320d-загрява!Перка или датчик...?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW-то си всеки ден
Мечтае да кара: Кола която не се разваля!!!

320d-загрява!Перка или датчик...?

Мнение от pifa » 06 Авг 2010, 19:09

Проблема случайно го откри приятел и е следният:Значи колицата спрямо стрелковия датчик си загрява и като додйде "на 12 часа" и там се заковава стрелката-логично значи всичко е ОК! :nono: ДА ама НЕ!!от 42 градуса от началото на скалата до към 82 където вече е на "12 часа" стрелковия се движи адекватно, но после нещата отиват до 102 градуса/там не издържахме и пуснахме парното/ и нито перка се включва нито стрелката се помръдва!Иначе с диагностика и в скритото меню може да :shock: се шашнеш от градуси, НО всичко това когато колата работи НА МЯСТО!В движение...супер...82-87градуса!Включваш климатика....в движение 81-84,.. на място с включен климатик перката се върти адекватно на всечки скорости и 81-82 градуса!НИКАКВИ ГРЕШКИ НЕ ИЗЛИЗАТ! :?: :kuku:

:help: Има ли някой някаква идея или някой със този проблем който вече го е решил да помогне за да не почваме от А и Б....!
И защо стрелковия заковава и не помръдва от "12 часа" когато температурата е с повече от 20 градуса от "нормалната"?
Опре ли ви яйцето до дупето, вижте дали яйцата не са две!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: back to diesel(Ld)

Re: 320d-загрява!Перка или датчик...?

Мнение от motor » 06 Авг 2010, 19:50

тя стрелката няма да мръдне сигурно до 110*С, нямаш проблеми нормално е. И недей да си пускаш парното в тея жеги - ще получиш топлинен удар
БЯЛ ЛЯП И КОЛАТА ПО ИНЕРЦИЯ(НА ГАС)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pifa » 06 Авг 2010, 20:22

motor написа:тя стрелката няма да мръдне сигурно до 110*С, нямаш проблеми нормално е.

Защо да е нормално??? :dunno: Виждал съм и на които подминава седата когато ги напънеш....
А по-добре ли е да получиш финансов удар..... :mhihi:
Давайте предположения че човека трябва да пътува в неделя за морето...а не иска да да тръгва с някакъв"проблем".......
Утре ще погледнем и датчици...но все нещо трябваше да изпише бе мамака му и прасе.... :ranting:

Слави
Аватар

Мнение от © » 06 Авг 2010, 20:49

по-принцип докато не мръдне стрелката на дясно нямаш проблем
все пак прочети тук моите тестове :mhihi:
viewtopic.php?f=34&t=212160&start=90
иначе при мен всичко е нормално т.е. нямам проблеми с температурата

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 06 Авг 2010, 21:06

Колеги тук има едно сравнение между показанията на прибора за температурата на на охл. течност на VDO и прибора за температурата на таблото на BMW (който също е произеден от VDO)
По това може да се ориентирате за отчетените температури и да ги сравните с показанията на ВС ...

viewtopic.php?f=10&t=68132&p=707936

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pifa » 06 Авг 2010, 21:08

© написа:по-принцип докато не мръдне стрелката на дясно нямаш проблем
все пак прочети тук моите тестове :mhihi:
http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 0&start=90
иначе при мен всичко е нормално т.е. нямам проблеми с температурата

Смея да твърдя че съм изчел всичко по-сносно за няколко часа вчера, а твоите тестове още от преди защото без да искам следих темата!
Горе долу същотото е, ОБАЧЕ...перката изобщо не помръдва дори и при 102 градуса както казах вече, а другото е че когато колата спре от движение в покой много бързо растат градусите и за няма и 5 минути минават стоте градуса!Включиш ли климатика обаче....перката също се включва и....... "воалла мадам льо жур дьо Спас" температурата просто за отрицателно време пада до 81-82 и стои там както и стрелката!
Може ли да е от датчика който е на главата...?Всъщност сигнал от един датчик ли достига до стрелковия индикатор и този в скритото меню...?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pifa » 06 Авг 2010, 21:12

tsb_bg написа:Колеги тук има едно сравнение между показанията на прибора за температурата на на охл. течност на VDO и прибора за температурата на таблото на BMW (който също е произеден от VDO)
По това може да се ориентирате за отчетените температури и да ги сравните с показанията на ВС ...

