Пресяцане при плавно ускроение 328ix

3-та серия ('13+)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: F30 328i xDrive

Пресяцане при плавно ускроение 328ix

Мнение от Tsarski » 10 Юни 2024, 13:20

Здравейте, от известно време започна да се появява проблем при плавно ускорение. Обикновено се случва на comfort когато при около 1600-1700 оборота подам плавно газ до средата, колата започва да ускорява плавно и в един момент се получава едно едократно пресяцане, прилича като колата да не може да реши дали да свали предавка. Най-често ми се случва на околовръстното в София като опитам да ускоря от 70 до 90км/ч и натовря мотора до степен в която е на ръба да свали предавка. Забелязал съм също, че се случва най-често при леко изкачване. Като усещане общо взето се усеща все едно за секунда колата губи мощност, усеща се лек удар, който мисля идва от кутията, но колата не сваля предавка и продължава да ускорява от същите обороти. Ако задържа газта на същата позиция може да се получи 2-3 пъти подред в рамките на 5-секундно ускорение. Ако дам малко повече газ колата си сваля предавка и започва да си ускорява нормално. При рязък кикдаун няма никакви проблеми, превключва чудесно. Проблемът е само при плавно ускорение, обикновено около 70-80км/ч, непостоянен е и не съм забелязал да има зависимост в това дали колата е загряла или не. Прави впечатление, че се случва най-често при изкачване. Грешки в компютъра няма. Не мога да преценя дали е в кутията, мотора, раздатката или нещо друго. Не съм разговарял още с майстор, защото проблема е непостоянен и се опасявам, че ще отида, ще я оставя и ще получа обаждане да си я взема защото не са успяли да го възпроизведат. Въпроса ми е някой сблъсквал ли се е с такова нещо, случвало ли се и при други коли?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ги да викат
Мечтае да кара: камаз
Детайли за колата: E90 320i 2005г.

Re: Пресяцане при плавно ускроение 328ix

Мнение от djakere4a » 11 Юни 2024, 12:48

При мен след известен период започна да мига тракшъна и се оказа АВС датчик, но колата е Е90. След смяната не рита така.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F31 28i xDrive Estoril Blue, R259
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: ex. X3 E83 LCI 3.0d

Мнение от astrapower » 11 Юни 2024, 12:53

Случвало ми се е, но на кола с Aisin кутия и то рядко. Може би адпатация, смяна на масло... По мотора всичко наред ли е, свещи и бобини? При мен ZF-а превключва по учебник във всякакви режими.

Потребител
Аватар
Кара: F30 328i xDrive

Мнение от Tsarski » 12 Юни 2024, 16:07

Свещите са на под 10хил км. и са ОЕМ, масло на кутия е сменено преди около 20хил км. Всичко е правено в оторизиран сервиз. Кутията понякога превключва с леко придърпване между първа и втора в задръстване, но това го имаше и преди обслужване на маслото, което е направено на 115хил км пробег на колата. Четох, че при ранните 328i с xdrive, това с придърпването било някакъв рядко срещан заводски дефект без решение. Мотора работи добре. Като цяло след доста ровене и тук и в чуждестранни форуми, виждам, че колеги са имали симптоми като моите при ранен етап на умираща раздатка. Чудя се дали да се хващам да търся проблем или да изчакам да стане постоянен проблем.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F31 28i xDrive Estoril Blue, R259
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: ex. X3 E83 LCI 3.0d

Мнение от astrapower » 14 Юни 2024, 8:57

По-скоро изчакай евентуално да се задълбочи проблема, защото не е ясно дали след Х средства и време колко и дали ще има подобрение. :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 14 Юни 2024, 14:40

Най-много звучи като проблем с хидротрансформатора, но наистина не може да се каже със сигурност...
Never mistake motion for action...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от DonMakaveli96 » 17 Юни 2024, 9:40

Leon написа:Най-много звучи като проблем с хидротрансформатора, но наистина не може да се каже със сигурност...

+1 - подкрепям ти мнението.

Имал съм подобен казус навремето с ZF6 и това излезе. Трябва да се тества кутията в движение да се видят времената за отговор с правилната диагностика.

Назад към F30/F31/F32/F33/F34