Думи for nothing

Как издухах на старт едно Ferrari...

Модератори: mitaka7, Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: усмихнат
Мечтае да кара: совалка

Думи for nothing

Мнение от texudo » 06 Апр 2007, 14:27

Има един вид особена простотия,която дълго време се опитвах да пренебегна,но уви,поради една или друга причина нервичките ми не издържаха.Ще се наложи да ви изтормозя и с този човешки абсурдизъм.За какво става въпрос?Какво може да е толкова нетърпимо просташко,че да те (ви) изкара извън контрол? 'ба ли ма'а му,ще си кажете едно ли е две ли са?Е прави сте много са-като започнеш от задръстванията в понеделник,през парламентарния контрол в петък,та до женския пазар в неделя-няма да ти стигнат израсатаците да ги преброиш.От друга страна ,до такава степен сме свикнали с повечето,че ако изчезнат някой слънчев ден(незнайно как),току виж ни залипсвали и вземем да наизлезем от бъчвите с газени лампи в ръце да ги търсим.И то не заради друго,а защото по теорията за запазване на енергията,след изчезването им,те най-вероятно ще бъдат заменени с още по-фрапиращи простотии.Има обаче една адски динамична,непредсказуема и практически неизкоренима склоност у човека,която без никакво съмнение би обрала "Оскарите" ако се даваха такива в категорията "дивна простотия".Трудно е дори за Литературния гений да опише тази изключително заразна,масова и безпрецедентна характерна черта на несломимия човешки дух.Слаба представа за нея бихме придобили,споменавайки изразите: "Не знам,но твърдя!","Не рзабирам,но държа да кажа!" и "Нямам мнение,но ще го споделя!".Особено ярко проявление на този феномен се наблюдава в нашите бедни на средства и ресурси,но богати на душевност и традиции географски ширини.У нас например,като следствие на тази склонност,се е появило двойното отрицание,а неговият антипод-двойното потвърждение,въобще няма шансове.Тази езикова форма идва да ни покаже колко много сме се усъвършенствали в Нямането,Неискането и Неможенето и какво огромно влияние са придобили последните в начина ни на живот.За сравнение,опитайте се да преведете на английски изреченията: "Не мога да не пърдя в трамвая!" и "Нямам никакво намерение да спра да го правя!" Мен лично обаче ме тормози дебилната страна на въпросната простотия.Обратната страна на съвета,противоположното на градивността,врагът на личното мнение-КРИТИКАТА.Безсъвестно ще е от моя страна да твърдя,че критиката е лоша като цяло,ненужна като проява или вредна като отношение.Съвсем не!Но съгласете се-има КРИТИКА И КРИТИКА (все ми се струва,че едно от двете произлиза от кретен).Има конструктивна критика-някой,който знае какво правиш,правил го е по-дълго от теб,чел е по въпроса и т.н.,ти дава съвет как да го свършиш по-бързо,по-лесно,с по-малко средства и ресурси и разбира се по-качествено.Има и административна критика-някой,който ти е шеф,плащата ти,за да правиш нещо,носи отговорност за това,което правиш и т.н.,те извиква в кабинета си пронизвате с хладен поглед и ти тегли едно "конско" да ти държи до следващата заплата.Има семейна критика-връща се бащати от работа,отваря ти бележника,вижда ухилените "цъфета" по алгебра и геометрия,сваля колана сгъва го на две и започва равномерно да го налага по всички достъпни части на тялото ти,докато не усети че критиката е хванала дикиш.Има и потребителска критика,която най-често се изразява в търсенето на съответната стока на пазара.И не на последно място се мъдри концептуалната критика-сещам се за една новогодишна прогарма по нац.тел.(много отдавана),където един селянин в тога(?!)разказваше как отишал при началника на ТКЗС-то,да му иска"разрушително"за достъп до "общинска мера",където да си пасе козите.Диалога селянина повежда с думите: "Другарю началник,дошъл съм за акъл,не знам имаш ли немаш ли...."А др.Началник му отговаря своевремено : "Слушай к'о, ти кат' говориш с мен шь малчиш!Умната закоту внимателно! И втори път некои неща да не се потретват" Ето това е критика.Всички останали проявления на излагане на абстрактно или физическо отношение по даден въпрос,са меко казано несъстоятелни и в много случаи обидни.Освен ако не са защитени с водния знак на"Лично мнение".Или с други "активи на банката"... Хубаво е да се научим да придружаваме изказванията си по отношение на обективната ,независима от нас действителност с фразите : "Според мен ...","По мое мнение...","Мисля че..."или смятам...".Никак не е препоръчително да се възприема ролята отредена Богу-"аз и пътя,и истината,и живота"-да се критикуват обекти,за които,първо- нямаме понятие за същността,стойността и вложения в тях труд второ-нямаме никаква заслуга за създаването и съществуването им,трето-нищо лошо не са ни направили и четвърто-ще ги има и след нас.Много е вероятно някой да се обиди,да не разбере правилно изказването или направо да премине в друго агрегатно с-ние,тогава се случват онези непривични за едно цивилизовано общество сблъсаци.Пиша тези редове защото най-популярната трибуна за критикуване за щяло и нещяло е интернетпространството с неговите форуми ,чатове ,мейли и месиджбордове ,където всеки ползва относителна анонимност и това освобождава дори у иначе кротки и културни на вид хора такива неподозирани критикарски способности ,че може да ти се завие свят от простотия.Друг особен вид критика са безапелативните намеци за интервенция в половия живот както на потърпевшия ,така и на повечето му роднини от женски род (а не рядко и от мъжки!)пол.На мен лично особено ми допадат изрази от типа:"Кои си ти бе ....(следват три реда печтни вулгаризми) Марийкин,та да ми казваш как,кога,къде,защо и т.н".В повечето случаи подобни императивно-риторични изказвания са дело на вчерапроходили,най- често недоносени и недокърмени индивиди,с особено анархични и демагогски наклоности,които дивно желаят да върнат света към геоцентричната система отпреди Галилей и Коперник. П.П не визирам никой конкретно .желая плодотворна,приятелска и конструктивна дискусия.ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
"Наслаждавай се на малките неща,осбено на половия си орган.Големите проблеми тръгват от малките работи..."

