Бавно адаптиращи се показания за оставащо гориво.

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 320D

Бавно адаптиращи се показания за оставащо гориво.

Мнение от IvanchoM65 » 03 Юни 2011, 0:16

Привет колеги!
За първи път пускам запитване към вас, ползвах търсачката, но явно или не съм търсил подходящата фраза или просто не е дискутиран точно този проблем. Ако темата не еза тук моля да бъда извинен предварително.

Значи колата е Е46 320Д 2004г. Проблемът се изразява в това, че при оставащо по борд гориво за 250км зареждам 25л. гориво. Стрелката веднага отчита зареденото гориво и то мисля, че е точно показанието. Показанията на борда за оставащо гориво обаче са нереални и стават на 505км. След пробег от 45км показанията за оставащо гориво стават 620км. Колата е и със навигация ако това има значение.
Една проста калкулация показва,че според автомобилът допълнителните 25л заредено гориво са за още 250км първоначално а след изминати 45км за още 370км. Минавал съм автомобилът на диагностика и няма никакви грешки в нито един от модулите. Въпросът ми е норамално ли е това неточно отчитана по борд (стрелката отчита точно горивото и то бързо) и ако не еможе ли да се направи някаква калибрация или нещо друго за да се преизчислява по бързо и по-точно оставащото гориво, като стилът на каране е кротък , показанията по борд дават разхуд между 4,1 и 6,2 дори и след нулиране бързо влизат в тези граници.

Благодаря предварително на всички съфорумници и колеги!

Слави
Аватар

Re: Бавно адаптиращи се показания за оставащо гориво.

Мнение от © » 03 Юни 2011, 7:59

нормално е
сигурно 70-80% от хората, които пишат тук имат проблем с показанията на борд компютъра, включително и аз :lol:
Оставащите километри ги смята на база осреднен разход на гориво за някакъв интервал, който е различен от този на зануляването т.е. например средния разход в момента е 5,0л за този интервал, след малко е 5,5л - съответно променя показанията за оставащите км ("гориво в резервоара" : "среден разход за този интервал" = "оставащи км".) Нещо такова е, но това са мои наблюдения, а не технически данни по въпроса

Потребител
Аватар
Кара: 2006 Z4 3.0si Coupe

Мнение от Arxangel » 03 Юни 2011, 8:16

IvanchoM65 написа:Привет колеги!
За първи път пускам запитване към вас, ползвах търсачката, но явно или не съм търсил подходящата фраза или просто не е дискутиран точно този проблем. Ако темата не еза тук моля да бъда извинен предварително.

Значи колата е Е46 320Д 2004г. Проблемът се изразява в това, че при оставащо по борд гориво за 250км зареждам 25л. гориво. Стрелката веднага отчита зареденото гориво и то мисля, че е точно показанието. Показанията на борда за оставащо гориво обаче са нереални и стават на 505км. След пробег от 45км показанията за оставащо гориво стават 620км. Колата е и със навигация ако това има значение.
Една проста калкулация показва,че според автомобилът допълнителните 25л заредено гориво са за още 250км първоначално а след изминати 45км за още 370км. Минавал съм автомобилът на диагностика и няма никакви грешки в нито един от модулите. Въпросът ми е норамално ли е това неточно отчитана по борд (стрелката отчита точно горивото и то бързо) и ако не еможе ли да се направи някаква калибрация или нещо друго за да се преизчислява по бързо и по-точно оставащото гориво, като стилът на каране е кротък , показанията по борд дават разхуд между 4,1 и 6,2 дори и след нулиране бързо влизат в тези граници.

Благодаря предварително на всички съфорумници и колеги!

Хахахаха, колега, незнам от кога я имаш колата, и ако е от скоро какво си карал преди това, но ситуацията найстина е доста забавна.
Попринцип когато имаш дизелова кола с борд който ти показва оставащи километри се приготви да виждаш такива неща и сега ще обясня защо. Ти както казваш, че караш спокойно е още по ясно. Компютъра си работи напълно нормално, просто дизела на БМВ е доста икономичен особенно ако го караш кротко. Когато заредиш моментният разход с който е сметнал оставащите километри е един, а когато тръгнеш, и то особенно ако тръгнеш извън града, става друг, обикновенно по-нисък. В този момент независимо, че се движиш, средният ти разход пада и разстоянието което можеш да минеш с колата става по голямо. Аз преди да взема тази кола карах 118d 143 коня. Като заредя на бензиностанцията и ми изпише примерно 550-600 км оставащи и излеза на магистралата и карам в ограничението оставащите километри ставаха към 750-800. Като патувах с нея към Германия редовно ми се случваше като заредя на границата, след 90км точно като се качвам на Сръбската магистрала да ми изписва 1200 оставащи километри, но това е защото тези 90км съм карал с макс 90км/ч и средният ми разход тогава е около 3 литра.

