Медицинската помощ по морето - мит, скъпо удоволствие или...

Как издухах на старт едно Ferrari...

Модератори: mitaka7, Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 13 Авг 2008, 21:44

Я се замислете колко хора не си внасят реалните здравни осигуривки? Как доктора ше взима хубава заплата, като системата, колкото и да е лоша тя работи на минимума. Па и крадът от тия пари... и сметка не им искаме...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от PGV » 14 Авг 2008, 0:20

Който не внася здравни осигуровки, не получава медицинска помощ в момента, но лекаря получава парите за него от Здравната каса. Така една заплата на личен лекар става около 3000 лв, хайде кажете, че са зле. Освен това здр. осигуровка е нещо, което плащаш редовно, без да получаваш услуга, тъй като не се нуждаеш от нея всеки месец. Но даже когато имаш нужда пак трябва да си платиш допълнително. Аз ходя като имам проблем в клиника Вита и си плащам и това е. Такава е системата - копирана е от най-лошите и неефективни практики в Германия и Англия отпреди 100 години някъде. Самата система е направена нарочно да бъде неефективна, тъй като целта й е не здравеопазване, а вземане и разпределяне на пари.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Evelin Cotsev » 14 Авг 2008, 12:02

Bogat-Beden написа:
SKISA написа:въпроса е и морален и икономически!!
имам приятели лекари-некои от тях много големи!и като лекари и като хора...!
принципа според мен е следният:не може да върне човек ако има нужда от помощ!!тва е!край!точка!не може да го изнудва преди да му помогне-дай толко пари ише те опраа...!! след като му помогне почти 80% от хората се отблагодаряват! оставям 20% тъпаци! за мен тва не е рушвет! има хора с възможности ,които покриват разликата от тва ,дет един дал една кокошка ,а другият направил ремонт на клиниката или му подарил кола!!!
отделно мнението ми е ,че не може хора,които спасяват живота ти и на твоите близки / а предполагам,че всикчки ще се съгласят ,че няма по-ценно от тва/ да взимат 300-500-1000лв....!!! и 5хил са им малко!!! някой ,който ви оправя колата/не искам да кажа нищо лошо за монтьорите-такава е конюктурата/ изкарва по 2-3бона на месец,а доктора ,който те връща от пътя с белият тунел взима-800!!!е да ме извинявате ,ма не е работа тва!!! никой на света не заслужава повече пари да взима от тях и от хората,които откриват нови животоспасяващи лекарства!! щото без спорт можем да живеем-няма да гледаме и кво!?!?!?нема да умрем!!! ма един спортист взима 50млн на година!!! а един лекар!!?!?!нещо не ни е читава системата като цяло!!!
отделно е българската работа,че държавата ,на която си платил не е направила така ,че парите да стигнат до него!!! и да се налага отделно още да си купуваш ,марли,бинт,игли или квото и да е консуматив ,за да ти помогнат ,щото нямат!!!
Съгласен съм с всяка една дума от поста ти :yes: :yes: Чух ,че много български лекари се изнасят по скандинавско и Англия,заплатите там са 5-8 хиляди еур на месец,сигурно е бруто,но все пак...
По темата ,аз също съм страдал от "спешна помощ" по морето-2005та,Слънчев Бряг,клиниката там е пълна с непукисти боклуци персонал,които гледат само да ти изцедят кеш.. :evil: Лежах и в Бургас в Окръжна,персонала бяха перфектни към мен мнозинството,при това без да съм давал рушвет(ест.се отблагодарих подобаващо на изписване),материалната база зле естествено,където имаше подобрения бях дарение от някого...Возиха ме до транспортна Болница за ЯМР(ядрено-магнитен резонанс) с една кошмарна линейка ,с още един пациент и жена му и една ...санитарка :help: ... Не ми се коментира...:confused: Колкото и да е,понеже си плащам редовно ЗО,си спестих доста пари за болни4ен престой и плащане на изследвания,така че има понякога смисъл.. :roll: ,още повече че не са непоносимо високи...Тази година имах спешен случай с бъбре4на криза в град Middelfart,Дания.Понеже бях легално там и съответно здравно осигурен,не платих и стотинка..Чаках 1 минутка в приемно,приеха ме,настаниха ме в самостоятелна стая,дадоха ми болкоуспокоителни ...След 15на минутки ,понеже живеех на 50на км,ме закараха с линейка до тамошната болница,като през цялото време ми се мереше автоматично пулс и кръвно от един парамедик,линейката беше някъв нов бус,но има и много чисто нови Ауди А4 комби и Мерцедес МЛ-и.В болницата по местоживеене дойде и ме консултира лекар,супер любезни бяха абсолютно всички,представят се ,подават ръка .. :) даже се извиняват че не говорели добър английски. :shock: ..все пак е Дания,не са длъжни.. :roll: Уредиха ми скенер за следващия ден,и ме пуснаха дома,на следващия ден отидох,мина всичко,обясняват ти подробно абсолютно всичко,стъпка по стъпка,усмихват се...Лошото е че някой наистина не говорят английски,но аз и на датски си ги разбирах 8) .Дойде на вечерна визитация един лекар (от арабски произход),обясни ми подробно всичко,даде ми рецепта и поживо -по здраво...Получавам след 3 дена голямо писмо от болницата,вътре с дата за 2ри скенер,с подробно описано всичко,от маршрут,до паркинг,абе всичко...Здравното осигуряване се доказва с наличието на жълта магнитна карта,тя се ползва и като идентификация,за почти всичко,за чужденеца е най важният му документ там.В системата се вкарва цялата информация за теб и заболяванията ти,изписват се лекарства,като отидеш в аптеката,по името ти им излиза какво са ти изписали в болницата :shock: ...IT нация... :roll: И преди да си тръгна ,чета в моето отделение плакат,скъпи съграждани,извинете бавното обслужване и липсата на персонал,но сме в ста4ка!!? :help: :shock: Представям си като НЕ са в стачка колко са и колко бързо се обслужва..За материална база и чистота няма да коментирам....сами се сещате...Ами стана ми доста мъчно тогава за моята дъжавица и нашето здравезапазване... :help: :( :(

