Приключението до морето.

Как издухах на старт едно Ferrari...

Модератори: mitaka7, Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: Велосипед :)
Мечтае да кара: F10 550i xDrive

Приключението до морето.

Мнение от lester » 16 Авг 2008, 17:02

Привет колеги.
Досега четох из раздела "Страхотни истории" и реших и аз да споделя някоя, макар да не е чак толкова страхотна...
Въпреки че скоро ми се отдаде възможността да си купя BMW (което ми е мечта още от 3-ти клас :) ), вече имам доста приключения по нашите пътища. Но за да не стане прекалено дълга темата (а тя и така ще е дълга), ще разкажа само за пътуването до морето, което беше преди една седмица.
Отивам към 3:30 сутринта да взема трима приятели от тях, каквато беше уговорката. Напълваме целия багажник до дупка, а останалия багаж – вътре в колата. :D Идеята беше да спим на палатки и затова помъкнахме толкова неща. Излизаме вече извън София, обаче не можах да уцеля магистралата :uups: (за първи път отивам на море с кола) и карам по подбалканския... Още е тъмно. Въртя се по характерните му завойчета със скорост 70-80 км/ч, когато настигам един камион, движещ се с 20 км/ч. Намалявам и започвам да карам на 15-тина метра зад него. Не след дълго, чрез десен мигач, човека ми дава сигнал, че е безопасно да го изпреваря. 8) (Забелязал съм, че главно C категорията са професионалисти и са на “ти” с “шофьорската азбука”, докато 95% от шофьорите не знаят елементарни “жестове”.) Иронията е, че това беше единственото ППС което изпреварих, в близките 2 часа. По едно време пътя стана мокър, тук-там се появяваха знаци за ограничение на скоростта 40 км/ч и сведох средната ми скорост до 50-60 км/ч. Скоро забелязах, че след мен се е събрала колона от мераклии да ме изпреварят. И един по един, виждайки едва 50 м прав участък (а някои не ги притесняваше и в самия завой), минават в насрещното и профучават покрай мен... Викам си - аз ли карам бавно или какво?! :shock: Вече се зазоряваше, пътя стана сух и за да не карам хората да предприемат такива опасни маневри, реших да увелича малко скоростта (наясно съм с колко по-голяма скорост от проектната мога да влизам в завойте, отчитайки влиянието на главните фактори, защото уча пътно строителство). Вече се движа с такава скорост, че свеждам коефициента на центробежно ускорение до търпимия максимум – пораздвижих пътниците в колата, от едната врата до другата. :D Но преди да се усетя, един Land Cruiser ме задмина... :shock: След това, продължих да си карам нормално, без да се съобразявам със самоубийците зад мен. Стигам поредния завой, а там един огромен автобус от насрещното, се мъчи да го вземе. Сигурно си представяте гледката – половината е влязъл в моята лента, защото уширението не му стига. Натискам здраво спирачката, влизам в храстите (някой да познава добър бояджия? :lol: ) и се разминаваме на 20 см. След малко виждам поредното опасно изпреварване: карам вече на прав участък, в колона от автомобили, с около 100 км/ч, а 300 м. напред се вижда десен завой с голям радиус. Виждам в огледалото, че една кола е напът да задмине цялата колона – кара си в насрещното, влизаме в завоя, но човека продължава (вече е до мен). Както вероятно се досещате, в този момент, насреща се появява кола. Изпреварващят търгва да се бута пред мен. Аз удрям спирачки (даже не се наложи да използвам помощта на ABS-a :) ), пускам го и се разминават на косъм с отсрещната кола. Направо изтръпнах като го видях, въпреки че заплахата беше главно за него. Помислих си – този едва ли ще поиска да изпреварва пак скоро. Но какво да видя: след 5 секунди дава ляв мигач и гаааз. А като се сетя, че съм карал 10 минути зад автобус, опитвайки се да го изпреваря безопасно, но не е имало видимост или е имало знак В24 или маркировка М1...
