е46 320д грешка EEPROM

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Re: е46 320д грешка EEPROM

Мнение от oci » 12 Юли 2013, 22:45

PavelPavlov написа:
oci написа:най-добре намери някой със ГТ1 ДИС да ти смени целия софтуер на екуто не само картата както е направили мапера.
Реално да презапишете целия флаш, така ще си сигурен, че проблема не е софтуерен, ако не се оправи.
не съм сигурен, че точно тази грешка ти набива закачете я и направи скриншот, и я пусни във форума, явно при 2-3000 оборота ти бяга аванса и ти записва нещо друго.

Здрасти,

Точно това бих направил и аз :yes: Обаче така обаче ще си загуби модифицираната карта, нали така?

Поздрави, Павел

не четеш колега виж какво съм му написал няколко поста по-нагоре който и да го прави ако съм аз при това положение ще му дръпна първо модифицирания файл и после бих правил каквото и да били, така и да не се получи нещо като хората поне да имам бекъп и да му пазя картата. :yes:

oci написа:
PavelPavlov написа:Здрасти,

Аз не се сещам каква може да е връзката между смяната на турбината и тази грешка. Също си мисля, че може би наистина е най-добре де се консултираш с някой по-опитен профи диагностик, но е важно да го предупредиш, че колата е чипосвана, за да не вземе ти замине променената картата при префлашване на компютъра. Ако ходиш до някой, ще е супер да споделиш как сте решили проблема.

Поздрави, Павел

за да замине картата трябва да му сменят софтуера на моторната електроника, а това струва пари така, че няма как да не разбере колегата, но при всички положения дори и това да се наложи може да му се дръпне чипа и после да се експериментира.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 330d
Мечтае да кара: BMW Alpina B7

Мнение от PavelPavlov » 13 Юли 2013, 9:06

oci написа:не четеш колега виж какво съм му написал няколко поста по-нагоре който и да го прави ако съм аз при това положение ще му дръпна първо модифицирания файл и после бих правил каквото и да били, така и да не се получи нещо като хората поне да имам бекъп и да му пазя картата. :yes:

Здрасти,
Да,да точно! говорим за едно и също, разбрахме се :yes:

Поздрави, Павел

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46

Мнение от dimitar46 » 13 Юли 2013, 20:06

всичкото хубаво само че тук в сливен толкова бързо деистват тез хора които могат да го направят че по добре да отида в др. град
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Дизели

Мнение от VRPerformance » 13 Юли 2013, 21:44

PavelPavlov написа:
oci написа:не четеш колега виж какво съм му написал няколко поста по-нагоре който и да го прави ако съм аз при това положение ще му дръпна първо модифицирания файл и после бих правил каквото и да били, така и да не се получи нещо като хората поне да имам бекъп и да му пазя картата. :yes:

Здрасти,
Да,да точно! говорим за едно и също, разбрахме се :yes:

Поздрави, Павел

Да и като направиш ъпдейт и после върнеш ''бекъпа'' колата може и да не запали или докато го връщаш да спре записа на еди колко си процента :)
Най-правилното е да се направи ъпдейт и да се модифицира на ново файла :) това е безплатно ако е чипната при мен...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 330d
Мечтае да кара: BMW Alpina B7

Мнение от PavelPavlov » 14 Юли 2013, 11:57

VRPerformance написа:Да и като направиш ъпдейт и после върнеш ''бекъпа'' колата може и да не запали или докато го връщаш да спре записа на еди колко си процента :)
Най-правилното е да се направи ъпдейт и да се модифицира на ново файла :) това е безплатно ако е чипната при мен...

Здрасти,

може ли дадеш поевче информация защо очакваш колата да не запали след ъпдейт на цялото еку и след това ъпдейт само на картата, която вече е работила за тази кола? Благодаря!