viewtopic.php?f=10&t=68132&p=707936

Благодаря колега! :yes: Значи..... имаме проблем ХЮСТЪН :banghead: .....!При 102-103 градуса все трябвало да мръдне поне 2-3мм на дясно!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 06 Авг 2010, 21:20

А скоро чистил ли си радиатора/-ите (външно)?
Изображение
ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pifa » 06 Авг 2010, 21:30

pazokolarov написа:А скоро чистил ли си радиатора/-ите (външно)?

Колата е със нов радиатор и кулер от септември миналата година.....не вярвам за 17.000км. да са се задръстили толкова а и на външен вид просто нищо не подсказва нещо такова......един вид чекнато е че не е това! :dunno:
Както споменах темите които сметнах за полезни са изчетени /ееее може и нещо да съм пропуснал,но за това пък сте Вие.../вече и от там нужната информация е приложена за да се опитаме да диагностицираме проблема....иначе....всичко долу и почваме наред.....не ми се иска в тези жеги още по-малко пък в събота и за това пуснах темата с надежда..... :confused: някой с :idea: да спаси положението....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 06 Авг 2010, 21:43

Колега ако имаш възможност да намериш за проба температурния сензор на главата го смени и виж как ще се държи колата и какви ще са показанията на прибора на таблото и на борда....

Слави
Аватар

Мнение от © » 06 Авг 2010, 22:18

честно казано и аз не знам кое точно включва перката при 100 градуса, иначе при климатик тръгва веднага може би независимо от сензора
иначе таблицата за стрелката е много полезна :yes:
ясно, че над 102-110 градуса има проблем

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330cd

Мнение от unikalen88 » 06 Авг 2010, 22:25

колега мисля че колата ти е добре,защото като си сменях преди време термостата я оставих да загре е на место до средата и да ти кажа че и моята перка не се вклучи,гледаи си стрелката,те онея скритите менута маи маи неса много точни,от борда един разход искарва,от скритото мениу друг,така че не вярвам много на електронното показване
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pifa » 06 Авг 2010, 22:34

unikalen88 написа:колега мисля че колата ти е добре,защото като си сменях преди време термостата я оставих да загре е на место до средата и да ти кажа че и моята перка не се вклучи,гледаи си стрелката,те онея скритите менута маи маи неса много точни,от борда един разход искарва,от скритото мениу друг,така че не вярвам много на електронното показване

Колега за разликите в някои показания на БК е ясно вече на всички!Аз обаче говоря за следене на температурата през цели три програми /DIS,INPA,CARSOFT/!Вярно е че пак има разминаване с около 0.70-1.00 градус, но тази разлика е несъществена за евентуалния проблем!
Според мен данните за температурата се дърпат от 2 места за БК но не съм сигурен!Ако някой знае да казва :bowdown: .... че утре се почва разглобяването..... :banghead: !

