Бавно адаптиращи се показания за оставащо гориво.
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
10 мнения
• Страница 1 от 1
- IvanchoM65
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E46 320D
Бавно адаптиращи се показания за оставащо гориво.
Привет колеги!
За първи път пускам запитване към вас, ползвах търсачката, но явно или не съм търсил подходящата фраза или просто не е дискутиран точно този проблем. Ако темата не еза тук моля да бъда извинен предварително.
Значи колата е Е46 320Д 2004г. Проблемът се изразява в това, че при оставащо по борд гориво за 250км зареждам 25л. гориво. Стрелката веднага отчита зареденото гориво и то мисля, че е точно показанието. Показанията на борда за оставащо гориво обаче са нереални и стават на 505км. След пробег от 45км показанията за оставащо гориво стават 620км. Колата е и със навигация ако това има значение.
Една проста калкулация показва,че според автомобилът допълнителните 25л заредено гориво са за още 250км първоначално а след изминати 45км за още 370км. Минавал съм автомобилът на диагностика и няма никакви грешки в нито един от модулите. Въпросът ми е норамално ли е това неточно отчитана по борд (стрелката отчита точно горивото и то бързо) и ако не еможе ли да се направи някаква калибрация или нещо друго за да се преизчислява по бързо и по-точно оставащото гориво, като стилът на каране е кротък , показанията по борд дават разхуд между 4,1 и 6,2 дори и след нулиране бързо влизат в тези граници.
Благодаря предварително на всички съфорумници и колеги!
За първи път пускам запитване към вас, ползвах търсачката, но явно или не съм търсил подходящата фраза или просто не е дискутиран точно този проблем. Ако темата не еза тук моля да бъда извинен предварително.
Значи колата е Е46 320Д 2004г. Проблемът се изразява в това, че при оставащо по борд гориво за 250км зареждам 25л. гориво. Стрелката веднага отчита зареденото гориво и то мисля, че е точно показанието. Показанията на борда за оставащо гориво обаче са нереални и стават на 505км. След пробег от 45км показанията за оставащо гориво стават 620км. Колата е и със навигация ако това има значение.
Една проста калкулация показва,че според автомобилът допълнителните 25л заредено гориво са за още 250км първоначално а след изминати 45км за още 370км. Минавал съм автомобилът на диагностика и няма никакви грешки в нито един от модулите. Въпросът ми е норамално ли е това неточно отчитана по борд (стрелката отчита точно горивото и то бързо) и ако не еможе ли да се направи някаква калибрация или нещо друго за да се преизчислява по бързо и по-точно оставащото гориво, като стилът на каране е кротък , показанията по борд дават разхуд между 4,1 и 6,2 дори и след нулиране бързо влизат в тези граници.
Re: Бавно адаптиращи се показания за оставащо гориво.
нормално е
сигурно 70-80% от хората, които пишат тук имат проблем с показанията на борд компютъра, включително и аз
Оставащите километри ги смята на база осреднен разход на гориво за някакъв интервал, който е различен от този на зануляването т.е. например средния разход в момента е 5,0л за този интервал, след малко е 5,5л - съответно променя показанията за оставащите км ("гориво в резервоара" : "среден разход за този интервал" = "оставащи км".) Нещо такова е, но това са мои наблюдения, а не технически данни по въпроса
сигурно 70-80% от хората, които пишат тук имат проблем с показанията на борд компютъра, включително и аз

Оставащите километри ги смята на база осреднен разход на гориво за някакъв интервал, който е различен от този на зануляването т.е. например средния разход в момента е 5,0л за този интервал, след малко е 5,5л - съответно променя показанията за оставащите км ("гориво в резервоара" : "среден разход за този интервал" = "оставащи км".) Нещо такова е, но това са мои наблюдения, а не технически данни по въпроса
- Arxangel
- Потребител
-
- Кара: 2006 Z4 3.0si Coupe
IvanchoM65 написа:Привет колеги!
Хахахаха, колега, незнам от кога я имаш колата, и ако е от скоро какво си карал преди това, но ситуацията найстина е доста забавна.
Попринцип когато имаш дизелова кола с борд който ти показва оставащи километри се приготви да виждаш такива неща и сега ще обясня защо. Ти както казваш, че караш спокойно е още по ясно. Компютъра си работи напълно нормално, просто дизела на БМВ е доста икономичен особенно ако го караш кротко. Когато заредиш моментният разход с който е сметнал оставащите километри е един, а когато тръгнеш, и то особенно ако тръгнеш извън града, става друг, обикновенно по-нисък. В този момент независимо, че се движиш, средният ти разход пада и разстоянието което можеш да минеш с колата става по голямо. Аз преди да взема тази кола карах 118d 143 коня. Като заредя на бензиностанцията и ми изпише примерно 550-600 км оставащи и излеза на магистралата и карам в ограничението оставащите километри ставаха към 750-800. Като патувах с нея към Германия редовно ми се случваше като заредя на границата, след 90км точно като се качвам на Сръбската магистрала да ми изписва 1200 оставащи километри, но това е защото тези 90км съм карал с макс 90км/ч и средният ми разход тогава е около 3 литра.
Такаче напълно нормално си смята, не се шашкай и си карай със здраве.