:shock: тука тва звучи като мит
It`s party time !

ентусиаст
Аватар

Мнение от grnka » 14 Авг 2008, 15:43

PGV написа:Който не внася здравни осигуровки, не получава медицинска помощ в момента, но лекаря получава парите за него от Здравната каса. Така една заплата на личен лекар става около 3000 лв, хайде кажете, че са зле. Освен това здр. осигуровка е нещо, което плащаш редовно, без да получаваш услуга, тъй като не се нуждаеш от нея всеки месец. Но даже когато имаш нужда пак трябва да си платиш допълнително. Аз ходя като имам проблем в клиника Вита и си плащам и това е. Такава е системата - копирана е от най-лошите и неефективни практики в Германия и Англия отпреди 100 години някъде. Самата система е направена нарочно да бъде неефективна, тъй като целта й е не здравеопазване, а вземане и разпределяне на пари.

не е точно така..във всяка клиника (урология , АГ , кардиология и т.н.) се проверява дали едно лице има ЗО. ако не го провериш и клиничната пътека е 1200 лв например и пациента няма осигуровки ,здравната каса глобява целия колектив със сумата на тази пътека..демек ако ще вземат от пътеката някой процент накрая плащат цялата сума

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 14 Авг 2008, 18:02

Аз лично,(с риск да ме напсувате :uups: ) съм съгласен да се увеличи размера на здравната вноска,ако това автоматично би подобрило качеството на услугата,или поне би повишило средствата за консумативи и мед. апаратура :roll: .Но предполагам ,че не само това е проблема,а ниската събираемост,неефективното разпределяне и един куп други простотии.. :confused: Не съм навътре в системата и не съм много наясно,но просто предполагам ,че е така :roll:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e65

Мнение от Воденичаров » 15 Авг 2008, 23:37

Аз немога да разбера какво се чудите, че в Созопол или в Сл. бряг няма хубава болница. Все едно, че във Вакарел да има. Но не е същото, защото юли и август цяла България е по черноморието. Дори тази година цяла България е около Бургас заради нефтените замърсявания във Варна.

