С какви гуми карате?

Модератор: Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Re: С какви гуми карате?

Мнение от don_gori » 09 Сеп 2024, 8:05

Мен ми е все тая с какви гуми карам зимата и как изглежда колата с тях. Колата вози доста добре с 18ките, но понеже са спорт пакет и да въртя гуми всяка година по 2 пъти не ми се видя голяма оферта. А пък и 17ките излезнаха на някаква супер добра оферта - 280лв с датчици и капачки , та нямаше много за мислене :smoke: Остана само гуми да взема, но ще се спра на оригиналния размер 225/50/17 - тази година са изкарали нови модел Michelin Alpin 7 и Bridgestone Blizzak 6 ENLITEN. Уж и двете гуми били проектирани вече за EV или PHEV коли, което е допълнителен плюс но везните накланят към Bridgestone.

Потребител
Аватар

Мнение от burned41 » 23 Сеп 2024, 7:28

Здравейте, в търсене съм за патерица за M340, ако някой има проверена ставаща, би ли споделил размери или направо контакт на човек/фирма, от която я е взел?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 31 Окт 2024, 13:56

В ибей има едни поляци, които имат всичко. Тук търси патерица от мерцедес или ауди, за БМВ оригинална няма да намериш 5х112
Never mistake motion for action...

Потребител
Аватар

Мнение от kilima7 » 23 Ное 2024, 18:52

Здравейте,

Малко размисли и страсти и от мен.

330D x- drive m sport с адаптивно окачване, без батерия.

225 предни /255 задни особено bridgestone turanza въобще не ми се струва да се справят с теглото и въртящия момент на колата. Да, предницата се насочва добре, но цялостно не държи особено колата. Всичките ми други коли (VAG-ове) са с по- широки гуми, дори да са по- леки и слаби такива. Според мен компромисът при гумите на 3 - та серия е ужасен. Особено при все сезонните варианти…

Цялостно не ми пречи 19” RFT, мисля че са достатъчно напреднали като технология. Малко по- твърда се усеща по малките цепки и неравности, но останалото се търпи. Някой би ли подкрепил такова мнение?
Зимните ми 18” RFT даже ми возят луксозно.

Не знам как са 40-ките, но едва ли се справят по- добре
Та някой пробвал ли е с по- широки гуми?
Гледам хора от щатите слагат 255/295 или 255 скуер сетъп.

Много бих пробвал нещо като 245/40 и 275/35. Трябва да поиграя с калкулаторите, но генерално не знам дали има вариант, който е безопасен за раздатките, да не разваля баланса на колата, но да подобрява сцеплението и стойката.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Потребител
Аватар

Мнение от kilima7 » 23 Ное 2024, 18:57

По въпроса за патериците- препоръчвам бмв джанти бг. Предлагат всякакви оригинални гуми и джанти. Имат и патерици.

Sent from my iPhone using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 01 Дек 2024, 23:31

Днеска най-накрая пробвах новите зимни гуми на 330е-то :) Бях забравил какъв кеф е да караш като валне сняг :ok:
Реших да се спра на Continental TS870 XL 225/50/17 , като поведение никакви слабости на мокро, сухо и сняг. Днеска на Пампорово обикалях доста да разуча и колата че ми беше малко тъпо дали ще върви тая 2 тона талига само на задно в снега :mhihi:
Първоначално с включено DSC колата беше трагична и се отчаях адски много :| но когато изключих всички блокажи и включих Xtraboost режима управлението на колата стана брутално. Никакви проблеми при потегляне от наклон, в завоите доста добре се хваща задницата като поднесе и спокойно си прави по 2-3 камшика въпреки че май си е с обикновен диференциал.
Най-големия кеф беше на едно хубаво нанагорнище правихме тест с една Хонда Акорд 8 - и двете коли със 17ки и чисто нови гуми, Хондичката със зор едвам избута до средата и заседна тотално. Интересното беше че с моята талига без никакъв проблем и пребоксуване се изкачих, после го качих и пробвах да спирам и тръгвам където каже, пак нямаше проблеми :D Общо взето днеска си лагам със усмивка след снежните емоции, които може да преживее човек с подобна кола на сняг. И пак да напомня ако има някой 330е и се чуди защо не върви - изключвате всички блокажи и включвате Xtraboost режима :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 04 Фев 2025, 9:56

Само аз си пиша в тая тема :mhihi:
Я пак да разпитам за джантите - колата е с оригинални Style M790 18" спорт пакет , харесал съм едни Style 792m 19" пак спорт пакет.
Първия ми въпрос е за размера - моите са 7.5 и 8J , а 19ките са 8 и 8.5J , съответно ще паснат ли ?
Втория въпрос е относно возията , в момента вози доста меко на 17ки но не е голяма разликата с 18ките. Незнам вече как ще е на 19ки по нашите пътища :dunno: Иначе пък визията с тази джанта доста ми харесва на G21.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nxn » 04 Фев 2025, 10:18

Един колега е с 19ки летни 8J и 8.5J, с гуми отпред 225/40 R19 и отзад 255/35 R19, изглежда доста добре, но той е с рънфлат и вози като каруца.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Leon » 04 Фев 2025, 13:34

За пасване няма проблем, дали ще вози твърдо - да, но всеки има различно възприятие за поносимост.

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 04 Фев 2025, 14:29

Може да усетиш и немалка разлика между отделни модели гуми, макар и един и същ размер. Бюджетните класове са зле в това отношение, или поне такива са ми наблюденията.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 04 Фев 2025, 15:49

А какво ви е мнението за aftermarket джантите, гледам се е напълнило с обяви на нови джанти (реплики естествено) :dunno:

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 04 Фев 2025, 15:52

Положително, ако е известна и доказана марка. Масово тук каквото се предлага са китайски и турски ментета и по-добре ги избягвай.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 04 Фев 2025, 16:16

и лято и зиме на тия 19-ски (нямам пари за 898м, ама скоро ще имам :lol: :mhihi: )

летни - мишелин пилот спорт 4с
зимни - унироял нещо-си

оригинални размери гуми, окачване - адаптивно

колата на комфорт вози задоволително (не люска, тропа и т.н.), на спорт ти падат зъбите

Изображение

-------

като я взех карах 1 седмица на рънфлат пирели, положението беше олеле-малеле :mhihi:

-------

китайски джанти на г20 - айде малко по-сериозно, автомобилът е голям и тежък и не мисля, че е особено добра идея да не кажа, че е опасно с нашите прекрасни пътища и ДУПКИ

неслучайно оригиналните са 5000-6000лв само джантите (19-ски)
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nxn » 04 Фев 2025, 18:26

Аз преди да продам моята карах с един Rial X12 Diamond Black 18ки и бях много доволен, цената беше добра и качеството беше добро, не съм имал оплаквания.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Leon » 05 Фев 2025, 14:28

In_Memoriam написа:Положително, ако е известна и доказана марка. Масово тук каквото се предлага са китайски и турски ментета и по-добре ги избягвай.

Има и много полски, но какво им е качеството - не знам. На тези коли не бих карал нищо, освен оригинални или някакви доказани марки, но там парите стават съвсем различни.

ПредишнаСледваща

Назад към G20/G21/G22/G23/G24