Почистване на MAF сензора (дебитомер)
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Re: Почистване на MAF сензора (дебитомер)
Преди малко почистихме дебитомера на pazokolarov - U-телчето беше леко зацапано и черно на места - ако и вътре е било така се надявам, че почистването при него ще даде ефект.Той сам ще си напише как е колата 

Si non confectus, non reficiat.
- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320dA 525xd
На "първо чете" разхода при градско падна значително
Това е много добра новина. Вървенето - няма някаква особенно забележима разлика, но отговора при натискане на педала като че ли е мааалко по-кратък. Но в ИНПАта показателите за необходимото и подаваното количество въздух (по данни от МАФ-сензора) вече са задоволителни. Преди манипулацията подаваното количество въздух беше доста по-виско от необходимото.
Относно нафтата, заредил съм на Шел един резервоар. След него ще видя дали има някаква друга разлика.
Вероятно ще трябва първо да сменя филтъра за въздуха и после да пробвам някоя добавка за прочистване на дюзите на комънрейл-двигатели (накой ако знае подходяща - да сподели).

Относно нафтата, заредил съм на Шел един резервоар. След него ще видя дали има някаква друга разлика.
Вероятно ще трябва първо да сменя филтъра за въздуха и после да пробвам някоя добавка за прочистване на дюзите на комънрейл-двигатели (накой ако знае подходяща - да сподели).
При мен точно реакцията след натискане на газта малко се бави. Иначе днес смених маслото и филтрите и колата тръгна като че ли по-добре. Ще почистя дебитомера и очаквам съвсем да се оправи.
За добавка аз по принцип ползвах Кастрол ТДА, но напоследък нещо не я намирам и реших да пробвам някоя друга. Преди 2-3 дни бях в Бриколажа и вниманието ми привлече Systempflege Diesel на Liqui Moly, дават я специално за Common Rail, даже си го пише на опаковката. Засега съм много доволен от ефекта, двигателя утихна много и заработи доста по-меко. Направо слизам по светофарите и се ослушвам дали изобщо работи или е угаснала.

- Kalinski
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320dA+чип
- Мечтае да кара: черно М6
pazokolarov написа:На "първо чете" разхода при градско падна значителноТова е много добра новина. Вървенето - няма някаква особенно забележима разлика, но отговора при натискане на педала като че ли е мааалко по-кратък. Но в ИНПАта показателите за необходимото и подаваното количество въздух (по данни от МАФ-сензора) вече са задоволителни. Преди манипулацията подаваното количество въздух беше доста по-виско от необходимото.
Е добре с колко падна този въпросен разход предвид , че вървежа си е същия поне по твоите думи ... ?

- Zagy
- нафтения
-
- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320dA 525xd
Kalinski написа: Е добре с колко падна този въпросен разход предвид , че вървежа си е същия поне по твоите думи ... ?
Градско каране, условията мисля, че са сходни с предното засичане, даде 9,1. Това е с повече от два литра надолу.
Ще направя поне още две замервания за да прецизирам измерването

- Kalinski
- младши ентусиаст
-
Според мен наи добре напълни една 10 литрова с тунжа и налеи и виж колко ще изминеш градско в включен климатик в задръстванията ( както си го описал по горе ) . Колонките лъжат здраво ... при цял резервоар те боцат със сума литри... от там идва и разликата в разхода понякога.
- Zagy
- нафтения
-
Kalinski написа:Според мен наи добре напълни една 10 литрова с тунжа и налеи и виж колко ще изминеш градско в включен климатик в задръстванията ( както си го описал по горе ) . Колонките лъжат здраво ... при цял резервоар те боцат със сума литри... от там идва и разликата в разхода понякога.
Тука бъркаш - на цял резервоар отклонението е максимум 200-300 милилитра. Всяка колонка се калибрира строго.
- Kalinski
- младши ентусиаст
-
Колега ще ти дам пример със моята мин. година като я купих.
Пълни догоре. Момчето пълни.
Резервоара е 63 литра ( поне така знам аз )
Отивам на касата горе долу с толкоз пари колкото ми трябват. И мацката като ми казва колко дължа аз се усамних тъи като парите не ми стигнаха (добре , че имах скатани 20 в колата специално за катаджии) и виждам как са ми ''сипали'' 67 и нещо... Викам е как става тоя номер след като резервоара по каталог побира 63 ? Сума скандали ... писания ..управители п*тки маини и накрая нищо. Платих си като поп за още 4 литра които не са ми наляли реално погледнато. Бензиностанцията беше лук оил тук у Варна...
От тогава насам не пълня догоре за да не се ядосвам...
След 2 седмици имам ходене до Бургас... и сам решил да пълня догоре и да видим
Пълни догоре. Момчето пълни.
Резервоара е 63 литра ( поне така знам аз )
Отивам на касата горе долу с толкоз пари колкото ми трябват. И мацката като ми казва колко дължа аз се усамних тъи като парите не ми стигнаха (добре , че имах скатани 20 в колата специално за катаджии) и виждам как са ми ''сипали'' 67 и нещо... Викам е как става тоя номер след като резервоара по каталог побира 63 ? Сума скандали ... писания ..управители п*тки маини и накрая нищо. Платих си като поп за още 4 литра които не са ми наляли реално погледнато. Бензиностанцията беше лук оил тук у Варна...
От тогава насам не пълня догоре за да не се ядосвам...
След 2 седмици имам ходене до Бургас... и сам решил да пълня догоре и да видим

