Въпрос за темпомат/автопилот
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- BAHKATA_TDI
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 Touring/Е46 Coupe/ X3
- Мечтае да кара: new BMW
Въпрос за темпомат/автопилот
Здравейте Колеги.
Имам Е46д 320 комби с темпомат, ръчни скорости.
Знам как да го включа като съм на магистрала и как с +/- да си променям виксираната скорост.
Има ли възможност да се лимитира скорост т.е. да си избера примерно 90 км/ч, да си карам нормално да си натиса педалите на спирачката и на газта, да превключвам скоростите и да не мога да прескоча фиксираната скорост от 90 км/ч.
Питам защото съм карал Ц-класа с темпомат и там имаше лимитиране на скоростта.
Ето снимка на волана ми.
Моля някой да ми каже кое копче за какво е.
http://beavers.snimka.bg/automobiles/e4 ... 5.17059053
Аз на принципа на "проба грешка" някакси се оправам, но .... не е там работата
Мерси предварително.
Имам Е46д 320 комби с темпомат, ръчни скорости.
Знам как да го включа като съм на магистрала и как с +/- да си променям виксираната скорост.
Има ли възможност да се лимитира скорост т.е. да си избера примерно 90 км/ч, да си карам нормално да си натиса педалите на спирачката и на газта, да превключвам скоростите и да не мога да прескоча фиксираната скорост от 90 км/ч.
Питам защото съм карал Ц-класа с темпомат и там имаше лимитиране на скоростта.
Ето снимка на волана ми.
Моля някой да ми каже кое копче за какво е.
http://beavers.snimka.bg/automobiles/e4 ... 5.17059053
Аз на принципа на "проба грешка" някакси се оправам, но .... не е там работата

Мерси предварително.
- ///M_Martin
- Любимец на Кралицата
-
- Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
- Мечтае да кара: M3 CSL
Re: Въпрос за темпомат/автопилот
При натискане на педалите темпомата поне при мен се изключва автоматично.И не съм 100% сигурен но май няма как да зададеш минимална скорост и каквото и да направиш тя да си стои.Можеш да зададеш примерно 90км/ч при включен темпомат и системата ти я поддържа но пти натискане на педал ти я деактивираш
- gugichamp
- младши ентусиаст
-
Темпомата се изключва при натискане на спирачка и съединител.Ако само дадеш газ,за да изпревариш и после я пуснеш темпомата помни скороста,при която си започнал изпреварването.
от свинята лебед не става...
- BAHKATA_TDI
- кандидат ентусиаст
-
о.к. това е ясно колеги. Може би съм задал въпроса си неправилно.
Възможно ли е да задам (лимитирам) максимална скорост от 90 КМ/ч (примерно) и да си карам с 50 да подам газ до 70 км/ч да се върна на 40 км/ч и като подам газ - колата да вдигне лимитираните 90 км/ч и да спре до там, да не може да ги премине?
Това ми беше въпроса.
Възможно ли е да задам (лимитирам) максимална скорост от 90 КМ/ч (примерно) и да си карам с 50 да подам газ до 70 км/ч да се върна на 40 км/ч и като подам газ - колата да вдигне лимитираните 90 км/ч и да спре до там, да не може да ги премине?
Това ми беше въпроса.
Не става въпрос за минимална, а за максимална скорост. Всички мерцедеси с темпомат имат и лимит на скоростта. За съжаление колега при БМВ не е така.
- BAHKATA_TDI
- кандидат ентусиаст
-
stilko написа:Не става въпрос за минимална, а за максимална скорост. Всички мерцедеси с темпомат имат и лимит на скоростта. За съжаление колега при БМВ не е така.

мерси колега
немога да разбера защо е "за съжаление" че няма БМВ лимитиране на скороста?немога и да разбера за какво ще ти служи освен да навреди,значи представи си караш по магистрала и си задал на темпомата 90км,наближаваш тир който кара с 88км,ти си го приближаваш отчайващо бавно решаваш да подадеш газ за да го изпревариш...обаче темпомата е на друго мнение и не ти дава?!и къде е логиката?не е ли по-добре да си подадеш газ,изпреварваш пускаш педала,и темпомата почва пак да си поддържа зададените 90км.или в друг случай,натискаш спирачка,после само натискаш копчето с километража и стрелката и темпомата настъпва до 90 и пак я поддържа.
- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320dA 525xd
Сладур1 написа:немога да разбера защо е "за съжаление" че няма БМВ лимитиране на скороста?немога и да разбера за какво ще ти служи освен да навреди,значи представи си караш по магистрала и си задал на темпомата 90км,наближаваш тир който кара с 88км,ти си го приближаваш отчайващо бавно решаваш да подадеш газ за да го изпревариш...обаче темпомата е на друго мнение и не ти дава?!и къде е логиката?не е ли по-добре да си подадеш газ,изпреварваш пускаш педала,и темпомата почва пак да си поддържа зададените 90км.или в друг случай,натискаш спирачка,после само натискаш копчето с километража и стрелката и темпомата настъпва до 90 и пак я поддържа.

Повечето драскачи по темите не могат да раберат какво е написано и си го интерпретират според собствените си тесногръди възприятия!
Къде го чукаш - къде се пука?

