Колеги въпросче за едно сигнално кабелче на оригинално радио

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i m43
Мечтае да кара: X6 --- ----

Колеги въпросче за едно сигнално кабелче на оригинално радио

Мнение от StelllsKi » 30 Дек 2010, 20:51

Колеги интересува ме този синия кабел от снимката която ще прекача какъв е този сигнал какво се подава на пин 9 от оригиналната букса на радиото а тази снимка е от един сайт който предлага мп3 усб вместо чеинджър за е46 но аз като гледам на малката букса бялата която е от чейнджъра се подава аналогово звука от това устройство а радиото управлява устройството по тази синя жичка,и оригинално мисля че отива в чейнджъра и така го управлява ,но какво пуска радиото на нея.

Весело посрещане на новата година!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Re: Колеги въпросче за едно сигнално кабелче на оригинално радио

Мнение от pazokolarov » 30 Дек 2010, 21:34

SelllsKi, да ти имам писането! Прочети какво и как си на писал и се помъчи да го разбереш :mhihi: Ползвай някоя и друга точка от време на време, че човек се губи в това безкрайно и оплетено изречение.

На пин 9 се свързва кабела за K-BUS-а. Всички управляващи сигнали от и към радиото минават през него. Синята жица е от инсталацията на тази джажда, а оригиналния кабел е бял с червена ивицаи и жълти пръстени.
Ако става дума за GROM, има тема във форума с коментари и впечатления.

Между другото, ти сигурен ли си, че радиото ти е с тази 40-пинова букса, а не със 17-пиновата?

П.С. Сега видях от снимката, че става дума за XCarLink. Не ти го препоръчвам! Аз го пробвах - дава адски много брумове в синхрон с оборотите на двигателя. И го смених с ГРОМ.
Изображение
ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от StelllsKi » 30 Дек 2010, 23:55

Колега!Приемам упрека за съставеното от мен ''изречение'',но за SelllsKi се засегнах.Нахвърлих си поста набързо,затова и крайния резултат беше такъв.Четох всички теми за грома и аз съм на мнение че той е по-добър от останалите устройства които се предлагат.Моят касетофон не е бизнес и няма вход за чейнджър,вбъдеще смятам да го подменя с голямата навигация,но неоригинална.Досега съм срещал доста варианти в интернет,но нещо не ги одобрявам някак си не могат да го докарат да изглежда 1:1 с оригиналната навигация затова ще изчакам още известно време.
Благодаря все пак за полезната информация!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 31 Дек 2010, 1:24

pazokolarov написа:SelllsKi...
:mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от pazokolarov » 31 Дек 2010, 11:31

StelllsKi написа:Колега!Приемам упрека за съставеното от мен ''изречение'',но за SelllsKi се засегнах....

Колега, моля за извинение! :oops: По-скоро е недоглеждане от моя страна, от колкото правописна грешка - в стремежа си да напиша точно броя на "л"-тата не съм обърнал внимание на пропуснатата буква. (Между другото, получила се е интересна интерпретация на никнейма ти :mhihi: ) Старая се да пиша вярно и да проверявам какво съм написал, но винаги нещо може да убегне от погледа :oops:
Моля, приеми извинението ми и ти желая весело посрещане на Новата година :yes:

П.С. Само да споделя лично мнение - ако нямаш гараж, просто забрави за слагането на подобни големи екрани (оригинални или не) . Риска да осъмнеш без тях и с разбита кола е доста голям!
Аз съм с GROM на Бизнес СД, отделна навигация (ползвам си GSM-ма :mhihi: ), Parrot Bluetooth с интегрирано управлнеие от волана и мисля, че имам всичко необходимо. Е, нямам 7-инчов тачскриин, но ще го преживея някак си ... :mhihi: И аз съм на мнение, че за сега предлаганите мулти-медии не си заслужават чак токова парите ( а и май не включват всичко, което е обявено в рекламите).
Изображение
ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от StelllsKi » 01 Яну 2011, 23:43

Няма проблем! ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!За много години здраве и успехи през новата 2011година!! :)

Колега засега ми хрумна една идея с която да си направя mp3 към оригиналното радио,но още не съм я осъществил.
Моето радио е с касетка и дори не е бизнес затова не мога да си сложа чейнджър или гром и се породи идеята да си го направя сам mp3.И самата идея: от главата на касетката в радиото сигнала който излиза е аналогов стерео.Вадят се два чинча от нея, предполагам на самата глава има 4 кабелчета (все още не съм го направил) от които един е маса, втория е единия канал, третия е другия канал,четвъртия не ни трябва.След като се извадят чинчовете вече имаме AUX на оригиналното радио.Преди да се затвори капака на радито трябва да се ''щракне механиката'' все едно си пъхнал касетка,за да може след като се натисне копчето TAPE да не покаже NO TAPE.По този начин AUX става активен.
Другата част от идеята е да се направи произволен mp3 player да се управлява от бутоните на волана.Това също не съм го разучил но искам да направя двата бутона слушалката и R/T които при мен не се използват да ми сменят песните на mp3 player.
Тук имам един въпрос към теб:това което казах че не съм разучил са тези два бутона (слушалката и R/T) от волана.Знаеш ли къде отиват кабелите от всички бутони за радиото които са на волана?
Аз понеже не знам къде отиват и не съм ги следил още,а съм сигурен че в самия волан си вървят на снопче от проводници.От това снопче намираме кои са кабелчетата от тези два бутона (трябват ни техните реални NO контакти ) предполагам двата бутона ще са с общ край.Tака че търсим 3 жички които се връзват към бутоните на дистанционното от модул за дистанционно управление (например за гаражни врати или за централно заключване по 20тина лева са).А от самия модул двата NO контакта на вградените релета се свързват с бутончетата за напред и назад песните на mp3 player.Самото дистанционно се слага във волана отзад зад AIR BAG.По този начин се спестява търсене на жиците от бутоните къде отиват назад към таблото след лентовия кабел във волана.Така си правим управлението на песните а за увеличаването на звука си става по стандартния начин с бутоните + - от волана или голямата врътка на радиото.Ами общо взето това е идеята не е много играчка и най-важното не е скъпо да се направи.Според мен всички неща които трябва да се купят не са на стойност повече от 60 70 лева в тази цена включвам и mp3 palyer.Забравих да спомена и за захранването на mp3 player то също се прави лесно зашото повечето съвременни mp3 player се захранват с 5 волта през USB.
Ами това ми е идеята мен ме устрйва,и съм сигурен че ще извади страхотен звук който по нищо няма да се различава по качество например от грома или оригинален чейнджър.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от pazokolarov » 02 Яну 2011, 0:31

Разбирам, че си навътре с електрониката. Има колеги от форума, а повечето са във форума на Е39, които са по- на "ти" във сферата на програмирането и биха ударили по едно рамо за твоите проекти.

За кабелчетата - всички сигнали в е46 между управляващите модули на различните устройства се педават през К-bus , за който писах и по-горе. Отделни кабелчета за разните сигнали няма. Ако можеш да адаптираш софтуера от ГРОМ, примерно, за да може модула на волана да комуникира с управлението на някакъв МП3-плеър - ще е най-дачния вариант.
А за АУХ вход си мисля, че ще е по-добре да се свърже към крайното стъпало, а не към главата на касетофона.
Изображение
ИзображениеИзображение

Назад към E46