Земицата ни - хубава, народецът - простичък
Модератори: mitaka7, Общи модератори
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Земицата ни - хубава, народецът - простичък
Бяха дошли тия дни едни познати Холандци на гости (Яворе, не е това, което си мислиш). Взех си вчера 1 ден отпуск да ги заведа малко на туризъм. Вече бяха ходили на Алеко и Боровец, затуй планът ми беше да им спретна едно чеверме в Лозенската планина - доста приятно място, главно поради това, че не е толкова цивилизовано. Или може би не беше до скоро
- мястото е твърде близко до София, за да не бъде полазено от жителите на "безумния мравуняк". Полазено и ... осрано. Пликчета, празни пластмасови бутилки, смачкани пакети цигари, опаковки на вафли и прочие боклуци се срещаха на всеки 100-ина метра покрай пътя
Но да не разводнявам темата, направо на въпроса, две са случките, за които искам да пиша тук:
1. Край запаления огън чужденеца разопакова 12 сантиметровата сламка залепена за кутията от детското сокче, за момент се зачудва къде да сложи боклука. Предлагам му да го фурли в огъня, но отговорът е "no, its plastic", след което го прибира в джоба на дънките си.
2. По пътя надолу нося плик с нашите боклуци. Гостите ми (без да им се плаща за това от някакъв европейски фонд!) събират повечето от боклуците край пътя и ги пъхат във въпросния плик.
NO COMMENT

Но да не разводнявам темата, направо на въпроса, две са случките, за които искам да пиша тук:
1. Край запаления огън чужденеца разопакова 12 сантиметровата сламка залепена за кутията от детското сокче, за момент се зачудва къде да сложи боклука. Предлагам му да го фурли в огъня, но отговорът е "no, its plastic", след което го прибира в джоба на дънките си.
2. По пътя надолу нося плик с нашите боклуци. Гостите ми (без да им се плаща за това от някакъв европейски фонд!) събират повечето от боклуците край пътя и ги пъхат във въпросния плик.
NO COMMENT
- Иво
- шПерко
-
- Кара: '90 BMW 316i
- Мечтае да кара: Платноходка
- Детайли за колата: Шпер 4.27 Точка! :)
Аз винаги съм бил известен с това, че джобовете ми и раницата са пълни с боклуци, защото като нямам кофа бухам вътре
А аз лично прекарвам почти цялата зима и доволна част от лятото в планината и съм се научил да я пазя и уважавам. Така, че смело заявявам, че се слагам в първата група.

- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

2-рата графа!
А чужденците са много прави!
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Nucl3arDru1D
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30, е36, e39
- Мечтае да кара: ///M
- Детайли за колата: Nuclear Touring
- theraven_nz
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15
Ами гузно ми става като си хвърлям боклуците ей така... за планината е просто изключено.... като се има предвид, че и майка ми и баща ми са от сливенския и казанлъшкия балкан, та доста време сме прекарвали в планината и съм развил нещо като почит го наречи към природата или това което вече е останало от нея. Даже са ми се смяли че на връщане от планината като слезем в селото изглеждам като идиот, щото от джоба ми стърчат опаковки от вафли, но си трая...
---
vicho написа::uups:Възпитание! Имам уважение към повечето хора, но за боклуците определено трябва да се постарая, пресен пример, салфетката от сандвича - за обяд - я изхвърлих под масата! Да са eба в идиота. Ще се постарая вече да не го правя! ТЪПО Е!
![]()
Браво пич!
Да осъзнаеш че не си прав е почти половината път до решението на проблема.
Най-фрапантни са случаите на отказ от осъзнаване на проблема:
Случката се развива на паркинга пред окръжна болница:
Един чичка отваря вратата на колата си, поглежда някаква бележка в ръката си и някак съвсем естествено я пуска на земята преди да седне. На въпроса ми:
- Е добре де, защо на земята?
ми отговаря
- Еми да ги подсещам да метат по често