За болниците в Бургас- под всякаква критика. Задължително в частна болница! Като не ти се мре си плащаш. Един път ми се наложи да водя баща ми в 3-та поликлиника в Бургас - беше заключено :shock:
А в окръжна казаха, че по раьон се водим в 3-та :shock: :shock: :shock:

В спешното се отнасят сериозно само при катастрофи и инфаркти.

кандидат ентусиаст
Аватар

хи

Мнение от BEN » 16 Авг 2008, 13:47

Evelin Cotsev написа:
Bogat-Beden написа:
SKISA написа:въпроса е и морален и икономически!!
имам приятели лекари-некои от тях много големи!и като лекари и като хора...!
принципа според мен е следният:не може да върне човек ако има нужда от помощ!!тва е!край!точка!не може да го изнудва преди да му помогне-дай толко пари ише те опраа...!! след като му помогне почти 80% от хората се отблагодаряват! оставям 20% тъпаци! за мен тва не е рушвет! има хора с възможности ,които покриват разликата от тва ,дет един дал една кокошка ,а другият направил ремонт на клиниката или му подарил кола!!!
отделно мнението ми е ,че не може хора,които спасяват живота ти и на твоите близки / а предполагам,че всикчки ще се съгласят ,че няма по-ценно от тва/ да взимат 300-500-1000лв....!!! и 5хил са им малко!!! някой ,който ви оправя колата/не искам да кажа нищо лошо за монтьорите-такава е конюктурата/ изкарва по 2-3бона на месец,а доктора ,който те връща от пътя с белият тунел взима-800!!!е да ме извинявате ,ма не е работа тва!!! никой на света не заслужава повече пари да взима от тях и от хората,които откриват нови животоспасяващи лекарства!! щото без спорт можем да живеем-няма да гледаме и кво!?!?!?нема да умрем!!! ма един спортист взима 50млн на година!!! а един лекар!!?!?!нещо не ни е читава системата като цяло!!!
отделно е българската работа,че държавата ,на която си платил не е направила така ,че парите да стигнат до него!!! и да се налага отделно още да си купуваш ,марли,бинт,игли или квото и да е консуматив ,за да ти помогнат ,щото нямат!!!
Съгласен съм с всяка една дума от поста ти :yes: :yes: Чух ,че много български лекари се изнасят по скандинавско и Англия,заплатите там са 5-8 хиляди еур на месец,сигурно е бруто,но все пак...
По темата ,аз също съм страдал от "спешна помощ" по морето-2005та,Слънчев Бряг,клиниката там е пълна с непукисти боклуци персонал,които гледат само да ти изцедят кеш.. :evil: Лежах и в Бургас в Окръжна,персонала бяха перфектни към мен мнозинството,при това без да съм давал рушвет(ест.се отблагодарих подобаващо на изписване),материалната база зле естествено,където имаше подобрения бях дарение от някого...Возиха ме до транспортна Болница за ЯМР(ядрено-магнитен резонанс) с една кошмарна линейка ,с още един пациент и жена му и една ...санитарка :help: ... Не ми се коментира...:confused: Колкото и да е,понеже си плащам редовно ЗО,си спестих доста пари за болни4ен престой и плащане на изследвания,така че има понякога смисъл.. :roll: ,още повече че не са непоносимо високи...Тази година имах спешен случай с бъбре4на криза в град Middelfart,Дания.Понеже бях легално там и съответно здравно осигурен,не платих и стотинка..Чаках 1 минутка в приемно,приеха ме,настаниха ме в самостоятелна стая,дадоха ми болкоуспокоителни ...След 15на минутки ,понеже живеех на 50на км,ме закараха с линейка до тамошната болница,като през цялото време ми се мереше автоматично пулс и кръвно от един парамедик,линейката беше някъв нов бус,но има и много чисто нови Ауди А4 комби и Мерцедес МЛ-и.В болницата по местоживеене дойде и ме консултира лекар,супер любезни бяха абсолютно всички,представят се ,подават ръка .. :) даже се извиняват че не говорели добър английски. :shock: ..все пак е Дания,не са длъжни.. :roll: Уредиха ми скенер за следващия ден,и ме пуснаха дома,на следващия ден отидох,мина всичко,обясняват ти подробно абсолютно всичко,стъпка по стъпка,усмихват се...Лошото е че някой наистина не говорят английски,но аз и на датски си ги разбирах 8) .Дойде на вечерна визитация един лекар (от арабски произход),обясни ми подробно всичко,даде ми рецепта и поживо -по здраво...Получавам след 3 дена голямо писмо от болницата,вътре с дата за 2ри скенер,с подробно описано всичко,от маршрут,до паркинг,абе всичко...Здравното осигуряване се доказва с наличието на жълта магнитна карта,тя се ползва и като идентификация,за почти всичко,за чужденеца е най важният му документ там.В системата се вкарва цялата информация за теб и заболяванията ти,изписват се лекарства,като отидеш в аптеката,по името ти им излиза какво са ти изписали в болницата :shock: ...IT нация... :roll: И преди да си тръгна ,чета в моето отделение плакат,скъпи съграждани,извинете бавното обслужване и липсата на персонал,но сме в ста4ка!!? :help: :shock: Представям си като НЕ са в стачка колко са и колко бързо се обслужва..За материална база и чистота няма да коментирам....сами се сещате...Ами стана ми доста мъчно тогава за моята дъжавица и нашето здравезапазване... :help: :( :(