Към въпрса на колегата BAHKATA_TDI - Не, колега. При БМВ това лимитиране на скоростта не може да стане. Както писаха колегите по-горе, темпомата единствено поддържа зададена моментна скорост. И се деактивира при натискане на спирачка или съединител. А след ускорение се връща пак към зададената скорост.
Последна промяна pazokolarov на 24 Яну 2010, 10:09, променена общо 1 път
Сладур1 написа:немога да разбера защо е "за съжаление" че няма БМВ лимитиране на скороста?немога и да разбера за какво ще ти служи освен да навреди,значи представи си караш по магистрала и си задал на темпомата 90км,наближаваш тир който кара с 88км,ти си го приближаваш отчайващо бавно решаваш да подадеш газ за да го изпревариш...обаче темпомата е на друго мнение и не ти дава?!и къде е логиката?не е ли по-добре да си подадеш газ,изпреварваш пускаш педала,и темпомата почва пак да си поддържа зададените 90км.или в друг случай,натискаш спирачка,после само натискаш копчето с километража и стрелката и темпомата настъпва до 90 и пак я поддържа.
Сладур1

- MaXo
- ентусиаст
-
- Кара: 330и Е46 1/4mile- 13.88/163km/h
- Детайли за колата: Е46ца ... тормозителка на М5 Е34 и 330ки Е90
BAHKATA_TDI написа:о.к. това е ясно колеги. Може би съм задал въпроса си неправилно.
Това ми беше въпроса.
Ами сетваш си веднъж темпомата на 90км/ч ... после, като натиснеш спирачка .... и си караш там градско ала бала ... после като натиснеш копчето на темпомата ... тя си връща на последната сетната скорост ... демек 90. Като натиснеш спирачка темпомата спира да подържа скорост ... но си помни последната скорост, която е подържал ... и с едно натискане на копченцето ... тя пак ускорява до тази скорост и започва да я подържа.
без реклами в подписа...

- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320dA 525xd
Може и да се превръщам в секретар на Внаката ТДИ, ама не мога да си сдържа негодуванието!
Трябва ли пак да преписвам по-горния си пост, че май някои четат само заглавието и последното писание
Човека знае (предполагам
) как да си използва темпомата, а въпросът му е дали има възможност да се зададе лимитиране на скоростта на автомобила, не дали има възм. за поддържане на определена скорост. Нещо далечно, но аналогично на прекъсвача при достигане на максимални обороти. При други автомобили може и да гима, но в БМВ го няма.
Айде, чакаме изцепката на следващия драскач!
Трябва ли пак да преписвам по-горния си пост, че май някои четат само заглавието и последното писание

Човека знае (предполагам

Айде, чакаме изцепката на следващия драскач!

- MaXo
- ентусиаст
-
- Кара: 330и Е46 1/4mile- 13.88/163km/h
- Детайли за колата: Е46ца ... тормозителка на М5 Е34 и 330ки Е90
Аз написах как да постигне това, което иска... това, което описа ... след като е карал бавно ... по желание да ускори до определена скорост само с натискането на едно копченце!!!Друг е въпроса, ако иска да прави некви безмислени неща като даване на газ до дупка и колата да го ограничава на 90 ... аз не виждам грам идея в това ... и ще ми обясниш ли в каква ситуация би ползвал подобна екстра?
без реклами в подписа...

- BAHKATA_TDI
- кандидат ентусиаст
-
MaXo написа:Аз написах как да постигне това, което иска... това, което описа ... след като е карал бавно ... по желание да ускори до определена скорост само с натискането на едно копченце!!!Друг е въпроса, ако иска да прави некви безмислени неща като даване на газ до дупка и колата да го ограничава на 90 ... аз не виждам грам идея в това ... и ще ми обясниш ли в каква ситуация би ползвал подобна екстра?
Първо едно голямо Благодаря за секретарските умения на колегата "Пацоколаров".

Както колегите по горе писаха, че въпросното лимитиране го има в Мерцедесите, а го няма в БМВ-тата, ще обясня за мен смисъла на въпросното лимитирането.
Пример: Карам си по бул. Цариградско шосе (в София), задавам си лимитирана скорост от 80 км/ч, за да не мога да се отплесна и да прехвърля ограниченето от 80км/ч и да ме заснемат поставениет камерите на КАТ.
Това е един прост пример за ползата от лимитирането.
И аз си мисля че то е измислено точно за това да си предотвратяваме сами грешките при неспазване на ограниченията на скоростта.
Исках просто да знам дали го има това лимитиране в БМВ-то което карам.
от всичко написано до момента разбрах, че нямам лимитиране.
Мерси на всички колеги за мненията си.
- mili4uk
- младши ентусиаст
-
- Кара: жена си да дрифти
- Мечтае да кара: безаварийно
- Детайли за колата: харчи малко - върви на страх

Отговора е ДА - има лимитиране на скороста при БМВ.
В конкретния случай - на тази кола няма. Но тези който са с навигация - там има лимит на скороста.
Разликата обаче е че когато лимитраш да кажем на 90км и преминеш тази скорост, колата започва да пищи .но и ти позволява да минеш лимита.
До колкото мерцедеса, основната му идея не е за камери и т.н.както писаха по-горе колегите, а за това като сложиш зимни гуми да не превишаваш скороста на зимните гуми - да кажем 180 мах.
Както и да е... всеки сам може да намери и различни приложения така че всъшност е трудно да се каже защо е.
Основното е че БМВ ИМА тази "екстра" но само на тези с навигацията както казах.
Beat the Devil
http://www.youtube.com/watch?v=k-cbiYzlHOk
http://www.youtube.com/watch?v=k-cbiYzlHOk
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2