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pifa » 08 Авг 2010, 8:38

И такаааа както казах всичко долу.... :mhihi: е не всичко де!Всички кори, всмукателни тръби и стигнахме до температурния датчик!Откачаш го и перката тръгва!Това е направено с цел ако се прецака датчика да не се прецака мотора!Когато е изключен датчика веднага вътре стрелковия индикатор отива в червения сектор! Дотук добре....Вадим датчика, закачаме куплунга и го загряваме със запалка да видим какво ще стане....Значи стрелковия индикатор бързо отива на "12 часа" и там стои доста време през което нагряваме.... :?:което за мен иде да рече че нещо не е наред, след което пак рязко на дясно към червения сектор и перката се включва!Ок. Купуваме датчик/около 20лв.са/ за да елиминираме че той нещо се е**ва и продължаваме с теста....същата работа! :dunno: Следва нов тест при следните условия :mhihi: канче с вода, бързовар и технически термометър!Датчика е вътре/е не с куплунга де/Пускаме тока и гледаме градусите на термометъра както и стрелковия индикатор на таблото!
42 градуса-отлепва
51-52 градуса-минава синята зона
60-61 градуса-на първата черта
77-78 градуса- на "12 часа" и там стои до 104-106 градуса :shock:
110-111 градуса-на пръвата черта след средата
118-120 градуса влиза в червения сектор
Перката се включи малко преди първата черта след средата около 110 градуса!Хубаво че се включи ама не е хубаво на тези градуси.....ако беше бензин-ок, но тук имаме проблем.....и той е перката!!!
Държа да спомена че теста с датчика който беше на колата горе-долу е същия с разлики нагоре в температурата от около 2-3 градуса!
Да обобщя.Перката работи напълно нормално и адекватно на климатик в целия диапазон на скорости, но при охлаждане не работят първите 3!Абе проблем за около 700лв.....пари за семки.Това е!

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 12 Авг 2010, 9:56

Знаеш за моя проблем с перката...
Всъщност той няма хващане при диагностициране!
Дори и с пуснат климатик (перката работи) колата пак може да прегрее - обяснявам защо.
При прекомерно загряване на климатичния радиатор се вдига налягането в климатичната система - което води до спиране на компресора на климатика - а от там и на перката!(когато само климатика я кара да работи!)
Пак от там ми идваха и проблемите с максималната мощност на перката - когато съм спрял и се вдигне малко температурата - климатика подава сигнал на перката да охлади климатичния радиатор - пълна мощност в продължение на 1-2-3 минути дори и при загасена кола...в момента в който налягането в климатичната система спадне - перката спира...проблема е в управлението, което отговаря за пускането на перката при повишаване на температурата (силата/мощността зависи от това колко е повишена температурата), докато в същото време при работещ климатик тя е един вид принудително пусната...но на определена мощност (недостатъчна да охлажда водата/антифриза)...но достатъчна да държи налягането в климатичната система в някакви допустими граници.
Малко късно пиша, но...дори и с неработеща перка няма да прегрее, ако не я юрка много и не изкачва планини...аз преди да тръгна за морето не успях да отстраня проблема - бях намерил перка но в Димитровград и тръгнах от София на там.
Карах със 140 на автопилот и поглед в скритото меню на температурата.
На вакарел стигна до 93 до горе и после падна пак на 86-89 (през целия път беше в тези стойности).
Пробвах перката в Димитровград, взех я и вечерта я монтирах - всичките ми проблеми изчезнаха!

Оказа се, че моята перка ... работи когато си иска, защото при теста на новата перка вдигна 99 градуса, закачихме новата и в момента в който градусите станаха 100 тя се пусна.
Разкачихме я, включих моята...и тя също се пусна! (преди това беше пробван същия тест поне 5-6 пъти и моята не се пускаше!)
Предлагам ти 2 неща - проба с перка.
Проба с темп датчик на главата - моя го смени, макар да си беше ок и сега имам 1 здрав.
Пиши 1 ЛС ако решиш.
Твоя приятел да пътува на климатик!!!
Ако случайно "духне топло" - изключва от скорост, пуска по инерция и пуска парното - за 4-5 секунди се свалят повече от 8-10 градуса...
После за исвестно време няма да има климатик - налягането в системата е твърде високо и компресора не се пуска...като покара малко ще се охлади от въздушното охлаждане и вс. ще е наред...
П.с. Не си е работа без перка!
П.с. Сори за дългия пост...

Назад към E46