Правилен избор на педал при вероятност от челен удар...

Как да използваме възможностите на един автомобил.

Модератори: ge_a, bravo, DrivinGGoD

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '96 Е34 tds touring Individual
Мечтае да кара: E34 M5 Touring

Правилен избор на педал при вероятност от челен удар...

Мнение от exvitermini » 20 Фев 2010, 8:54

Колеги, да не дава господ но напоследък зачестяват такива ситуации в които при неправилни маневри се получават челни удари между два автомобила. Как бихте реагирали (ако имате възможност за реакция) ако отсреща ви връхлита автомобил и челният удар е сигурен. Знам, че една нормална реакция е спирачката, но като се има в предвид физическите закони, ако аз съм с ниска скорост, а отсреща е висока, то аз имам вероятно много по-малък шанс да оцелея ? Това по принцип е абсурд, но дали педала на газта не е по-добрият избор? :banghead: :dunno: :dummy:
Темата е с много ако и вероятности. Аз лично бих натиснал спирачката...

ентусиаст
Аватар

Re: Правилен избор на педал при вероятност от челен удар...

Мнение от BadAngel » 20 Фев 2010, 11:22

аз лично почвам да търся спасени по банкета
No bling at the Ring

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 20 Фев 2010, 12:17

Моето мнение - спирачка. Физичните закони да, но има и едно друго нещо. Ако твоята скорост е 100 и неговата е 150 да кажем, при удара, все едно че се блъскаш в стена с 250км/ч. Ако натиснеш спирачка и намалиш до 50 примерно, к'во става - същото, само че с 200. Затова си натискай спирачка, а ако можеш някаде настрани бягай!

Потребител
Аватар
Кара: bmw m3
Мечтае да кара: ne6to sus W16

Мнение от skrehko » 20 Фев 2010, 15:29

абе има ситуаций където и банкета не спасява.например на 08.12.2009(денят на студентите)отивахме съм боровец.На един завои ни помля един ТИР кабината му си беше в неговата лента обаче ремаркето беше в наща лента и нито време за реакция нито спирачки нито банкета нищо не ни спаси.
стабилен си като крик на пясък

Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 20 Фев 2010, 15:37

skrehko написа:абе има ситуаций където и банкета не спасява.например на 08.12.2009(денят на студентите)отивахме съм боровец.На един завои ни помля един ТИР кабината му си беше в неговата лента обаче ремаркето беше в наща лента и нито време за реакция нито спирачки нито банкета нищо не ни спаси.

така е приятел, просто понякога човек попада в "задънена улица"

на мен ми се е случвало да ме спасява банкета, получи се разминаване на 3 коли в 2 ленти, не знам дали ме разбирате, двете коли в двете посоки се прибрахме в банкетите, а 3тата кола се мушна между нас, можеше да е челен
No bling at the Ring

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: bmw 316 84г. м10б18
Мечтае да кара: на рали съзтезание :)

Мнение от cargo22 » 21 Фев 2010, 13:46

Всичко зависи от това колко по точно време имаш за реакцията, и вече в последствие това което ще решиш да предприемеш.На едни хора им треа повече време за реакция на други не , едни блокират други не.Има ситуации в които нито газта нито спирачката ще имаш време да натиснеш ,а единствено нещо което ще ти помогне е волана.

Имал съм ситуация при изпреварване на ТИР с 90км. а аз ускорявам и съм му навлезнал някъде до врата ми и без да знам какво виждам, дори не знаех че идва кола защото беше на смръчаване некав ТЪПУК без фарове отсреща ,просто нещо неестесвено на пътя подсъзнателно ме накара да скоча на спирачката буквално да скоча като се има в предвид че съм бил на газта до долу и да навия десен волан и се прибрах на милиметри зад тира.
Дори не разбрах както се казва какво стана нито пулса ми се ускори нито нищо.
Това е единствения път когато ми се стори че колата не иска да спира все едно не бех натиснал спирачката. :mhihi: и това всичкото за не повече от 1.5секунда, все едно цела вечност мина :mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: е30
Детайли за колата: е39

Мнение от pits » 05 Мар 2010, 2:29

Според ситуацията и преценката на шофера, аз затова избягвам да му се бъркам и мразя на мен да ми се бъркат( освен в фрапантни случай, но аз при такива не се возя). При стандартната ситуация изпреварване на тир, в зависимост къде си на изпреварването трябва да избереш газ спирачка, ако го завършваш, не трябва и да потрепнеш от газта, ако започваш стоп и назад - звучи лесно, но като не си сигурен избягваш подобни ситуации и си ок. Ако си поставен пред свършен факт - кретена идва в насрещното с/у теб, аз лично затова избягвам(опитвам се) и такива ситуации. Като виждам, че някой Мисли да задминава опасно си намалявам и се отбивам като пич. Но всичко е въпрос на късмет. И дано БМВ боговете бъдат с Вас :driving:

Потребител
Аватар

Мнение от markup » 06 Мар 2010, 22:50

преди около 1-2 седмици следната ситуация - прибирам се към вкъщи (от Пловдив съм) и си карам по малчика (сегашното бул. Свобода), таман сам в началото и си викам - ае да я понатисна (на майка ми едно пежо 206) - прав път, няма коли, една дупка (трап) (но си я зная).. някъде към 80 карах (признавам си - тъпо е... грешно е и прочае, но го направих) и както са паркирани коли от ляво и от дясно един идиот (може и идиотка да е) без фарове, без мигач, както си е паркиран прави обратен на около 10-тина метра от мене. На спирачката, но усетих, че неможех да спра, а онова нещо изобщо не ме отрази да ми остави място да мина или да се върне... волана на ляво, някък си се разминах на милиметри от него и спрелите коли.. другата кола си обърна и продължи. Аз спрях с идеята да тръгнда с него и да вадя гаечния ключ (е не го направих). Та относно темата - тук имаше и от двете - пробвах със спирачка - не стана, после с волана... минах някак си ... незная как го направих, но си бе като автопилот. А пък да кажеш опит.. не е ... карам от октонври ... верно, че е средно по 20-30км. градско, но все пак съм млад шофьор за такива рефлекси...

