Каде се намира датчика за външната температура?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Слави
Аватар

Re: Каде се намира датчика за външната температура?

Мнение от © » 01 Фев 2010, 17:24

може би за някои върви с датчик този ретрофит, а за други модели не (2002г.)
тъй като моят беше поръчан през М Кар вътре нямаше датчик, а само лостче и препрограмиране

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 01 Фев 2010, 17:35

Чувал съм, че всички печки го имат тоя датчик, а при бензинките е онче-бонче...
Si non confectus, non reficiat.

ентусиаст
Аватар
Кара: U.D.M.

Мнение от stilko » 01 Фев 2010, 18:03

© написа:може би за някои върви с датчик този ретрофит, а за други модели не (2002г.)
тъй като моят беше поръчан през М Кар вътре нямаше датчик, а само лостче и препрограмиране

Точно така е. Интересното е, че единият беше с климатроник и 100% би трябвало да го има, за другите два го свързах с това, че са само с климатик и нямат БК. При колегата с климатроника дори му проверих за кабелите, като си помислих, че му е правена "магия" на корите. Но се оказа, че и инсталацията я няма за датчика.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vanio_bmw » 01 Фев 2010, 18:19

Аз буксата с кабелите ги имах прилежно свити в единия краи на ДВГ сектора , но дат4ик нямах ! Е46 320 Д

ентусиаст
Аватар

Мнение от stilko » 01 Фев 2010, 21:23

Vanio_bmw написа:Аз буксата с кабелите ги имах прилежно свити в единия краи на ДВГ сектора , но дат4ик нямах ! Е46 320 Д

При теб неможах да се сетя как беше.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320d 2000г.

Мнение от gocho_ » 07 Фев 2010, 0:41

ХМ .... моя подкалник се откърти и го отрязах с ножа и го засилих в една нива ! (беше тайванско лайно)
... датчика съм си го свали де (бил скъп)...
Та сега ми показва "-40" ... това не пречи нали? Има ли нещо общо с работата на двигателя !?

Аааа търся малък подкалник ама не тайвански :!:
:duel:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от gocho_ » 07 Фев 2010, 0:42

pazokolarov написа:Прав е. Всички Е46 го имат. Ако някъде го няма, то е защото е "изчезнал" в последсвие.
Този датчик дава информация на DDE/DME-то за външната тепмература за управление на процеса на горивоподаването. Участието му в БК-то е втрорстепенна функция.

:shock: :shock: :shock: Верно ли е тва :dunno:

ентусиаст
Аватар

Мнение от stilko » 07 Фев 2010, 2:33

gocho_ написа:
pazokolarov написа:Прав е. Всички Е46 го имат. Ако някъде го няма, то е защото е "изчезнал" в последсвие.
Този датчик дава информация на DDE/DME-то за външната тепмература за управление на процеса на горивоподаването. Участието му в БК-то е втрорстепенна функция.

:mhihi: :mhihi: :mhihi: Споко... няма нищо общо.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA+чип
Мечтае да кара: черно М6

Мнение от Kalinski » 07 Фев 2010, 13:09

gocho_ написа:ХМ .... моя подкалник се откърти и го отрязах с ножа и го засилих в една нива ! (беше тайванско лайно)
... датчика съм си го свали де (бил скъп)...
Та сега ми показва "-40" ... това не пречи нали? Има ли нещо общо с работата на двигателя !?

Аааа търся малък подкалник ама не тайвански :!:

на е39ката ни... падна при скорост 230 на магистралата за Варна :mhihi: :mhihi: :mhihi: и показа -40 :mhihi: иди го тарси при такава скорост.. 100 кинта и сложиха нов у Варна карс.. ама това беше преди 3г. Сега не знам цените как са.

На е46цата онеден ми беше излязал от калника и на косам да се опира в гумата... Виси като сопол на кабелчето само. Чудя са как изобщо не е паднал досега. Закрепих го уж ама да видим :) При мен е от пасажерската страна .
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 3,5d

Мнение от pazokolarov » 07 Фев 2010, 13:49

stilko написа:
gocho_ написа:

:mhihi: :mhihi: :mhihi: Споко... няма нищо общо.

Хубаво си тръгнал да ги успокояваш, ама чети по-внимателно преди това, за какво и къде иде реч ;) Вярно е, че няма директна връзка с DME/DDE, но само до там.