Такаче напълно нормално си смята, не се шашкай и си карай със здраве.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от IvanchoM65 » 03 Юни 2011, 8:50

Благодаря на всички колеги, значи си е съвсем нормално и няма място за притеснение.

Поздрави!

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 compact 320td

Мнение от iv4o9999 » 03 Юни 2011, 9:52

За мен лично показателя за оставащи километри е най-верен аз съм с същия мотор 150 коня и средния разход по борда никога не сее качвал над 6 и малко но дефакто като зареда догоре и после пак и си сметна разхода ми излиза число около 7.5-8 градско. Ако влезеш в подменюто на борд компютъра можеш да си следиш някои параметри реално, от литрите в резервоара до температурата на охладителната течност.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320 D "01, E90 320 D" 07

Мнение от armagedon01 » 03 Юни 2011, 11:00

iv4o9999 написа:За мен лично показателя за оставащи километри е най-верен аз съм с същия мотор 150 коня и средния разход по борда никога не сее качвал над 6 и малко но дефакто като зареда догоре и после пак и си сметна разхода ми излиза число около 7.5-8 градско. Ако влезеш в подменюто на борд компютъра можеш да си следиш някои параметри реално, от литрите в резервоара до температурата на охладителната течност.

Колегата "Slitter" -Жоро, е намерил решение на този проблем, коригира някакъв коефициент в зависимост от реалния разход и после борда показва точно ......
На улицата се пазя не от крадци,а от полицията да не ми вземе парите.
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 03 Юни 2011, 12:00

всички го коригираме, но успеха е различен при всеки :mhihi:
освен това се променя до +/- 10%, което понякога е недостатъчно

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 03 Юни 2011, 16:59

Хм ... До колкото разбрах от първия пост, има проблем, че при около 40 литра в резервоара, БК му показва че може да измине с тях само 250 км. И като зареди "до горе" показанието отива на 505. Като покара малко пък отива на 620.
Това не може да са реални показания за М47ТУ, освен ако не гори 25л/100км. и после изведнъж да падне разхода на 5/100 :nono:
Това може да се случи ако някой от датчиците за нивото е запецнал на определено положение, но и стрелката за горивото нямаше да отива на фул.
Най-вероятно има проблем в софтуера на таблото. Най-лесното, което може да се направи с подръчни средства е да се "рестартира" софтуера на колата (откачат се двата кабела от клемите на акумулатора и се свързват на късо с някакъв кабел за около 30 мин., след това се свързват пак към акумулатора, дава се на контакт без да се пали двигателя и се изчаква от 1 до 4 минути). Може да се провери и черната (дясната) букса на таблото дали е свързана добре и да няма подбити пинове.
Друг вариант е да има прекъснат или окъсяващ кабел от датчиците, но тогава диагностиката би трябвало да го покаже, а и стрелката на резервоара ще е на 0.
За калибриране на показанията на датчиците - :dunno:
Изображение
ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от IvanchoM65 » 04 Юни 2011, 0:46

Значи направих една диагностика (BMW Scanner и INPA) , на която нямаше абсолютно никакви грешки в нито един от модулите. След това откачих клемите на акумулаторът за приблизително 45 мин и после оставих колата на контакт за 5 мин. Показанията на БК (при пълен до капачката резервоар) бяха 629км. След пробег от 70км показанията поне според мен се нормализираха и показа оставащо гориво за 1100км при разход по борд 4.9л, което мисля че е доста точно ако приемем,че резервоарът е със вместимост 60л.
Милсля, че просо нещо се е било ошашавило и рестартът на модулите доведе до коректно функциониране на системите.

Поздрави и благодаря на всички колеги.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X5 e53 3.0d 218ps
Мечтае да кара: X5 ///M - печка :D
Детайли за колата: Зла печка :D

Мнение от An4oOo » 04 Юни 2011, 1:22

И при мене се менят тези данни, което считам за нормално. БК реално както казаха колегите си изчислява постоянно оставащите километри и то според начина на шофиране на този зад волана. Я напълни резервоара и карай кротко в градски условия 30 мин да видиш какво ще изпише. След това ръчкай 30 мин да видиш кво ще е :mhihi:

Назад към E46