- Zagy
- нафтения
-
Трябвало е да поискаш замерване на колонката - всяка бензиностанция има мерителен съд за калибриране. Ако даде голяма разлика.... сам се сещаш 

- Kalinski
- младши ентусиаст
-
Zagy написа:Трябвало е да поискаш замерване на колонката - всяка бензиностанция има мерителен съд за калибриране. Ако даде голяма разлика.... сам се сещаш
Абе те правиха струваха... обясняваха се като ученички... жалба ли не писах ... управител ли не идва... в краина сметка колонката нямало начин да лъже... били много точни... и НИщо накрая.
Един вид аз греша ,а те са прави... резервоара ми побирал 67 а не 63...
Проблема е , че ако заредиш 50 литра да кажем е трудно да се усетиш, че те боцат... докато при цял резервоар до горе веднага си проличава колко са ''точни'' .
- Ivakis Solo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '99 E46 320D
- Мечтае да кара: Ford Mustang GT500 Shelby 1969
Колеги, понеже така и никой не конкретизира къде точно се намира този дебитомер, бихте ли помогнали малко. Това което съм оградил на снимката е дебитомера, нали? Ако е това дайте съвет къде във Видин да ида да ми го почистят понеже мойте имбуси не стават за болтовете който го държат, нямат дупка по средата, а болтовете имат едни изпъкнали като палчета, пък и не съм много вещ в двигателите. 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

- Kalinski
- младши ентусиаст
-
Точно това е което си посочил на снимката
Развиват се 2 болчета и чистиш. Не е нужно да ходиш при някого. Купи си спреи за дебитомери няма и 10лв. Аз понеже нямах време да търся такав вид ключе за болтовете и ги нарязах набарже с ножовката и ги направих за обикновена отверка да ми е по лесно за следващия път

Развиват се 2 болчета и чистиш. Не е нужно да ходиш при някого. Купи си спреи за дебитомери няма и 10лв. Аз понеже нямах време да търся такав вид ключе за болтовете и ги нарязах набарже с ножовката и ги направих за обикновена отверка да ми е по лесно за следващия път

- -Юли-
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на бензин.....
- Мечтае да кара: на ток.....
- Детайли за колата: 2007--2012->е36 m43b16 95г седан
2012--2013->е36 m52b28 95г седан
2013--2015->е46 m52b20tu 2000г купе
2015--2016->е46 m54b30 2001г купе
2016---e46 m47TUd20 2003г компот
2019---e90 m47 2006
2020—е38 m62b44 1999 + golf 6 2010
колеги извинявам се за питането
,но чисти ли се дебитомер и как на m43b16 95г колега съжалявам че ти се мешам в темата ,но не видях смисъл да пускам нова такава 

Тия опели горящи много и невървящи, трошливи, с външен вид на фейслифтова каруца, с пластмасови табла и салони от плат за пердета, гниещи и без никви екстри ......,бмв-та ги оставeте на нас балъците!!!!
- ///M_Martin
- Любимец на Кралицата
-
- Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
- Мечтае да кара: M3 CSL
Kalinski написа:Според мен наи добре напълни една 10 литрова с тунжа и налеи и виж колко ще изминеш градско в включен климатик в задръстванията ( както си го описал по горе ) . Колонките лъжат здраво ... при цял резервоар те боцат със сума литри... от там идва и разликата в разхода понякога.
Не е задължително всички да лъжат(може би само измислените бензиностации тип Шелф и т.н.).
Миналата седмица налявах 59л ОМВ Премиум Дизел на ОМВ-то в Плевен и бях на резерва с около 4-5л в колата и като я запалих стрелката си отиде 100% плътно в дясно.Според мен ако лъжат е с някакви малки грамове защото съм пробвал и в малки пластмасови пипенца и количеството заредено съвпада с платеното