Оса в купето

Как да използваме възможностите на един автомобил.

Модератори: ge_a, bravo, DrivinGGoD

големия брат на Монтоя
Аватар

Оса в купето

Мнение от BMW_POWER » 04 Окт 2024, 3:19

Темата е свързана с нещо, което научих по трудния начин след +40г на пътя (изкарах книжка на 12 юни 1984г (баси колко съм дърт :mhihi: ))
Много накратко. Тук бутилки и кенчета от бира са с депозит, който се връща при предаване на амбалажа. Аз си ги събирам и наведнъж ги изсипвам в пункта (Beer store). Събирам ги в пазарски торби. Днес ми се наложи да пътувам до Монреал. Каквото бях събрал го хвърлих снощи в багажника. Викам си, ще ги предам навръщане, като се прибера. Тръгнах сутринта в 5:30. Тъмно и мъгла. Отврат за пътуване. В един момент към 6:30 нещо ми мина пред погледа. Оса в купето. В тъмното не я видях, къде се скри. После я видях на страничното стъкло, отворих го и тя май излезе. Малко по-късно нещо ме погъделичка по врата. Пипам с ръка и усетих, как ме ужили отзад. Опитах се да стисна, ако има отрова да излезе. Слава на Бога, не съм алергичен. Познавам хора със силна алергия, които това би ги убило за секунди. Та не я видях, къде отиде. След малко започна да се развиделява и на задното стъкло видях две оси. Летяха или пълзяха по него. По някакъв начин успях да ги изкарам от купето, когато минаха напред. Свалям стъклото и удрям с шапката. До тук добре. Ама излетяха още. Пристигнах в Монреал към 8:30 (баси трафика) и там изкарах още две. Наръщане още три. Те се навряли в кенчетата и излизат от торбите на порции ...
Казано накратко, научих урок по трудния начин. Не е много приятна срещата с този хищник в ограничено пространство.

p.s. Не спрях в тъмното и мъглата, защото някой може да ме очисти без никакъв проблем. Видимостта беше отвратителна и аз няма как да съм сигурен, че съм изгонил насекомото. Те (насекомите) не са луди и като усетят студа (беше +9С) не горят от желание да излизат навън. Гонил съм муха така. Излиза и се връща обратно. Цирк.
Последна промяна BMW_POWER на 04 Окт 2024, 21:53, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Re: Оса в купето

Мнение от don_gori » 04 Окт 2024, 12:47

Мога и аз да споделя една кофти случка свързана с насекоми в колата. Накратко не оставяйте колата с отворени прозорци и светнати плафони вечер :idea:
Преди години лятото се беше случило да пренасям едни багажи вечерта, на слизане оставих колата с отворени прозорци да се проветри + отворен багажник със светнат плафон. Замотах се 15-20 минути и като се върнах до колата ужас .. вътре се натъпкало с всякакъв вид мушици, бъжляци и пеперуди. Играх си 10 минути докато изгоня всичко и тръгвам вече, обаче пак чувам че нещо сериозно жужи в задната част на колата, спирам и пак проверявам .. около прозореца се въртеше един голям стършел, поедното време се измъкна още един :angel:
Големия проблем беше докато ги изгоня от купето :banghead: Понеже беше пълна тъмница като изгася плафоните не мога да ги видя трябваше да оставя да свети нещо, обаче гадинките като излезнат от едното място виждат светлината и влизат от другаде. В крайна сметка единия го утрепах а другия изгоних. После пътувах малко на тръни с мисълтта, че нещо е останало в колата и може да ме клъвне, та си беше доста гадно приключение за едната глупост - да оставиш вечер прозорците в колата отворени за 15тина минути.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 04 Окт 2024, 21:05

От оса не знам дали беше, но на Бульо шефа така си отиде(мисля от пчела)която го ужили докато пътуват на отворени прозорци. Ако имаш урбазонв такива моменти може да помогне, но ако не е късно. Оса мисля ме ухапа още около 96-та докато тренирах колоездене, както карах по много леко спускане, но бързо си летях и се шибна точно в долната част на окото под рамката на очилата ми. Само се хванах за окото(бях на 13)и айде у нас, баба ми мисля го търкаше с лук или чесън. Така се поду, че два-три дена не виждах през това око. После си спадна и нищо. След това ме е жилила пчела докато карам, оса пак ме е хапала докато карам и пак пчела ме ужили като ходих в кумеца. Той гледа пчели(супер мед има)и докато се разхождах ме жилна някаква и то извън двора дори. Веднъж таланта намерих рояк, чак ми го кръстиха като го вкараха с кошер. :mhihi:
Малкият преди 11 години го ухапа една оса край пещера Леденика точно по ухото, бая му се уголеми.
Миналият ден по път за пещера дяволското гърло влезе и един стършел в колата, ама се беше ударил в рамката и падна на гащите ми като спрях и го махнах, докато беше зашеметен.
Иначе и аз зимата съм се мъчил мухи да гоня от колата,няма такава нахална гад и винаги се връща.

Това, че човек не е алергичен към ухапване от оса или ужилване от пчела съвсем не значи, че може да отключи такава алергия без да знае и както те е хапала или жилила някоя, просто да се окаже, че вече имаш алергия.

П.п: Вечер ми стоят леко отворени пророците, а напоследък се вземат от някъде миризливки, които по някое време през деня си излитат. Комари се задомяват също и като се събудят денем пак излитат хапейки.
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: FIAT DUKATO HYMER и друга скрап
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 05 Окт 2024, 7:26

Пътуваме с кемпера нанякъде , два кемпера ,аз съм отзад . С радиостанции сме .Както си карам само чувам по станцията - внимавай , оси , затваряй :!: Огромен рояк оси се рее над пътя , в предния кемпер влязоха три , а на предното ми стъкло 7-8 размазани , че успях да затворя стъклото . Аз такова нещо не бях виждал :dunno: .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07'
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 05 Окт 2024, 13:13

На мен ми влезе оса в каската, докато си карах мотора веднъж... На влизане в Кърджали беше, на път за плажа в Гърция. Завихря се въздуха от доло и влизат пред брадичката. Като я видях на визьора отвътре, сигурно очите ми са станали на понички :shock: :shock: :shock: ! Слава богу не ме ужили - успях да намаля, да го отворя и да излети... Иначе ми е влизала земна оса в ръкава, пак докато караме с моторите. Усетих я как ме жилна... Мачках, мачках ръкава, но не успях да я смачкам. Спрях и свалих якето... Беше ме жилнала вече 7-8 пъти. Нищо не ми стана де.. Затова от тогава ръкавиците винаги се правят плътно по ръкава, без никакви пролуки/междини!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 06 Окт 2024, 8:51

А откъде сте сигурен че била оса ? Може да е бил ос ... ? :roll:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07'
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 07 Окт 2024, 5:48

Ами просто не се замисляме... Така, както не се замисляме, ако видим муха или комар!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Назад към Майсторско шофиране