Масло за Е46
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- philipz
- младши ентусиаст
-
- Кара: 330 d ,204 h.p.
- Детайли за колата: e46 330d touring ,manual 6 speed,204 h.p.
Re: Масло за Е46
Колеги , за 330д 204 к.с. дават 5w30 , проблем ли е да се кара с 5w40 ? Предполагам това са единствените две вариации за този мотор ? Колата е на реални 240 000 км
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
philipz написа:Колеги , за 330д 204 к.с. дават 5w30 , проблем ли е да се кара с 5w40 ? Предполагам това са единствените две вариации за този мотор ? Колата е на реални 240 000 км
Идеално му е 5w40.Аз моето го карах с Мотул и нямаше никакви ядове,нито го пипаше.
- philipz
- младши ентусиаст
-
- Кара: 330 d ,204 h.p.
- Детайли за колата: e46 330d touring ,manual 6 speed,204 h.p.
(bubsa) написа:philipz написа:Колеги , за 330д 204 к.с. дават 5w30 , проблем ли е да се кара с 5w40 ? Предполагам това са единствените две вариации за този мотор ? Колата е на реални 240 000 км
Идеално му е 5w40.Аз моето го карах с Мотул и нямаше никакви ядове,нито го пипаше.
Знам ,че някои хора ще кажат ,че с 5w40 само прикриваш проблем , просто искам да пробвам какъв ще ми е разхода на масло с 5w40 . Студените стартове май ще са еднакви и при двете масла ( 5w) .
- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318td compact '03
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: с две порти
Пробвай с това дето ти писах
Sent from my HTC One using Tapatalk
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
philipz написа:(bubsa) написа:philipz написа:Колеги , за 330д 204 к.с. дават 5w30 , проблем ли е да се кара с 5w40 ? Предполагам това са единствените две вариации за този мотор ? Колата е на реални 240 000 км
Знам ,че някои хора ще кажат ,че с 5w40 само прикриваш проблем , просто искам да пробвам какъв ще ми е разхода на масло с 5w40 . Студените стартове май ще са еднакви и при двете масла ( 5w) .
Две зими карах м57 с 5в40 и на -25 не е имало проблеми със шумове от мотора.Най-големия му плюс според мен ще е лятото,когато стане 30+ градуса.
- maikooo
- младши ентусиаст
-
- Кара: F90 M5
philipz написа:Колеги , за 330д 204 к.с. дават 5w30 , проблем ли е да се кара с 5w40 ? Предполагам това са единствените две вариации за този мотор ? Колата е на реални 240 000 км
0w-40 е още по-добра вариация, аз бившата 330д с такова я карах. Опитай ако имаш възможност, пипаше го само при зверско каране

- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
Здравейте.
Ако знаех,че м54 е такъв боклук,никога нямаше да си купя кола с такъв мотор,но вече се прецаках.
За 1500км 3 пъти сменям маслото и все нещо не ми допада.Досега бях с кастрол 10в60,мотул 5в40 и кастрол 5в30едж.С 5в.. колата студена е часовник,но при малко зор в жегата се започва с цъкането на повдигачите
С 10в60-то колкото и да я тормозя мотора си беше тих,но сутрин на няколко пъти изтракваха повдигачите.
50 човека запознати с марката питах и 50 мнения получих относно маслата
Колебая се да си мина пак на 10в60,защото с него най-добре работеше мотора,но ме притеснява,че масовото мнение е,че е крайно не подходящо за м54.Някой може ли да ми обясни подробно защо?
Или пък да опитам с 5в50
Ако знаех,че м54 е такъв боклук,никога нямаше да си купя кола с такъв мотор,но вече се прецаках.
За 1500км 3 пъти сменям маслото и все нещо не ми допада.Досега бях с кастрол 10в60,мотул 5в40 и кастрол 5в30едж.С 5в.. колата студена е часовник,но при малко зор в жегата се започва с цъкането на повдигачите

50 човека запознати с марката питах и 50 мнения получих относно маслата

Колебая се да си мина пак на 10в60,защото с него най-добре работеше мотора,но ме притеснява,че масовото мнение е,че е крайно не подходящо за м54.Някой може ли да ми обясни подробно защо?
Или пък да опитам с 5в50

- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
(bubsa) написа:Колебая се да си мина пак на 10в60,защото с него най-добре работеше мотора,но ме притеснява,че масовото мнение е,че е крайно не подходящо за м54.
неподходящо в смисъл - износване или?
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
bum_bum написа:bum_bum написа:
10W-60 тук има славата на някакво супер универсално рейсърско масло за всяка една IS-ка, която един път в седмицата се вкарва в червеното. Реално и аз мислех така по едно време. По някое време се захванах да прочета какво всъщност е това масло и каква е далаверата от него. Мисля, че съм го писал и напред и сигурно ще се повторя, но САЕ номера 60, който ни интересува в случая е вискозитета на маслото при температура от 100 градуса С.
Според БМВ нашия мотор се нуждае от 30, 40, 50, 60 САЕ и т.н. Ето какъв е вискозитета при различните САЕ индекси.
SAE 30 11cst
SAE 40 14cst
SAE 50 18cst
SAE 60 24cst
cst или сантисток е кинематичния вискозитет, който се получава като се раздели динамичния на плътността. Или колко време отнема на стандартно количество течност да премине през стандартен отвор за единица време. Колкото по-голям е индекса, толкова по вискозитетна е течността. Висок вискозитет ще рече високо съпротивление.
Та от горните цифри какво ни става ясно- САЕ 60 е 33% по-гъсто при 100 градуса от 50, 70% по-гъсто от 40 и два пъти по-гъсто от 30.
Тук е добре да помислим и, че това са сметки при 100 градуса. При 80-90 маслата са още по-гъсти!
По-гъсто масло до къде ни води? По пътя на логиката повече триене, повече топлина, загуба на мощност и завишен разход.
Хубаво синтетично масло би трябвало без проблем да издържа 120-30 градуса на маслото дори и за по-дълъг период. Ако преминаваме тази граница отиваме на САЕ 50, което като предположим, че го караме над 130 градуса вече има кинематичен вискозитет около 11 сантисток- значи всичко е чудесно. По този начин хем караме с течливо масло при високите темпператури хем при нормални температури сме с около 20 сантисток, вместо с 30 както е САЕ 60.
Мисля, че и тук във форума има счупени матори от рейсърски масла или поне аз си спомням за една ИС-ка преди доста време. Ненужно гъстите масла увличат въздух в лагерите, което ги наранява и става мяу. Всичко онова по-горе естествено не се отнася за автомобили в чиято книжка пише да се карат със САЕ 60. Там двигателя е построен по начин, който предполага че всичките горни проблеми не съществуват за него.
Докато продавах масла опитах с доста марки и в общи линии от тези, които съм опитал маслата с които не може да се сгреши са Gulf Competition, Millers CFS, Fuchs Pro S, Motul 300V, Redlinе.
- ka4i
- ентусиаст
-
- Кара: Е46 touring
vvasilev1 написа:Пробвай с това дето ти писах
А какво си му писал, защото не намерих, освен ако не е било на лично

- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
Новото масло на БМВ, синята туба 5/30 LL04
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
vicho написа:(bubsa) написа:Колебая се да си мина пак на 10в60,защото с него най-добре работеше мотора,но ме притеснява,че масовото мнение е,че е крайно не подходящо за м54.
Да.Един от добрите майстори от форума ми обясни,че повдигачите не работят добре с гъсто масло,както и лагерите.
При мен се получава обратното

- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
(bubsa) написа:vicho написа:(bubsa) написа:Колебая се да си мина пак на 10в60,защото с него най-добре работеше мотора,но ме притеснява,че масовото мнение е,че е крайно не подходящо за м54.
Да.Един от добрите майстори от форума ми обясни,че повдигачите не работят добре с гъсто масло,както и лагерите.
При мен се получава обратнотоВече се замислям дали да му треперя толкова като едим мотор струва 1000лв.Аз ако сменя маслото още 2 пъти и ще стане...
за тея пари му смени сегменти, лагери, повдигачи и гумички....и газ.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
vvasilev1 написа:(bubsa) написа:vicho написа:(bubsa) написа:Колебая се да си мина пак на 10в60,защото с него най-добре работеше мотора,но ме притеснява,че масовото мнение е,че е крайно не подходящо за м54.
При мен се получава обратнотоВече се замислям дали да му треперя толкова като едим мотор струва 1000лв.Аз ако сменя маслото още 2 пъти и ще стане...
за тея пари му смени сегменти, лагери, повдигачи и гумички....и газ.
Няма смисъл.Колата е на реални 160к км.Масло не е изгорила и грам.Това цъкане което се чува е много тънко и не съм сигурен даже,че са повдигачи.Може и на кофти масла да съм попаднал.Кастрола и двата пъти е от елит кар,а мотула от ауто стар

Ако има някой от от западната част на София и му се занимава да чуя как работи неговата на топъл мотор ще е супер.
- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Слагай 5/50

Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o