Поздрави,
Павел

ентусиаст
Аватар

Мнение от VRPerformance » 14 Юли 2013, 13:05

Да,това няма да се случи непременно а само в някои случаи :) при пълен ъпдейт с ДИС се сменя освен Флаш паметта и епром паметта в която се съдържа информация за ЕВС-а,тоест епрома и флаша имат пряка връзка по-между си...когато смениш софтуера с ДИС и след това софтуерните версий са различни се получава ефекта от не паленето,но ако софтуерните версий са еднакви няма никав проблем :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 14 Юли 2013, 22:59

VRPerformance написа:Да,това няма да се случи непременно а само в някои случаи :) при пълен ъпдейт с ДИС се сменя освен Флаш паметта и епром паметта в която се съдържа информация за ЕВС-а,тоест епрома и флаша имат пряка връзка по-между си...когато смениш софтуера с ДИС и след това софтуерните версий са различни се получава ефекта от не паленето,но ако софтуерните версий са еднакви няма никав проблем :)

е добре сега нали сме разбирачи, кажи ми тогава аз на моята кола както си беше 316и и и сложиш съвсем различен софтуер направо с Дис на 318-ка, след това на тази 318-ка и сложих и модифициран файл, как запали след това със същия евс, а и като сменяш евростандарта нали пак слагаш друга версия софтуер как после пали тази кола :?:
Нали след това правиш синхронизация между евс и екуто и няма проблем, дори и да не се синхронизира с ДИС, може да се извлече ISN кода и да се презапише и в евс или комп зависи къде ще се различава и пак ще запали, все едно сменяш евс или слагаш друго еку.
Аман вече :banghead:

ентусиаст
Аватар

Мнение от VRPerformance » 14 Юли 2013, 23:35

Винаги когато съм сменял софтуер с ДИС,ДИС слага софтуер за този двигател които е КОДИРАН в ЕВС-а...тоест най-вероятно само е ъпдейтнал софтуера ти а не ти е сложил софтуер от 318и...дори и да е така,явно ползваш друг ДИС ако е така,след като направи ЕВС синхронизация,няма никакъв проблем да запали дори и с софтуер за 318...аз съм палил 320,323и,325и,328 с един софт ей така за пробата :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 14 Юли 2013, 23:53

VRPerformance написа:Винаги когато съм сменял софтуер с ДИС,ДИС слага софтуер за този двигател които е КОДИРАН в ЕВС-а...тоест най-вероятно само е ъпдейтнал софтуера ти а не ти е сложил софтуер от 318и...дори и да е така,явно ползваш друг ДИС ако е така,след като направи ЕВС синхронизация,няма никакъв проблем да запали дори и с софтуер за 318...аз съм палил 320,323и,325и,328 с един софт ей така за пробата :)

Слага винаги защото му даваш на ДИС автоматично да избере софтуерната версия, но за да смениш софтуера изцяло както аз съм го правил не само на моята кола а и на много други от 316 на 318 и при смяна на евростандарта от евро 3 на евро 2 се избира ръчно какъв софтуер да сложи ДИС :idea: Но пък и ти трябва да знаеш правилния софтуер който трябва да сложиш.
Това не е ъпдейт, а изцяло сменен софтуер примерно 316 няма диса клапа когато я добавиш и сложиш софтуер на 318 вече клапата се управлява защото това е заложено в 318-ковия софт.
Ъпдейта по автоматичния режим на ДИС не е добър вариант особено на 136 коня която при смена на дебитомер има адаптация, а всички знаем, че адаптацията е смяна на софтуера спрямо дебитомера, тогава ако оставиш ДИС да ъпдейтне може вместо да оправиш колата да я насереш тотално имало е доста такива случай.
Диса е като твоя няма как да е друг, друго е съществото зад компютъра :mhihi:

VRPerformance написа:аз съм палил 320,323и,325и,328 с един софт ей така за пробата :)

много ясно, че ще запали ти като сменяш софтуера на променяш ISN кода между евс-а и компа, на компютър от 320-ка съм слагал софтуер на 328-ца при смяна да мотора и няма проблеми всичко си става флаша се същия.
Последна промяна oci на 15 Юли 2013, 0:02, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар

Мнение от VRPerformance » 15 Юли 2013, 0:00

oci написа:Ъпдейта по автоматичния режим на ДИС не е добър вариант особено на 136 коня която при смена на дебитомер има адаптация, а всички знаем, че адаптацията е смяна на софтуера спрямо дебитомера, тогава ако оставиш ДИС да ъпдейтне може вместо да оправиш колата да я насереш тотално имало е доста такива случай.
Напротив няма никакъв проблем да се ъпдейтне по този начин,ДИС винаги слага последния наличен софтуер които има,така наречената адаптация всъщност е линеаризация на дебитомера в картите на софтуера,понеже имат различно напрежение стария от новия дебитомер и за да почне да отчита правилно ЕКУ-то се налага тази смяна на софтуера...това мога да го правя и без да ъпдейтвам с ДИС :) но няма как да се омаже колата,правил съм го поне 20 пъти и никога не е имало проблем :)

