Danmаrk (Скандинавия част2)

Как издухах на старт едно Ferrari...

Модератори: mitaka7, Общи модератори

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Danmаrk (Скандинавия част2)

Мнение от Bogat-Beden » 14 Апр 2009, 13:47

Кацам в Копенхаген.От самолета странно впечатление ми прави моста(около15на км)между Малмьо(Швеция)и Копенхаген..Изглежда сякаш изведнъж свършва рязко в морето ,като недовършен някакси..После разбрах,че всъщност си минава под земята...Тук вече изненадите са по-малко и по-приятни.Има зелени и разцъфнали дръвчета (В Норвегия до 17 март нямаше нищо разцъфнало),топло ,слънчево и това ми създава настроение.Много силно учуден бях ,че където и да питам нещо първо ме посрещаха с "Хай" и аз трескаво си мислех какво ме издава толкова че съм чужденец(не съм мургав,сравнително висок съм и светъл).Малко по-късно разбрах ,че и на техен език "Hej"- си е здрасти.Нямам време за съжаление да разгледам Копенхаген и бързам да хвана трена за Оденсе,родния град на Х.К.Андерсен(по-късно се оказа,че ще живея на 2 км от родната му къщурка)Както отбелязахме вече , там евтин транспорт няма и билета за около 100на км е 220 ДКК или около 60на лв..ИзображениеМинавам големия мост между Юленд и Фюн(две островни части на Дания,като на първата се намира Копенхаген)-един от най-големите в Европа и доста красива гледка.Влакът не е много нов,по-скоро старичък,20на годишен,но отлично поддържан и се движи с добра скорост-160-170 км/ч.,но тя не се усеща и можеш само да го разбереш като наблюдаваш профучаването покрай гарите на които не спираме.
Пристигам в гара Оденсе и се усмихвам сигурно неволно на влизащите 3-4 доста нелошо изглеждащи представителки на противниковия пол.Къщата в която ще живея(блоковете са доста рядко явление,с височина до 4ри етажа,единственото високо строителство са ..църквите) се оказва приятно къще близо до центъра,с малка градинка и овощни дръвчета.Пейзажът никак не градски,но не в лошия смисъл.Пристигнах вечерта и се запознах с 2ма колеги българи ,които ме посъветваха да си лягам да почивам,защото следващия ми ден щеше да е първия работен и се става раничко-около 4.30(това не ми хареса..)
Първият ми работен ден там беше един от най-дългите в живота ми...-не смятам да пиша много за това,дано ме извините.Вали дъжд през 15 минути и после пеква слънце,после се заоблачава и тази красота се повтаря цял ден...Но за сметка на това духа доста прилично и щастието ми е пълно..Докато чакам рейса(изгубих се 3 пъти за един ден-всички квартали и къщи изглеждат еднакво!!оп излъгах..освен с червени тухли,има и с жълти..яко,а..)Изображениезаприказвам една млада хубавица(май мнозинството са хубавици като се замисля..) и я разпитвам за нощния живот-да съм готов за викенда :).Извличам малко полезно инфо и за мой ужас мацката се оказва дете на 13 !!!(Изглеждаше поне на 19-20)
Жадуваният край на седмицата пристига,аз се наспивам за първи път от пристигането ми,напазарувам си за пръв път(магазините работят най-късно до 20 часа),денонощните супермаркети са мираж..а аз работя до късно и се разминаваме..Загрявам доволно с нелошо виски и идва часът на истината-Ганьо отива на диско :) Писнало ми е от седмичната простотия,пуснал съм на мах МП3(емерзед) плауера и яко чалга че и си припявам с грозен пиянски глас..Бях интерес за повечето,шото съм с пуловер с висока яка тип поло мисля се води(после разбрах че обратягите само носели такива там),което пък на мене ми е доста смешно,шото тяхната мода ми се вижда яко пенделска -прилепнали дънки,шалчета на врата(не зимен шалІ) и боксерите наполовина навънка,грозна гледка за нормален мъж да му се налага да вижда навсякъде мъжки задници..Дискотеката отново е хоремаг стайлинг,вход 40 крони-около 10на лева.Тогава все още се пушеше(6 месеца по-късно и там беше забранено)Голяма дискотека,разделена на жанрове(за мое учудване и съжаление без никаква чалга или српско)-отделна заличка за караоке,отделна за хаус-маус,отделно за другите типове силен шум...Фрашкано е с черни,араби ,турци и всеква друга сган,които се държат супер нагло и агресивно(недъзите на правовата държава),дори някои налитат на бой..Не съм си на моя почва и си трайкам-не че на родна съм тазманийски дявол,ама не бих толерирал подобна мангалщина..местните страдат също често-бият ги,а те се страхуват да не се съберат много и затова си траят..жалка история-едно от първите ми силни разочарования от местните наследници на Викингите (уж...) Имах честта да ме заприказва местна женка,ама докато обърнах на английски-разговорът приключи служебно,с моя загуба..
Следващото ми викенд приключение беше малко стряскащо-бях излязъл към центъра на града-такситата предимно Мерцедес Е и S-клас!!, БМВ- е60 и Крайслер 300ц...Най-хубавите коли,които срещаш в ежедневието...Освен линейките -голяма част от тях Мерцедес МЛ,ауди а4 ..На темата за колите ще се опитам да отделя малко повече внимание малко по-натам..Излезнах от вкъщи малко след залез-около 23.30 .. влизам в клубчето и излезнах в 2,30- 3 без нещо-...Пече слънце!!! Бахсамааму!Шейксбиър преди 600 години го е казал..
Прибирам се доволно пиян,пред мене компания от 3 мадами,и те достойно почерпени,на 2-3 метра разстояние сме и едната сладурана подтикната от естествени нужди,кляка ,събува си надлежно гащите и прави локва,насред центъра на града и ..дотук с датчанките и романитката..Същата вечер бях се излъгал да пийна малко Джим Бийм(надали имаше 40 гр.) и една смешна количка около ,което ми струваше 70 дкк-около 20 лв наши пари,което значеше оттам нататък само "Øl"(демек бира).кофти тръпка..