старши ентусиаст
Аватар
Кара: KiA, Volvo, Ford
Мечтае да кара: Болид от F1
Детайли за колата: Picanto 2008, V70 2001, Puma 2021

Мнение от logout » 06 Апр 2007, 15:06

:bowdown:

Е по-яко нямаше как да го напишеш. :clap:
It's not who You are, it's who You know...

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 06 Апр 2007, 15:52

Нямам какво да добавя, но държа да отбележа, че съм съгласен с написаното! ;) :lol:
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BBN » 06 Апр 2007, 19:10

1-во много добре си го написал
2-ро превеждам :lol: "Не мога да не пърдя в трамвая!" става " I cant but to fart in the bus " :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 07 Апр 2007, 9:54

Много чиста проба от нашата народопсихология... ;)
Never mistake motion for action...

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 07 Апр 2007, 17:07

:clap:
хареса ми, браво :winky:
Сбогом, Сами! Сбогом, Писта!
Никога няма да бъдете забравени!

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 07 Апр 2007, 17:37

Интересно,прочетох го на един дъх :clap:
Има доста истина в написаното,дори не виждам нещо излишно.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 22 Апр 2007, 10:36

уникално! и аз го изчетох на един дъх. наистина някой фрази липсват в нашата култура ;) мисля че в това отношение англичаните водят парада...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар

Re: Думи for nothing

Мнение от mastorpetko » 23 Апр 2007, 17:08

texudo написа:"Не знам,но твърдя!","Не рзабирам,но държа да кажа!" и "Нямам мнение,но ще го споделя!"

:bowdown:

Искам само да кажа ... ;)
Изображение

Назад към Страхотни истории