Кратък българо-бакшишки разговорник

Как издухах на старт едно Ferrari...

Модератори: mitaka7, Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: 320 I

Мнение от Burningparis » 21 Юли 2008, 14:53

Как да комуникираме уверено с всеки бакшиш в столицата ни...

Изображение

Наскоро имах небивалото щастие да се кача при един бакшиш, който трябваше да свърши мъчната работа да ме отведе от Лъвов мост до кино Арена. За това трилевово разстояние научих един нов език, който трябва да се отбележи не като сленг, а като начало на една нова култура – алтернативна на американския хип-хоп. Подходящо име за него би било бакшиш-троп.

Но да встъпим встъпително.

Качвам се аз, сядам си на предната седалка (що ли се набутах там) и се заслушах в мача, който вървеше по радиото.

В един момент съществото (ще го наричам така, понеже не го мисля за човек) ми тресва следния въпрос:

- Гледаш ли футбол?

- Емиии - замислям се.

Обичам ли, не обичам ли.

- Какво да ти кажа, преди доста се палех, но в България нещо футболът не ми харесва – само се правят, че играят. Ако зяпам, ще е КЕШ или някое чуждо първенство.

- Така е, да му е..а майката – умисли се съществото.

- Много са смотани нашите – добавих с надежда да го вкарам в размисъл и да млъкне.

- Истина е, да им е..а майката, за нищо не стават, мамичката им да е..а.

Мълчание.

- А кое първенство гледаш?

- Ми, англичани и испанци като че ли най-зрелищен футбол играят.

- Така си е, да му е..а майката - вдъхнови се пичът.

В този момент светна червеният светофар на Ботев и Сливница и бакшо спря рязко с едно издиханно: "Да му е..а майката". Последва 1 минута мълчание и на тръгване не пропусна да награди с: "Да ти е..а майката" мацето, което се забави да тръгне, а бе пред нас.

Вече тръпнех в надежда внезапно да му се схване ченето, но пичът бе настроен да приказва и това си е.

- А къде работиш, ако не е тайна?

- С компютри се занимавам.

- АААААААААААА, там си е е..ало майката, сигурно взимаш много пари.

- Абе, кой плаща много пари в България - бързо го парирах, белким млъкне.

- Така е, да му е..а майката, никой не дава пари, мамичката им да е..а мръсна.

Ушите ми вече започнаха да развиват мазоли.

На Шел-а до зона Б18 един друг бакшиш засече нашия. Силно се надявам майка му да е била нимфоманка. Такива думи отнесе, че трябва да си накисне ушите в нещо хладничко – течен азот например.

Бях се настроил, че ще преживея някак си това возене и мълчах тъпо, за да създам темерутска атмосфера. Обаче моят бакшиш бе прекалено любвеобилно настроен.

- И сега какво ще правиш, на кино ли ше ходиш?

- Към един офис отивам – по работа.

- АААААААА, да му е..а майката, работата край няма.

- Няма, верно е - потвърдих.

- Майка му да е..а мръсна, и при мен е така. Цял ден въртя, а парите за нищо не стигат, мамичката му да е..а. Ти вярваш ли - обърна се към мен - че сутрин ставам в 4 и вечер се прибирам в 10 и и съм си е..ал майката от бачкане, а нямам пари едни цигари да си купя, майка му да е..а.

В този момент една тъпа бабичка тръгна да пресича Величков малко преди Симеон и любимият ми бакшиш си извади мусурата през прозореца и й кресна: "Да ти е..а майката, маа".

При вмъкването си обратно в колата изсъска през зъби едно: "Майка й да е..а". Със сигурност съм изглеждал като шестокласничка в публичен дом. Последваха 2 секунди мълчание.

- Откъде да минем – по Симеон или по новия булевард?

- Мисля, по новия ще е по-добре – срещу Арена-та отивам.

- А, добре, че по Симеон си е е..ало майката.

Беше го подминал вече, ама ме питаше дали да завие.

В този момент ми звънна телефонът и го вдигнах. Това ме спаси от останалите 5 минути разговор с младежа.

Въз основа на този кратък разговор аз научих нов език - бакшишки. В него граматика няма.