П.с можеш да пробваш да свалиш стар софтуер и след ъпдейт да пробваш да го качиш на колата :) пробвай на две три,че може да излезеш късметлия и да запали първата...но повечето не палят,на някои дори не записва докрай софтуера :) това е което имах предвид по-горе :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 15 Юли 2013, 0:14

VRPerformance написа:
oci написа:Ъпдейта по автоматичния режим на ДИС не е добър вариант особено на 136 коня която при смена на дебитомер има адаптация, а всички знаем, че адаптацията е смяна на софтуера спрямо дебитомера, тогава ако оставиш ДИС да ъпдейтне може вместо да оправиш колата да я насереш тотално имало е доста такива случай.
Напротив няма никакъв проблем да се ъпдейтне по този начин,ДИС винаги слага последния наличен софтуер които има,така наречената адаптация всъщност е линеаризация на дебитомера в картите на софтуера,понеже имат различно напрежение стария от новия дебитомер и за да почне да отчита правилно ЕКУ-то се налага тази смяна на софтуера...това мога да го правя и без да ъпдейтвам с ДИС :) но няма как да се омаже колата,правил съм го поне 20 пъти и никога не е имало проблем :)

П.с можеш да пробваш да свалиш стар софтуер и след ъпдейт да пробваш да го качиш на колата :) пробвай на две три,че може да излезеш късметлия и да запали първата...но повечето не палят,на някои дори не записва докрай софтуера :) това е което имах предвид по-горе :)

е добре тогава каква е логиката да ъпдейтваш и после да качваш стара версия ти сигурно говориш за флаша който чете МППС-а, ако колегата реши да си връща чипа, той не чете целия флаш, но дори така да е защо му това на човек освен ако не си експериментира ей така за спорта.
Дори и да не запали винаги можеш да я синхронизираш нали това ти казвам вече трети път, как ще постъпиш ако се наложи да смениш изгорял ЕВС или моторна електроника така, че човека да не си загуби и четирите ключа нали е същото.
Ти реално губиш при този вариант който описваш кода разпознаващ евс и компютър ама какво ти пречи след това да го въведеш ръчно и да запали :dunno:

ентусиаст
Аватар

Мнение от VRPerformance » 15 Юли 2013, 0:50

Ами човека има чип и иска да си го запази,тук не говорим дали ползва МППС или Галето,а попринцип и това което не успя да разбереш е явно защото не ти се е случвало...ФЛАША когато е стар софтуера има друг ROLING CODE и той няма да съвпада с ЕПРОМА,затова може да даде грешка още при запис на старата версия...в ТОЯ случай ЕВС и ЕПРОМА може да са синхронизирани и но трябва да съвпада и ФЛАШ паметта...това го има и при други марки автомобили,правил съм го и на ВАГ групата...а това което казваш ти при изгорял компютър тогава четеш и ЕПРОМ и ФЛАШ и тогава всичко е ОК и ще запазиш всичко...успя ли да разбереш нещо? тоест ФЛАШ и ЕПРОМ трябва да съвпадат и тогава слагаме и ЕВС-а в играта :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 15 Юли 2013, 1:12

VRPerformance написа:Ами човека има чип и иска да си го запази,тук не говорим дали ползва МППС или Галето,а попринцип и това което не успя да разбереш е явно защото не ти се е случвало...ФЛАША когато е стар софтуера има друг ROLING CODE и той няма да съвпада с ЕПРОМА,затова може да даде грешка още при запис на старата версия...в ТОЯ случай ЕВС и ЕПРОМА може да са синхронизирани и но трябва да съвпада и ФЛАШ паметта...това го има и при други марки автомобили,правил съм го и на ВАГ групата...а това което казваш ти при изгорял компютър тогава четеш и ЕПРОМ и ФЛАШ и тогава всичко е ОК и ще запазиш всичко...успя ли да разбереш нещо? тоест ФЛАШ и ЕПРОМ трябва да съвпадат и тогава слагаме и ЕВС-а в играта :)

Браво добре, че ми отвори очите спирам да пиша, че пак ще почнеш с обидите :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от VRPerformance » 15 Юли 2013, 1:24

няма споко,просто и вие тръгнахте с рогата :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46

Мнение от dimitar46 » 26 Юли 2013, 21:02

колеги днес смених софтуера и уш се оправи направих два завоя да я видя как е и пак същата работа (66 EEPROM статична повреда ) и кво е това нещо незнам
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E46