Следваше дълго монотонно каране, докато излязох на магистралата до Бургас. Казах си – сега ми е паднало да я настъпя тази кола. До този момент не бях вдигал над 140 км/ч с нея. Започвам да увеличавам скоростта. 170-180-190 км/ч. Колата се държи на пътя така, все едно стои спряла, абсолютно стабилна. 8) Вече засилвам двутонната кола (с нас и багажа) със 195 км/ч и точно тогава профучаваме покрай едни полицаи. :uups: Добре, че бяха от другата страна на мантинелите и май не ми обърнаха внимание. Ще се разбере до месец, вероятно. :D (Ще отворя една голяма скоба за да вмъкна, че преди няколко месеца настъпих по същия начин моята Лада 1500 по магистралата и ефекта беше: ускорение от 130 до 160 км/ч (top speed) за около 1 минута, а вътре какво беше, не е разказване - едвам удържах волана (явно малко ми бяга реглажа на предния мост), цялата се клатеше и тропаше, чуваше се вятър все едно карам с отворени прозорци, двигателя се мъчеше в критичните за него обороти – около 5600...)
Но да се върна на пътуването до морето. Вече сме в Бургас и спокойно си карам на север. Стигнахме до Обзор и решихме да спрем, защото ни хареса там. Проблема беше, че нямаше къде да лагеруваме и продължихме към Каварна, където едното от момчетата поиска да отидем. Там обаче, плажа не беше хубав и на другия ден тръгнахме обратно към Шкорпиловци. Пристигнахме там, прекарахме деня на плажа, но малко се замотахме и се стъмни. Вече трябваше да мислим къде ще си опънем палатките. Искахме да е до плажа, но и колата да е наблизо, защото там са ни нещата. Имаше един земен път, който вървеше успоредно на брега. Щяхме да влезем малко по-надалече от главния и да се установим. Но както си карах (с около 5 км/ч по този път) изведнъж усетих, че колата като че ли потъна леко и спря. Натискам газта, но почва да върти гуми на едно място... Слизам и гледам, че сме попаднали в капан – ей-така насред пътя, просто имаше един участък от пясък, с размери около 3 на 5 метра (всъщност целия път си беше от нещо като пясък, но доста по-плътен). И така, в тъмното, под светлините на фаровете, не долових разликата и затънахме в пясъка... Нямаше други коли наоколо, нямаше кой да ни изтегли. Всички слязохме, намерихме един дъски и ги сложихме под гумите. Качвам, се в колата и давам на заден (защото задните гуми бяха на около 1 м. от здрава почва, а напред имаше поне 4 м.). Минах около 30 см, но дясната гума избута дъската настрани и пак започна да буксува. Замириса на изгоряло дърво. Пак копаехме в пясъка, редихме дъски, но дясната гума превърташе. Пробвах номера за блокиране на диференциала с ръчната спирачка, но не можах да мръдна повече. (Всъщност не знам дали става при BMW.) Усещам аз, че колата се наклони на една страна, отидох да видя какво е станало и гледам: задно дясно колело е затънало до средата в пясъка (точно до емблемата на BMW, в центъра на джантата), а колата вече си е легнала на пясъка, готова и тя за почивка. :D Извадих половината багаж за да успея да взема крика. Изкопах една дупка, укрепих я с каквото имаше – камъни, дъски. Сложих крика отгоре, вдигнах колата почти половин метър и гледам отдолу – всичките й части се отпечатили върху пясъка. Пренесохме сумати камъни, наслагахме ги под гумите и до здравата почва, където вече бяхме изкопали пясъка. Цял път направихме. :mhihi: Свалих колата от крика, тръгнах назад и излязох без проблеми. Преградихме мястото за да не влезе и някой друг. Паркирах колата на около 200 метра от плажа и си направихме заветния лагер. След няколко дни, още 6-7 човека си опънаха палатки до нас, някои от тях бяха чужденци. Всичко беше супер, но една сутрин ни захвана буря: дъжд, силен вятър, палатките щяха да отлетят и решихме да се тръгваме (по принцип се канехме да тръгнем на следващния ден, за да е по-ненатоварено движението). Стягаме си багажа и тръгваме към 12:00 на 10.08.08 г. Трябваше да минем през Бургас. От там хващаме магистралата, но не след дълго гледам километрични колони от коли... Тук историята мълчи, но ще кажа, че въпреки всички маневри и минавания по какви ли не пътища, се прибрахме в 3:00 сутринта на 11.08.08 г. Равносметката беше: 1400 км и 123 литра бензин за цялото приключение...
Последна промяна lester на 16 Авг 2008, 22:53, променена общо 1 път
ıYı
[Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft]

ентусиаст
Аватар

Мнение от [Georgi] » 16 Авг 2008, 17:29

Колега, гледам че ти е първо мнение, така че Добре дошъл.

