикации не са ми светвали и дано да не светват.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Това, че не иска да тръгва веднага го отдавам на торк конвертора (турбината), който явно не успява да предаде въртящ момент. Там няма какво да запише грешка и обикновено трябва специалист да диагностицира проблем.
Never mistake motion for action...
- dxd
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: както я може.
- Мечтае да кара: На пържоли и пържени картофки нон-стоп.
Тук в Пловдив има само едни специалисти големи на автомати,в Кичука и като отидох при тях да питам за проблема и ми каза един баш майстор там,че колата е пътник и да я продавам преди да се е строшила при мен.Най ги обичам такива майстори-пеедрази,усмихнах се и си тръгнах,но ме довърши и казаното,че за тази кутия маслото трябва да е Декстрон 3-минирално,нямало нужда от пълна синтетика.След смяната на маслото и филтъра обаче се подобри работата на АСК осезателно и оборотите при превключване се оправиха.
Leon написа:Това, че не иска да тръгва веднага го отдавам на торк конвертора (турбината), който явно не успява да предаде въртящ момент. Там няма какво да запише грешка и обикновено трябва специалист да диагностицира проблем.
Точно и на мен на това ми мирише. А май там трябваше само смяна, но май вече не са толкова скъпи като едно време.
- csx
- кандидат ентусиаст
-
Проверих и излиза скъпичко, но ако се захванеш сам и прочетеш повече и тук-там малко съвети може и да стане, но може и да не стане, но така или иначе ще научиш нещо. Автоматика не е зле, но ако не може да се оправи за сносни пари направо му слагам една ръчка и ще заспи. Поздрави
- Не,какво?
-Слава богу.
- Не,какво?
-Слава богу.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Смяната не е евтина, а като разглобиш кутията излизат разни неща за смяна от задната страна на мотора и по самата кутия (семеринги, лагерчета, уплътнения), та сметката набъбва. В зависимост от цената, на която намериш турбината, цялата работа лесно става 1200-1500 лв. с рециклирана турбина.
Never mistake motion for action...
csx написа:Проверих и излиза скъпичко, но ако се захванеш сам и прочетеш повече и тук-там малко съвети може и да стане, но може и да не стане, но така или иначе ще научиш нещо. Автоматика не е зле, но ако не може да се оправи за сносни пари направо му слагам една ръчка и ще заспи. Поздрави
Варианта за преминаване от автоматични скорости към ръчни не ми се струва добра идея.
За какво си плащал екстрата автомат като сега ще го преправяш на ръчни скорости?
Колко пари мислиш ще излезне една хубава ръчна скоростна кутия (пък ако търсиш и някаква 6 степенна), съединители, компютри, препрограмиране ако е нужно, като вкл. и интериорните интервенции не мисля, че ще струва много по-малко от ремонт или в другия случай абс. същия агрегат свален от автомобил за части.
Няколко поста по-нагоре писах за температурата на маслото.
Реших се да го сменя в GEMINI-4 с машината за пълна смяна.
Бяха нужни около 11 литра масло за всичко + промивката.
Старото масло не беше много черно, имаше си прозрачност и по техни думи било в добро състояние въпреки, че тези кутии (ZF 5HP19) цапали яко маслото и резултата бил страшна смрад.

Говорих с пичовете за температурата те ми каза, че е невъзможно да е достигала 100+ градуса температура и да не се е "разпаднала" вътре.
След смяната на маслото температурата остана не променена!
Реших и да сменя двата термостата: малкия (за автоматика) и големия (за двигателя).
Промяна отново нямаше.
Първите тестове бяха направени при минусови температури и загряваше на 100 градуса.
Сега навън е 20 градуса и отново е 100 градуса т.е. няма и грам повишаване на температура спрямо околната.
Направих няколко теста на термодатчика на маслото и се оказа, че има ~15 градуса отклонение.
Когато колата напълно се изравни с околната след като престои 24 часа ако навън е 20 градуса, температурата на кутия е 35.

Всички други температурни датчици на двигателя (вода, масло, въздух) показват 1:1 с външната температура само този показва с 15 градуса отгоре.
Когато колата загрее добре и пипна двата картера (двигател, скорости), този на двигателя определено е по-топъл от този на скоростите.
Не че това е най-добрия критерии, но мисля, че тези 100 градуса не са реални.
За сега смяна на съответния датчик не смятам да правя.
- csx
- кандидат ентусиаст
-
sieskei написа:csx написа:Проверих и излиза скъпичко, но ако се захванеш сам и прочетеш повече и тук-там малко съвети може и да стане, но може и да не стане, но така или иначе ще научиш нещо. Автоматика не е зле, но ако не може да се оправи за сносни пари направо му слагам една ръчка и ще заспи. Поздрави
Варианта за преминаване от автоматични скорости към ръчни не ми се струва добра идея.
За какво си плащал екстрата автомат като сега ще го преправяш на ръчни скорости?
Колко пари мислиш ще излезне една хубава ръчна скоростна кутия (пък ако търсиш и някаква 6 степенна), съединители, компютри, препрограмиране ако е нужно, като вкл. и интериорните интервенции не мисля, че ще струва много по-малко от ремонт или в другия случай абс. същия агрегат свален от автомобил за части.
Няколко поста по-нагоре писах за температурата на маслото.
Реших се да го сменя в GEMINI-4 с машината за пълна смяна.
Бяха нужни около 11 литра масло за всичко + промивката.
Старото масло не беше много черно, имаше си прозрачност и по техни думи било в добро състояние въпреки, че тези кутии (ZF 5HP19) цапали яко маслото и резултата бил страшна смрад.
Говорих с пичовете за температурата те ми каза, че е невъзможно да е достигала 100+ градуса температура и да не се е "разпаднала" вътре.
След смяната на маслото температурата остана не променена!
Реших и да сменя двата термостата: малкия (за автоматика) и големия (за двигателя).
Промяна отново нямаше.
Първите тестове бяха направени при минусови температури и загряваше на 100 градуса.
Сега навън е 20 градуса и отново е 100 градуса т.е. няма и грам повишаване на температура спрямо околната.
Направих няколко теста на термодатчика на маслото и се оказа, че има ~15 градуса отклонение.
Когато колата напълно се изравни с околната след като престои 24 часа ако навън е 20 градуса, температурата на кутия е 35.![]()
Всички други температурни датчици на двигателя (вода, масло, въздух) показват 1:1 с външната температура само този показва с 15 градуса отгоре.
Когато колата загрее добре и пипна двата картера (двигател, скорости), този на двигателя определено е по-топъл от този на скоростите.
Не че това е най-добрия критерии, но мисля, че тези 100 градуса не са реални.
За сега смяна на съответния датчик не смятам да правя.
Не съм искал атомат, а ръчка просто, но така се случи, че колата имаше всичко, което исках и беше автомат ...
- Не,какво?
-Слава богу.
- Не,какво?
-Слава богу.
csx написа:Не съм искал атомат, а ръчка просто, но така се случи, че колата имаше всичко, което исках и беше автомат ...
Ясно, аз съм по навит за някое читаво SMG ама гледам, че цифрите са доста по-дебели.

Твоя автомат GM или ZF e и на колко километра е?