Ambient temperature sensor
The ambient temperature sensor is not directly linked to the engine control unit but to the instrument cluster. The value of the ambient temperature is sent to the engine control unit via CAN bus. In the event of a fault, the instrument cluster sends a characteristic value which the DME interprets as a fault.
If a fault is entered, a substitute value is calculated for the ambient temperature from the intake-air temperature. The ambient temperature is required for many functions in the engine control unit that contain temperature-dependent parameters.

Тези параметри не са никак малко и в най-голяма степен засягат работата на двигателите в М-моделите
Изображение
ИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vanio_bmw » 07 Фев 2010, 15:50

на е39ката ни... падна при скорост 230 на магистралата за Варна :mhihi: :mhihi: :mhihi: и показа -40 :mhihi: иди го тарси при такава скорост.. 100 кинта и сложиха нов у Варна карс.. ама това беше преди 3г. Сега не знам цените как са.

На е46цата онеден ми беше излязал от калника и на косам да се опира в гумата... Виси като сопол на кабелчето само. Чудя са как изобщо не е паднал досега. Закрепих го уж ама да видим :) При мен е от пасажерската страна .[/quote]
За п1рви п1т 4увам да има темп дат4ик от пасажерската страна ,на подкалника ли е?
Е то там няма място за закрепване мисля, да не е слаган доп1лнително , а и мисля 4е ако е оригинален те кабелите и буксата няма да стигат до др страна. :roll:
ПП. аз карах около 1 год без Темп. дат4ик -нямах :и след монтаж на БК си сложих,разлика не виждам да има.
Единствено мисля 4е има отно6ение к1м климатроника понеже понякога лятото при пускане на студено ми вкарва6е в1здух след извесно време ,мислех 4е имам проблем с контакта на бутона ,но явно от дат4ика е бил проблема

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA+чип
Мечтае да кара: черно М6

Мнение от Kalinski » 07 Фев 2010, 16:38

Ами при мен е в бронята наврян от пасажерската страна :)

Предполагам че му е сменено местоположението защото колата е 2000г. а е феис. С 2 думи предницатa e със сменен облик. Брони капаци фарове и тнт. Колата е имала лек удар но съм сметнал че въпреки това мотора няма грешка и не се поколебах да я взема.
Последна промяна Kalinski на 08 Фев 2010, 21:34, променена общо 1 път
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от stilko » 07 Фев 2010, 22:21

pazokolarov написа:Хубаво си тръгнал да ги успокояваш, ама чети по-внимателно преди това, за какво и къде иде реч ;) Вярно е, че няма директна връзка с DME/DDE, но само до там.

Ambient temperature sensor
The ambient temperature sensor is not directly linked to the engine control unit but to the instrument cluster. The value of the ambient temperature is sent to the engine control unit via CAN bus. In the event of a fault, the instrument cluster sends a characteristic value which the DME interprets as a fault.
If a fault is entered, a substitute value is calculated for the ambient temperature from the intake-air temperature. The ambient temperature is required for many functions in the engine control unit that contain temperature-dependent parameters.

Тези параметри не са никак малко и в най-голяма степен засягат работата на двигателите в М-моделите

Като гледам колегите колко М-ки карат вече се притесних. ;) Както знаеш DME/DDE не използва директно стойностите на датчика. Да не говорим, че при него допустимата грешка е доста голяма. Важно за работата на двигателя е Intake air temperature sensor каква стойност дава.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от gocho_ » 07 Фев 2010, 23:32

Ама нещо ме объркахте с тия сензори , да знаете !
Последно оказва ли злиание на двигателя или не !?
Може ли при по-студено ... да се подава по-богата смес и т.н. ?!!?!? :dunno:

Аватар
Кара: Другите да му завиждат.....
Мечтае да кара: Самолет и Петролен танкер
Детайли за колата: MNOGO BARZA

Мнение от milennyc » 08 Фев 2010, 9:03

Не, точно за това не. Но има мн други автоматичн функции като автоматично включване на задното отопление на прозореца и разни други такива. Иначе по тази логика този сензор за температура на кола която го няма и е дизел ще подгравя 20 мин :) за да пали при +20гр. защото показва -40 примерно. Както каза по горе колегата друг е сензора за горивните смеси, за времето на подгряване на свещите.... Как да го кажа този датчкик си е "външен" и отговаря за "комфорта" в колата така да се каже :yes:

ПредишнаСледваща

Назад към E46