Единственото което ми хрумня да направя е да поклатя глава и да му кажа:
- То простотията е за цял живот, нали?
- Иво
- шПерко
-
- Кара: '90 BMW 316i
- Мечтае да кара: Платноходка
- Детайли за колата: Шпер 4.27 Точка! :)
Веднъж с едни приятели приложихме познатия номер. Някакъв селски чобанин си мята кофичка от кисело мляко през прозореца на един светофар. Взимаме я и отиваме да му почукаме на прозореца с думите: "Изпуснахте си нещо". Но селяка не се впечатли особено
Все пак я взе де. Но предполагам, че я е метнал на следващия.

- Mishel_Vaian
- ИС-пушил ентусиаст
-
- Кара: С 601 Трабант И С БМВ 318
- Мечтае да кара: Ферари ф 40
- Детайли за колата: Малко е счупена , но и предстои реставрация
Ами всичко е до възпитание ... От малък съм възпитан всеки боклук от каквото и естество да е да го хвърлям в определените за това места (кофи , казани ) Но ... Тук идва и голямото НО много се дразня като видя някои млади пишлемета (не че аз съм много дърт ама ... ) отварят си те вафличката бам боклука на земята ... ядат странджанка пат хартийката на земята полудявам нарпаво ... По едно време карах приятелите ми да си хвърлят и те нещата в казана и като го хвърляха на земята аз ги обирах и им ставаше неудобно и започнаха и те да ползват кошовете ... Иначе общо взето простички сме си липсва ни елементарна култура

My life is all I have ...
Не е важно какво БМВ караш а доколко си ентусиаст ...
Не е важно какво БМВ караш а доколко си ентусиаст ...
- pantata
- младши ентусиаст
-
Аз пък мисля че нещата са комплексни Не е само до възпитание но и да кажем от стандарта ни на живот в тази държава А и повечето от нас не сме по-невъзпитани от останалите европейци просто те могат да си позволят почистване на улици и площи на съсвсем друго ниво с неколко видове машини за засмукване,обдухване като пример Но наистина ми става тъпо понякога като гледам че нищо не се прави по въпроса за чистотата от страна на хората Всеки е виждал как се метат боклуджаци през балкони и прозорци-пълна селения
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Бе то не е хубаво да гледаш другите, ама поне кофи за боклука да сложат, и като сложат да ги изхвърлят по-честичко, оня има пари за Вейрон, ама пред всеки блок в студентски град кофите стоят с дни ПРЕПЪЛНЕНИ и шибаните улични кучета разнасят боклуците навсякъде, щот камионите нямат пари за нафта да се разходят до там, за да има онзи за Вейрона...
НЕ, ЧЕ САМО ТОЙ Е ВИНОВЕН, всички са/сме тъпанари, с малки изключения (това съм го сложил да не се обиди някой)
п.п. снощи специално в това (в кофите) се загледах, докато чаках една снежанка пред 2ри блок, ПРЕПЪЛНЕНИ и разни кучета в тях, около тях и боклуци в радиус 3-4 метра, на пластове по 20-30 санта
Бахти народа, бахти държавата!
НЕ, ЧЕ САМО ТОЙ Е ВИНОВЕН, всички са/сме тъпанари, с малки изключения (това съм го сложил да не се обиди някой)
п.п. снощи специално в това (в кофите) се загледах, докато чаках една снежанка пред 2ри блок, ПРЕПЪЛНЕНИ и разни кучета в тях, около тях и боклуци в радиус 3-4 метра, на пластове по 20-30 санта
Бахти народа, бахти държавата!
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- WilliamsF1Team
- старши ентусиаст
-
Значи това е един много сериозен въпрос за нашето общество. Повечето от нас си хвърлят боклуците където им падне...Това ли е начина
Когато имам салфетка или някаква опаковка винаги търся кош за боклук, а не казвам:"Е кво нали циганите чистят."
Никой не ме е възпитавал да не си мятам боклуците по земята, това съм си го изградил самичък, защото не търпя около мен да е мръсно. Живял съм близо 2 години в Германия и съм ставал свидетел на следното. Човек с куче на разходка, кучето ходи по нужда (голяма) и след това стопанина вади ръкавица и пликче от джоба си и събира, това което е сътворило кучето. Истински интелигентен човек никога, ама никога не може да си изхвърли боклука през прозореца или на улицата. Когато видя такова нещо винаги правя забележка дори и да ми се смеят. За пример, веднъж си стоя пред блока с приятели, малко след Нова Година и гледам как комшията ми от 5тия етаж си хвърля елхата...Качих се, оставих му я пред вратата. След това го беше срам да ме погледне.
Така че хвърляйте отпадъците в предназначените за това места. Нищо не ни коства нали...

