Всичко за автомобилните гуми

Извадка на най-добрите теми от форумите на BMWPower-BG.net. Форумът е само за четене!

Модератор: cww

Компактен
Аватар
Мнения: 1365
Регистриран на: 11.12.2002
Местоположение: Sofia

Всичко за автомобилните гуми

Мнение от quixzole » 13 Фев 2004, 16:27

Изображение Изображение Изображение Изображение

автомобилен поклонник
Аватар
Мнения: 4969
Регистриран на: 17.02.2002

Мнение от Turturelo » 13 Фев 2004, 19:22

Ще добавя и нещо, което са пропуснали Боряна Дряново в иначе добрия си сайт. Тази информация е известна на малко хора, а иначе е доста полезна!
Незнам дали някой от вас са забелязвали, че на почти всички гуми сред многото изписани неща по самата гума има 3 думи последвани от съответните индекси - Treadwear, Traction, Temperature. М/у другото несъм сигурен, но несъм го виждал на зимни гуми ... или поне на моите два комплекта зимни гуми го няма .. :oops:
Та... тези три думички Treadwear, Traciton & Temperature са така наречените UTQG означения (UTQG = Uniform Tyre Quality Grading System - в свободен превод "стандартна система за определяне качеството на гумите")

Treadwear индексът определя износването на гумата при строго определени стандарти за тестване. Прието е "стандартна" гума да има индекс 100. Индексът варира през 20 и износването на всички гуми се сравняват с тази "стандартна" гума. Числата започват обикновено от 60 до 500, като гумата с treadwear 60 се износва много бързо, а гумата с treadwear 500 си е почти пластмасова :wink: Тестването протича като най-много 4 автомобила пътуват в конвой по една писта, за да изпитват гумите еднакви натоварвания. Единият от автомобилите е с така наречените "контролни гуми", а останалите са с "тествани" гуми. Правят се измервания на всеки 800мили. След 7200 мили се съпоставят измерванията и се определя treadwear индексът на "тестовите" гуми. В действителния живот този индекс неможе да е решаващ, защото има много фактори влияещи на една гума (налягане, настилка, стил на каране и т.н.), но общо взето можем да направим една преценка колко ще издържат едни гуми.

Другият индекс е Traction. Той също се дели на индекси, като се използват буквите AA, A, B, C! Traction AA се приема за най-добър, Traction C - за най-лош! Този индекс определя способността на дадени гуми да спират в права линия на мокро! Тестовете се провеждат на полигони с определена настилка и при определени условия (налягане, тежест на автомобила и т.н.) Първо се правят 20 замервания на "контролни" гуми и се усредняват, след което се правят отново 20 замервания на пак тези гуми на определена повърхност и се усредняват. Същата процедура се прилага и на "тестваните" гуми. Резултатите се сравняват и така се определя Traction индекса на дадена гума

И накрая Temperature - използват се три индекса: A, B и C. Съответно А е най-високия, С е най-ниския. Този индекс отговаря за разсейването на топлината от дадена гума, тествана в лаборатория при строго зададени условия - тестваната гума се търка в друго "колело", което натоварва гумата с максималния товар даден от производителя. Тестовете се провеждат за 30мин с начална скорост от 75 мили и скоростта се увеличава през 5 мили. Теста се повтаря докато гумата се провали!

Дано съм бил полезен в избирането на гуми ;)

master of the force
Аватар
Мнения: 5571
Регистриран на: 11.08.2003
Местоположение: planet torque

Мнение от alx » 13 Фев 2004, 19:33

единствения проблем със utqg е че всяка фирма производител си го замерва самичка. от там и не трябва да му имаш много вяра. но е добра отправна точка като "изследваш" гуми..

а сайта е информативен...
алекс
трабант 601с
разни други возила

master of the force
Аватар
Мнения: 5571
Регистриран на: 11.08.2003
Местоположение: planet torque

Мнение от alx » 14 Фев 2004, 0:03

всички гуми годни над 300км са ZR.

гуми до 300км са Y.

гуми до 270 са W

гуми до 24 са V

всяка гума над 240км може да има ZR във названието и, но тогава трябва да има допълнителна буква (Y/W/V) която да уточнява каква е максималната скорост. ако няма буква и е ZR тогава е за над 300 км.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Назад към Полезна информация

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани

Последни теми
Facebook