Прилагам кратък списък на често употребяваните изрази:

Мамка ти е..а - би могло да значи “сега ме ядоса“, но най-често се употребява като „нервиш ме“.

Е...а ли майка му – учтивата форма на „знам ли“, употребява се за трето лице.

Е..ал съм ти майката - двузначен израз, в честия случай се употребява като „не ме занимавай с глупости“, а в учтивата форма е „не ме интересуват доводите ти“.

Бах ти мамата – изразява учудване, употребява се предимно в разговори, значението най-често е „ти ме удиви, бе“, би могло да се тълкува и като „страшен си“.

Е..а ли мама му – използва се като отговор на въпрос, на който запитаният не може да отговори по същество. С нисък коефициент на емоция, отговорът е по-скоро рутинен.

Ба ли мааму – същото като значение, но издава безгрижие и леко настроение.

Дали няма да ти е..а майката - е вече с приповдигнато настроение, най-вече негативно. Употребява се най-често в случаите, в които територията на питекантропа е нарушена. Силно заканителна, тази компилация от думи обикновено е начало на словесен или юмручен двубой.

Да е..а майка ти, да е..а – раздразнение, граничещо с безсилие и невъзможност към момента да се изпълни заканата.

Е..ах ти майката – форма на „не ме интересуваш повече“ или „защо се опитваш да ме ядосаш“. В няколко бакшишки диалекта е с любовно значение, а в други означава удивление.

Ееееееееееееееееееее, да ти е..а майката – транслира се като „много неприятно ме изненадваш в момента“.

Е сега вече ми се е..а майката – интуитивно се превежда като „изпадам в много затруднено положение“.

Ти си си е..ал майката – обръщение, издаващо възхита.

Майката си е е..ало – определя положение, най-често - силно негативно.

И си е..а майката – всичко свърши.

Майката си е е..ало – определител на състояние. Негативно по подразбиране.

При бакшишите провинциалисти ударението пада предмно на А. При бакшишите кореняци софиянци – ударението аристократично се пада на Е-то.

Назубрете горните редове и се чувствайте уверени в способностите си да комуникирате с всеки един бакшиш в столицата ни.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 21 Юли 2008, 15:16

:ahah: :ahah: :ahah: Насълзих се от смях,ти си готов за главен редактор колега :lol:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 21 Юли 2008, 15:16

:mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

:bowdown:

Браво Любо, много точно.

Бакшиш към Ватманка, която чака следващия трамвай да потегли и същевременно блокира кръстовицещо и тоя крещи

на отворени прозорци - "Оу парцал, ше ти еба пичката майчина"

20 човека чакаме да пресечем и всички сме така :shock:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишел » 21 Юли 2008, 15:19

Абе Любе, направо си е.. м..... , смея се като идиот!!!! Е няма такова чудо!!!
:ahah: :ahah: :ahah: :ahah:
Това е за Бисерите!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: 320 I

Мнение от Burningparis » 21 Юли 2008, 15:24

и аз изтрещях като го плучих по меила в офиса... а докато затрия всичките б на е..ал зор видях .... абстрахирах се (изумих са )

Потребител
Аватар

Мнение от DOZER » 21 Юли 2008, 16:49

Е*ало си е майката! :ahah: :mhihi:
Със фадромата голяма бай Иван пощада няма!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишу » 21 Юли 2008, 17:21

имам забележки относно провинцялните таксите :twisted:
'ще е.а в маиката' се казва а не 'да ти е*а маиката '
аи в гъ*а = гледаи си работата :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от 6efovete » 22 Юли 2008, 11:13

:mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Doberman_vas » 22 Юли 2008, 16:44

Мишу написа:имам забележки относно провинцялните таксите :twisted:
'ще е.а в маиката' се казва а не 'да ти е*а маиката '
аи в гъ*а = гледаи си работата :mhihi:

Има и друго по фрапантно:
качваме се аз и 2ма приятели от бургас в един софийски бакшиш, и ония като изцепи, "чи ти ебем майката" на некъф де го засече, ние всичките :roll: :roll: :roll: . Баси ние сме 3ма и 1 бакшиш = 4 ще умре жената, ама чак после разбрахме, че така си говори по софийски :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.

Назад към Страхотни истории