Когато имам салфетка или някаква опаковка винаги търся кош за боклук, а не казвам:"Е кво нали циганите чистят."
Никой не ме е възпитавал да не си мятам боклуците по земята, това съм си го изградил самичък, защото не търпя около мен да е мръсно. Живял съм близо 2 години в Германия и съм ставал свидетел на следното. Човек с куче на разходка, кучето ходи по нужда (голяма) и след това стопанина вади ръкавица и пликче от джоба си и събира, това което е сътворило кучето. Истински интелигентен човек никога, ама никога не може да си изхвърли боклука през прозореца или на улицата. Когато видя такова нещо винаги правя забележка дори и да ми се смеят. За пример, веднъж си стоя пред блока с приятели, малко след Нова Година и гледам как комшията ми от 5тия етаж си хвърля елхата...Качих се, оставих му я пред вратата. След това го беше срам да ме погледне.
Така че хвърляйте отпадъците в предназначените за това места. Нищо не ни коства нали...

Да,липсва си ни култура на нас,спор няма!!!Докато бях ученик,ходейки с рейса на училище винаги ми е правело впечатление хората къде си изхвърлят билетчето като слезат!!! Най-учудващото бе,че точно възрастни хора със слизането си мяткаха билета кадето им скимне и хич не им пукаше,че има кош,а уж те трябва да са пример на младите 

- bavareza
- кандидат ентусиаст
-
Така, нещата са такива каквито са, за съжаление. Манталитет на европеец се гради с поколения. Ние сме тотално затъркани в това отношение. Мнозинството от българите сме свели мисленето си до най-елементарните неща - цените на наденицата, ЛЕБО и печенето на ракията. Що да си затормозяваме мозъчните клетки с търсене на кошчета?
Това губи ценно време и умствена енергия! Та нали 90% от т.н. ни народ живее в еквиваленти на боклукчийски кофи, какъв е проблема? Всеки срещнат псува "Да еба тая мръсотия", а в следващия момент отива да уринира във входа, щото бил на зор, а не му се качва до тоалетната...
Това е положението. Сега се сещам как една нощ преди години, вървейки в един ЖК /жилищен кенеф/, нещо увито в плик се изпльоска пред мен и по миризмата установих че е лайно /не кучешко, те миришат по-различно/. Някой е бил зорлия, а баща му е бил в нужника примерно
...
П.П. Не гледам нещата ОТГОРЕ, напротив - улавял съм се в наченки на свинщина... Но поне имам приливи на съвест и работя по въпроса

Това е положението. Сега се сещам как една нощ преди години, вървейки в един ЖК /жилищен кенеф/, нещо увито в плик се изпльоска пред мен и по миризмата установих че е лайно /не кучешко, те миришат по-различно/. Някой е бил зорлия, а баща му е бил в нужника примерно

П.П. Не гледам нещата ОТГОРЕ, напротив - улавял съм се в наченки на свинщина... Но поне имам приливи на съвест и работя по въпроса

Уважавай това което имаш, защото утре може да го нямаш!
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2