луд с палатка
Аватар
Кара: Хората да залягат
Детайли за колата: кихащо кабрио

Мнение от ТУРБО » 13 Мар 2010, 10:41

:mhihi: Да даваш газ преди удар ми звучи леко психопатско. :mhihi:
Според моите представи мисля,че до момента на самия удър трябва да се намали възможно най много,но точно в момента на удъра да се пусне спирачката,за да може колата да поеме силата на удъра а не да и се противопоставя, но това е невъзможно при такава ситуация :mhihi:
Дано на никой не му се случва а го пробва!!! :|
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 13 Мар 2010, 10:49

ТУРБО написа::mhihi: Да даваш газ преди удар ми звучи леко психопатско. :mhihi:
Според моите представи мисля,че до момента на самия удър трябва да се намали възможно най много,но точно в момента на удъра да се пусне спирачката,за да може колата да поеме силата на удъра а не да и се противопоставя, но това е невъзможно при такава ситуация :mhihi:

даваш газ, за да избегнеш удара

ситуацията е следната, изпреварваш тир, но с/у теб идва кола.. имаш 3 вариянта или да се откажеш от изпреварването, като се върнеш зад тира, да го извършиш, като се прибереш пред тира или да се удариш челно с тоя с/у теб

даваш газчица и си завършваш изпреварването и така, но си е на късмет

най-сигурното е да набиеш спирачка, но е много опасно по българските пътища, защото е силно вероятно зад теб да се е лепнал още някои, дето да се мъчи да изпреварва и няма да има твоята реакция, така че може ако не челно, то отзад да стане белята =)
No bling at the Ring

луд с палатка
Аватар

Мнение от ТУРБО » 13 Мар 2010, 11:18

BadAngel написа:
ТУРБО написа::mhihi: Да даваш газ преди удар ми звучи леко психопатско. :mhihi:

даваш газ, за да избегнеш удара

ситуацията е следната, изпреварваш тир, но с/у теб идва кола.. имаш 3 вариянта или да се откажеш от изпреварването, като се върнеш зад тира, да го извършиш, като се прибереш пред тира или да се удариш челно с тоя с/у теб

даваш газчица и си завършваш изпреварването и така, но си е на късмет

най-сигурното е да набиеш спирачка, но е много опасно по българските пътища, защото е силно вероятно зад теб да се е лепнал още някои, дето да се мъчи да изпреварва и няма да има твоята реакция, така че може ако не челно, то отзад да стане белята =)

Колега,аз мисля,че въпроса беше при сигурен челен удар как ще реагирате,а не как ще го избегнете :roll:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 13 Мар 2010, 11:20

така е колега, но все пак е по-добре ако е възможно да не се стига до там

иначе наистина съществуват и безизходни ситуации, тогава просто биеш спирачките и се държиш за волана =)))

нека алх примерно напише повече реакции при сигурна катастрофа, аз не мога да кажа нещо обосновано =)
No bling at the Ring

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: bmw 316 84г. м10б18
Мечтае да кара: на рали съзтезание :)

Мнение от cargo22 » 13 Мар 2010, 13:24

ТУРБО написа:Колега,аз мисля,че въпроса беше при сигурен челен удар как ще реагирате,а не как ще го избегнете :roll:

Не съм попадал в такава ситуация, а и не искам :mhihi: в много случай едно трепване и няма вече челен удър, може да има и по лош край, но нали човек се опитва да си избере по малкото зло.
Не треа да се губи надежда до последно :kuku:, туко виж човека отсреща заспал на волана и кривнал от пътя :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

луд с палатка
Аватар

Мнение от ТУРБО » 13 Мар 2010, 17:32

cargo22 написа:
ТУРБО написа:Колега,аз мисля,че въпроса беше при сигурен челен удар как ще реагирате,а не как ще го избегнете :roll:

Не съм попадал в такава ситуация, а и не искам :mhihi: в много случай едно трепване и няма вече челен удър, може да има и по лош край, но нали човек се опитва да си избере по малкото зло.
Не треа да се губи надежда до последно :kuku:, туко виж човека отсреща заспал на волана и кривнал от пътя :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

На мен веднъж щеше да ми се случи,но го избегнах.
Движа си се аз в локалното на околовръстното при суходол със около 40-50 и едно пежо 106 се движи срещу мен,и изведнъж буквално на 10 мерта зави в мойто платно и добре че реагирах на момент и завих към неговото платно и в момента в който се разминаваме заглеждам че пича е заспал на волана :shock: и в същия момент се стряска и сви към мен и ме удари в задния калник(добре че бях с дачията) :banghead: и си продължи!Естествено обратен и по него :driving: .къщата му е по едно нанагорнище от дясно на пътя и той сви към нея и спря,а аз спирам зад него и тоя изпусна колата на зад и ме удари в калника :banghead: :mhihi: !Направо откачих,отворих му вратата и го проснах с един десен на пасажерското място(миришеше яко на джибри) и от там трудо за обяснение какво му се случи :dummy: !Излезна баща му който ми се примоли да не се обаждам в плицията( и щял да опряви колата(до тях е сервиз)!
Сега като се сещам и умирам от смях!!! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 320i; Е36 318i

Мнение от ognyan 74 » 13 Мар 2010, 19:59

По добре да се избегне челния удар, с който можеш педал, щото лошо.
???!!!

Следваща

Назад към Майсторско шофиране