И като се дипломираш да вземеш да оправиш малко пътищата ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 335i LCI Xdrive
Мечтае да кара: каквото кара
Детайли за колата: Mhd stage 2+ RON98, Xhp stage 3, X-delete, downpipes, inlets, tial blow-off, charge pipe, 5'' FMCI
635Csi L6 manual, sls, lsd

Мнение от kapitanat » 16 Авг 2008, 17:38

Хубава първа тема , за това че камикадзета и космонавти има бол по пътищата ни вече стана пределно ясно , аз когато тръгвам към София( от Бургас съм ) само на кафе дето не си гледам дали няма някой братовчед на шумахер да ме отнесе .
Тогава дадох на 3 та и видях как стрелката на километража докосва цифрата 200км/ч BMW Alpina 1996

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320i
Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната

Мнение от titto » 16 Авг 2008, 22:02

Добре сте си прекарали,без премеждия няма купон...! ;)
Изображение
--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"

Потребител
Аватар

Мнение от lester » 17 Авг 2008, 0:43

Разбира се, че ще направя каквото мога за родните пътища. :) Само се надявам и държавата да помогне малко. :mhihi:
Иначе това за купона е вярно. :) Аз накъдето и да тръгна винаги е интересно (стига човек да има здрави нерви и да гледа от смешната страна на нещата :D) - или ще объркам пътя, или ще закъсам някъде с колата (говоря за Ладата и Шкодата де :))...
ıYı

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от stef-- » 20 Авг 2008, 19:38

lester написа:Разбира се, че ще направя каквото мога за родните пътища.

изгърмя, колега :mhihi: :mhihi: :bang:
Цаката не е да умреш за родината си, а да накараш копелето отсреща да умре за неговата!

Потребител
Аватар

Мнение от BmW_///M3 » 11 Сеп 2008, 1:01

lester написа:
Разбира се, че ще направя каквото мога за родните пътища.

колега бая ще има да правиш :D :D

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530d
Мечтае да кара: E30 M3

Мнение от CheFs » 11 Сеп 2008, 10:57

Най-важното , че сте успели да излезнете от капана ! Аз също бях Обзор хубаво е , но отидохме в Иракли , където разпътахме палатките ! По-късно и аз ще драсна за моите приключения :lol:

Потребител
Аватар

Мнение от lllubo » 11 Сеп 2008, 11:20

За плажа - между Шкорпиловци и Ново Оряхово където пътя върви горедолу успоредно на морето (виж го на google earth) има едно пътче встрани от пътя към морето и преди доста време като цяло си беше асфалтирано до някъде почти до плажа. Едно време само там ходихме на плаж. И там много хора си опъват палатките. И като цяло този дълъг плаж между шкорпиловци и камчия много ме кефи :)

За магистралата от къде почва (ако вече не си разбрал) - разгледай пак google earth, даже аз обикновенно ако ще ппътувам по непознат път първо гледам google earth да видя дали се вижда добре пътя и какво представлява и така по-лесно се ориентирам след това. А все пак има и карти и навигации които могат да се ползват и вършат работа при пътуване по непознати пътища.

За камионите и десните мигачи - недей на 100% да приемаш че пуснатия десен мигач на камиона пред тебе означава че човека ти казва да го изпревариш и е свободно напред. Може просто човека да иска да спре на отбивка край пътя и затова пуска десен мигач зада те предупреди че ще спира и малко по-късно започва да натиска спирачките. На няколко такива случаи попадам напоследък. Аз също не изпреварвам камиони които са ми пуснали мигач, ако маркировката/табелките не ми разрешават да изпреварвам.
И не се съобразявай със скоростите на тези зад тебе - щом са те настигнали определено се движат по-бързо от тебе и рано или късно ще те изпреварат

ентусиаст
Аватар
Кара: само черни класики!!!

