Шум от капачката на антифриза
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
8 мнения
• Страница 1 от 1
- mistyrain
- младши ентусиаст
-
- Кара: F34 320d
- Мечтае да кара: G32
- Детайли за колата: 320d GT B47
Шум от капачката на антифриза
Здравейте колеги,
Имам един казус който не съм сигурен дали е казус или е нещо което така трябва да се случва понеже случайно го забелязах като решиш онзи ден да поизчистя от листа и други под капака. Върших си работа, прибирам се, вдигам капака и започвам да си чистя. след около 5 мин пълна тишина дочух леко "съскане". Позаслушах се и идва от капачката на антифриза. Не непрекъснато съскане ами като леко изпускане на пресекулки. Чу се няколко пъти и спря. В следващите дни го следя и тествам и все така си става, но по-кратко от колкот първия път след смяната на натифриза. Няма промяна в ниво антифриз или нещо. Това случайно става след смяна на антифриз та незнам дали има общо. Колата е F30 B47.
въпроса ми е това:
а) нормално е, капачката има клапа (нали това и е идеята) и като спре колата антифриза вече не се върти и охлажда и натрупва малко налягане и капачката си върши работата
б) не е ОК и това не трябва да се случва и трябва да се види.
Как мислите? Ето и едно видео - така беше първия ден след смяната, след това е по доста малко и по-кратко - https://youtu.be/iVlVp8OSyTE?si=TDGCbIpCfmvbnrjU
Имам един казус който не съм сигурен дали е казус или е нещо което така трябва да се случва понеже случайно го забелязах като решиш онзи ден да поизчистя от листа и други под капака. Върших си работа, прибирам се, вдигам капака и започвам да си чистя. след около 5 мин пълна тишина дочух леко "съскане". Позаслушах се и идва от капачката на антифриза. Не непрекъснато съскане ами като леко изпускане на пресекулки. Чу се няколко пъти и спря. В следващите дни го следя и тествам и все така си става, но по-кратко от колкот първия път след смяната на натифриза. Няма промяна в ниво антифриз или нещо. Това случайно става след смяна на антифриз та незнам дали има общо. Колата е F30 B47.
въпроса ми е това:
а) нормално е, капачката има клапа (нали това и е идеята) и като спре колата антифриза вече не се върти и охлажда и натрупва малко налягане и капачката си върши работата
Как мислите? Ето и едно видео - така беше първия ден след смяната, след това е по доста малко и по-кратко - https://youtu.be/iVlVp8OSyTE?si=TDGCbIpCfmvbnrjU
Последна промяна mistyrain на 10 Авг 2024, 13:21, променена общо 2 пъти
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
Re: Шум от капачката на антифриза
Купи си нова ОЕ капачка ,явно тази клапана и не държи .
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Имаш ли проблем със загуба на антифриз? - не
Имаш ли проблем с охлаждането? - не
Капачката ти е ок.
Имаш ли проблем с охлаждането? - не
Капачката ти е ок.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
mistyrain написа:Здравейте колеги,
въпроса ми е това:
Как мислите?
Колега, в капачката има два клапана- за ниско и високо налягане. Този за високо налягане се отваря когато налягане в охладителната система стане по-високо от означеното на капачката. Целта е да не се претоварват елементи от охладителната система с високо налягане на антифриза.
Клапана с ниско налягане служи да пусне въздух в охладителната система, когато антифриза започне да изстива и съответно да се свива. Ако този клапан не работи, маркучите придобиват странен вид- вместо да са кръгли, може да ги видиш с прилепнали стени.
- mistyrain
- младши ентусиаст
-
Много благодаря драги колеги.
Добре, но проблем ли е, че явно се получава по-високо налягане в тези моменти и се налага изпускане? Или заради спирането на двигателя за малко се получава така и тя си върши работата? (Маркучите в този момент са меки и много лесни за стискане)
Ето едно видео от такъв момент, но това беше първия ден смед смяната на антифриза. Следващите е доста по-малко и по- кратко - https://youtu.be/iVlVp8OSyTE?si=TDGCbIpCfmvbnrjU
Добре, но проблем ли е, че явно се получава по-високо налягане в тези моменти и се налага изпускане? Или заради спирането на двигателя за малко се получава така и тя си върши работата? (Маркучите в този момент са меки и много лесни за стискане)
Ето едно видео от такъв момент, но това беше първия ден смед смяната на антифриза. Следващите е доста по-малко и по- кратко - https://youtu.be/iVlVp8OSyTE?si=TDGCbIpCfmvbnrjU
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
Възможно е да не е добре обезвъздушена системата но така или иначе капачката не херметизира добре .Не работи ефективно ,смени я но без афтърмаркет аналози,само ОЕ едва ли е скъпотия ,а сигурно и никога не е сменяна. 
Цена на дребно по сайтовете за ОЕ -60 лева ....предполагам ,че може да се намери и по-изгодно .

Цена на дребно по сайтовете за ОЕ -60 лева ....предполагам ,че може да се намери и по-изгодно .
- mistyrain
- младши ентусиаст
-
Малък ъпдейте. И мкар и аутобавария ми казаха, че това е нормално и капчката си вършела работата.
- pepsin
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: Луноход
Според БМВ капачката се сменява на всеки 3години,70 лв.е по спомен.Както и водната помпа на всеки 5 години,това е за всички В двигатели ;-)
8 мнения
• Страница 1 от 1