Почистване на MAF сензора (дебитомер)

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Re: Почистване на MAF сензора (дебитомер)

Мнение от Zagy » 16 Авг 2010, 17:44

Преди малко почистихме дебитомера на pazokolarov - U-телчето беше леко зацапано и черно на места - ако и вътре е било така се надявам, че почистването при него ще даде ефект.Той сам ще си напише как е колата :D
Si non confectus, non reficiat.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 17 Авг 2010, 21:50

На "първо чете" разхода при градско падна значително :clap: Това е много добра новина. Вървенето - няма някаква особенно забележима разлика, но отговора при натискане на педала като че ли е мааалко по-кратък. Но в ИНПАта показателите за необходимото и подаваното количество въздух (по данни от МАФ-сензора) вече са задоволителни. Преди манипулацията подаваното количество въздух беше доста по-виско от необходимото.

Относно нафтата, заредил съм на Шел един резервоар. След него ще видя дали има някаква друга разлика.
Вероятно ще трябва първо да сменя филтъра за въздуха и после да пробвам някоя добавка за прочистване на дюзите на комънрейл-двигатели (накой ако знае подходяща - да сподели).
Изображение
ИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 17 Авг 2010, 22:33

При мен точно реакцията след натискане на газта малко се бави. Иначе днес смених маслото и филтрите и колата тръгна като че ли по-добре. Ще почистя дебитомера и очаквам съвсем да се оправи. :lol: За добавка аз по принцип ползвах Кастрол ТДА, но напоследък нещо не я намирам и реших да пробвам някоя друга. Преди 2-3 дни бях в Бриколажа и вниманието ми привлече Systempflege Diesel на Liqui Moly, дават я специално за Common Rail, даже си го пише на опаковката. Засега съм много доволен от ефекта, двигателя утихна много и заработи доста по-меко. Направо слизам по светофарите и се ослушвам дали изобщо работи или е угаснала. :mhihi: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA+чип
Мечтае да кара: черно М6

Мнение от Kalinski » 17 Авг 2010, 22:40

pazokolarov написа:На "първо чете" разхода при градско падна значително :clap: Това е много добра новина. Вървенето - няма някаква особенно забележима разлика, но отговора при натискане на педала като че ли е мааалко по-кратък. Но в ИНПАта показателите за необходимото и подаваното количество въздух (по данни от МАФ-сензора) вече са задоволителни. Преди манипулацията подаваното количество въздух беше доста по-виско от необходимото.

Относно нафтата, заредил съм на Шел един резервоар. След него ще видя дали има някаква друга разлика.
Вероятно ще трябва първо да сменя филтъра за въздуха и после да пробвам някоя добавка за прочистване на дюзите на комънрейл-двигатели (накой ако знае подходяща - да сподели).

Е добре с колко падна този въпросен разход предвид , че вървежа си е същия поне по твоите думи ... ? :)
Изображение

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 17 Авг 2010, 22:43

И на мен ми е интересно :smoke:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 18 Авг 2010, 8:21

Kalinski написа: Е добре с колко падна този въпросен разход предвид , че вървежа си е същия поне по твоите думи ... ? :)

Градско каране, условията мисля, че са сходни с предното засичане, даде 9,1. Това е с повече от два литра надолу.
Ще направя поне още две замервания за да прецизирам измерването :mhihi:
Изображение
ИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kalinski » 18 Авг 2010, 10:52

Според мен наи добре напълни една 10 литрова с тунжа и налеи и виж колко ще изминеш градско в включен климатик в задръстванията ( както си го описал по горе ) . Колонките лъжат здраво ... при цял резервоар те боцат със сума литри... от там идва и разликата в разхода понякога.
Изображение

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 18 Авг 2010, 10:58

Kalinski написа:Според мен наи добре напълни една 10 литрова с тунжа и налеи и виж колко ще изминеш градско в включен климатик в задръстванията ( както си го описал по горе ) . Колонките лъжат здраво ... при цял резервоар те боцат със сума литри... от там идва и разликата в разхода понякога.

