318i Почистване радиатор или летна подготовка
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
27 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: 318i Почистване радиатор или летна подготовка
София, сервиз Маргел. Не съм имал никви грижи после, вече два месеца карам. Ако решиш да ходиш кажи да ти дам телефон, че ако ти го напрвят в работно време ше те посадерат 

- ясен николов
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: само бмв та
- Детайли за колата: много бърза
Mitko195 написа:Къде ти го чистиха? Мен пък ме притеснява свалянето, щото после може да протече отнякъде...връзки,ала бала...
ако грамотно се направя няма страшно

- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Малко да посъживя темата
Сега съботата почиствах моя радиатор (само външно, за промивка по-натам) - нямах фотоапарат под ръка да видите какво изтече от него!!!
Пълен гъсталак и боза!!!
Как процедирах: извадих пластмасовата пломба отпред в дясно (като застанете срещу радиатора, до металната греда), развих рапидката отляво и кутията с перката вече е свободна. Разкачате вакума за жалузите и цялото това нещо се издърпва, като оголва питата на радиатора (внимавайте с един маркуч долу вдясно). Сега с маркуч и малко по-силна струя вода започвате да пръскате отвътре навън и се дивите какво изтича. 15 минути обилно поливане свърши работа и от радиатора започна да изтича чиста вода. Така се изчиства и кулера, който е най-долу пред радиатора. После сглобявате по обратния ред и сте готови.
Нямам идея откога моя радиатор не беше чистен (най-вероятно никога), но определено метала светна и сега предполагам, че на печката ще й е малко по-леко в жегите

Сега съботата почиствах моя радиатор (само външно, за промивка по-натам) - нямах фотоапарат под ръка да видите какво изтече от него!!!

Как процедирах: извадих пластмасовата пломба отпред в дясно (като застанете срещу радиатора, до металната греда), развих рапидката отляво и кутията с перката вече е свободна. Разкачате вакума за жалузите и цялото това нещо се издърпва, като оголва питата на радиатора (внимавайте с един маркуч долу вдясно). Сега с маркуч и малко по-силна струя вода започвате да пръскате отвътре навън и се дивите какво изтича. 15 минути обилно поливане свърши работа и от радиатора започна да изтича чиста вода. Така се изчиства и кулера, който е най-долу пред радиатора. После сглобявате по обратния ред и сте готови.
Нямам идея откога моя радиатор не беше чистен (най-вероятно никога), но определено метала светна и сега предполагам, че на печката ще й е малко по-леко в жегите

Si non confectus, non reficiat.
- katronski_br
- ентусиаст
-
- Кара: с кеф...
- Мечтае да кара: МИГ29
- Детайли за колата: Е90 бензин 129 к.с. 2007.
Mitko195 написа:Само имай едно наум, че ако колата е топла и полееш радиатора със студена вода може да го спукаш !
нищо подобно
В началото бе самолетен двигател..... и Господ каза: ''Нека бъде BMW''
- iv4o9999
- ентусиаст
-
- Кара: e46 compact 320td
доста хитър подход за който си мислех но ме притесняваше свалянето на перката, явно нее толко проблемно, мисля да го тествам, но първо трябва да поизправя ламелки че моята е понагъната тук там.
- landolin
- младши ентусиаст
-
- Кара: 535ix, 2012
Почистването за коли с клима не става без сваляне на радиатора с антифриза
И аз моя го бях мил доста пъти на место, но като го свалих се видя, че ефекта е никакъв!
Като се мие на място всички боклуци само се задръстват между двата радиатора и най вече в този на двигателя понеже е отзад.
Относно свалянето и качването има доста теми с картинки и не е нищо сложно - 1-2 часа работа с миенето, има си и пробки отдолу ако някой иска да си запази антифриза и да не го сменя.

И аз моя го бях мил доста пъти на место, но като го свалих се видя, че ефекта е никакъв!
Като се мие на място всички боклуци само се задръстват между двата радиатора и най вече в този на двигателя понеже е отзад.
Относно свалянето и качването има доста теми с картинки и не е нищо сложно - 1-2 часа работа с миенето, има си и пробки отдолу ако някой иска да си запази антифриза и да не го сменя.
- spower
- старши ентусиаст
-
- Кара: любимата ни марка да е първа ;)
- Мечтае да кара: римска колесница с М-пакет ;)
Като сменях преди 3 седмици радиатора, новия 2ръка на автомивката ги накарах да ми го пръснат и нямаше поръжения.. само като вадих стария колко насекоми ми изпадаха върху лицето не си е работа
), че бях залегнал под колата иначе сваляне на стария слагане на новия радиатор с обезвъздушаване на ситемата ми отне 3ч и 30мин. зор е свалянето, че иска мн разглобяване и автопилота махах и кутията на въздушния филтър... Иначе само за миене на радиатора прифилактично не си заслужава разправията..

Плей листа с видеа за ремонт на BMW Х3 F25:
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... A1PWE6WpJt

- Zagy
- нафтения
-
Ами честно казано като видях само за 15-20 минути на струя вода какво излезе от тоя радиатор лошо ми стана. Мисля, че като за 30 минути общо цялото упражнени много си заслужава.
- IKN
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 /316i
Не е много лесно свалянето когато особено е за първи път ,на мен също ми отне 3 часа .
Най голям беше секса с т.н. "бърза муфа" на долния маркуч към радиатора - след близо
30 мин. борба с нея ,се наложи да разкача муфата от термостата и да сваля радиатора
заедно с маркуча . След това с помощта на мамата и няколко силни и резки движения във
всички посоки успях за извадя муфата и слава богу че О-пръстена в нея не пострада.
Казанчето се оказа сменяно през 2005г.
А относно чистенето на радиатора - личното ми мнение е ,че ако отвън е много забит ,то
без сваляне няма как да стане качествено. За проверка колко са чисти радиаторите може
да се свети с фенерче откъм водния и да се гледа отпред през климатичния.
Най голям беше секса с т.н. "бърза муфа" на долния маркуч към радиатора - след близо
30 мин. борба с нея ,се наложи да разкача муфата от термостата и да сваля радиатора
заедно с маркуча . След това с помощта на мамата и няколко силни и резки движения във
всички посоки успях за извадя муфата и слава богу че О-пръстена в нея не пострада.
Казанчето се оказа сменяно през 2005г.
А относно чистенето на радиатора - личното ми мнение е ,че ако отвън е много забит ,то
без сваляне няма как да стане качествено. За проверка колко са чисти радиаторите може
да се свети с фенерче откъм водния и да се гледа отпред през климатичния.
- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
IKN написа:А относно чистенето на радиатора - личното ми мнение е ,че ако отвън е много забит ,то
без сваляне няма как да стане качествено.

Отделно...щом сваляте радиаторите то си е направо задължително да им направите и една вътрешна промивка

- spower
- старши ентусиаст
-
- Кара: любимата ни марка да е първа ;)
- Мечтае да кара: римска колесница с М-пакет ;)
Като вадих моя и сега чета мненията си мисля, че ако ще се почиства по -лесно става като се свали вентилатора и от вътре на вън се пръсне с с пароструйката. М/у радиатора на климата и водния има малко разстояние и така много по-добре биха се почистили радиаторите пръскаш климатичния от вън после от вътре водния. Иначе не си заслужава ваденето, ако не е по друга причина..
Плей листа с видеа за ремонт на BMW Х3 F25:
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... A1PWE6WpJt

- Zagy
- нафтения
-
Абе само пробвайте мързеливия начин да видите какво ще изтече... 

27 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2