Автопарка...
С две думи-силно,силно разочарован...Както вече споменах,най-новите и хубави коли,които виждах всеки ден бях такситата.Но пък видях няколко Жигулки,с датска регистрация и в движение!За съжаление снимка нямам,бих приложил ,защото предполагам как звучи..По-късно разбрах основният виновник за стария грозен автопарк-нещото,което Скандинавия се слави по цял свят-данъците..Високият стандарт е свързан и с високи данъци-може би най високите в света.Интересно е обаче събота и неделя,за почитателите на американски коли-страшно много хора притежават такива и организират сбирки или най-малкото правят кръгчета през уикенда с ретроИзображение и американски колици,много приятна гледка,Имах съсед със сребрист Мерцедес Сл ,мисля около 70ти набор ,с червен кожен салон,истинска красота!
За да се ориентирате в разликата в цените на колите-най лесно е bmw.dk да се сравни в bmw.bg разликата около 2 пъти.Всичко е индивидуално ,има преференции за по-нови и по-екологични автомобили,но оскъпяването е приблизително осреднено за всички марки около 3 пъти.Аз си направих лично сравнение-карам Голф 97г,който 2007ма купих за 4500 лв,а там Голф 93та година излизаше около 12 хиляди лева...Е39ките започват от около 40 хиляди лв..От суперкарите видях от повечето само по 1 единствен брой,-1 Бентли ГТ,1 Ламбо Гайардо,1 Ферари 360,1 Поршенце Гт2 и това е всичко за повече от година престой...Изображение

П.П. моисля да поприложа малко снимки,само да си пусна нета у нас,че пиша от един хотспот и ми пада батерията ,а и почти нищо не виждам :| Дано ви хареса :) ,мога да напиша още 2-3 пъти по толкова
Последна промяна Bogat-Beden на 16 Апр 2009, 7:16, променена общо 2 пъти
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от biohazard » 14 Апр 2009, 16:16

Така както го описваш колега,май не е най-доброто място за живеене.Поне аз не бих живял в държава с такива цени,освен ако не взимам 20 000 крони! :D колко е средната заплата там?

П.С.Сега погледнах фиксинга и май си се объркал колега-1 Дк-0.26 ст,което значи че 220 крони са около 5 лв,а не 60 както си написал за пътуването.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E36 320i/E46 320d

Мнение от vlado_78 » 14 Апр 2009, 18:01

Жена ми работи в Копенхаген!Много ми харесва там!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от azotos » 14 Апр 2009, 18:59

biohazard написа:Така както го описваш колега,май не е най-доброто място за живеене.Поне аз не бих живял в държава с такива цени,освен ако не взимам 20 000 крони! :D колко е средната заплата там?

П.С.Сега погледнах фиксинга и май си се объркал колега-1 Дк-0.26 ст,което значи че 220 крони са около 5 лв,а не 60 както си написал за пътуването.

мисля ,че си сбъркал :arrow: 220крони=57.20 лева ( при курс 1дк=0.26лв)
...

ентусиаст
Аватар

Мнение от grnka » 14 Апр 2009, 19:46

скандинавия не е с чак толкова високи данъци колкото дания...бях се запознал с датчанин тираджия който ми споделил че заплатата му е била средно 8000 евро на месеца от които 3.400 евро ги взимаше държавата като данъци и му оставаха 4.000 и нещо...наистина са супер скъпи...

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 16 Апр 2009, 7:19

biohazard написа:Така както го описваш колега,май не е най-доброто място за живеене.Поне аз не бих живял в държава с такива цени,освен ако не взимам 20 000 крони! :D колко е средната заплата там?

ами около 20 000 е средната заплата(нето)...така че си уцелил..А за другото имаш малка грешка с нулите :mhihi:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Назад към Страхотни истории