проверка термостат
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- lyubenpetkov
- Потребител
-
- Кара: Х5
- Детайли за колата: 2002 г.
Re: проверка термостат
След смяна на двата термостата реших да направя проверка на загряването. Сутринта преди да запаля показваше температура на антифриза 9 градуса, при външна 13. Запалих и след 20 минути работа на място достигна 50 градуса. Разбрах, че излизането от синята зона става около 50 градуса. Парното е на 20 градуса-AUTO. Подкарах я градско, като я карах на ниска предавка и високи обороти, защото ме беше яд, че бавно загрява. Първата бяла черта след зоната отговаря на 60 градуса. Стрелката след това се изправя на 12 часа (вертикално) около 75 градуса и за 5-6 км откакто я подкарах стигна 90 градуса. Значи като е в движение по-бързо загрява. Не знам дали е това нормалният режим на колата? 

- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
Това е.
Но може би не ти работи допълнителния отоплител (т.н. бойлерче.)...бавно ти загрява на място....
И още нещо - ако оставяте колата да работи на място - не надувайте парното, щото...нищо не правите така - нито колата загрява, нито купето се затопля
Но може би не ти работи допълнителния отоплител (т.н. бойлерче.)...бавно ти загрява на място....
И още нещо - ако оставяте колата да работи на място - не надувайте парното, щото...нищо не правите така - нито колата загрява, нито купето се затопля

- SaRsEmA
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 M Tech 2
- Детайли за колата: 320Д,2002,M Tech 2
Добре де аз ли съм бавно развиващ незнам но никой тук нищо не споменава за команреал двигателя 150 коня с колко термостата е???Всеки вика 2 но аз съм 99,9% сигурен че е 1.На ЕГР-а нямам термостат видимо се вижда!Аиде казвайте със колко съм че имам купен големия да знам какво да правя.Колата е 2002 година.Ще чакам пояснение.
- koleto_78
- младши ентусиаст
-
- Кара: E61 530dA '04
Казано е много пъти.Има с един има и с два.Ние незнаем ти с колко си.Ако нямаш охладител на ЕГР-а значи си с един.
- lyubenpetkov
- Потребител
-
- Кара: Х5
- Детайли за колата: 2002 г.
Dimitroff написа:Това е.
Забравих да пиша, че и печката ми се включва, когато е студена колата и би трябвало още по-бързо да загрява, ама...
Днес ще пробвам първо да загрее и после ще пусна парното и да видим как ще е. По принцип излизам по-рано и паля колата, защото после като излезе детето да е затоплена колата. Ама 20 минути и още не е паднал студа... Не знам, може би това е.

- tosh
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше BMW F36 420xD GC, E90 320d
- Мечтае да кара: изтребител F16 но ще се задоволя с F36 (за сега)
- Детайли за колата: Сега се радвам на G11 740d XDrive LCI
tosh написа:От прочетеното става ясно, че или е малкия, или е големия или и дватаСамо, че на мен разходите по колата ми дойдоха много напоследък та ме интересува дали в ДИС ако някой от термостатите не работи, се появява грешка? Аз вчера я диагностицирах и нямаше такава. Също така има ли опция в ДИС да се провери нормална ли е работата на термостатите?
Ако сменя само малкия термостат, нужно ли е да източвам системата или понеже е на високо няма да изтече много и мога само да долея?
Благодаря предварително!
На въпроса за DIS никой не отговори.... Моля ви, някой ако знае да пише. Мерси!
sub_eleven написа:възможно е, но за да си сигурен прегледай темата за скритите екстри и виж как да си изкараш на дисплея температурата на охладителната течност. Тогава вече ще можеш да кажеш с точност до колко градуса ти загрява, и ще може да се каже за кой от двата термостата си.
Колега,следях известно време от скритото меню темп. на охлаждащата течност и резултатите са следните-колата достига около 86-87 градуса но много бавно за около 25 минути градско каране,след което няма колебание в температурата най много 1-2 градуса да върне но ги възстановява пак,та проблема ми е в бавното загряване след 50 градуса много бавно достига до 87, а пък другото ми наблюдение е че на място(а също и в задръстване) въобще не ще да загрява,а когато потегля вече тръгва да качва температурата .Благодаря.
- vladobosh
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320d 2001г.
mitkofast написа:sub_eleven написа:възможно е, но за да си сигурен прегледай темата за скритите екстри и виж как да си изкараш на дисплея температурата на охладителната течност. Тогава вече ще можеш да кажеш с точност до колко градуса ти загрява, и ще може да се каже за кой от двата термостата си.
Колега,следях известно време от скритото меню темп. на охлаждащата течност и резултатите са следните-колата достига около 86-87 градуса но много бавно за около 25 минути градско каране,след което няма колебание в температурата най много 1-2 градуса да върне но ги възстановява пак,та проблема ми е в бавното загряване след 50 градуса много бавно достига до 87, а пък другото ми наблюдение е че на място(а също и в задръстване) въобще не ще да загрява,а когато потегля вече тръгва да качва температурата .Благодаря.
Абсолютно същото е и при мен, което намирисва на малък термостат. Така и не разбрах, при изолиран АГР малкия термостат играе ли въобще някаква роля

- koleto_78
- младши ентусиаст
-
Естествено,че играе.Няма нищо общо с изолирането.
- vladobosh
- кандидат ентусиаст
-
koleto_78 написа:Естествено,че играе.Няма нищо общо с изолирането.
И как по-точно, би ли обяснил. Виждам, че си много убеден, а всички казват, че при изолирането на АГР колата загрява доста по-бавно

- koleto_78
- младши ентусиаст
-
Кое да обясня как като спреш входа на изгорелите газове в двигателя,не спираш охлаждането през термостата ли?Аз съм с два нови термостата и също загрявам бавно.Преди да сменя и малкия въобще не качваше над 63-65 градуса.Сега стигам до 90 и заковава.
- vladobosh
- кандидат ентусиаст
-
koleto_78 написа:Кое да обясня как като спреш входа на изгорелите газове в двигателя,не спираш охлаждането през термостата ли?Аз съм с два нови термостата и също загрявам бавно.Преди да сменя и малкия въобще не качваше над 63-65 градуса.Сега стигам до 90 и заковава.
Говорим за загряване, а не за охлаждане. И мисля, че точно изгорелите газове спомагат за по-бързото загряване.

- koleto_78
- младши ентусиаст
-
Говорим за термостата който е част от охладителната система а не от отоплителната 

- vladobosh
- кандидат ентусиаст
-
koleto_78 написа:Говорим за термостата който е част от охладителната система а не от отоплителната
И на колко градуса отваря малкия