- IvanchoM65
- кандидат ентусиаст
-
Благодаря на всички колеги, значи си е съвсем нормално и няма място за притеснение.
Поздрави!
Поздрави!
- iv4o9999
- ентусиаст
-
- Кара: e46 compact 320td
За мен лично показателя за оставащи километри е най-верен аз съм с същия мотор 150 коня и средния разход по борда никога не сее качвал над 6 и малко но дефакто като зареда догоре и после пак и си сметна разхода ми излиза число около 7.5-8 градско. Ако влезеш в подменюто на борд компютъра можеш да си следиш някои параметри реално, от литрите в резервоара до температурата на охладителната течност.
- armagedon01
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320 D "01, E90 320 D" 07
iv4o9999 написа:За мен лично показателя за оставащи километри е най-верен аз съм с същия мотор 150 коня и средния разход по борда никога не сее качвал над 6 и малко но дефакто като зареда догоре и после пак и си сметна разхода ми излиза число около 7.5-8 градско. Ако влезеш в подменюто на борд компютъра можеш да си следиш някои параметри реално, от литрите в резервоара до температурата на охладителната течност.
Колегата "Slitter" -Жоро, е намерил решение на този проблем, коригира някакъв коефициент в зависимост от реалния разход и после борда показва точно ......
всички го коригираме, но успеха е различен при всеки
освен това се променя до +/- 10%, което понякога е недостатъчно

освен това се променя до +/- 10%, което понякога е недостатъчно
- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320dA 525xd
Хм ... До колкото разбрах от първия пост, има проблем, че при около 40 литра в резервоара, БК му показва че може да измине с тях само 250 км. И като зареди "до горе" показанието отива на 505. Като покара малко пък отива на 620.
Това не може да са реални показания за М47ТУ, освен ако не гори 25л/100км. и после изведнъж да падне разхода на 5/100
Това може да се случи ако някой от датчиците за нивото е запецнал на определено положение, но и стрелката за горивото нямаше да отива на фул.
Най-вероятно има проблем в софтуера на таблото. Най-лесното, което може да се направи с подръчни средства е да се "рестартира" софтуера на колата (откачат се двата кабела от клемите на акумулатора и се свързват на късо с някакъв кабел за около 30 мин., след това се свързват пак към акумулатора, дава се на контакт без да се пали двигателя и се изчаква от 1 до 4 минути). Може да се провери и черната (дясната) букса на таблото дали е свързана добре и да няма подбити пинове.
Друг вариант е да има прекъснат или окъсяващ кабел от датчиците, но тогава диагностиката би трябвало да го покаже, а и стрелката на резервоара ще е на 0.
За калибриране на показанията на датчиците -
Това не може да са реални показания за М47ТУ, освен ако не гори 25л/100км. и после изведнъж да падне разхода на 5/100

Това може да се случи ако някой от датчиците за нивото е запецнал на определено положение, но и стрелката за горивото нямаше да отива на фул.
Най-вероятно има проблем в софтуера на таблото. Най-лесното, което може да се направи с подръчни средства е да се "рестартира" софтуера на колата (откачат се двата кабела от клемите на акумулатора и се свързват на късо с някакъв кабел за около 30 мин., след това се свързват пак към акумулатора, дава се на контакт без да се пали двигателя и се изчаква от 1 до 4 минути). Може да се провери и черната (дясната) букса на таблото дали е свързана добре и да няма подбити пинове.
Друг вариант е да има прекъснат или окъсяващ кабел от датчиците, но тогава диагностиката би трябвало да го покаже, а и стрелката на резервоара ще е на 0.
За калибриране на показанията на датчиците -

- IvanchoM65
- кандидат ентусиаст
-
Значи направих една диагностика (BMW Scanner и INPA) , на която нямаше абсолютно никакви грешки в нито един от модулите. След това откачих клемите на акумулаторът за приблизително 45 мин и после оставих колата на контакт за 5 мин. Показанията на БК (при пълен до капачката резервоар) бяха 629км. След пробег от 70км показанията поне според мен се нормализираха и показа оставащо гориво за 1100км при разход по борд 4.9л, което мисля че е доста точно ако приемем,че резервоарът е със вместимост 60л.
Милсля, че просо нещо се е било ошашавило и рестартът на модулите доведе до коректно функциониране на системите.
Поздрави и благодаря на всички колеги.
Милсля, че просо нещо се е било ошашавило и рестартът на модулите доведе до коректно функциониране на системите.
Поздрави и благодаря на всички колеги.
- An4oOo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: X5 e53 3.0d 218ps
- Мечтае да кара: X5 ///M - печка :D
- Детайли за колата: Зла печка :D
И при мене се менят тези данни, което считам за нормално. БК реално както казаха колегите си изчислява постоянно оставащите километри и то според начина на шофиране на този зад волана. Я напълни резервоара и карай кротко в градски условия 30 мин да видиш какво ще изпише. След това ръчкай 30 мин да видиш кво ще е 

10 мнения
• Страница 1 от 1