Тука бъркаш - на цял резервоар отклонението е максимум 200-300 милилитра. Всяка колонка се калибрира строго.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kalinski » 18 Авг 2010, 12:12

Колега ще ти дам пример със моята мин. година като я купих.
Пълни догоре. Момчето пълни.
Резервоара е 63 литра ( поне така знам аз )

Отивам на касата горе долу с толкоз пари колкото ми трябват. И мацката като ми казва колко дължа аз се усамних тъи като парите не ми стигнаха (добре , че имах скатани 20 в колата специално за катаджии) и виждам как са ми ''сипали'' 67 и нещо... Викам е как става тоя номер след като резервоара по каталог побира 63 ? Сума скандали ... писания ..управители п*тки маини и накрая нищо. Платих си като поп за още 4 литра които не са ми наляли реално погледнато. Бензиностанцията беше лук оил тук у Варна...
От тогава насам не пълня догоре за да не се ядосвам...
След 2 седмици имам ходене до Бургас... и сам решил да пълня догоре и да видим :mhihi:
Изображение

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 18 Авг 2010, 12:38

Трябвало е да поискаш замерване на колонката - всяка бензиностанция има мерителен съд за калибриране. Ако даде голяма разлика.... сам се сещаш :winky:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kalinski » 18 Авг 2010, 13:13

Zagy написа:Трябвало е да поискаш замерване на колонката - всяка бензиностанция има мерителен съд за калибриране. Ако даде голяма разлика.... сам се сещаш :winky:

Абе те правиха струваха... обясняваха се като ученички... жалба ли не писах ... управител ли не идва... в краина сметка колонката нямало начин да лъже... били много точни... и НИщо накрая.
Един вид аз греша ,а те са прави... резервоара ми побирал 67 а не 63...

Проблема е , че ако заредиш 50 литра да кажем е трудно да се усетиш, че те боцат... докато при цял резервоар до горе веднага си проличава колко са ''точни'' .
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '99 E46 320D
Мечтае да кара: Ford Mustang GT500 Shelby 1969

Мнение от Ivakis Solo » 20 Авг 2010, 17:01

Колеги, понеже така и никой не конкретизира къде точно се намира този дебитомер, бихте ли помогнали малко. Това което съм оградил на снимката е дебитомера, нали? Ако е това дайте съвет къде във Видин да ида да ми го почистят понеже мойте имбуси не стават за болтовете който го държат, нямат дупка по средата, а болтовете имат едни изпъкнали като палчета, пък и не съм много вещ в двигателите. :oops:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kalinski » 21 Авг 2010, 14:28

Точно това е което си посочил на снимката :yes:

Развиват се 2 болчета и чистиш. Не е нужно да ходиш при някого. Купи си спреи за дебитомери няма и 10лв. Аз понеже нямах време да търся такав вид ключе за болтовете и ги нарязах набарже с ножовката и ги направих за обикновена отверка да ми е по лесно за следващия път :lol: :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на бензин.....
Мечтае да кара: на ток.....
Детайли за колата: 2007--2012->е36 m43b16 95г седан

2012--2013->е36 m52b28 95г седан

2013--2015->е46 m52b20tu 2000г купе

2015--2016->е46 m54b30 2001г купе

2016---e46 m47TUd20 2003г компот

2019---e90 m47 2006

2020—е38 m62b44 1999 + golf 6 2010

Мнение от -Юли- » 22 Авг 2010, 19:38

колеги извинявам се за питането :oops: ,но чисти ли се дебитомер и как на m43b16 95г колега съжалявам че ти се мешам в темата ,но не видях смисъл да пускам нова такава :dunno:
Тия опели горящи много и невървящи, трошливи, с външен вид на фейслифтова каруца, с пластмасови табла и салони от плат за пердета, гниещи и без никви екстри ......,бмв-та ги оставeте на нас балъците!!!!

Любимец на Кралицата
Аватар
Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
Мечтае да кара: M3 CSL

Мнение от ///M_Martin » 24 Авг 2010, 17:38

Kalinski написа:Според мен наи добре напълни една 10 литрова с тунжа и налеи и виж колко ще изминеш градско в включен климатик в задръстванията ( както си го описал по горе ) . Колонките лъжат здраво ... при цял резервоар те боцат със сума литри... от там идва и разликата в разхода понякога.

Не е задължително всички да лъжат(може би само измислените бензиностации тип Шелф и т.н.).
Миналата седмица налявах 59л ОМВ Премиум Дизел на ОМВ-то в Плевен и бях на резерва с около 4-5л в колата и като я запалих стрелката си отиде 100% плътно в дясно.Според мен ако лъжат е с някакви малки грамове защото съм пробвал и в малки пластмасови пипенца и количеството заредено съвпада с платеното :mhihi: :mhihi: :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към E46