:shock: тука тва звучи като мит

Не просто не си се сблъсквал с медицинските услуги извън бг.
И на вън има чакане по спешните,но повярвай ми няма нищо общо с нашето здравеопазване.

Потребител
Аватар

Re: ...

Мнение от анонимен » 23 Авг 2008, 16:43

Din написа:С добьр ден така става ..... :evil: :evil: :evil: Ти представяшли си окрьжна болница на областен град ортопед да няма ........
плащаме здравни осигоровки и ходим на частно :evil: :evil:

Бяха ме упътили към Окръжна Болница - Бургас. Намерих я лесно. Влизам в болницата и отивам на регистратурата:
- Добър ден! Искам да си запиша час за преглед при ортопед.
Една сърдита леля гледайки ме из зад две дъна от буркани ми отговаря:
- Заповядайте в Понеделник в 08:30!

Не си бил в "Окръжната болница" ( МБАЛ се казва сега ). Може да си бил наблизо, но не си бил там. Сигурно си бил в някое ДКЦ или МЦ. В болницата няма кабинети за преглед, нито място, където се дават часове. Само в Спешно отделение се преглеждат пациенти (които не лежат в болницата) и то е на партера, няма регистратура и не се ползват часове. Нали пациентите са спешни, какви часове да се дават. Спешността е единствения критерий за реда на влизане. (Е, ти с ударени пръсти може би щеше да чакаш повече, ако има по спешни от теб, а то сугурно щеше да има ). А специалисти ( и ортопед вкл.) има в отделенията, като те се викат в Спешното в зависимист от случая.
Не че щеше да получиш някакво велико обслужване ако го беше намерил, но поне снимка, консултация и рецепта можеше да получиш безплатно. Просто си бил другаде - в две частни болници и вероятно в едно ДКЦ , и така написаното е доста некоректно.

То мизерията и в болницата си е абсол тна, но поне да се напише нещо което е истина, това просто няма отношение към нея. Отнася се за други места, а ти просто НЕ СИ Я НАМЕРИЛ.

Предишна

Назад към Страхотни истории