Мнение от Pitbull_Germany » 11 Сеп 2008, 12:18

lllubo написа:За магистралата от къде почва (ако вече не си разбрал) - разгледай пак google earth, даже аз обикновенно ако ще ппътувам по непознат път първо гледам google earth

Има и по-лесен вариант, бе колега!

www.viamichelin.com
www.bgmaps.com

И двете ти очертават пътя и ти дават напътствие къде да завиеш и колко километра се кара - като навигация, ама си го принтираш на лист :)

Иначе да зачепкваме пак темата за обстановката по нашите пътища - аз съм го казал - излезеш ли от града вече играеш "всеки за себе си" и се обявява военно положение!
--------------------------------------------------------
Fuck the Cola, fuck the pizza...all you need is 6 v redica!!!
Хубава кола, която не върви, е като хубава жена, която не прави секс!!!
http://www.metacafe.com/watch/181257/bmw_from_hell_2/

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Приключението до морето.

Мнение от Rijo » 11 Сеп 2008, 13:09

lester написа:Но както си карах (с около 5 км/ч по този път) изведнъж усетих, че колата като че ли потъна леко и спря. Натискам газта, но почва да върти гуми на едно място... Слизам и гледам, че сме попаднали в капан – ей-така насред пътя, просто имаше един участък от пясък, с размери около 3 на 5 метра (всъщност целия път си беше от нещо като пясък, но доста по-плътен). И така, в тъмното, под светлините на фаровете, не долових разликата и затънахме в пясъка... Нямаше други коли наоколо, нямаше кой да ни изтегли.

Там е много коварно. Преди няколко седмици баща ми затъна с 318ката, идва да го тегли един Гоуф 2 - и той. В крайна сметка ги вадиха с трактор :). Сега си представи какво става като завали един як дъжд ...
Fear написа:А под "голфаджия", да се разбира човек, който е олигофрен зад волана, а не че кара Голф. ;)

Потребител
Аватар

Мнение от lester » 13 Сеп 2008, 17:47

Относно десните мигачи - знам, че не винаги значат едно и също, но в случая нямаше отбивка за камиона и единствения начин да спре беше на самото платно, без изобщо да мърда вдясно (защото той караше максимално вдясно), което според мен вече трябва да се сигнализира с авариен сигнал. А и след като го изпреварих, камиона продължи да се движи, значи съм го разбрал правилно. :) Но осъзнавам, че винаги има риск при тълкуването на "жестовете" и при изпълняването на препоръките на друг водач. Иначе, във въпросната ситуация, нямаше маркировка или знаци, забраняващи изпреварване. Аз гледам да съм много стриктен в тези неща. :)
Веднъж карах зад една кола, която се влачеше с 15 км/ч. Човека в нея ми маха с ръка за да го изпреваря, но аз си карам зад него, защото имаше непрекъсната линия, а всички зад мен ни изпреварват и двамата. :mhihi: Не виждам причина да нарушавам излишно закона, като може 200 метра по-нататък да го изпреваря легално, щом колегите ми от пътното са преценили, че там ще е по-безопасно... За никъде не бързам.
Иначе мерси за съветите за магистралата. :) Мога да се похваля, че на 31-ви август пак отидохме на море и този път нямаше проблеми с намирането на правилния път. :D Дори имахме GPS, но не се наложи да го използваме.

А ние като затънахме в пясъка, след 30 минути неуспешни опити за измъкване, моите хора викат: "Абе знаеш ли, че тук май не е лошо място за опъване на палатки." :lol: И те искаха на сутринта да търсим помощ от специализиран автомобил. :) Но аз не - упорита работа, не мирясах докато не я извадихме. 8) Обаче явно нашия случай е бил по-лек, щом бащата на колегата не е могъл да излезе без помощта на трактор. :)

Щом има и други фенове на палатките - другото лято може да се разберем за нещо като клубно лагерче на морето. :) Ако има навити.
ıYı

Назад към Страхотни истории