BMW 318i - въпрос за гумите

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

BMW 318i - въпрос за гумите

Мнение от aleks_al » 06 Сеп 2007, 10:56

Привет на всички "волни вздачи" на марката! На път съм да стана притежател на едно малко 'бижу' Е46 318i. Като мъж на години, при това прагматик, реших да заложа н

Му му мух мули, майкоууу!
Аватар

Мнение от absix » 06 Сеп 2007, 11:04

:roll:

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: BMW 318i - въпрос за гумите

Мнение от aleks_al » 06 Сеп 2007, 11:09

aleks_al написа:Привет на всички "волни вздачи" на марката! На път съм да стана притежател на едно малко 'бижу' Е46 318i. Като мъж на години, при това прагматик, реших да заложа н

..извинявам се, но без да искам стартирах темата без да съм завършил :( ..за това без резюме направо към въпросите:
1) колата е с гуми 205/55/R15..мога ли да я карам с 16' джанти и по-широки гуми...какво печеля и колко губя от такава смяна;
2) по повод изказване на "специалист-гумаджия" за едно SLK искам да чуя мнение дали е по-удачно предните гуми да са с един размер по-тесни от задните..тук не бих искал да цирирам всичките му доводи, но като цяло презумцията беше, че това облекчавало работата на предния мост...

..на всички колеги които вземат отношение по темата благодяра предварително :yes:

Слави
Аватар

Мнение от © » 06 Сеп 2007, 11:18

като я купих моята беше с 205/55 16 зимни
а сега съм 225/50 16 и това са размерите на гумите записани на табелката на колата
разлика не усетих във нищо, освен във стабилността по завоите :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от add1cted » 06 Сеп 2007, 12:58

Можеш до 20" да побереш :). Колко по-широка е гумата толкова повече стъпва на пътя => по-устойчива става колата, но разбира се това си има и свойте минуси (за България). В момента съм с 18" и предните са на 225/40, а задните 255/35. Доста е ниска и малко твърдо вози, но с времето се свиква. Ако трябва да съм честен според мен 17" е оптималният размер за лятото(за България става въпрос). А за зимата знам, че по-тънката гума е по-добра, но не по-тънка от 205(за е46 става въпрос). Като отвориш вратата има една табелчица и на нея пише какви размери е хубаво да сложиш най-вече за да не лъжеш километража ;)
There is no replacement for displacement

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 06 Сеп 2007, 14:54

205/60/ Р15 е размера за 15ки - пише си го на табелката ;) Идеални са за зимни гуми ;)
Меткай я на едни 16ки или най-добре 17ки за да стъпва по тежко :mhihi:
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от aleks_al » 06 Сеп 2007, 19:46

[quote="add1cted"]Можеш до 20" да побереш :). Колко по-широка е гумата толкова повече стъпва на пътя => по-устойчива става колата, но разбира се това си има и свойте минуси (за България). В момента съм с 18" и предните са на 225/40, а задните 255/35. Доста е ниска и малко твърдо вози, но с времето се свиква. Ако трябва да съм честен според мен 17" е оптималният размер за лятото(за България става въпрос). А за зимата знам, че по-тънката гума е по-добра, но не по-тънка от 205(за е46 става въпрос). Като отвориш вратата има една табелчица и на нея пише какви размери е хубаво да сложиш най-вече за да не лъжеш километража ;)

..благодаря за отговора, колега, а както виждам от написаното и при теб предните гуми са по-тесни от задните...това случайно съвпадение ли е или наистина е по-добре за предницата да се слагат по-тесни гуми от размера на задните?!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от aleks_al » 06 Сеп 2007, 19:46

[quote="add1cted"]Можеш до 20" да побереш :). Колко по-широка е гумата толкова повече стъпва на пътя => по-устойчива става колата, но разбира се това си има и свойте минуси (за България). В момента съм с 18" и предните са на 225/40, а задните 255/35. Доста е ниска и малко твърдо вози, но с времето се свиква. Ако трябва да съм честен според мен 17" е оптималният размер за лятото(за България става въпрос). А за зимата знам, че по-тънката гума е по-добра, но не по-тънка от 205(за е46 става въпрос). Като отвориш вратата има една табелчица и на нея пише какви размери е хубаво да сложиш най-вече за да не лъжеш километража ;)

..благодаря за отговора, колега, а както виждам от написаното и при теб предните гуми са по-тесни от задните...това случайно съвпадение ли е или наистина е по-добре за предницата да се слагат по-тесни гуми от размера на задните?!

ентусиаст
Аватар

Мнение от add1cted » 07 Сеп 2007, 0:06

aleks_al написа:
add1cted написа:Можеш до 20" да побереш :). Колко по-широка е гумата толкова повече стъпва на пътя => по-устойчива става колата, но разбира се това си има и свойте минуси (за България). В момента съм с 18" и предните са на 225/40, а задните 255/35. Доста е ниска и малко твърдо вози, но с времето се свиква. Ако трябва да съм честен според мен 17" е оптималният размер за лятото(за България става въпрос). А за зимата знам, че по-тънката гума е по-добра, но не по-тънка от 205(за е46 става въпрос). Като отвориш вратата има една табелчица и на нея пише какви размери е хубаво да сложиш най-вече за да не лъжеш километража ;)

Така пише на табелката такива съм сложил.. А и честно казано малко трудно биха влезнали 255 отпред..
There is no replacement for displacement

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от aleks_al » 26 Сеп 2007, 22:06

[quote="kriso85"]205/60/ Р15 е размера за 15ки - пише си го на табелката ;) Идеални са за зимни гуми ;)
Меткай я на едни 16ки или най-добре 17ки за да стъпва по тежко

..вече съм си поръчал джанти 17" и искам да попитам какви да са гумите за лятото та хем да "стъпва тежко", хем и да не я спъват прекалено..все пак кончетата не са и толкова много ;)

Му му мух мули, майкоууу!
Аватар

Мнение от absix » 27 Сеп 2007, 7:59

aleks_al написа:..благодаря за отговора, колега, а както виждам от написаното и при теб предните гуми са по-тесни от задните...това случайно съвпадение ли е или наистина е по-добре за предницата да се слагат по-тесни гуми от размера на задните?!

Ми целия пауър е отзад, нормално е да са по широки от предните...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 27 Сеп 2007, 12:25

Зависи от модела на гумите, но над 225 отпред вероятно ще опират в амортесьорите и няма смисъл да си товариш рейката, ако не караш екстремно (което с 318 не може да ти е проблем). За мен оптималната джанта, ако се движиш в града и паркираш по бордюри, е 16''. Всичко нагоре създава доста проблеми и главоболия, които не се изплащат с външния вид при всекидневно ползване на колата. Препоръчвам ти 205/55/16 като размер, за марки много сме писали във форума.
Never mistake motion for action...

Назад към E46